Weggooigroentesoep + gratis poster 20 minuten soepmethode

weggooigroentesoep

Laatst was het nog weer in het nieuws: dat we met z’n allen schrikbarend veel voedsel weggooien. Volgens Het Voedingscentrum gooien we ongeveer voor € 2,6 miljard aan eetbaar voedsel per jaar
weg. Dat is zo’n € 350 per huishouden!

Dat is niet al te best natuurlijk. Zeker niet als je bedenkt dat er elders mensen zijn die honger lijden…

Weggooigroentesoep

Diana van Ewijk verzon daarom de Weggooigroentesoep. Dat is een soep waarvoor je alle groenteresten die je nog hebt liggen kunt gebruiken. Dus ook die gerimpelde paprika of die worteltjes die zo sneu zijn.

Op haar site beschrijft ze hoe je een lekkere soep maakt. En ik moet echt zeggen: het is niet moeilijk. Je bent in een paar stappen klaar! Het enige wat ik wel miste is een korte uitleg hoe je de bouillon maakt. Nu staat er gewoon: ‘Maak bouillon.’ Maar bedoelt Diana dat je bouillon moet trekken van vlees? Of moet je het even maken met bouillonblokjes?

Je kunt de bereidingswijze van de weggooigroentesoep gratis downloaden in de vorm van een grappige poster. Dat kan hier.

Bij ons thuis

Hier gooien we gelukkig niet zo veel weg. Ik heb door de jaren heen geleerd om precies voor zeven personen te koken. Ik weet hoeveel aardappels ik moet doen in ‘dat ene pannetje’. Geef me een ander model pan, en dan wordt het lastiger! Nu mijn oudste zoon het huis uit is, en mijn oudste dochter veganistisch eet is het wel moeilijker geworden om het goed uit te mikken trouwens! Ik moet echt weer even mijn draai vinden.

Maar als er wat overblijft dan gaat dat meestal naar mijn man. Die neemt namelijk altijd de maaltijd van die dag mee naar zijn werk. Daar warmt hij het op in de magnetron. En als het niet naar mijn man gaat, dan gaat het meestal naar de kippen.

Verder heb ik ontdekt dat je restjes ook goed kunt verwerken in een frittata!

Conclusie

We gooien met z’n alleen veel voedsel weg. Met het koken van weggooigroentesoep draag je je steentje bij. Want hierbij maak je gebruik van alle (verlepte) groentes die je in huis hebt!\

Houd je van bruine bonensoep? Lees dan mijn recept voor pittige bruine bonensoep maken!

Zie ook de post over de uiterste houdbaarheidsdatum!

Gooi jij veel eten weg? Wat doe je als je over houdt?

Similar Posts

44 Comments

 1. Als ik eten overhou dan gaat het naar de kippen. Of naar de andere huisdieren, als het daar geschikt voor is. Maar ik hou niet zo vaak eten over. Heb ik teveel gekookt dan eten we dat bij een volgende maaltijd, we zijn niet zo dol op brood met beleg.
  Vreselijk dat er zoveel eten wordt weggegooid. Beter maaltijden plannen en een boodschappenbriefje meenemen zou al veel helpen .

 2. Mijn jongste zoon eet twee keer per dag warm. Heb ik veel over van de vorige dag dan eet ik soms ook warm bij de lunch. Restjes van pasta en rijstgerechten daar maak ik vegan burgers van door het in de keukenmachine fijner te malen, havermout en smaakmakers toe te voegen. In de koelkast opstijven en daarna burgers van vormen en even bakken in de koekenpan.
  Ik gooi weleens rare kapjes brood weg en avocado. De broodetende mannen hebben een baan buitenshuis en die nemen die kapjes niet mee. Restverwerking in een gezin met twee glutenvrijen vind ik niet praktisch. Ik moet erg letten op kruisbesmetting met gluten en wil mijn keukenapperatuur glutenvrij houden.
  Verder gooi ik nog weleens een avocado weg. Helaas is de kwaliteit van acocadoes niet altijd geweldig. Soms duurt het tijden voor ze zacht zijn en dan zijn ze meteen verrot. Of ze zijn een beetje zacht en ook al verrot, of veel beurse plekken. Zonde.
  Soep maak ik sowieso vaak. En ivm restverwerking kan ik veel groentes gebruiken in een recept van Lisette Kreische ‘wittekooljambalaya’. Daar kan ik allerlei soorten groente in doen en meestal zit er geen witte kool in. Het smaakt heerlijk. Bijna elke week staat dit gerecht op ons menu.

 3. Ik probeer zo min mogelijk weg te gooien. Maar dit blijft een uitdaging. Soep is perfect om je overgebleven groentes in te verwerken

 4. Ik gooi praktisch niets weg. Wanneer ik restjes over heb gaat het in de vriezer en óf mijn man neemt het mee in de middagdienst, of wij eten het op tijdens restjesdag eenmaal per week. Groente blijft er meestal niet over omdat ik het vers koop en meteen gebruik of zoveel ik nodig heb.
  Maar van fruit, wat niet meer zo ‘mooi’ is, maak ik meestal een smoothie.

