Zo bespaar je geld door milieuvriendelijk te zijn

Last updated on March 2nd, 2024 at 01:56 pm

geld besparen

Wist je dat je heel eenvoudig geld kunt besparen door milieuvriendelijk te zijn? Hieronder praktische tips om te bezuinigen, en tegelijkertijd een steentje bij te dragen aan ons milieu en een meer duurzaam leven en misschien zelfs een heel leven zonder afval!

Zo bespaar je geld door milieuvriendelijk te zijn

1. Vervang pakjes drinken met een drinkbeker

Geef je jouw kind(eren) nog pakjes drinken mee naar school? Ik snap dat best, want ze zijn zo makkelijk om mee te geven. Maar ze kosten geld, én veroorzaken afval. Je investering in een degelijke drinkbeker verdien je makkelijk terug. Zeker als je er eentje koopt aan het begin van de schoolcarrière van je kind.

Voor jongere kinderen zijn de drinkbekers van Mepal degelijk en leuk. Je kunt die bovendien naar smaak laten bedrukken. Bijvoorbeeld met de naam van je kind. Zijn je kinderen in de puberleeftijd? Dan is een Dopper fles een goede keuze. Raak je de dop kwijt? Geen probleem. Je kunt zo een losse Dopper dop bij bestellen.

2. Breng je eigen boodschappentassen mee

Sinds het verbod op de gratis plastic zakjes doen veel mensen dit al: zorg dat je altijd een eigen tasje of boodschappentas bij je hebt. Zo hoef je die bij de kassa niet te kopen. Dat scheelt geld, want al die plastic tasjes tellen op, én het is beter voor het milieu.

Wel eens van de ‘plastic soup‘ gehoord?!

Plastic tassen en tasjes heb je in verschillende maten. Je hebt van die kleine opvouwbare tasjes die je makkelijk in je gewone tas kunt proppen. En je hebt de shopper modellen waarin je je boodschappen doet.

tasje
Deze kocht ik ooit bij de Action voor 79 cent. Ze hebben er ook een opvouwbare boodschappentas.

3. Vervang boterhamzakjes met broodtrommels

Plastic boterhamzakjes kosten weliswaar niet zoveel geld, maar ze zijn superslecht voor het milieu. Bovendien ‘kreukt’ brood er behoorlijk in. In een broodtrommel blijft een boterham een stuk aantrekkelijker, en het is een eenmalige aanschaf. Een goed alternatief is een bijenwasdoek.

4. Hang de was op, in plaats van de droogtrommel te gebruiken

Hiervoor moet je natuurlijk wel de ruimte hebben. Maar als je ergens in huis een plekje kunt vinden is het zuinig en milieuvriendelijk om je was daar op te hangen om te drogen, en de wasdroger niet te gebruiken. Zelf heb ik het geluk dat ik een flinke waslijn heb. Dat maakt de was drogen makkelijker. Bovendien hoef je je niet druk te maken over al dan niet droogtrommeldoekjes gebruiken. Een stevige droogtoren kan ook.

Dus als het weer het even toelaat, hang ik de was lekker buiten. Ik vind was die buiten gedroogd is vaak ook zo lekker ruiken! Duurzaam bezig zijn is soms heel makkelijk : )

was drogen
Zie mijn was eens lekker wapperen : )

5. Doe meer met de fiets of te voet

Laat als het even kan je auto links liggen, en pak de fiets of loop ergens naar toe. Dat scheelt benzine, en het is beter voor het milieu. En als extra bonus is al die beweging goed voor je gezondheid. Als je dagelijks minimaal 30 minuten matig intensief beweegt op deze manier, spaar je ook nog een abonnement op de sportschool uit ; )

6. Koop tweedehands

Dit is beslist één van mijn lievelingsmethodes om mijn steentje bij te dragen aan het milieu : ) Want tweedehands vind ik vaak veel leukere kleding dan nieuw. Tweedehands shoppen vind ik een pleziertje, en het is nog goed voor mijn portemonnee en het milieu ook. Win- win dus. En wist je dat tweedehands meubels automatisch duurzame meubels zijn?!

7. Koop een recyclebare koffiefilter

Zelf gebruik ik nog de papieren Melitta koffiefilters, maar je kunt ook kiezen voor een herbruikbaar koffiefilter. Die koop je 1 keer, en je zit ook nooit meer zonder koffiefilters.

8. Neem je eigen beker meer voor Starbucks e.d.

Mijn oudste dochter, die in Engeland woont, heeft een speciale beker die ze meeneemt naar koffiezaken als Starbucks. Zo heeft ze hun papieren bekers niet nodig.

9. Vervang maandverband met een menstruatiecup

Maandverband en tampons moet je telkens nieuw kopen en veroorzaken bovendien afval. Een menstruatiecup gaat veel langer mee, en is bovendien afval vrij. Zelf heb ik er geen omdat ik het niet prettig vind om iets in mijn lichaam te stoppen. Maar veel mensen zweren er echt bij! Voor mij zou een menstruatie onderbroek dan een beter alternatief zijn. Zie ook mooncup.

