Zero Waste babyvoeding = Borstvoeding!

Schermafbeelding+2011 09 08+om+12.12.25

Toen ik de nog de Cursus Samen Bevallen gaf, was avond negen bestemd voor informatie over borstvoeding. Daarbij was ik me er altijd sterk van bewust dat dit een gevoelig onderwerp kan zijn voor vrouwen.

Borstvoeding: een gevoelig onderwerp

Vrouwen die om een of andere reden vroeger zijn gestopt met het geven van borstvoeding dan ze van plan waren, voelen zich nog wel eens aangevallen door het huidige pro-borstvoedingbeleid.

Zelf gaf ik lang borstvoeding, omdat borstvoeding nu eenmaal het gezondst is, en bovendien extreem makkelijk: je hebt het altijd bij je, het is altijd op de goede temperatuur, en het is hygiënisch verpakt. Bij mijn jongste ben ik dan ook niet bewust gestopt met voeden, hij vroeg er steeds minder om, en op een gegeven moment was het gewoon klaar.

Borstvoeding is Zero Waste!

Terugkijkend was ik destijds eigenlijk enorm ‘zero waste’ bezig! Toen was ik me daar helemaal niet van bewust, maar ik hoefde natuurlijk geen blikken flesvoeding aan te schaffen, of spenen of flesjes. Ik ben nog steeds erg pro-borstvoeding, maar zoals ik al eerder zei: ik besef terdege dat borstvoeding voor sommige vrouwen een emotioneel onderwerp kan zijn.

Filmpje: Tietzat

Vandaag kreeg ik onderstaand filmpje van het Kenniscentrum Borstvoeding, waarin langdurig borstvoeding gepromoot wordt. En dan heb ik het over voeden tot bijvoorbeeld peuterleeftijd. Hoewel ik de woordspeling in de titel Tietzat kan waarderen, doet die mij tegelijkertijd ook enigszins fronsen.

Ik ben benieuwd wat jullie van het filmpje vinden.

Zie ook Zero waste koken.

Heb jij borstvoeding gegeven?
Waarom wel of niet?
En hoe lang?

Leestip

Leven zonder afval boek

Similar Posts

23 Comments

 1. Ruim een jaar, maar na het zwangerschapsverlof wel “part time” (overdag formula) vanwege mijn werk. Latere bv collega’s hebben soms wel gekolfd, of als ze voldoende dichtbij woonden gingen ze tussendoor thuis voeden of lieten baby brengen. Nu hebben we het Nieuwe Werken, wat de bv allemaal wel vergemakkelijkt.
  Gr, Loonlijstmama

 2. Ik heb alle 4 zelf gevoed. Onze jongste tot zijn 1e verjaardag. Met moeite nam ik afscheid van die periode. Ik vond het geweldig om te doen.
  Er waren in mijn omgeving wel moeders die langer doorgingen, maar een kleuter aan de borst vind ik wat ver gaan.

 3. Ik steeds langer. Eerste 6 weken ook veel pijn en kloven en na een keizersnede. Tweede 13 weken en die dronk eigenlijk heel goed, geen centje pijn maar wilde geen geklofde melk of flessenmelk, bleef hongerig totdat ik weer thuis was van het werk. Toen maar cold turkey voor beide gestopt. Derde heeft 19 mnd gekregen en wilde toen zelf niet meer.

  Maar ik heb niets tegen flesvoeding maar vond het bij mn eerste twee toch onnatuurlijk dat flesje. Oudste deed het er fantastisch op hoor maar middelste had ook nog een koemelkallergie terwijl bv super ging qua krampen en gedrag. Mocht er ooit nog een vierde komen gaat die gewoon weer aan de tiet. Op twitter is er trouwens een hele heisa van o.a. Mw Lange Frans tegen kleuter aan de borst oid. Kreeg iets door getweet.

