Zijn schoolreisjes op de middelbare school te duur?

schoolreisje te duurToen ik mijn jongste zusje vertelde over de 261 euro die ik betaalde voor het schoolreisje van mijn 14-jarige dochter naar Trier viel ze van haar stoel van verbazing.

‘Zaten ze in een hotel dan?’ wilde ze weten.
‘Nee gewoon in een jeugdherberg,’ moest ik bekennen.
‘Gingen ze een week dan?’
‘Nee, gewoon van dinsdag t/m vrijdag. Maar de busreis is gewoon heel duur,’ verdedigde ik.
‘Nou,’ vond mijn zusje. ‘De volgende keer moet de school mij maar vragen om het te regelen, want volgens mij kan het veel goedkoper.’

Kunnen schoolreisjes goedkoper?

Dit gesprek zette me aan het denken. Zijn schoolreisjes inderdaad relatief duur? Kan het niet goedkoper? Afgezien van de vraag of het nodig is om zo ver weg te gaan: zouden de kosten niet omlaag kunnen door andere keuzes te maken? Mijn man en oudste dochter reisden afgelopen juni  bijvoorbeeld voor maar 15 euro p.p. per bus heen en weer naar Londen!

En wordt een busreis niet juist goedkoper als je met meer bent? Hoe komen ze dan eigenlijk op 260 euro uit? Toen mijn oudste dochter een schoolreisje naar Londen had betaalde ik ook ruim 220 euro voor dat reisje. Ze verbleven in een gribusachtige jeugdherberg, en kregen 5 euro per dag om van te eten. In Londen! Ik weet nog dat ik daarvan baalde toen ik het hoorde, want voor 5 euro heb je niet veel in Londen…

Zie ook Afscheidscadeau juf.

Wat denken jullie: zouden schoolreisjes goedkoper kunnen? En waarom zijn ze eigenlijk zo duur?!

Similar Posts

12 Comments

 1. Ik vind het grote bedragen, nog los van de vraag of die specifieke reisjes goedkoper kunnen.

  Wat is er mis met een schoolreis van 1 dag?

  Wj deden in de brugklas wel een ‘werkweek’ en dan ging je inderdaad een midweek we met heel de klas. Ergens in Nederland in een afgehuurd pand zitten in de middle of nowhere en dan overdag allemaal spellen doen. Dat was 1 keer in heel mijn middelbare schooltijd.

  Ik vind dat je niet hoeft te overdrijven. Die reis moet een doel hebben en hoeft helemaal niet zo ver. Wat is er mis met een locatie 100 km verderop? Dat scheelt ook nog eens in de kosten van de busreis.

 2. Toen ik 15/16 was gingen we ook met alle 4e klassen naar Trier. Dat was met het Baudartiuslyceum uit Zutphen. Dat is 50 jaar geleden. Er is veel te zien over de Romeinse beschaving en vlakbij nog veel meer interessante dingen. Het is volgens mij een goede keus. Veel dichterbij dan Rome. Een jeugdherberg met kost en inwoning kost ongeveer 40 euro per dag . Een bus metchauffeur kost veel, ook al gauw 70 euro pp.voor zo’n reis. Dan de entreegelden en de verzekeringen. Dan is er nog een opslag voor de begeleiders. Die werken gewoon en hoeven niet te betalen voor hun reis. Je kan de school wel om een berekening vragen. Misschien is er een scherpere prijs mogelijk, maar dan heb je wel iemand nodig die veel verstand heeft van schoolreizen e.d.

 3. Ik neem aan dat ze op het gymnasium zit? Dan is Trier toch wel een verplicht nummer, maar ik zou toch eens vragen hoe ze aan dit bedrag komen, want ik vond het ook veel.

 4. Toen ik 15/16 was gingen we ook met alle 4e klassen naar Trier. Dat is 50 jaar geleden. Er is veel te zien over de Romeinse beschaving en vlakbij nog veel meer interessante dingen. Het is volgens mij een goede keus. Veel dichterbij dan Rome. Een jeugdherberg met kost en inwoning kost ongeveer 40 euro . Een bus metchauffeur kost veel, ook al gauw 70 euro pp.voor de hele reis. De bus blijft beschikbaar om de groep overal heen te brengen. Dan de entreegelden en de verzekeringen. Dan is er. Nog een opslag voor de begeleiders. Die werken gewoon en hoeven niet te betalen voor hun reis. Je kan de school wel om een berekening vragen. Misschien is er een scherpere prijs mogelijk, maar dan heb je wel iemand nodig die veel verstand heeft van schoolreizen e.d.

