Word je dik van brood?
Last updated on October 24th, 2023 at 03:46 pm
Word je dik van brood?
Gisteravond zag ik de nieuwe reclame van supermarktketen Jumbo voorbij komen. Zij hebben altijd een gezin in de hoofdrol, met een beetje een sullige vader. Dit keer vertelt die vader dat hij is gestopt met brood eten!
Maakt brood dik?
‘Maar,’ zegt hij tegen zijn collega, ‘bij mij werkt het niet!’
Vervolgens zie je hem ontbijten en lunchen met een moddervette croissant. LOL.
Ik vond het een leuke reclame, en het zette me aan het denken: ‘Word je dik van brood dan?’
Wat zit er in brood?
Volgens Frans Kok, professor Voeding en Gezondheid aan de Universiteit van Wageningen zit het volgende in brood:
- Koolhydraten
- Eiwitten
- Klein beetje vet
- Vitamines, met name B-vitamines
- Mineralen, zoals ijzer, zink, magnesium en jodium
- Vezels
Volgens professor Kok is brood een basis voedingsmiddel omdat al bovenstaande dingen er in zitten. En als bron van vezels is brood heel belangrijk. Want volgens Kok eten we in Nederland veel te weinig vezels.
Koolhydraat arm brood
Als de interviewster hem vraagt naar koolhydraatarm brood, verslikt professor Kok zich bijna. Hij vindt koolhydraatarm brood absurd. ‘Inderdaad,’ zegt Kok, ‘kun je brood maken van soja. Daar zitten dan minder koolhydraten in. Maar wel even veel calorieën. Denk dus niet dat je er van afvalt.’
Glutenvrij brood
Gluten is een verzamelnaam voor een groep eiwitten. In brood zorgen ze voor de luchtige structuur en de elasticiteit. Sommige mensen verdragen gluten niet. Zij hebben de ziekte van Coeliakie. Maar als je die ziekte niet hebt, is het de vraag of je buikklachten komen door gluten wordt in het filmpje gezegd.
Het antwoord op de vraag: Word je dik van brood?
Je hebt brood nodig, en je wordt er niet dik van. Koolhydraten verdienen hun reputatie als ongezonde dikmaker niet. Zelf eet ik elke ochtend en middag boterhammen.
Ook op de site van Het Voedingscentrum beantwoorden ze de vraag Word je dik van brood? Zij zeggen:
‘Brood is geen dikmaker. Het gaat erom wat je over een langere periode aan calorieën binnenkrijgt en weer verbruikt.’
Toch zijn zogenoemde low carb recepten heel populair. Zie ook mijn post over koolhydraatarme recepten ontbijt.
Hoe denk jij over brood? En wat vond je van het filmpje?
Zonder hier nu te willen beweren dat brood écht slecht voor je is en dat je er per definitie dik van wordt (bij mij was dat wel het geval), wil ik toch even kwijt dat het overgrote deel van het huidige fabrieksbrood waar alle broodafdelingen van al onze supermarkten mee vol liggen, behalve natuurlijk de bloem of meel vrijwel áltijd toegevoegde suikers bevat en glucose-fructosestroop. Met fabrieksbrood bedoel ik die tientallen in plastic verpakte één-euro-zoveel-broden.
Iets waar ik als kritische consument en iemand die het liefst alles zo natuurlijk mogelijk (zonder al die vaak onnodige en soms schadelijke toevoegingen) wil eten, niet zo heel dol op ben. Ga er maar eens op letten in hoeveel gefabriceerd voedsel en brood suiker en glucose-fructosestroop is toegevoegd. Ik neem dus altijd indien mogelijk de variant zonder die toevoegingen én dan dus ook zónder kunstmatige zoetstoffen en smaakversterkers. Wat ik ermee wil zeggen is dat je wel, vind ik, met gezond verstand en kritisch naar de voedingsmiddelen moet kijken. En als consument zeker niet alles klakkeloos moet geloven wat een Voedingscentrum of Unilever aan lyrische verhalen over ons eten de wereld in brengen.
Neemt niet weg dat ik af en toe echt trek kan hebben in een lekkere boterham of een lekker broodje! En die neem ik dan ook, maar meestal wel de meest ambachtelijke soort dan. Gemaakt van meel en granen. Als ik dan brood eet wil ik ook lekker brood.
Zelf brood bakken in de oven is ook heel lekker trouwens maar een tijdrovend klusje.
Hier sluit ik mij volledig bij aan!