 4. Oh ja, je moet zo oppassen wat je zegt he… Klein meisje wou niet, met geen mogelijkheid. Heel verhaal maar die heeft tijdens de geboorte zo klem gezeten (aangezichtsligging). Daar heb ik zes weken voor gekolfd, klein jongetje heeft met een tussenpauze bijna zes maanden borstvoeding gekregen.

  Het blijft geweldig als je je kind zelf kan voeden. Helaas wordt het veel moeders wel moeilijk gemaakt, doordat ze weer moeten werken maar ook door de publieke opinie. Zie bovenstaand voorbeeld…

 5. De meisjes heb ik 9 maanden borstvoeding gegeven, eigenlijk is het vrij vanzelf overgegaan op boterhammen ‘s ochtends. En dan gewone melk erbij, niet van dat poederspul, dat is echt niet meer nodig dan. Ik hoop dat het bij Nathan ook lukt – het kolven op het werk is nogal een goed. Lang voeden heb ik geen problemen mee, het jammere is dat de campagne rondom borstvoeding zo is gericht op “het moet”. Wij noemen dat de “borstvoedingsmaffia”. Als het niet gaat, dan is het toch heel vervelend om daar steeds mee te worden geconfronteerd. Ik heb veel melk, maar ja, wel zeer regelmatig borstontsteking (bij de meiden allebei 3x, nu zit ik op al op 1), ben ik nogal vatbaar voor en behoorlijk ziek van. Dat alleen is al een reden om niet te lang door te willen gaan, want ik loop in een vest ook als het buiten 30 graden is, is niet echt comfortabel.

 6. Vijf kinderen en steeds iets langer. De jongste is nu bijna 3 en wil/krijgt nog steeds ‘s ochtends en ‘s avonds een slokje. Ik moet zeggen dat ik nu zelf vind dat het genoeg is geweest en wil ook deze twee keer afbouwen. En afbouwen heb ik bij de andere kinderen nooit hoeven doen, bij hen was het op een bepaald moment gewoon klaar.

 7. Ik heb ongeveer 8 maanden bv gegeven. Ging niet van een leien dakje in het begin. Heeft me heel wat bloed, zweet en heel veel tranen gekost. Zoontje wilde in eerste instantie niet aan de borst. Hij kreeg er geen melk uit. Ik heb de eerste 6 weken gekolfd, en toen ik eigenlijk wilde stoppen, toch nog 1 keertje geprobeerd of hij de borst wilde. Wonder boven wonder pakte hij die toen wel en zijn we dus doorgegaan. Ik vond het daarna heerlijk. Ons momentje samen, weten dat hij groeit van mijn melk is toch uniek.

 8. Borstvoeding is prachtig. In het journaal was hier ook een onderwerp over. Toen vertelde een profeesor dat het voedden van kinderen op latere leeftijd dus van twee tot vier vijf jaar niet aangetoond is dat het beter voor kinderen zou zijn. Je kan toch ook lekker even kroelen met je kindje op schoot?

 9. Twee keer 10 en een keer 8 maanden borstvoeding gegeven. Lang zat ;-) ik zou geen peuter/kleuter borstvoeding hebben willen geven … Vind dat echt niks, maar da’s persoonlijk.

 10. Ik heb onze zoon geen borstvoeding gegeven.Ik ben diabetes en door de zwangerschapshormonen was ik zo aan het schommelen met mijn bloedsuikers. De energie van het borstvoeden zou dat alleen maar versterken en daardoor is het mij afgeraden. Doordat onze zoon te vroeg is geboren en ziek was had ik op dat moment geen energie om mezelf te verdiepen in de mogelijkheden en heb ik het advies aangenomen.

  Groetjes Isabelle

 11. Ik denk ook niet dat mw Lange Frans de initiator was, maar het suffe was ik kreeg m doorgetweed van iemand die ik in mn “lijst” had vanwege plantenruilhandel.

 12. Toen ik destijds in de thuiszorg werkte had ik een gezin waarvan de jongste met 2 1/2 jaar nog meerdere malen per dag borstvoeding kreeg. Zelf heb ik nooit borstvoeding kunnen geven aan onze kinderen dit vanwege medicijnen die voor hun schadelijk konden zijn.