 5. Nou ik vind die schoolreisjes idd ook wel behoorlijk duur. Hier mogen de kinderen zelf uitkiezen welke reis ze doen. Dit jaar is er bv ook een snowcamp->skiën dus en dat is bijna 2 x zo duur weer als de overige reizen. Maar het kind betaald zelf de helft mee.
  Mijn oudste dochter kiest daarom dus niet voor de ski-reis.

 6. Ook ik ging met school naar die jeugdherberg in Trier, zo’n 35 jaar geleden
  Ik geloof dat het toen 175 ouderwetse guldens kostte.
  Een enorm bedrag in die tijd.
  Maar het is wel een reisje dat me mijn hele leven bijgebleven is.
  Trier is een schitterende plaats waar heel veel te zien is.
  De Porta Nigra, de kerk met lijkwade, de romeinse baden, de natuur eromheen

  Op zich vind ik 261 euro niet echt duur voor zo’n reis.
  Er komt toch heel wat bij kijken

  Al krijg ik wel de indruk dat scholieren tegenwoordig elk jaar minstens zo’n reisje moeten maken.
  Bij ons gebeurde dat 1x in je hele schooltijd.

 7. het verschilt wel per school of en hoeveel en waarheen evt reisjes gaan. Mijn tweede is oa naar Polen en Marokko geweest met school. Daar zat steeds subsidie op vanuit de overheid ivm europese projecten ofzoiets en daardoor kwam het maar op een euro of 250 voor een dag of 8 (wel een aantal dagen half pension en in Polen ook bij een gastgezin). maar oudste dochter ging vorig jaar 2 dagen naar Parijs, ruim boven de 200 euro en halfpension. Dit jaar naar Barcelona, ruim boven de 400 euro voor een dag of 5, halfpension (ze kon kiezen uit Londen Berlijn of Barcelona, heeft het goedkoopste gekozen). De tweeling zit op weer een andere school en zijn alleen 2 dagen weg geweest naar Frankrijk (krijtrotsen), 120 euro.

 8. Mijn dochter ging vorig jaar op werkweek naar Londen, kostte € 260,-. Ze logeerden in groepjes van 2 of 3 in gastgezinnen, daar kregen ze ontbijt, brood mee voor de lunch en ‘s avonds weer avondeten. De heer des huizes bracht de meisjes zelfs ‘s morgens naar de verzamelplek en haalde ze daar weer op. Ze gingen met een bus en dan met de boot over naar Engeland, en in Londen zelf hebben ze ook allerlei activiteiten, musea en bezienswaardigheden (wat natuurlijk ook allemaal geld kost) gedaan. Ik vond het echt nog niet zo’n gek bedrag.
  Mijn 2e dochter wil volgend jaar op werkweek naar Griekenland, dat kost € 500,- maar dan moet ze de helft zelf bijbetalen.

 9. Ik ging in mijn tijd (1971) één keer op werkweek naar Terschelling. Oudste dochter ging met haar gymnasium 5 klas een midweek naar Rome. Daar werd vanaf klas 2 ieder jaar voor gespaard. Ze ging ook nog een midweek naar zuid Limburg, op excursie naar een kolenmijn bij Luik en grotten etc.
  Jongste ging met haar atheneumklas in de herfst van jaar 6 een midweek naar Praag. Ook daar werd jaren voor gespaard. Op beide scholen waren voor minvermogenden speciale noodoplossingen die heel discreet werden toegepast. Als je een beroep deed op het noodfonds, wist geen kind er van, ook je eigen kind niet. Ik heb geen beroep gedaan hierop, maar een klein deel van de bijdragen aan de schoolreis was bestemd voor dit fonds, daarom weet ik van het bestaan.

 10. Wij betalen maar 60 euro voor ons middelste kind per jaar maar dan betalen we de schoolreisjes apart. Ik heb ook wel kritiek op dingen die ze op school doen en die spui ik dan. Daarna kom ik met een goed alternatief..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.