Ik ben geen brood eetster, nooit geweest ook, dat vond mijn moeder al heel vroeg uit en stapte over op beschuit, dat heb ik jarenlang als ontbijt gegeten tot ik tiener was en zij eerder weg ging voor haar werk dan ik naar school moest, toen sloeg ik ook dat weer over. Heel soms, vind ik brood wel lekker, maar dan met een gebakken eitje of een luxe broodje gezond, en dat doe ik dan weleens, maar dan is het diner voor mij of zo…
Ik gooide mijn brood ook altijd weg op de overblijf, oeh, ja al vanaf het begin eigenlijk op de lagere school, nu werd er op mij gelet toen ze daarachter kwamen maar toch lukte het mij gewoon om het niet te hoeven eten of weg te gooien ergens…
Ik denk dat mijn Indische genen sterker zijn, daar waar men niet eens brood kent in het hele menu niet… daar eten ze nasi als ontbijt en nee niet de nasi zoals je bij de chinees haalt, natuurlijk niet, gewoon rijst met wat groenten en restjes vlees van de vorige dag erdoor.
X
Grappig om rijst te eten bij het ontbijt! Dat lijkt me best een fijn begin van de dag. Een broodje gezond vind ik ook wel lekker. Hoewel die enorm vet schijnen te zijn door de kaas.
lol, ja en in kas zit juist 0 koolhydraten en moet je eten als je het koolhydraat arm dieet gaat doen :D En spek, en eieren… bla
X
ik hou van brood! Ik heb het een tijd niet gegeten toen ik kharm at een paar jaar geleden, maar ik heb het toen wel echt gemist. Ik geloof niet dat een specifiek voedingsmiddel je dik maakt. Balans, en alles met mate! Te veel is nooit goed, en dat geldt niet alleen voor brood.
Ik denk dat het er gewoon op aankomt om gevarieerd te eten en – heel belangrijk – alles met mate!
Van brood op zich word je niet dik, maar wel al je er te veel van eet. Het is nu eenmaal makkelijker om even een boterhammetje te smeren dan iets met groenten te bereiden wanneer je trek hebt. Regelmatig ook eens een soepje of een salade eten voor de lunch i.p.v. altijd maar dat eeuwige boterhammetje zorgt ook voor de nodige variatie.
Dat is waar. Wat variatie betreft is het bij mij slecht gesteld met het ontbijt en de lunch. Dat is echt elke dag hetzelfde.
Ik eet brood, zoveel als mijn motortje nodig heeft. Als ik naar mijn werk fiets (20km) is dat dus meer dan op een vrije dag. Wel volkorenbrood, want vezels vullen een stuk beter dan “inademingsbrood”(wit en bruin).
Dik worden doe je van teveel eten en te weinig. Je eet makkelijk teveel als je weinig eiwitten en weinig vezels in je eten hebt – dan is het vaak snoep of junkfood. Je beweegt makkelijk te weinig als je thuis zit of niet op een actieve manier naar je werk kunt gaan. Maar alleen van brood zeggen dat je te dik wordt, zo simpel zit het leven helaas niet in elkaar.
Als je een flink eind moet fietsen, is het inderdaad belangrijk dat je ‘s ochtends genoeg voedingsstoffen neemt. Ik sla het ontbijt ook echt nooit over. Die boodschap heb ik goed onthouden.
Lekker hoor, brood :).
Er is volgens mij al redelijk lang “gedoe” dat brood niet gezond zou zijn. Wij eten zo’n 1 à 2 keer per dag brood. Ik vind het heerlijk (vooral eigen-gebakken) en de kinderen ook.
Ik vraag me vaak wel af wat mensen eten als ze geen brood eten….
Dik worden doe je eerder van de hoeveelheid/soort beleg denk ik… Ach, als je alles met mate eet, komt het best goed ;)
Ik vindt brood ook erg lekker en eet het dagelijks. Ik ben blij om te lezen dat je er niet dik van wordt! Ook de kinderen krijgen dagelijks brood. Ik vindt het belangrijk dat ze goed eten en genoeg vezels binnenkrijgen.
Om verder te lezen.
Mijn eerste reactie was oei. Tot als ik verder las en dat je niet dik word van brood. Ik vind het super want ik ben verzot op brood. Ik zou het niet kunnen missen. :)
Fijn dat het meeviel Sanne : )
Wat een interessant en duidelijk filmpje. Zelf ik eet ik in de ochtend meestal havermout met yoghurt maar als lunch eet ik volkorenbrood. Indien mijn drukke schema het toelaat, bak ik het brood zelf. Dan weet je precies wat erin gaat en ik vind het vaak lekkerder smaken. Het brood is dan jammer genoeg niet zo lang houdbaar. Volgens mij word je niet dik van brood eten, eerder van het geen dat je erop doet.
Doe je dan havermout in de yoghurt Chris? Ergens misschien ook wel goed dat zelf gebakken brood minder lang houdbaar is, want dat betekent dan toch ook dat er een extra stoffen aan zijn toegevoegd.