Zijn blogvrienden echte vrienden?

blogvrienden
Kunnen virtuele vrienden echte vrienden zijn?

Tijdens het hardlopen luisterde ik naar een podcast van drie moeders/bloggers. De discussie ging over de vrienden die ze hadden gemaakt via hun blogs. Waaronder elkaar.

Alledrie de moeders ervaarden die bloggers als echte vrienden. Ondanks het feit dat ze elkaar nooit in levende lijve hadden ontmoet. En ze vonden het vervelend dat hun omgeving zei dat hun blogvrienden niet ‘echte’ vrienden waren. ‘Jouw vrienden wonen in de computer!’ werd plagend tegen ze gezegd.

Het zette me aan het denken.

Kunnen virtuele vrienden échte vrienden zijn?

Kunnen mensen die je nooit hebt gezien, maar waar je wel regelmatig mee communiceert en waarvan je regelmatig hun persoonlijke verhalen leest, echte vrienden zijn? Of is daar een ontmoeting ‘in real life’ voor nodig? Sommige blogs zijn immers heel persoonlijk, en bieden een blik in iemands diepste zieleroerselen. Misschien wel meer dan wanneer je die persoon in het echt zou ontmoeten.

Ik merk in ieder geval wel dat bepaalde bloggers, of mensen die comment achterlaten op Huisvlijt, bekenden voor mij worden. Ik leer hun manier van reageren kennen, hun mening en daardoor ook een beetje hoe ze zijn.

Enkele bloggers die ik ‘ken’

 • Zo weet ik dat Trudy van See a Ladybird een zoon heeft die net als mijn oudste zoon Jan heet, dat haar man recent is gestopt met zijn werk en dat ze er graag met haar man en busje op uit trekt. Vroeger was ze kapper!
 • Jenny Green Teeth is hard op zoek naar een baan, en haar man probeert zijn stripboek uitgegeven te krijgen. Jenny Green Teeth had een baan gevonden bij een call center maar dat was zo akelig dat ze die heeft opgezegd.
 • Valhalla droomt van een bestaan in Noorwegen. Ze verfde lange tijd haar haren rood en draagt vooral zwart
 • Sillie woont ergens in de buurt van een strand, en heeft een vervelende ex. Ze houdt van koken.

En zo kan ik nog wel even door gaan. Als je lange tijd iemands blog leest, krijg je een bepaald gevoel bij iemand. Het wordt een bekende, en je wilt weten hoe het met ze gaat en wat ze meemaken.

Wat vind jij? Kunnen bloggers die je bezoekt en waarmee je communiceert via comments vrienden worden?

Similar Posts

28 Comments

 1. ik denk dat alles over iemand weten nog niet betekend dat je vrienden bent, zo had ik eens al een jaar of wat contact met iemand via msn , we vertelden elkaar echt alles en hadden beiden het gevoel elkaar goed te kennen en elkaar aan te voelen, we deelde veel gezamelijke hobbies en interresses en dachten ook over veel dingen hetzelfde, dus besloten we elkaar eens echt te ontmoeten, pfff wat een tegenvaller, of dat voor allebei zo was weet ik niet ,maar het bleek dat de ander veel dingen gezegd had om aansluiting te vinden bij wat mij bezighield en eigenlijk over heel veel dingen helemaal niet dacht dan wat hij beweerd had, na die ontmoeting is het contact al vrij snel gestopt, natuurlijk betekend dit niet dat het altijd zo gaat, want je hoort ook genoeg andere verhalen, gelukkig maar. maar het betekend wel dat elkaar kennen via internet geen garantie is voor echte vriendschap.

 2. In mijn geval ben ik niet open genoeg om ‘vrienden’ te maken via een blog. Ik geef niet al mijn prive informatie prijs. Niet waar ik woon (ja – ergens in het oosten vlak aan de grens) niet waar ik werk kortom ik laat niet het achterste van mijn tong zien. Je blogt nl. op internet, dit is toegankelijk voor IEDEREEN. Met multimedia ben ik voorzichtig (Hyves – Facebook – twitter – Instagram etc.) Ik heb helaas al veel ellende gehoord en meegemaakt in mijn opgeving. Zo wie zo plaats ik geen grievende opmerkingen en ik probeer als ik reageer op een blog niet iemand onderuit te halen en iedereeen in hem/haar waarde te laten. Verder vind ik het leuk om een aantal blogster te volgen, hun blog lees ik en waar nodig laat ik een berichtje achter. Zijn dit dan vrienden? Ik weet het niet………. maar een kijkje in hun leven vind ik leuk.

