Weekmenu: wie en wat bepaalt het?

weekmenu
Weekmenu week 6 2014

Elke maandag maak ik een weekmenu.

Ooit, heel lang geleden, werd mijn weekmenu alleen maar bepaald door waar ik zin in had. Dus als ik in de winter zin had in bloemkool, dan kocht ik dat gewoon.

Aanbiedingen

Vijf kinderen later, wordt mijn weekmenu bepaald door aanbiedingen. Dat heeft ook veel voordelen. Ik kan als kok mijn handen in onschuld wassen. Ik zeg gewoon: ‘Sorry kinderen! Maar het was in de aanbieding, dus ik moest wel!’ En daar wring ik dan een beetje bij in mijn handen en zo.

Dat doe ik o.a. bij witlof. Dat ligt niet zo goed bij de kinderen namelijk.

Persoonlijke voorkeur

Behalve door aanbiedingen wordt mijn menu toch ook wel een beetje bepaald door waar ik zin in heb. Zo heb ik best vaak zin in ‘grote mensen spaghetti’. Dat eten we toch al gauw één keer in de twee weken.

Belang van variatie

Verder wordt mijn menukeuze beïnvloed door het belang van gevarieerd eten. Ik ben me er als moeder erg van bewust dat het mijn verantwoordelijkheid is dat de kinderen uitgebalanceerde maaltijden krijgen. Dus als de witlof in de aanbieding is, en we hebben al een paar weken geen witlof gehad, dan koop ik dat beslist. Zo krijgen de kinderen zoveel mogelijk verschillende groentes binnen.

Recepten

Heel soms, misschien één keer per jaar, probeer ik wel eens recept uit. Dat beïnvloedt ook mijn weekmenu.

Angst

Als laatste invloed is er dan nog angst. Ook al is dat een slechte raadgever! Door al die vleesschandalen lust ik sommige dingen niet meer. Runderriblappen die ik eerst nog regelmatig in de aanbieding kocht, laat ik sinds hun ontmaskering als paardenvlees, tegenwoordig links liggen. Slavinken vond ik best lekker, tot ik in De boodschappencoach las wat er in zit. (Binnenkort mijn review van dit boekje).

De invloeden op ons weekmenu op een rijtje

 • Prijs/aanbiedingen. Lees ook: Kosten boodschappen per maand.
 • Waar heb ik zin in
 • Wat hebben we al een tijdje niet gehad
 • Het belang van variatie
 • Angst
 • Nieuwsberichten

Hoe maak jij je weekmenu?

Reacties op Weekmenu: wie en wat bepaalt het?

 1. Ik maak ook elke week een weekmenu, ik vraag van te voren waar mijn man en zoon trek in hebben, en de rest vul ik zelf in. Ik houd rekening met de hoeveelheid groente, die wil ik zeker elke dag op tafel. Ik ga met mijn boodschappenlijstje naar de supermarkt, en als ik daar leuk aanbiedingen zie, kan de groente keuze soms wel veranderen!

  Ik wilde je nog even zeggen dat je gerust riblappen kan kopen, het paardenvlees zat/zit men name in de kant en klaar produkten waar zogenaamd rundergehakt in zou moeten zitten. Zoals b.v. Kant en klare lasagne, of diepvries hamburgers e.d
  En als je bij een goede slager slavinken koopt, is het een prima produkt!! (en lekker!)

  Groetjes, Barbara

 2. Een weekmenu en ik gaan niet goed samen. Ik heb het diverse keren geprobeerd, maar mij lukt het niet om me eraan te houden. Heb ik net die dag zin in wat anders of niet genoeg energie voor een gerecht.
  Ik maak in mijn hoofd wel een soort lijstje van verschillende gerechten die ik kan maken en ik heb altijd van alles op voorraad.
  Ik heb hier heel makkelijke eters. Ze lusten alles, behalve zuurkool en witlof. Daar doe ik niet moeilijk over en dat maak ik niet.

