Huishoudgewoontes

housewife

Er was eens een vrouw die, als ze een grote rollade braadde, altijd de zijkanten van het vlees afsneed.

Toen haar dochter vroeg waarom ze dat deed antwoordde ze: ‘Omdat mijn moeder dat ook altijd zo deed. Zo heb ik het geleerd.’

De volgende keer dat de moeder haar moeder zag, vroeg ze: ‘Waarom sneed jij altijd de zijkanten van de rollade af?’
En háár moeder antwoordde: ‘Omdat hij anders niet in mijn pan paste!’

Zo bleek een oude gewoonte, helemaal niet meer relevant.

Aan dit verhaaltje moest ik denken toen ik de bami in de pan met kokend water gooide: van mijn moeder heb ik geleerd de nestjes stuk te knijpen, zodat kortere sliertjes ontstaan. Terwijl op de verpakking toch staat, dat je na enkele minuten de nestjes voorzichtig uit elkaar moet trekken!

Klakkeloos heb ik de gewoonte van mijn moeder overgenomen, ook al heb ik geen idee waarom ze dat deed. Het geeft me zelfs een warm gevoel van verbondenheid.

Lees ook mijn post over het Huishouden!

Welke gewoontes heb jij uit je ouderlijk huis overgenomen?
En zijn ze nog steeds praktisch en/of relevant?

Similar Posts

21 Comments

 1. Leuke vraag!

  Een ding wat best nutteloos is en wat mijn moeder deed en ik ook: als je papieren opruimt om weg te gooien, of planten verzorgt en dode blaadjes afhaalt: alles wat weg kan, eerst op de grond gooien. Dan wordt het eerst een gigantische chaos, maar daarna ruimt het zo lekker op!

 2. Op huishoudelijke gewoontes kom ik
  niet zo direct maar: ik hoor me nog zeggen in mijn puber (dwarse)periode :) dat ik mijn kinderen
  anders ging opvoeden en sommige dingen nooit zou zeggen!
  Nu betrap ik me er regelmatig
  op dat ik gewoon dezelfde dingen zeg en doe zoals zij het deed vroeger :)
  liefs

 3. Hihi, ik riep vroeger ook regelmatig dat ik dat nooit zou doen of zeggen! Zoals de afwasteil afdrogen voor je hem wegzet. En de was gesorteerd aan de lijn hangen. En na jaren van chips direct uit de zak eten, krijgt nu iedereen een eigen bakje chips net als vroeger thuis. Er is vast nog veel meer maar daar kom ik zo niet op :-)

 4. Wij woonden vroeger in de polder. Ongeveer 8 km van de bewoonde wereld en mijn ouders hadden (en hebben) geen auto. Wij hadden dus altijd een mega grote voorraad levensmiddelen in huis. Meerdere vriezers zaten vol, de kelder gevuld met van alles en nog wat en groente en fruit in overvloed van het land. Nu woon ik ongeveer 1 km van een supermarkt en heb zelf een autootje maar je raad het al: ik heb minstens net zo een grote voorraad als mijn moeder vroeger. Voor als we insneeuwen………………
  Groetjes,
  Karin

 5. Op huishoudelijk vlak heb ik niets overgenomen van mijn moeder (volgens mij) maar ik merk wel dat ik net zo vaak zucht als zij vroeger deed….iets wat ik zo irritant vond en nu doe ik het zelf. HELLLLUUUUUPPPP

 6. Theedoeken, vaatdoeken en handdoeken oeverloos schoon op hangen. Soda in de was en azijn in het laatste spoelwater. Het liefst stamppot maken, kan lekker alles in één pan. Op zondag soep (ook bij manlief) en pudding. Zelf jam maken en siroop.Ergens een potje hebben met kleingeld………Ach laat ik maar ophouden; of je wilt of niet, de dingen van thuis neem je over. Toen ik jong was zei ik; vroeger is nu niet. Maar wat zeg ik vaak; vroeger…………
  Zelfs onze kinderen zeggen het nu ook. Onverwoestbaar zoiets.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 7. oooo ik wil hier niet aan denken !
  ik heb mijn moeder altijd al zo een slecht huisvrouw gevonden !
  hopelijk is de appel wat verder van de boom gevallen bij ons ;-)

 8. Wat een geweldige reacties. Ik geniet echt als ik dit lees. Om sommige moet ik ook wel lachen, zoals Meibloempje die alles eerst op de grond gooit!