 3. Vrienden vind ik een groot woord. Maar je gaat bepaalde personen wel waarderen. Blogs lezen geeft me inspiratie, alhoewel sommige blogs of levensstijlen totaal anders zijn dan die van mij. In het dagelijks leven zouden dat mensen zijn waar ik nauwelijks kontakt mee zou hebben. En toch waardeer ik die levensstijlen. Ook daar haal ik inspiratie uit.

  1. Mooi gezegd Wilma! Waardering is een goed woord. En ook verrijkend dat je via blogs met levensstijlen in aanraking komt die je anders niet van dichtbij had leren kennen.

 4. Ik besef wel.dat via een blog ik een deel van iemand leer kennen. Maar was dat vroeger met penvrienden ook niet het geval? Bij zeelandnet hebben we twee keer een lunch gehad met een stel bloggers. Heel apart om dan de “hele mens”in het echt te ontmoeten.

 5. Je dient je eerst af te vragen wat de definitie is van vriendschap voor jouw persoonlijk…
  Het hangt ervan af hoe open iemand zich naar een ander toe opstelt en wat hij terugkrijgt aan kennis en emotie van degene die een blog schrijft. Ik was vroeger verslaafd aan Payton Place en die mensen beschouwde ik als mijn vrienden, want het was zo vertrouwd om ze een paar keer per week ”over de vloer” te krijgen via de tv weliswaar, maar dat maakte voor mijn vriendschapsgevoel met sommige personen helemaal niet uit. Dit gebeurde later ook met sommige personages in GTST waar ik nu al zeker 5 jaar helemaal van ben afgekickt. Ik kijk dus niet meer en na een vakantie ben ik er mee gestopt.
  Je hebt echte tastbare vriendschappen en virtuele vriendschappen en ik denk dat je die laatste vorm niet kan onderbrengen onder echte reële vriendschappen. Dit sluit niet uit dat je geen vriendschap kan voelen voor mensen die je via computer communicatie beter hebt leren kennen en dat kan zeer waardevol en leerzaam zijn voor beide partijen. Uiteindelijk is een virtuele vriendschap wel gebaseerd op mensen die erachter zitten, want we zijn wel menselijk, en geen robots.

 6. Ik vertel veel peroonlijke zaken op mijn blog. Dat is mijn eigen keuze. Maar om nou te zeggen dat de lezers van mijn blog vrienden zijn… Uhm, dat gaat misschien een beetje ver. Ik kan zeker wel bepaalde mensen zeer waarderen. En dat zijn dan vooral de mensen waar ik wat raakvlakken mee voel. Die zo’n beetje hetzelfde in het leven staan als dat ik dat doe. Ikmoet ook eerlijk zeggen dat het mijn opzet niet is om via mijn blog vrienden te maken. Ik heb er ook geen enkele behoefte aan om mensen in real life te ontmoeten. Het is erg fijn om mijn dingen kwijt te kunnen op mijn blog en dat er daar veelallieve en leuke reacties op komen. Maar veel meer is het voor mij ook niet.

 7. Of het echte vrienden zijn geloof ik niet, maar in de loop der tijd heb ik er ook veel leren kennen. Ik vind het erg leuk en zo heb ik ook een band opgebouwd met een groep.

 8. Ik heb zelf geen blog , maar ben wel al jaren lid van een yahoo groep deze is gesloten en er zitten een 8 tal meiden op met wie er in de loop van jaren een hechte vriendschap is ontstaan. We wonen redelijk ver uit elkaar van Friesland tot Maastricht, het was dus ook best spannend om de eerste keer elkaar te ontmoeten maar echt hoor het klikte enorm tussen elkaar ik was eerst bang dat deze ontmoeting de groep kapot zou kunnen maken want inderdaad real life is altijd anders maar gelukkig was de vrees ongegrond.
  Met 1 lid van de groep is de vriendschap zelfs zo close dat we elkaar hebben geadopteerd tot zussen en onze mannen en kinderen gaan ook heel goed met elkaar om.
  Het is anders dan bloggen natuurlijk maar zonder internet had ik hun nooit leren kennen.