  Soms vraag ik aan de mannen of er dingen zijn die ze graag willen eten, maar ik krijg dan standaard het antwoord dat ze de afwisseling prima vinden. Lief toch?
  Als onze uitwonende studentenzoon komt eten, maak ik vaak iets met aardappel of een lekkere stamppot. Waar hij woont kan hij niet makkelijk aardappelen bewaren, dus eet hij die niet zo vaak.

 3. Ik kijk vooral naar de aanbiedingen, maar kijk ook naar waar ik trek in heb en in hoeveel zin ik heb. Ik merk bv dat ik er op het moment wel wat moeite mee heb om ‘s avonds nog uitgebreid te koken, dus probeer ik dat meer overdag te doen, of te koken voor meerdere dagen. Dan is je weekmenu al snel in de war.

 4. Ik ben gestopt met het maken van een weekmenu. Mijn weken lopen altijd anders dan gepland. Wel laat ik mij bij het boodschappen doen leiden door de aanbiedingen. Ik zorg meestal dat ik voor vier maaltijden verse groenten in huis heb en voor de rest eet ik groenten uit vriezer of pot of zelfgekookte maaltijden die ik eerder had ingevroren.
  Ik woon alleen en mijn vriend eet twee à drie keer per week mee. Ik kan me voorstellen dat het met een gezin wel handig is om een weekmenu samen te stellen en je daar ook aan te houden.

 5. Vroeger maakte ik altijd een weekmenu en kozen we om de beurt. Onze zoon vond mijn ideeen n.l niks natuurlijk. Maar op een gegeven moment wisten zij niks meer te verzinnen en mocht ik het zelf weer uitzoeken. Nu kijk ik altijd naar aanbiedingen en naar de seizoensgroenten die dan goedkoper zijn.

 6. Ik maak nooit een menu, ik beslis liever waar ik zin in heb dan iets te maken waar ik eigenlijk die dag achteraf toch niet zo’n zin in heb. Soms komt er ook iets tussen wat zo’n weekmenu helemaal op z’n kop zou zetten, ik kan daar dus niet echt mee werken, teveel stress net daardoor i.p.v. dat het daardoor georganiseerder zou moeten zijn.

 7. Mijn weekmenu wordt ook bepaald door de aanbiedingen c.q. seizoensgroenten.
  Hier ook anti witlof. Toch heb ik van een vriendin een receptje gekregen en sindsdien eten ze het ongemerkt. Heel fijn snijden, even afspoelen met kokend water. Spekjes bakken. Puree maken. Alles onder elkaar als een stamppot. Gegarandeerd succes.

 8. Geen weekmenu, wel zo’ n voorraad (ook verse groenten etc) dat ik elke dag kan koken wat ik wil. Ik ben ook ‘n creatieve koker en schuw geen enkele combinatie 🙂

  • Oh, dat wil ik eigenlijk ook zo graag zijn: een creatieve koker! Zo eentje die van alles bij elkaar in kan doen, en dat het dan nog lekker is ook. Wat dat betreft ben ik echt heel saai. Ik durf niet goed zo maar dingen bij elkaar te doen…

   • Gewoon doen. Is echt niet moeilijk en heel lekker.
    Ik gooi ook vaak van alles bij elkaar wat ik heb liggen. Ik ben gek op groente. Hoe meer hoe liever.
    En ben erachter gekomen dat de smaak van groente anders wordt als je het anders snijdt.
    Dus de selderij, wortel en ui voor de bolognesaus in de keukenmachine met groentesnijder fijnmalen geeft een heel lekker effect in de saus. Heb je ook minder vlees nodig want de structuur smaakt dan ‘vlezig’.

    Annemiek van Deursen heeft een heel leuke nieuwsbrief waarin ze vaak recepten deelt. Vast iets voor jou!
    Als je haar emailadres niet zo snel kunt vinden, mail me dan maar.

