Zelf zaden telen

moestuinierenMensen die zelf moestuinieren.

Ik ben er altijd weer van onder de indruk.

Want moestuinieren vraagt tijd, inspanning, doorzettingsvermogen, aandacht en natuurlijk enige kennis van zaken.

Zelf zaden telen: moestuinieren op het volgende level

Maar nu blijkt er nog een hoger ‘level’ te zijn dan moestuinieren!

En dat is zelf zaden telen.

Dus niet ordinair een zakje zaden kopen bij de Lidl, maar ze zelf kweken. Dat is pas echt back to basics.

In het boek Zelf zaden telen wordt uitgebreid uitgelegd hoe dat moet. Ik lees dit soort informatieve boeken altijd ‘s avonds in bed. Eerlijk gezegd vond ik het best ingewikkeld. Zelf zaden telen gaat behoorlijk diep in op de biologie van zaden, en hoe ze zich ontwikkelen. Tijdens het lezen voelde ik me steeds incompetenter en onwetender voelen, terwijl het besef van wat ik allemaal níét weet over de biologie van zaden groeide.

Waarom zou je je eigen zaden telen?

Maar terwijl ik las over de wondere wereld van de zaden kwam er één gedachte steeds terug:

‘Waarom?! Waarom zou je in vredesnaam je eigen zaden gaan telen. Wat een gedoe! Zeker als ze ook kant en klaar verkrijgbaar zijn in handige zakjes.’

Gelukkig is Zelf zaden telen zo grondig, dat ze ook hier een paar bladzijdes aan wijden! Dus als jij je, net als ik afvraagt, waarom je in vredesnaam zo moeilijk zou doen om je eigen zaden te telen, dan komt hier het antwoord!

8 redenen om je eigen zaden te winnen

 1. Sommige rassen verdwijnen. Wil je zeker weten dat jouw favoriete groente of fruit altijd beschikbaar blijft? Win er dan de zaden van. Want zo heet dat: zaad ‘win’ je.
 2. Zelf zaden winnen geeft je controle over je voedsel. Jij bepaalt welke rassen je verbouwt. Dat recht geef je niet uit handen aan zaadgoed- of andere multinationals.
 3. Door zelf zaden te winnen bied je tegenwicht aan de groeiende monocultuur van zaden.
 4. Zaadwinning bevordert de diversiteit van rassen.
 5. Het beste lokale voedsel wordt gekweekt met rassen die ontwikkeld zijn voor dat gebied.
 6. Het is goedkoper dan zaden kopen! Je kunt zelf zaden winnen, maar je kunt ze ook ruilen met andere zaadwinners.
 7. Het is leuk om zelf zaden te winnen. Je ziet een plan ontwikkelen van bloem tot zaad. Zo maak je de hele levenscyclus mee! Dat is bovendien ook leuk en leerzaam voor kinderen.
 8. Planten doen al die moeite om zaden te maken. Wel zo sympathiek om ze te gebruiken dus.

Zelf zaden telen: samengevat

Als je van moestuinieren houdt, dan vind je zelf zaden telen misschien ook wel leuk. Het is bijzonder omdat je dan de hele levenscyclus van een plant meemaakt en ziet. En het is nog goed voor je portemonnee ook. Eigenlijk zijn er heel veel redenen om zelf zaden te winnen!

In het boek Zelf zaden telen wordt op een toegankelijke en duidelijke manier uitgelegd hoe je zelf zaden kunt winnen. Het boekje is grondig, en tegelijkertijd praktisch. Als je informatie wilt over zelf zaden winnen, of dit wilt gaan proberen, dan is dit echt een boekje om er bij te pakken.

Praktische informatie over Zelf zaden telen

Zelf zaden telen is voor 17,95 te koop bij bol.com.

zelf zaden telen

Zou jij zelf zaden willen telen? En hoe denk je over moestuinieren?

Leestips

Similar Posts

22 Comments

 1. Wel leuk om te doen! Ik krijg zaadjes van de buurvrouw die ze zelf teelt: duizendschoon! Zij telen ook hun eigen groenten in hun moestuin.Ik zelf vind het makkelijker om gewoon een zakje met zaadjes te kopen.maar ik vind het wel leuk om zoiets met de kinderen te doen.

 2. Ik heb echt geen groene vingers. Maar weinig planten houden het bij mij uit in huis. Maar goed dat ik geen tuin heb. Mocht ik in de toekomst verhuizen naar een huis met een tuin, wil ik wel heel graag leren tuinieren. Maar zelf zaden kweken is voor mij nu echt een brug te ver.

 3. Het is iets dat ik wel graag zou willen doen, zelf zaden telen. De redenen hierboven om dat te doen vind ik overtuigend. Maar één dingetje… Ik houd er ook van om op vakantie te gaan, om citytripjes te maken en om te reizen. En ik vraag me af hoelang je je moestuintje onbeheerd achter kunt laten zonder dat de boel overwoekerd raakt door onkruid of verpietert door droogte.

 4. Waarom zou ik zaden KOPEN als ik de zaden zelf heb!
  Alleen de planten die ik niet heb en wel zou willen , ga ik kopen,. Dan word ik helemaal enthousiast over die byzondere zaden. Helaas komen juist die byzondere exemplaren vaak niet op in mijn moes/bloementuin, maar dat kan ook aan de klei liggen waarop ik woon.
  Kortom mijn pompoenen, courgettes, afrikaantjes, tomaten(leg gewoon eens een plakje tomaat in een potje aarde)
  Verder goudsbloemen, o.i.kers en knoflook( een teentje in de grond stoppen). Eigen aardappelen ( in 2 stukken snijden en experimenteren maar): de meest aparte aardappelen poot ik in mijn tuin!, en altijd bio.
  Hoop dat ik iemand inspireer…

 5. Ik wordt altijd helemaal blij van moestuinieren. Ik heb er alleen zelf te weinig tijd voor, of maak er te weinig tijd voor vrij. En voor een moestuin moet je inderdaad veel tijd beschikbaar maken. Ik geniet er daarom van door dit soort stukken te lezen, blogs te lezen over moestuinieren en bijvoorbeeld dat programma van Maarten ‘t Hart te kijken (alweer enige tijd terug). Daar werd ik helemaal zen van, hahaha.

 6. Er zijn ook nadelen aan zelf zaden telen. Zo kan het zijn dat je bij courgettes/pompoen door middel van kruisbestuiving met sierpompoenen giftige courgettes kan kweken als je je zaden oogst uit een eigen gekweekte courgette/pompoen.

  Bloemen en kruiden laat ik verder uitzaaien in de moestuin. Ik win zelf geen zaden, ik laat gewoon ‘woekeren’. Groentenzaad koop ik liever nieuw aan in de winkel. Maar dat hoeft geen F1 of hybride te zijn. Bio-zaad is ook goed.

  1. Dat vind ik een soort Agatha Christie dood. Overlijden doordat je per ongeluk een giftige groente hebt gekweekt.

   Of was het geen ongelukje…..

   En daar is je plot!

 7. Erg leuk. Wij houden het eenvoudig bij de zakjes met zaden, haha… afgelopen week blogje geschreven over onze eigen sla!
  Ofja het is meer vriendlief die er mee bezig is dan ik hoor ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.