10. Herstel kapotte kleding

Dit is een tip die ik zelf helaas niet zo goed kan toepassen. Maar wie handig is met naald en draad tovert een kapotte spijkerbroek bijvoorbeeld om in een spijkerrok. Er zijn heel veel methodes om kleding een nieuw leven te geven! Kies eens voor de duurzame stof jute.

Samenvattend

Je steentje bijdragen aan het milieu leidt vaak automatisch ook tot een besparing in je portemonnee! Zo sla je twee vliegen in 1 klap. Ik vind dat toch mooi meegenomen. In deze post gaf ik 10 manieren waarop je kunt bezuinigen en en passant ook het milieu kunt beschermen.

Lees ook mijn posts Hoe maak ik mijn huis energieneutraal en Duurzamer wonen!

Aanvullende tips zijn van harte welkom in de comments hieronder!


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

30 Comments

  1. Handige tips. Een aantal deed ik al. Sommige heb ik mijn twijfels over. Bijvoorbeeld de menstruatiecup. Trekt me niet erg aan.

  2. Owja, goede tips. Zorg ook dat je een goede thermoskan hebt, een die niet breekt en niet lekt. Die zijn wat duurder maar dat bespaar je ook. Lekker zelf thee en koffie meenemen. Als ik naar een dorpsfeest met muziekbandje ga kijken neem ik witte wijn mee in de thermos, betere manier is er niet om het koel te houden. Ik ga sowieso de deur niet uit zonder iets van een appel of bakje noten, voor het stillen van de plots opkomende trek. Ik koop nooit eten onderweg. Als ik een paar dorpen verderop mijn boodschappen doe, en zin in koffie heb, zoek ik een bankje of muurtje op en pak ik mijn thermos, eventueel met wat lekkers van thuis. Ja maar wat als het regent? Dan ga ik niet zo ver fietsen, en het regent bijna nooit en buien kan je prima in de gaten houden met buienradar.

  3. Grappig, het meeste doe ik idd ook. Alleen koop ik geen tweedehandskleding en doe ik ook echt niet aan de menstruatie cup. Ik heb ook geen filterkoffie..

  4. Mijn beste tip, ook voor mezelf; denk na over alles wat je koopt.
    Zie je tijdens het winkelen iets wat je wil hebben, ga terug naar huis en als je het de volgende dag nog wil, ga je terug. Van de 20 keer ben ik misschien 1 of 2 keer teruggegaan.
    Ik ga regelmatig winkelen maar kom nooit terug met iets wat ik niet nodig heb en vaak was het kijken al genoeg.
    Het geld wat ik niet uitgeef aan prullen of koop impulsen geef ik liever uit aan dingen die ik echt leuk vind. Denk aan theater, musea, lunchen of koffiedrinken of terras.
    Misschien is dit ook een tip; ik schrijf als ik iets heel graag wil dat in een schrift.
    Als ik dan jarig ben of het is kerst heb ik al een verlanglijstje en hoef ik niet te verzinnen.

    Oh en vraag om je heen. Planten voor de tuin, wie heeft er een beetje beits over (kippenhok ), boeken, dvd’s.Week of maandbladen krijg ik van mijn schoonzus die ze ook weer krijgt. Ik geef ze ook weer door.
    Ik vind het zelf erg leuk als iemand iets aan mij vraagt en ik kan helpen of ik zie het bij de kringloop voor hem/haar voor een prikkie en neem het mee.

    Wij hebben 2 jaar geleden bijna onze hele tuin ingericht met gegeven planten.
    Zo leuk.

  5. Ik bespaar niet alleen geld door milieu vriendelijk te zijn , maar ook nog eens ruimte. Bijvoorbeeld door schoon te maken met schoonmaak azijn en baking soda. Nu staan er alleen een fles schoonmaakazijn en een doosje baking soda in mijn keukenkastje i.p.v. een hele batterij aan verschillende schoonmaakproducten.
    In mijn waterkoker zit een schelp tegen kalkafzetting, milieubewust , goedkoop en weer een fles minder in het schoonmaakkastje.

  6. Wat een handige tips en een beetje meer aan ons milieu denken kan nooit kwaad…maar die menstruatie cup gaat mij echt een beetje te ver ;)

  7. Veel van je tips pas ik idd ook al toe. Dat koffiefilter niet. Met die prut lijkt me nogal gedoe steeds. Grappig dat mensen zo’n menstruatiecup vaak niks vinden. Ik gebruik m nu een jaar of twee en zou niet anders meer willen. Niet eens meer om t geld ofzo, maar voel me veel zekerder.

    1. Die prut kun je prima door je gootsteen wegspoelen of nog beter in de tuin gebruiken om je grond extra te voeden.

  8. Handige tips! Meeste kende ik al wel.

    Ik heb sinds kort de theebeker van Tastea dus dat komt helemaal goed bij een starbucks :D Gewoon geven en hoppa niks geen verspilling :)

    Hier doen we alles al met de fiets of te voet want hebben helaas beide nog geen rijbewijs.

      1. Haha precies, plus dat het ook heeeeeeeeeel veel geld scheelt :p

        Ik studeer dus heb een week ov :) Dus ik ben eigenlijk best wel mileuvriendelijk bezig.. Helaas gaat fietsen niet lukken want dan zou ik 80 km per dag moeten fietsen… Dat is me iets te fanatiek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.