  1. Leuk dat jullie elkaar via internet hebben ontdekt. Dat vind ik beslist één van de mooie dingen van internet: het opent deuren en mogelijkheden die anders gesloten zouden zijn gebleven!

 9. Ik vind internet een geweldige manier om mensen te vinden die echt bij me passen. Die heb ik dus ook zeker gevonden en niet alleen via het bloggen.
  Dus ja, ik vind zeker dat je vrienden kunt maken via het bloggen. Sterker nog; ik gemakkelijker virtuele vrienden dan vrienden in real life. ;)

 10. Eigenlijk best een lastige vraag! Sommige blogs lees ik al jaren en de schrijfsters leer je dan wel een beetje kennen. En als iemand stopt met een blog dan vind ik dat wel jammer, maar ik voel geen verdriet zoals het om een ‘echte’ vriendschap zou gaan, zeg maar.
  Er zijn mensen die ook soms lange tijd mijn blog volgen en ineens reageren die dan nooit meer. Ik vraag me dan wel af of er misschien iets met die persoon gebeurt kan zijn. Dus daar maak ik me dan wel een beetje zorgen om.

 11. Tja, wat is vriendschap. Dat is voor iedereen anders denk ik. Mijn privé vriendinnen zie ik ook niet dagelijks. Ik moet zeggen dat ik mezelf wél heel erg verbonden voel met een aantal van de blogsterren zoals wij elkaar onderling noemen. Ik durf dat toch wel vriendschap te noemen, zéker nadat we elkaar ook echt hebben gezien is die band behoorlijk sterk. We lachen en huilen met elkaar, ik vind het een heel bijzondere vriendschap.

 12. Heerlijk vind ik deze vrienden. Ze houden je niet van het werk en je hoeft ze niet te onderhouden. Ik beschouw ze wel als vrienden.

 13. Een paar blogsters ken ik in echt en omdat we naar herriemuziek luisteren hebben we een gezellig sektarisch clubje op facebook. En met een ander spreek ik elke week af, soms een paar keer. Heel leuk en ben blij dat ik ze heb leren kennen. Vind het wel heel leuk om ze te hebben leren kennen, dankzij m’n blog onder andere!

  En van anderen vind ik het gewoon leuk om ze een beetje te kennen. Jij met al je kinderen ;), je uggs en je bloemetjesjurkjes, je theekopjes en je liefde voor hardlopen en je emigratie naar die prachtige plek op het boer’nland…. En zo zijn er nog wel meer. Heel leuk om met sommigen mee te leven.

  1. Elke week meerdere keren afspreken! Wat leuk. Die blogger is dan echt wel een heel leuk contact geworden in het echte leven.

   Ik vind je omschrijving van mij leuk! Het zijn inderdaad belangrijke kenmerken van mij en mijn leven.

 14. Enkele mensen ken ik oersoonlijk, dat kwam voort uit een ontmoeting bij een nieuw gepubliceerd boek ‘jong en schuldig’. Het is inmiddels al jaren terug.

  Ik heb allleen blogrelaties, geen blogvrienden. Ik ben nog steeds niet op Facebook beland, anders dan met mijn bedrijf.

  Nog een bestsellerschrijver ontmoette ik eenmalig tijdens een presentatie in een boekhandel. Was heel leuk.

 15. :-) ik zie sommige blogsters ook wel als een soort van rare vrienden, ze komen immers nooit echt eens koffie/thee of een borreltje drinken?? :-)
  Maar ik heb bij sommige wel het idee dat ik ze een beetje “ken ‘jah…..vreemd eigenlijk wel he??
  Mocht je in de buurt van het strand komen en mijn vervelende ex wel-of -liever- niet zien-… je kunt altijd een rabarbertaartje komen halen hoor :-)

 16. Wij hebben vorige zomer in Valhalla’s huis vakantie gevierd, en spaarmoeder, Jolanda (van een beetje groener) Kopka chat ik mee via de facebook ook met Valhalla weer niet met Spaarmoeder want die heeft geen FB:-) Maar we mailen wel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.