 5. Weggooisoep of restjessoep zoals wij het noemen, is inderdaad een goed idee. Maar het kan idd ook in een omelet ofzo. Goed om te zien dat mensen er steeds bewuster mee omgaan

 6. Frtittata of soep zijn inderdaad goede ideeen voor restjes groente. Wij maken er ook nog wel eens pastasaus van of babyhapjes trouwens ook. ;)

 7. Helaas moet ik bekennen dat ik veel eten weggooi. Het is een van de redenen waarom ik ben gestopt met weekboodschappen. Je kunt alles wel vooruit bestellen, maar regelmatig baal ik van het eten wat in huis is, heb er geen trek in, maar ook bij het bestellen van boodschappen, is het al vaker gebeurd dat de houdbaarheid de week niet haalde. Als ik een pastasaus of iets dergelijks maak, dan weet ik de groentes die ik ervoor gebruik wel goed af te meten, dus daar zitten bij mij geen restjes.

 8. Ik probeer zo min mogelijk weg te gooien, iets wat ik heb geleerd tijd Mn koksopleiding (waar ik verder nooit wat mee heb gedaan haha). Je kunt echt super lekkere gerechten maken met overblijfselen.

 9. Ik gooi zo min mogelijk weg en verwerk restjes inderdaad in soepjes, frittata’s, nasi, pasta of wat dan ook. Helaas zie ik wel eens iets over het hoofd en daar baal ik dan altijd zo verschrikkelijk van!

 10. Goede naam! Helaas merk ik ook wel dat ik soms groenten heb liggen waar ik niets meer mee doe of kan. Ik probeer er wel op te letten. Helaas lust maar de helft van het gezin soep

 11. Ik gooi meestal op het einde van de week alle groenten die een nog zijn samen met was rijst in de Wokpan omdat we hier eindelijk alleen soep eten in de winter. Of de kippen die zijn altijd blij :p

 12. In dit gezin gooien we ook bijna niks weg. Van de groente die nog over is maak ik lekker nasi of een groente sapje. Wel een leuk idee weggooisoep.

 13. Wat een grappige naam, weggooigroentesoep! Wij proberen ook zo min mogelijk weg te gooien (alleen als iets bedorven is). Een deel van groenteresten gaat naar de konijnen (wat ze mogen hebben), oud brood laat ik drogen (ook voor de konijnen) of ik maak er verloren brood (wentelteefjes), broodpudding, broodpizza of tosti’s van. Minder mooie groente of wat een beetje slap is geworden gaat nog steeds in roerbakschotels, soepen etc. Maaltijdresten worden bewaard en als lunch verorberd of gaan in een nieuw gerecht de volgende dag. Kleine restjes gaan naar hond en kat. De AH heeft vaak ‘buitenbeentjes’, groente en fruit wat niet aan de esthetische normen voldoet, maar wel perfect is. Normaal zou zoiets weggegooid worden, wat natuurlijk zonde is. Niks mis met een kromme asperge of eenwat ovaal appeltje ;-).

 14. Leuke dochter heb je. Ze heeft gelijk met haar eetstijl. Het is moeilijk om het honderd procent vol te houden.
  Ik vind dat we verkeerd met dieren omgaan. Maar ik doe er wel aan mee met karnemelk en boter. Triest dat de kalfjes na een half uur al bij moe koe worden weggehaald. Wat zijn wij toch een vreselijk soort beesten.

 15. Ik gooi niets weg, als ik gekookt heb gaat het helemaal op. Zelfs als boter of yoghurt over de datum zijn eet ik het nog. Ik koop groente niet teveel in en als ik het toch over heb gaat het als salade mee naar het werk. Daar heb ik eerder honger en dan komt het goed van pas.

 16. Ik kom even langs via het Blogfeestje, gezellig dat je meedoet! Wat een gave poster, die soep ga ik eens proberen. Wij gooien wel meer eten weg dan ik zou willen, maar meestal komen de hoeveelheden voor het avondeten wel goed uit.

 17. Wat goed! Ik probeer ook echt zo weinig mogelijk weg te gooien. Zo zonde maar soms is het zo. Vaak geef ik het aan de cavia’s en meestal fietsen we na zwemles langs de kinderboerderij.

 18. Wij gooien niet veel weg. Wat over is gebruik ik voor soep, een smoothie of vriezen we inderdaad in :) en als ik zie dat echt te royaal geweest ben met koken nodigen we iemand uit of geven we wat over is aan een ander :)

 19. wij gooien eigenlijk niets weg. veel kun je ook invriezen en later gebruiken dus dat doen we regelmatig. en anders bedenken we een gerecht waar we de ingrediënten in kwijt kunnen

 20. Vroeger op de camping (als wij op vakantie waren), maakte mijn moeder altijd een soort kliekjes soep daar doet mij dit aandenken. Omdat mijn vriend en dochter beide niet graag soep eten, maak ik dit eigenlijk nooit meer x

 21. Ik probeer echt bijna niets weg te gooien. Soms gebeurt het wel met gerimpelde appeltjes of als er echt van die natte bruine plekken opzitten. Eigenlijk heeft mijn moeder mij geleerd om daar appelmoes van te maken maar daar heb ik de tijd niet altijd voor (of die neem ik niet is het meer). Restjes groente doe ik niet heel snel weg. Goed om dit weer benadrukt te zien.

 22. Vroeger wel. Tegenwoordig letten Wij er meer op en proberen we alles op te eten! Het is zo zonde en bizar, wanneer je je bedenkt dat er zoveel honger is..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.