Zijn thuisblijfmoeders moreel verplicht te helpen op school?

thuisblijfmoedersThuisblijfmoeders helpen vaker op school dan ‘werkende moeders’.

Maar toch weer niet zo veel vaker als je misschien zou denken. Zo’n 40% van de thuisblijfmoeders helpt op school, tegenover zo’n 50% van de moeders die een baan hebben. Lees op Het Moederfront meer hier over.

Van moeders met een baan wordt makkelijker geaccepteerd als ze nee zeggen tegen ouderparticipatie.

Maar hoe zit dat met thuisblijfmoeders?

Zijn zij moreel verplicht te helpen op school?

Similar Posts

18 Comments

 1. Ik ben ook een thuisblijfmoeder maar ik voel me zeker niet verplicht om op school te helpen! O, ik doe het wel soms… Einde van het schooljaar was ik poppenkleertjes uit en neem puzzels en lego mee om te wassen. En vorige week hielp ik om het dorp “schoon te maken”. Dit was een actie van ROVA. Het ene jaar help ik meer dan het andere jaar. Het zijn wel vaak dezelfde moeders die met hun neus vooraan staan vind ik. Die willen graag gezien worden denk ik wel eens… Ik hoef niet zo nodig mee met een schoolreisje hoor.

 2. Nou, dan hoor ik bij die 50% :) Ik maak deel uit van de ouderraad en nog een aantal andere commissies de leuke dingen op school organiseert. Daarnaast probeer ik altijd op deze dagen te helpen. Op zich moet iedereen dit voor zich weten, je kan namelijk niet oordelen over de tijdsbesteding van een andere ouder (ja, ik pleit ook voor het helpen door vaders), maar je ziet wel dat het vaak dezelfde ouders zijn die helpen. Het feit is uiteindelijk dat de kinderen het leuk hebben en geholpen worden. Dus…helpen: ja graag!, maar nee, voel je niet verplicht. Doe het omdat je het zelf leuk vind anders merken de kinderen het ook.

 3. Zelf was ik een – parttime – werkende moeder maar ik heb altijd geholpen op school, zowel op zoonliefs lagere school (secretaris ouderraad en hand- en spandiensten) als op het VWO (secretaris ouderraad, open-dagen), maar het zijn inderdaad altijd dezelfde moeders en vaders die helpen. Ik vond het wel aardig om mee te kunnen denken, soms ook beslissen over de gang van zaken binnen de school en daarom nam ik de minder leuke dingen maar op de koop toe. Zoons lagere school was dezelfde als de mijne, twee van zijn leerkrachten heb ik ook nog gehad, dus dat maakte het extra leuk.
  Persoonlijk denk ik niet dat het uitmaakt of je werkt of niet, tenzij je 70 uur per week buiten de deur bent en zo goed als geen tijd hebt (dan had je volgens mij ook beter niet aan kinderen kunnen beginnen, maar dat terzijde). Als jij je betrokken voelt bij school en er zijn karweitjes te doen, dan help je gewoon. En je vooral niet ergeren aan ouders die nooit iets doen, want die vind je in alle geledingen van de maatschappij.
  Voor de goede orde: ze kunnen je natuurlijk nooit verplichten om te helpen, het moet uit jezelf komen.

 4. Ik vind het leuk om op school te helpen, maar niet te vaak. Als iedereen wat doet, is er hulp genoeg.
  Af en toe helpen schoonmaken vind ik wel een beetje mijn plicht. Ik heb er tenslotte 3 die het daar vies maken! Schoolgeld hebben ze bij ons niet en overblijven kost ons ook niets, dus daar mag dan toch ook wel wat tegenover staan?
  Ik help met de bieb, en het is zo leuk om de schoolsfeer dan mee te maken..
  Overigens mag je bij ons alleen met het schoolreisje mee als je ook op andere terreinen aktief bent op school, en dat vind ik wel een goeie, want dat willen er wel heel veel!
  Ik heb zelf geen baan butenshuis, maar er zijn op school veel moeders die dat wel hebben en volop meedraaien in het vrijwilligersprogramma, maar wel meer “oudere” moeders dan hele jonge, vaklt mij weleens op.

  1. Dat was op de vorige school van mijn kinderen ook zo Truus: alleen moeders die het hele jaar door hielpen mochten mee op schoolreisje. Blijkbaar is dat een soort gunst!

   Ik ben juist niet zo dol op de pretparken waar schoolreisjes vaak naar toe gaan.

 5. Ik ben thuisblijf moeder en help ook zo nu en dan op school, volgende week ga ik mee op schoolreisje, dit omdat de leerkracht het specifiek gevraagd heeft zodat ik zoontje dan beter kan begeleiden. Dit is voor mij een hele zware belasting, het uitje. En ik weet nu al dat ik de dagen erna waarschijnlijk in bed door breng. Soms is het geen onwil om nee te zeggen van een thuisblijfmoeder. door mijn lichaam moet ik regelmatig nee zeggen.

 6. Toen ik nog werkte kon ik vaak niet helpen omdat de activiteiten vaak op mijn werkdagen waren. Nu kan ik wel helpen, maar voel me zeker niet verplicht. Ik vind het ook leuk om te doen. Als ik oppas kan krijgen vind ik het leuk om mee te helpen. Om activiteiten op schoolbte kunnen organiseren is er gewoon hulp van ouders nodig. Het is fijn dat iedereen zijn steentje bijdraagt. Door groepjes te begeleiden of door te helpen bij schoonmaken of spullen te wassen. Ieder op zijn eigen manier.

