Weekmenu: wat bepaalt het?

weekmenuElke maandagmorgen doe ik boodschappen, en schrijf daarna het weekmenu op het schoolbord in de keuken.

Dat voorkomt de veelvuldige vraag: ‘Mama, wat eten we vandaag?’ Hett weekmenu biedt duidelijkheid en structuur, en ik hoef niet elke dag het wiel uit te vinden. Bovendien vinden de kinderen het fijn dat ze kunnen zien wat er op het menu staat.

Weekmenu: gebaseerd op prijzen en omstandigheden

Toen ik deze week het weekmenu opschreef realiseerde ik me dat dit deze week heel erg bepaald wordt door de omstandigheden en de aanbiedingen. Zo aten we op maandag ijsbergsla met zigeunergehaktschnitzels om de simpele reden dat die in de aanbieding waren. Dinsdag aten we witlof met ham, omdat de witlof in de aanbieding was en de zigeunergehaktschnitzels ook, en donderdag stond bleekselderij op het menu om dezelfde reden: het was goedkoop.

Lees ook: Kosten boodschappen per maand. Wat is reëel?

Woensdag werd het menu bepaald door de omstandigheden: ik kreeg bezoek en wist niet wanneer ik tijd had om te koken. Dus maakte ik die dag groentesoep, want dat kon ik van te voren klaarmaken en dan hoefde ik me die dag daar verder niet druk over te maken. Dat zit veel relaxter en is bovendien lekker makkelijk.

Mijn weekmenu wordt door verschillende dingen bepaald. Ik zet ze op een rijtje:

 • Het moet gevarieerd zijn: elke dag een andere soort groente
 • Het moet gezond zijn
 • De prijs speelt een grote rol: hoe gezond een bloemkool ook is, als het ding 4 euro kost koop ik het niet.
 • Aanbiedingen
 • Enge berichten in de pers: zoals die verhalen over paardenvlees, en een paar jaar geleden dat gedoe over besmette komkommers.
 • Aanbevelingen van iemand anders: soms lees ik op een blog een lekker en gemakkelijk recept dat ik wil uit proberen
 • Het moet afwisselend zijn: dus bijvoorbeeld de ene dag Hollandse pot, en dan de andere pasta. Liever niet twee dagen achter elkaar pasta
 • De kinderen moeten alle voedingsstoffen binnen krijgen

Waardoor wordt jouw weekmenu bepaald?

13 Responses to Weekmenu: wat bepaalt het?

 1. Ik heb dat voor mezelf ook een hele tijd gedaan, een weekmenu, maar nu doe ik dat eigenlijk al een tijdje niet meer…
  Voor de kinderen zou het mischien wel goed zijn, want hier ook elke dag de vraag, wat gaan we eten, maar hier kan nog maar 1 kind lezen, dus ook nog niet ideaal 🙂

 2. Ik heb nog nooit een weekmenu gemaakt.
  Als ik m’n boodschappenlijstje maak, dan zet ik er een aantal basiskreten op zoals groente, fruit, vlees en kijk in de winkel wat er is.
  Maar ja ik hoef dan ook met niemand anders rekening te houden dan met mezelf

 3. Ik doe ook weekboodschappen. Het menu wordt bepaald door aanbiedingen en weekplanning (afspraken, Man overwerk). En natuurlijk soms ook wel door waar we veel zin in hebben.
  Vaak plan ik trouwens 1 dag niet in. Dan ben ik verplicht om kritisch in mijn koelkast en voorraadkast te kijken en creatief te zijn met koken.

  • Oh, dat vind ik een leuk idee: 1 dag expres niet inplannen! Op dit moment probeer ik één keer in de maand de boodschappen gewoon helemaal over te slaan en die week uit de kasten te eten, maar valt niet mee.

 4. jah hier ook weekmenu’s, sinds we dat doen zijn de kosten van de weekboodschappen vrij constant en gooien we minder weg door de betere planning.
  Word bepaald door ongeveer hetzelfde, omstandigheden, werk, sport en bezoek,wie kookt er die dag bv, en verder, gezond, groentes, afwisseling,aanbiedingen seizoensgroentes etc en een keer gemakkelijk, etc 🙂 wel heb ik altijd een (paar) reserve opties, dan kan ik wisselen , dat zijn de langer houdbare groentjes

  • Ik heb ook wat spullen in huis waarop ik kan terugvallen voor noodgevallen. Zoals potten met doperwten en sperciebonen bijvoorbeeld. Die blijven lang goed, en doen ook vaak dienst in de week dat ik dus probeer geen boodschappen te doen.

 5. Ik heb het geprobeerd om weekmenu’s te maken, maar hier werkt het niet. Ik zorg dat ik altijd voldoende eten in huis heb en beslis per dag wat ik eet en soms beslis ik ‘s middags pas want ik weet nooit van te voren hoeveel energie ik heb.

  • Ja, als VeggieMo. Vriezer met vlees en vis en wat bakjes restjes voorzien van datum en inhoud, en verder altijd verse groenten, kruiden en smaakmakers achter de hand. Omdat ik ook niet altijd tijd heb om een driegangenmenu te maken 🙂

 6. Mijn weekmenu wordt bepaald door wat er in de aanbieding is, hoeveel tijd ik heb, en waar ik zin in heb. Omdat ik alleen woon probeer ik altijd uit te kienen dat ik bijv. stamppot of pasta voor (minimaal) twee dagen maak, of – zoals deze week: ik kon alleen een grote venkelknol krijgen – dus twee dagen venkel op verschillende wijze. Ik zet mijn weekmenu de laatste weken ook op mijn kookblog http://mrshtebkookt.blogspot.nl/. En ik neem naast mijn boodschappenlijstje, mijn weekmenu mee naar de winkel – zodat ik mijn plan ter plekke aan kan passen. Zo was gisteren op de biologische moestuin waar ik mijn groenten koop de spitskool vréselijk duur, en de bieten afgeprijsd – dus dat werd aangepast…… (Nu alleen nog onthouden wat ik ook alweer van plan was met de inkopen die ik deed – voordeel van een weekmenu is dat ik niet als ik moe thuiskom nog eens moet gaan bedenken dat ik ook alweer zou doen – ik kan zó aan de slag!)

 7. Ik bedenk meestal op de dag zelf wat we eten maar een weekmenu lijkt me wel praktisch ivm de kosten en aanbiedingen. Ik vind het alleen lastig om te plannen, ben nogal een chaoot..
  Toch nog maar eens een poging wagen:)

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.