  En ik bedenk me nu dat mijn moeder vroeger op zondag altijd groentesoep kookte, want dat was ‘lekker makkelijk’. Ik baalde daar altijd van als een stekker, maar drie keer raden wat ik nu kook op zondag…

  Eigenlijk is het toch ook prachtig, die erfenissen die we allemaal meedragen?!

 9. Hé dat afstoffen doe ik ook wel eens zo. Ik sla een generatie over. Ik maak de hele zomer door jam. Dat deed mijn oma ook. VOor mijn moeder was er geen noodzaak want toen was oma nog volop “in business” die deed het voor de hele familie. Nu komt iedereen hier jam halen.
  En strijken heb ik van haar geleerd dus gebeurd hier op dezelfde manier. Eerst de knooplijst, dan het schouderstuk, dan de kraag, voorpand, achterpand en mouwen :-)

 10. Erg leuk onderwerp, hier ook altijd soep op zondag maar geen groentesoep maar chineese kippensoep. Verder zou ik het niet weten ik vind dat ik steeds meer op mijn vader ga lijken.

 11. Ik leef nu op zeer gespannen voet met mijn ouders, maar geef ronduit toe dat ik best wel dingen heb overgenomen van haar, zoals: Vlak voordat ik naar bed ga, de woonkamer netjes achterlaten, kussentjes opschudden, kopjes van de tafel halen, kleed recht trekken op de vloer, als ik dan s’ochtends beneden kom ziet het er al heel welkom uit.
  Doet best pijn om te lezen toen je schreef ‘een verbondenheid met je moeder’. Die heb ik dus niet meer.

 12. Aan de varen schudden vlak voor je gaat zuigen. Als kind vond ik dat heel raar als een volwassene troep maakte, maar nu doe ik dat ook, en denk dan even aan mijn moeder.

 13. Ik ben het met jouw moeder eens hoor.. stukknijpen die nestjes! Anders is het net spaghetti en zou je het om je vork moeten draaien….

  Als bami (met stokjes of met de vork) dus graag korte sliertjes! ;)

 14. Waar ik me vroeger vreselijk aan ergerde, was dat we de zegeltjes uit de Campina(vla)pakken moesten knippen. Ik heb er wat op gemopperd, maar nu spaar ik zelf ook ieder zegeltje wat te vinden is. De appel valt niet ver van de boom.
  Mijn moeder knipte bijv. ook als ze een ladder in de panty had, één been eraf. Met 2 halve panty’s had ze uiteindelijk 1 hele. Eerlijk gezegd doe ik dat nu ook wel eens, maar meer bij gebrek aan een nieuwe in de kast.

 15. Oh ja, het aanrechtdoekje in tweeën vouwen en naast de gootsteen leggen. Manlief frommelt het in een hoek en dan stinkt het de volgende dag. Gehaktballen met beschuit en maggi klaarmaken. Chips met een laagje nootjes onderin het bakje serveren. Soep op zondag, tegenwoordig met pizza erbij. Er zijn vast nog heel veel dingen, maar dei schieten me niette binnen.
  Groot verschil is, dat zij de wegwerpmaatschapij omarmt en ik…verwerp! Zowel mijn zus als ik zijn veel milieuvriendelijk in de huishouding, ik nog weer even erger dan mijn zus, met groene zeep enzo.

 16. Mijn moeder gebruikte altijd wasknijpers om zakjes en dergelijke mee dicht te binden, ook om een brood of krentenbollen in een zak, waar dan het ijzertje vanaf werd gehaald, mee af te sluiten. Dan draaide ze eerst de zak een paar keer in het rond en kon dit strak met een knijper worden dichtgemaakt. Zij gebruikte wel de originele blanke houten wasknijpers en ik doe dit nog precies zolang ik mij kan herinneren. Ook een pak koffie werd omgevouwen en met 3 knijpers ‘luchtdicht’ afgesloten of een zak hondenvoer. Ze plaatste op de handgreep van het boven keukenkastje 1 of 2 wasknijpers om zo makkelijk een keukendoek op te kunnen hangen en dit doe ik dus ook nog altijd. Als ik iets moet knippen van 2 lagen die precies gelijk moeten worden geknipt, dan hou ik dit aan elkaar met knijpers zodat ze niet van elkaar kunnen verschuiven tijdens het knippen en dit is ook weer iets wat mijn moeder zo deed. Zij heeft dit weer van haar moeder, mijn oma, en mijn jongste dochter heeft dit weer van mij. Mijn oudste dochter en mijn zoon doen dit niet.

 17. Bij de lasagne de bovenkant met kaas even bewerken met de lange gasaansteker. Bleek dat mijn mem dat deed omdat de grillstand van haar oven het niet deed….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.