 7. Ik voel me niet verplicht om op school te helpen maar ik doe het wel wanneer ik kan. Het verschilt per school maar op de basisschool van mijn zoontjes geven ouders zich nooit op, dat vind ik dan wel weer zonde. Het zou leuker zijn als het een beetje eerlijk verdeeld werd. Nu zijn het altijd maar weer dezelfde 4 of 5. Maar dat vind ik dus los van of het een thuisblijfouder is of niet.

 8. Omdat ik bijna 40 uur werkte kwam het zelden uit dat ik iets deed. Als er iets met koken of bakken te doen was, vonden ze me altijd wel en dat vond ik ook leuk. Andere dingen ben ik ook niet gek om te doen en inderdaad kinderen merken dat al snel. Leuk genoeg is mijn dochter gek op kinderen en zij op haar en ze heeft er ook haar beroep van gemaakt.

 9. Waarom zou het voor thuisblijfmoeders verplicht moeten zijn en als je werkt niet?? Ik vind niet dat anderen daar iets over te zeggen hebben, of je wel of geen tijd/zin hebt om dingen voor school te doen. Misschien is het zelfs nog wel makkelijker als je werkt, want dan zou je een dag vrij kunnen nemen en jongere kinderen bij de kinderopvang brengen terwijl je op school bezig bent. Deze mogelijkheid heb je als thuisblijfmoeder dan weer niet.

  En waar trek je dan de grens? Zou een thuisblijfmoeder WEL moreel verplicht zijn en iemand die bijvoorbeeld 10 uur per week werkt niet?? Of geldt dat alleen bij fulltime werken?

  Nee, ik vind niemand moreel verplicht om zulke dingen te doen. De een vindt het heel leuk, de ander vind het verschrikkelijk…. Laat iedereen zijn steentje bijdragen op een manier die bij hem past, want kinderen merken het ook heus wel als je komt helpen met tegenzin.

 10. Ik werkte ‘s avonds en dat was prima te combineren met het werk van mijn man. Ik gaf workshops groendecoraties en bloemschikken.
  Overdag hielp ik op school, maar als iemand me dat had verplicht, had ik het nooit gedaan!

 11. Niet verplicht, wel welkom. Ik was naast mijn betaalde baan circa 6 uur per week op school actief, schoolreisbegeleiding nog niet meegerekend. De meest actieve ouders hadden meestal ook een betaalde baan. Maar een klein aantal thuisblijfmoeders waren het creatieve genie achter diverse activiteiten. Een verrijking.

 12. Het enige waar wij nog voor te vinden zijn, is hier en daar klusjes doen, zoals een hek schilderen, ramen een nieuw laagje verf geven, memoborden gaan ophangen,…allemaal buiten de schooluren dus. Ik voel me absoluut niet geroepen om mee op uitstap te gaan, en ze gaan vaak : naar theater, naar de zoo, naar het bos, een wandeling en weet ik veel wat nog allemaal. Toen onze oudsten nog kleintjes waren, zaten we in de ouderraad, organiseerden het schoolfeest en op den duur zit je meer op school dan thuis of werk.Toen de jongste heel wat jaren na de vierde kwam, hebben we gezegd : dàt nooit meer en zo geschiedde.

 13. Ik ben thuisblijfmoeder en voel me niet meer verplicht als een moeder die wel buitenshuis werkt. Ik heb ook nog een peuter thuis en die kan niet altijd op sleeptouw genomen worden. Dus laat ik het vaak aan mij voorbij gaan. Sinds kort heb ik weer een auto voor de deur dus ik zou weer eens kunnen rijden met een uitstapje van school, mits de peuter gewoon mee kan.
  Ik ga geen oppas zoeken voor peuter om op school te helpen. Als eenmaal de jongste op school zit gaat het wat makkelijker en zal ik best meer willen helpen.

 14. Ik was thuisblijfmoeder en heb wel altijd meegeholpen. Op de peuterspeelzaal was dat verplicht maar dat vond ik niet erg, het is immers geen verplichting om je kind daar naartoe te brengen. Ook de hele kleuter- en lagere schoolperiode heb ik geholpen, onder andere met knutselen, ik had een leesgroep, liep met de hele klas mee naar de gymzaal en weer terug en was verkeersbrigadier. Ben ook wel mee geweest met schooluitjes en inderdaad, daarvoor kwam je alleen in aanmerking als je al meehielp met andere dingen…..Ik heb nooit het gevoel gehad dat het een morele verplichting was; ik deed het omdat ik het leuk vond, de kinderen en de leerkrachten waren ermee geholpen en mijn kinderen waren apetrots als ze me zagen staan in mijn reflecterende vest met mijn verkeersspiegelei…Toen ze op de middelbare school zaten was ik genoodzaakt weer een betaalde baan te vinden en ben ik gestopt met vrijwilligerswerk op school. Ik had er toen wel al een kleine 14 jaar op zitten.

 15. Ik denk niet dat je moreel verplicht bent. Niet elke thuisblijfmoeder kan dit tijd technisch voor elkaar krijgen. Toen ik nog een peuter thuis had lopen, vond ik het veel lastiger om op school te helpen dan nu ze allebei op school zitten.
  Als ik meehelp op school heeft dat voornamelijk te maken met dat het mij leuk lijkt om deze ervaring met mijn kind te delen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.