Huishoudelijke beslommeringen

Weer gezakt voor rij examen

rijbewijs gezakt
Baal!!!!! Vanochtend is mijn 18-jarige dochter opnieuw gezakt voor haar rij-examen. Dit keer had ze een vriendelijke examinator, en de zenuwen waren veel minder. Maar ze zat in de verkeerde strook toen ze van de autobaan af kwam of zo. Aargh! Geen ingrepen of grove fouten, gewoon pech.

Afgezien van de teleurstelling, betekent het ook een kostenpost van 220 euro om het rij-examen opnieuw aan te vragen. Wat het verder vervelend maakt, is dat ze het rijbewijs nodig heeft om op haar brommertje naar haar werk te kunnen gaan. We hebben die brommer tweedehands gekocht, met de bedoeling dat ze er mee naar haar werk kan. Op zich ben ik een voorstander van fietsen, maar het is 16 kilometer. En zeker in de winter als het ‘s ochtends nog donker is, lijkt een brommertje me veiliger en sneller.

Onze dochter zeurt nu dat ze ook best zonder rijbewijs op haar brommertje naar het werk kan. Volgens haar rijdt tweederde op een brommertje rond, zonder (brommer) of autorijbewijs.

Maar volgens mij ben je dan niet verzekerd als er iets gebeurd, dus ik zou wel willen, maar ik kán dat dan toch niet goed vinden?!

Dan ga ik nu maar 220 euro overboeken naar de rijschool zodat ze het examen opnieuw kunnen aanvragen… : (

Wie heeft er ervaring met bromfiets rijden (zonder rijbewijs)?

 

Similar Posts

18 Comments

 1. Ik heb persoonlijke geen ervaring met rijden zonder rijbewijs. Wel op een school stage gelopen waar dat een groot probleem was (de meeste leerlingen waren te jong voor toen nog, een certificaat). Daar werden ze uiteindelijk aan de ketting gelegd en vader of moeder mocht het ophalen. Er gebeurden veel (bijna) ongelukken in de buurt van de school. Vandaar dat het werd aangepakt. De ouders waren soms woest (op de school). Maar een brommer besturen op het terrein van school werd echt een probleem.
  Het probleem is namelijk dat je je wel kan verzekeren maar deze verzekeraar zou gekke henkie zijn als die bij problemen gaat uitkeren. Dat doen ze dus echt niet. Rijd je dochter dus iemand aan, moet je alles, maar dan ook alles helemaal zelf betalen.

 2. Balen trouwens dat ze weer gezakt is. Daar begon ik mijn eerste reactie mee, maar die werd niet geplaatst omdat ik een link had naar de rijksoverheid met info over rijbewijs en boetes (en dus ook een waarschuwing over de verzekering).

 3. Ik googlede even en zag dat de boete voor rijden op bromfiets of scooter € 230,00 bedraagt, dus al een tientje meer dan het examen voor het rijbewijs… En dat kun je zomaar oplopen, daar heb je dan niets voor terug…
  Dan is de boete voor onverzekerd rijden, want je bent dus echt niet verzekerd als je geen rijbewijs hebt, net als autorijden zonder rijbewijs, is nog eens € 260,00. Nog los van enige schade die je zou kunnen maken… en dan hebben we het maar niet over lichamelijke schade, want dat is niet meer te overzien.
  Ik zou het dus ook ECHT niet goedvinden…
  Maar wie ben ik…?
  Lieve groet,
  Mirjam

  1. Dat is een flinke boete inderdaad. Punt is dat mijn dochter over allemaal landweggetjes moet rijden, waar het heel stil is. Daarop baseert ze haar argument dat ze dus best met de brommer kan.

   Maar goed, ze kan het dus wel vergeten. Het is echt te onverantwoord, en een ongeluk zit in een klein hoekje.

 4. Oh wat balen. Ik hoop dat ze de volgende keer wel slaagt! Niet gaan rijden zonder rijbewijs hoor, als het echt goed mis gaat en je bent niet verzekerd, dan kun je de rest van je leven betalen voor het leed van de tegenpartij.

  1. Ja, dat dacht ik ook al! Ik laat mijn dochter jullie reacties wel even lezen! Als ze het van een ander hoort maakt het vast meer indruk.

   We hebben inmiddels een nieuwe afrij datum: vrijdag 15 november. Hopelijk lukt het dan wel…

 5. Zonder rijbewijs niet verzekerd, en vraag meteen even of ze wel op een brommer mag rijden, want dat is ook niet altijd duidelijk namelijk.

  Tips voor als ze op gaat:

  -banaan eten! net van te voren
  – nervovit pillen of valeriaan weekje van te voren mee beginnen, scheelt een stuk
  – vooraf aan NIEMAND doorgeven dat je opgaat, des te leuker de verrassing ;)
  – Geniet gewoon van het rijden en praat met de examinator (als hij of zij er zo uitziet om aan te spreken)
  – Zeg eerlijk dat je heel zenuwachtig bent en of het goed is om te praten, dit scheelt voor sommige een stuk

  Succes enne de volgende keer slaagt ze gewoon, no worry’s

  Veel Liefs,
  Ruby

 6. Oh wat balen voor je dochter. Maar gelukkig is er al een nieuwe datum bekend. Wat een smak geld weer. Maar ja, beter dat dan brommer rijden zonder certificaat of rijbewijs, dan ben je helemaal de sjaak.
  Veel succes in elk geval in november, hopelijk ligt er dan nog geen sneeuw.

  1. Dat hoop ik ook zeg! Ze kon eventueel twee weken eerder op een maandagmorgen om 8 uur ook al afrijden. Maar de rijschool raadde dat af: dan is het blijkbaar heel erg druk, en zijn er allemaal scholieren op de weg. De enige datum waarop ze op een rustig moment kon afrijden was vrijdag 15 november.

   Dus dan maar twee weken langer wachten, en in rustiger omstandigheden afrijden, dan snel en in de drukte.

   Ik wil echt niet dat ze nog een keer zakt…

  1. Moet je zoon een helm op Sillie? Ik zie tot mijn verbazing heel veel jongeren zonder helm. Mijn dochter heeft zo’n sneu brommertje, en moet wel een helm op. Wanneer moet het eigenlijk wel, en wanneer niet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.