Wennen aan harde lenzen: mislukt : (

Gepost April 18, 2013 in Persoonlijke huisvlijt / 15 Comments

Ruim vier weken geleden kreeg ik mijn vormstabiele lenzen, vroeger bekend als harde lenzen.

En in de daaropvolgende vier weken ging ik door het leven met het gevoel alsof er permanent twee glasscherven in mijn ogen zaten. Maar je moet er wat voor over hebben! ‘Bovendien,’ zo hield ik mezelf voor, ‘het is vast een kwestie van wennen. Dus niet klagen, maar dragen!’ Het hoogtepunt van mijn dag werd 16.30, want dan had ik ze acht uur in gehad, en mocht ik ze van mezelf uit doen.

Vuiltjes in harde lenzen

Daar kwam nog eens bij dat ik veel last had van vuiltjes. En iedereen die bekend is met harde lenzen, kent de enorme pijn die zo’n vuiltje kan veroorzaken. Ik stond meerdere keren langs de kant van de weg, met mijn hand wanhopige tegen mijn oog gedrukt om de pijn te dempen. Eén ochtend had ik tijdens het hardlopen zelfs in beide ogen tegelijk een vuiltje… AU!

Te dun traanvocht

Halverwege de twee weken kreeg ik nog een andere, dikkere vloeistof, waardoor het comfort groter zou worden, maar toen kwam het eindoordeel: mijn ogen zijn niet geschikt voor harde lenzen. Mijn traanvocht is ‘te dun’ waardoor de lens niet drijft op mijn oog, maar er venijnig op rust. En dat voel je.

Plan B: zachte maandlenzen

Hoewel ik wel baalde van het nieuws, was de opluchting dat ik die krengen niet meer in hoefde groter. En de opticien had een plan B: zachte maandlenzen. Nou heb ik die ook al eens eerder uit geprobeerd bij Specsavers, maar de ontwikkelingen gaan snel, en de zachte lenzen die ik nu meekreeg zijn nog weer groter dan de lenzen die ik destijds had. En bovenal: ik voel ze niet!!!! Plotseling is het leven weer veel mooier en lichter. Nu ik mijn glasscherven kwijt ben, voel ik pas hoe vervelend ze waren.

Ik hoop dat dit wel gaat werken, want ik wil echt van die stomme bril af.


15 responses to “Wennen aan harde lenzen: mislukt : (

  • Ja, daar had ik ook weer aan gedacht… dat idee blijft wel lonken. Maar ik vind het gewoon een te grote uitgave, nu onze kinderen net in de fase komen van studeren en dergelijke.

 1. VeggieMo

  Fijn dat die zachte lenzen wel goed bevallen!
  Het nadeel van zachte lenzen is wel dat ze zo comfortabel kunnen zitten dat je ze teveel uren op een dag draagt en daar kun je infecties of beschadigingen van krijgen.

  Je trof het trouwens niet met het ‘proefdragen’ van de harde lenzen want de luchtvochtigheid was meestal erg laag en dan heb je heel snel klachten met harde lenzen.
  Mijn ogen zijn ook wat te droog voor harde lenzen, dus draag ik meestal een bril.
  Zachte lenzen zijn voor mij geen optie, daarvoor is de oogafwijking te groot. Laseren durf ik niet, dus houd ik me lekker bij mijn brilletje (die ook nog eens goed wallen of kringen verdoezelt indien nodig 😉

  Groetjes, VeggieMo

 2. Mijn man heeft er jaren over gedaan voordat hij een goede lens had. Dit komt deels omdat hij een oogziekte heeft en ze daardoor speciaal aangepast moeten worden. Wat een ellende heeft hij gehad. Maar uiteindelijk vond hij een goede lens, in zijn geval ook zachte lenzen. Kortom ook jij vindt wel een goede lens. Ik hoop dat de zachte lensen wel een succes zijn.

 3. Ik draag al 20 jaar zachte lenzen, ik vind ze ideaal! Ze slijten wel sneller, dus op tijd vervangen is belangrijk, maar verder heb ik er geen “omkijken” naar.
  Succes, het gaat bij jou vast ook lukken!

 4. Lama

  Heb je al eens aan nachtlenzen gedacht? Zijn wel harde lenzen, maar omdat je slaapt heb je er geen erg in. Overdag hoef je dan helemaal niets in je ogen te hebben!

  • Ja, daar heb ik ook aan gedacht. Ooit heb ik zogenaamde ‘autocorrectieve lenzen’ geprobeerd. Die werken net als nachtlenzen zo dat je oog zich verbetert, maar bij mij werkte het onvoldoende… De huidige opticien zei dat nachtlenzen ‘misschien’ zouden kunnen werken. Dus ik weet het nog niet…

   • VeggieMo

    Eén van mijn zoons heeft nachtlenzen geprobeerd. helaas was het geen succes want zijn ogen werden niet voldoende gecorrigeerd.
    Later heeft hij harde lenzen geprobeerd. Geen succes. Maandlenzen waren ook geen succes want die waren veel sneller stuk zodat hij er geen maand mee kon doen.
    Nu heeft hij meestal een bril op en soms daglenzen. Hij volgt een studie waarbij hij veel achter de computer zit en als hij achter de computer zit kan hij beter zien met een bril dan met lenzen.
    Andere zoon heeft een bril en zet hem ook af als hij achter de computer zit. Die zoon heeft vrij droge ogen en begint niet eens aan lenzen.
    Allemaal brillenmensen hier. Manlief heeft ook liever een bril op ipv lenzen als hij achter de computer zit en als hij een boek leest zet hij zijn bril af. Lezen lukt weer wel met lenzen in. Rare familie ;-P, dat dan weer wel.

 5. Ik heb zulke gevoelige ogen dat ik zelfs gewone maandlenzen niet kan dragen. Ik heb daglenzen, wel duur maar helemaal gemakkelijk, ik smijt ze gewoon elke avond in de prullenbak. Wat wil je nog meer:)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.