 13. Ik heb zelf alleen aan de oudste gedurende vier weken borstvoeding gegeven. Daarna kreeg ik borstontsteking en ben ik echt heel erg ziek geweest. Bij dochterlief heb ik besloten het avontuur niet meer aan te gaan. Heb er heeeeeeel veeeeeel commentaar op gehad. Ik vond dat heel erg, dat mensen zo voor mij dingen wilden beslissen zonder mij te kennen of de situatie te kennen. Borstvoeding is iets van de vrouw zelf war een ander niets mee te maken heeft.

 14. Het is heel vreemd, maar zoiets als borstvoeding is ook aan mode onderhevig. Toen ik mijn eerste twee kinderen kreeg in 1974 en 1975 werd borstvoeding aan alle kanten ontmoedigd, ook door vroedvrouwen en zusters in het ziekenhuis…..
  Toen mijn derde kind geboren werd in 1979 was de kentering net begonnen. Ik ben toen lid geworden van Borstvoeding natuurlijk en heb 8 maanden gevoed. Toen kreeg ik een blindendarmontsteking en mocht niet meer voeden vanwege medicijnen(narcose) in mijn bloed….
  Bij mijn laatste kind in 1982 was borstvoeding weer helemaal terug bij een deel van de mensen. Daarna is inderdaad een soort mafia begonnen. Als je geen borstvoeding gaf, was je op zijn minst verdacht een slechte moeder te zijn. Dat soort slingerbewegingen zie je altijd door de tijs heen. Voor mij is 1 1/2 jaar zo’n beetje naadje voor borstvoeding, maar ieder is daar natuurlijk vrij in. Toch heb ik in mijn werk wel gezien dat kinderen die boven de drie jaar nog borstvoeding hadden een soort negatief zelfvertrouwen ontwikkelden en soms een soort wrokkige verlegenheid of teruggetrokkenheid en dat ze van hun moeder EISTEN dat ze hun problemen voor hun op zou lossen (moeder in gijzeling genomen). Het is moeilijk uit te leggen, maar het is mijn inschatting dat ze op een of andere manier klein gehouden worden, overigens zonder dat de ouders die opzet hebben hoor! Ik vind dan ook het argument dat er zoveel manieren zijn om een kind klein te houden, echt heel slecht. Natuurlijk zijn er veel manieren om een kind klein te houden, maar borstvoeding kan er één van zijn en moet daarom op zijn meritis bekeken worden! Bovendien Lijkt mij dat de melk voor de baby is en het komt op mij heel onnatuurlijk over als een ouder kind samen met de baby nog aan de borst drinkt. Die melk is aangemaakt voor de nieuwe baby……..

 15. 2 kinderen, allebei ong. 3 jaar borstvoeding gehad. Was het nooit van plan zo lang te doen, bij de eerste wilde ik borstvoeding wel gaan proberen. Omdat het zo goed is voor je kind, maar het leek me echt niks. Ging ook niet vanzelf, spruw en 1 borstontsteking maar dankzij steun van man en internet mailinglist doorgezet. Uiteindelijk leek het me goed om het kind zelf te laten stoppen. Kind 1 was 2,5 toen ik weer zwanger was en dronk toen nog gemiddeld 1x per dag. Dat voelde heel vervelend en in overleg met kind (!) gestopt. Kind 2 zei zelf dat het ging stoppen als het 3 was en deed dat ook. mensen vergeten denk ik vaak dat een groter kind echt geen 10 x per dag liters bij de moeder drinkt. Ik ben heel blij met hoe het bij ons is gegaan.

