Zakgeld automatisch overboeken

Sinds we het zakgeld van onze zoon Jan (13) automatisch overboeken naar zijn jongerenrekening geeft hij niets meer uit. Het lijkt wel alsof hij het contact met zijn geld is verloren, en het onzichtbaar is geworden. Het lééft niet meer voor hem. Dat dit gunstig is voor zijn saldo behoeft denk ik geen uitleg!

Maar toch vraag ik me af of een dergelijke vervreemding kwaad kan. In de kranten lees ik wel eens dat contant geld helemaal zal verdwijnen, en iedereen over vijf jaar alleen nog met pasjes en mobieltjes zal betalen.

In het geval van mijn zoon Jan leidt dit tot zuinigheid, maar zou het ook het tegenovergestelde effect kunnen hebben?

Heb jij nog contant geld in je portemonnee?

Zelf draag ik gemiddeld zo’n vijf euro bij me, of nog minder, en betaal verder alles met pin. Dat doe ik omdat ik moeite heb mijn financiën op te tekenen in een kasboek, en door de pin worden mijn uitgaven in ieder geval geregistreerd.

Maar het lijkt zo bizar, om in de toekomst te betalen met iets dat nergens meer zichtbaar is!

Lees ook Zakgeld veertien jaar en mijn post over kleedgeld

Similar Posts

8 Comments

 1. Onze dochter van 14 heeft sinds kort ook een betaalpas en daar storten wij ook haar zakgeld op. Al haar vriendinnetjes hadden al zo’n pasje en zij wilde dat ook graag, maar haar uitgaven zijn er niet minder om :-). Zelf houdt ze haar bedragen bij per internetbankieren en dat doet ze uitstekend.
  Toch heb ik net als jou weinig contanten in mijn portemonee en betaal veel met de pinpas.
  Dat in de toekomst alles alleen kan worden betaald met pas zit er dik in ( hoewel ik mij afvraag hoe je dat wilt doen op de markt of bij het kopen van een ijsje bij een ijskraampje ), maar ik denk dat ik me daar maar niet druk om ga maken, gewoon meegaan wat dát betreft met de tijd, maar een leuke portemonee met wat contanten blijft toch ‘gezellig’.

 2. Ik heb eigenlijk nooit contant geld bij me. Ik vind het maar onhandig. Wel hoe ik al onze uitgaven bij in een kasboek dat ik ooit van de blog van Vrekje heb gehaald. Werkt geweldig!

 3. Ik zou er mijn laatste boterham om verwedden dat er straks alleen nog maar gepind kan worden..

  Ik zie nu al zoveel winkels afstappen van de ‘extra 10 cent’ voor pinnen onder de 5 euro. Ze hebben dan zo’n bordje: “Klein bedrag? Pinnen mag!” en zelfs op de markt kun je soms al met de pin betalen..

  Of het leuk is, is een tweede.. want wat is er nou leuker dan een klein kind een paar muntjes geven voor in de spaarpot? Maar misschien hebben die kinders straks allemaal ‘n digitaal rekeningetje waar opa of oma het zo via de mobiele telefoon op kan storten.. hahaha, stel je voor ;)

 4. Toch vind ik het een beetje eng dat alles wat je doet zo dus geregistreerd wordt en als er een grote stroomstoring is, iedereen volledig hulpeloos blijkt want er is geen cash in huis.

 5. Ik heb meestal zo’n twintig tot dertig pond in mijn portemonnee. En geen muntgeld, want het vakje ervoor is al maanden kapot. Erg lastig, want vaak moet je om te parkeren nog kleingeld hebben.
  Verder vind ik het vooral zo lastig in Nederland dat je bijna nergens met je creditcard kunt betalen. Mijn engelse bankpasje wordt daar niet geaccepteerd, en dan sta ik dus bij de Albert Heijn cash af te rekenen. Daar wordt ik helemaal gek van. Dus eigenlijk valt het wel tegen hoe gedigitaliseerd het is, als je niet eens je boodschappen met een credit card kunt betalen… ALs ik in Nederland ben loop ik altijd rond met stapels cash, en bang dat ik mijn portomonee kwijtraak…

 6. Ik betaal de dingen ook liever contant, dan heb ik beter overzicht op mijn uitgaven. Ik hoop dus niet dat je straks alleen nog maar kan pinnen. Is toch ook niet leuk voor de kinderen, moeten ze je pinpas lenen om even een snoepje te halen in de snoepwinkel….

 7. Ik heb nog contant geld, maar twijfel of ik over zal gaan op pinnen. Mijn huishoudgeld verdwijnt elke maand naar een betaalrekening die alleen voor het huishoudgeld is en waarop ik niet rood kan staan.

  Maar ik denk dat ik toch wat meer uit zou geven dan als ik contant zou betalen.
  Maar dat het cash helemaal zal verdwijnen, daar ben ik (vrijwel) zeker van. Misschien niet de komende 10 jaar, maar ik denk dat over 25 jaar niets meer contant gaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.