 9. Ik heb geen week menu. Ik heb een bio groentetas en die koop ik iedere donderdag.
  De groente die het eerste op moet, wordt gekookt/ klaar gemaakt (stengeltjes / sla / andijvie etc) Iedere dag, meestal ‘s morgen verzin ik pas wat we eten. Ik haal het vlees uit de vriezer en leg dit in de koelkast om te ontdooien. Ik heb altijd veel groente in huis, een gedeelte komt uit de bio groentetas en een gedeelte koop ik in de aanbieding (wel en geen bio) Soms als ik het helemaal niet weet dan mogen de kinderen een verzoek indienen. (als het dan maar niet met een P begint). Ik varieer voldoende en de ongeschreven regel is; de ene dag iets met aardappel (gekookt/gebakken/puree/oven/gefrituurd) , vlees en groente en de andere dag ‘buitenlands’ (pasta, rijst, couscous, bami, mihoen) en af en toe een maaltijdsoep.

 10. Ik heb nu 33 jaar niks meer met vlees en vis te maken, dus al die vlees schandalen lees ik wel maar gaan letterlijk aan mij voorbij. Ik kan mij niet meer voorstellen dat ik als kind een kalfsoester lekker vond en ik dit klakkeloos opat wat mijn moeder klaarmaakte…Gelukkig zijn mijn ogen lang geleden al geopend voor wanpraktijken in de dieren (welzijns) sector schandalen en van de ene op de andere dag was ik bekeerd en nooit meer gezondigd. Mijn menu gaat voor 2 dagen tegelijk, ik eet dus 2 dagen hetzelfde eten maar alles vers bereid en meteen ingevroren voor de andere dag en dan is het op dag 2 even in de magnetron en klaar ben ik.

 11. Nicole, eten jullie nooit chicken wings of gepaneerd kip schnitzel of rösti rondjes enzo … (van de diepvries en zo’n 40 min in oven en dan klaar)? Of lekker saté sauce van “Chicken Tonight” ? Of een stuk schouder karbonade? Met rode kool van een pot?
  Ben benieuwd …

  • Rösti rondjes eet ik heel graag! Vooral omdat je die in de oven gooit, en een half uur later zijn ze klaar. En smaken dan heerlijk. Ik haal ze meestal bij de Jumbo.

   Schouderkarbonade eten we ook, maar het varken van neef Henk is op, dus dat is even geleden. Maar volgende week slacht hij er weer eentje, en krijgen we weer nieuwe.

   Ik heb twee potten Chicken Tonight in huis. Dat is mijn back-up eten vooral ik eens ziek ben. Dan is dat heel makkelijk om koortsig en ziek klaar te maken.

 12. Ik maak altijd een weekmenu, om me daar vervolgens al dan niet aan te houden. Maar ik vind het ook leuk: om eind van de week te bedenken / op te zoeken welke recepten / gerechten ik zal maken, en aan de hand daarvan mijn boodschappenlijstje op te maken. Ik gebruik de groentekalender van Milieucentraal: dan kan ik zien welke groente van dichtbij komt, en dus duurzaam en niet te duur zal zijn – en daar dan iets leuks bij verzinnen…..
  Ik hoef alleen maar rekening te houden met wat ik lekker vind, en het moet niet teveel werk zijn, omdat ik vaak laat thuis ben. Meestal: voor 2 dagen pasta in een week, en voor 2 dagen stamppot – en de rest mag creatiever.

  • Die groentekalender vind ik een leuk en handig idee. Die ga ik zeker even opzoeken.

   In het weekend gaan zitten en recepten opzoeken vind ik ook nog niet zo gek. Dan heb je een rustig moment, om je te laten inspireren. Als ik op maandagmorgen mijn lijstje maakt, heb ik daar meestal geen tijd voor.

 13. Ik maak ook altijd een weekmenu. Op maandag haal ik de boodschappen voor de hele week in huis. Als er goede aanbiedingen zijn koop ik die en dan verander ik gewoon het menu 😉

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.