 16. Ik lees deze post nu pas, nog ff ‘n reactie.
  Oudste gaf ik 9 maanden bv, het stopte op een natuurlijke manier en heel geleidelijk nam ze minder. Bij 2e en 3e waren er diverse redenen waardoor ik eerder moest stoppen. Vond ik heel erg, moest echt knop omzetten, maar ‘t was niet anders. De 3 jongens die daarna nog kwamen, heb ik allemaal lang gegeven, liet het me ook niet zomaar meer afpakken. Ruim een jaar alledrie, jongste het langst, 17 maanden. Maar dan is het ook echt klaar, ze wilden ook niet meer, het wordt dan ook steeds minder, en dan krijg je zelf ook het gevoel dat het goed geweest is zo. En ik vind het prima als dat moment bij anderen later is. Ik ging, als ze wat ouder werden, wel apart zitten, omdat ze zelf zo snel afgeleid waren.
  Leuke anekdote nog: Toen ons 2e jongetje geboren was, wilde het oudste jongetje het weleens proeven. Ik zei direct: goed (anders wellicht jaloers). Hij likte eens aan de tepel en keerde zich af met een vies gezicht: “ba…”!
  Ben idd van mening dat de melk dan is afgestemd op jonge baby en niet voor peuter. 1 kind tegelijk, tenzij je een meerling hebt natuurlijk. Voordeel van het lange voeden was bij mij dat ik nooit menstrueerde totdat ik maar 1 keer gaf.

 17. De WHO adviseert kinderen in elk geval twee jaar te voeden; de natuurlijke speenleeftijd ligt tussen de twee en zes jaar. Ik had geen echte verwachtingen na de bevalling, maar voed inmiddels alweer ruim 2,5 jaar, meestal ‘s ochtends bij het wakker worden en ‘s avonds voor het slapen gaan.

  Onbegrijpelijk dat mensen dat vies vinden, of zich er zelfs door aangevallen voelen. Ik ben zelf ook groot geworden op kunstvoeding, maar als moeder denk ik: wat mis je dan veel!

  In mijn omgeving steken we elkaar een beetje aan, ik ken inmiddels een hele hoop mensen die langer dan een jaar voeden en zich gesterkt voelen doordat ze niet alleen staan. Zonder uitzondering leuke vrouwen en heel normale kinderen. Ik merk in elk geval niks van “wrokkige verlegenheid” maar wel gezonde, sterke kinderen!

 18. Mijn Kleine Vent heeft slechts een week bv gehad. Omdat het aanleggen niet goed lukte, kwam de productie niet op gang. En ik wilde bewust niet het ‘gedoe’ en stress van kolven.

 19. Borstvoeden is altijd een moeilijk onderwerp. Als kraamverzorgster krijg ik zelfs vaak verhalen van oma’s die graag hadden willen voeden maar niet genoeg hadden of de melk was niet goed. Wie ben ik dan om ze alsnog te zeggen dat iedereen kan voeden. En kan dat wel altijd? Soms moet je er wel erg veel voor over hebben!

  Zelf mocht ik drie keer borstvoeding geven. Bij alledrie mijn kinderen. Voor toen lang ( tussen negen maanden en een jaar). Ooit gaf ik mijn negen maanden oude zoontje borstvoeding op een terras ( met mijn rug naar de mensen,half onder mijn trui), dat gaf flink commentaar, en dat voelde pijnlijk.
  Laatst zag ik een mevrouw borstvoeding geven in een restaurant ( naar de mensen toe, borst bloot). Ik vind het prima!
  Zelf vond ik het voeden op een gegeven moment mooi genoeg geweest, en de kinderen gaven dat dan ook aan.
  Iedereen die langer wil voeden: prima, lekker doen.

  En dat is wat ik zowiezo van borstvoeding vind: doen wat goed voelt voor jezelf en je kindje.
  En als mensen kiezen voor de fles: ook prima, daar zijn ook hele generaties op groot geworden.
  groetjes, Franca.

 20. Ik heb twaalf kinderen, allemaal borstvoeding gegeven. De meesten langer dan een jaar, tot ze zelf niet meer wilden of er een volgend kindje kwam: de borst is voor de jongste!
  De jongste nu is bijna twee en drinkt nog regelmatig. Straks gaat ze naar de speelzaal en dan vind ik het wel genoeg geweest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.