Weekmenu elke week opnieuw gebruiken?

weekmenuIk heb een vrij vast repertoire aan gerechten die ik keer op keer maak. Meestal over een periode van 14 dagen. En ik heb me daar vaak een beetje bezwaard over gevoeld. Zou ik niet origineler moeten zijn? Meer verschillende gerechten klaarmaken? Creatiever koken?

Maar nou ben ik het Rosie Project aan het lezen, en laat daar nou een hele lijst met argumenten instaan voor telkens hetzelfde weekmenu recyclen! Ik knapte er gewoon helemaal van op! De hoofdpersoon geeft de volgende argumenten voor het wekelijks herhalen van hetzelfde menu:

Argumenten voor hetzelfde menu uit The Rosie Project

 • Je hebt geen kookboeken meer nodig met recepten.
 • Je hebt genoeg aan één standaard boodschappenlijstje, en kunt daardoor efficiënter boodschappen doen.
 • Bijna ‘zero waste’.
 • Je maaltijden zijn gezond en uitgebalanceerd.
 • Geen tijdverspilling omdat je loopt te piekeren wat je toch eens zult koken.
 • Geen fouten of vervelende verrasingen.
 • Minimale geestelijke inzet nodig.

Mijn weekmenu voor 14 dagen

Nou strekt mijn repertoire zich uit over twee weken! Dus bij mij zou dit ongeveer het volgende worden:

 • Maandag: bloemkool met worst van neef Henk
 • Dinsdag: macaroni met worst van neef Henk
 • Woensdag: groentesoep met broodjes kaas en knakworst
 • Donderdag: aardappelkroketjes van de Lidl met karbonades van neef Henk en winterpenen
 • Vrijdag: zelfgemaakte hamburgers, pizza en kroketten uit de oven

En de week daarna:

 • Maandag: Bloemkool of rode kool met worst van neef Henk. Als de bloemkool te duur is wijk ik soms uit naar Broccoli. En dan eten we Tagliatella met broccoli en zalm.
 • Dinsdag: Bami met worst van neef Henk
 • Woensdag: een of andere stamppot
 • Donderdag: spaghetti met worst van neef Henk
 • Vrijdag: zelfgemaakte hamburgers, pizza en kroketten uit de oven

Wat eten we eigenlijk enorm vaak worst van neef Henk zeg! Maar dat komt ook omdat ik het zo handig vind om die te maken, en dan de volgende dag de rest te verwerken in een pasta. Op de woensdagen eten we altijd tussen de middag warm. Omdat de oudere kinderen later thuis komen, maak ik op die dag altijd iets dat je makkelijk kunt opwarmen.

Mijn kookrepertoire: ongeveer 8 gerechten

In totaal kom ik uit op een repertoire van ongeveer 8 gerechten die ik echt heel regelmatig maak. Naast de gerechten in het weekmenu maak ik soms ook Kip Tandoori, Lasagne en Taco’s.

Lees ook: Wat kosten boodschappen gemiddeld per maand?

Hoe groot is jouw repertoire met gerechten?

30 Responses to Weekmenu elke week opnieuw gebruiken?

 1. Hier wisselt het wel vaker maar eerlijk gezegd lijkt het me wel heel makkelijk om elke week hetzelfde te herhalen. Het Rosie-project heb ik ook gelezen, leuk boekje 🙂

  Maar ik las zelfs in een kookboek dat je gerust vaker hetzelfde kan eten dus ik ga toch eens bekijken of we dat ook zullen gaan doen als manlief dat ook ziet zitten.

 2. Hier ook een wisselend menu met terugkerende favoriete gerechten. Een tijd terug was dat de insanity burger van Jamie Oliver en ook zelfgemaakte shoarma doet het goed. Mijn man eet dan weer graag iedere week couscous. Het gevaar is dat we bijna geen aardappels meer eten en ik soms gewoon snak naar een gewone pieper.

 3. Ik heb inderdaad wel vaker gelezen dat de meeste mensen maximaal 10 gerechten hebben die ze elke keer opnieuw maken. Ik merk dat ik ook wel vaak redelijk de zelfde dingen maak, maar niet iedere week hetzelfde, dat lijkt me dan weer erg saai, ik probeer ook veel te variëren zodat we zoveel mogelijk voedingsstoffen binnenkrijgen.

 4. Wij proberen wel wat meer af te wisselen. Heb een stuk of 30 recepten die ik vaak maak. Sommige wat vaker in de winter andere in de zomer. Maar elke week hetzelfde trekt me niet echt aan 🙂 Ach, ieder zijn ding toch? :

 5. Ha nee, ik ben een hobbykok dus varieer graag met recepten, alhoewel vaak wel weer met (deels) dezelfde ingrediënten, omdat ik dan wel weer graag met de seizoenen mee-eet.
  Natuurlijk komen bepaalde gerechten wel regelmatig voor bij, maar bv spaghetti, kan de ene week, a la mme zsazsa makkelijke pasta, de andere keer traditioneel, en de derde week dan weer met doperwten en spekjes……

  • Een hobbykok zijn is iets waar ik me helemaal niets bij kan voorstellen. Maar ik weet dat er best veel mensen zijn die koken echt leuk vinden, en ontspannend. Voor mij is het vooral iets dat ik moet doen om lekker te eten. Dat vind ik dan weer wel heel fijn.

   Ik ben denk ik vooral een hobbyeter ; )

   • Haha ik ben ook meer een hobby eter, dan een hobbykok hoor 🙂
    Maar dan wel eentje die er moeite voor wil doen.
    Het ‘standaardrepertoir’ wisselt bij ons steeds en we koken echt bijzonder gevarieerd.
    Hoewel een paar favorieten wel altijd blijven: Aardappeltjes uit de oven (met salade en dan een eitje / worstje / vissticks / hamburger, pasta, stamppotjes, rijst met Thais of Indonesisch (verschillende gerechten) uh en dan nog zeer regelmatig (=wekelijks) echt wat anders.

    Huidige thema’s (ook door de man gemaakt he…): zelfgemaakte kroketten , stoofschotels uit de slowcooker en grieks.

 6. Ik val ook snel terug op dezelfde dingen met af en toe een culinaire uitspatting. Ik hou van structuur en het niet te veel hoeven na te denken over wat we eten. Ik maak een weekmenu en doe 2 keer per week boodschappen en dat bevalt goed.

 7. Wij eten wel gevarieerd. Toch ook wel weer een bepaald ritme. Zo eten we op donderdag altijd nasi, bami, macaroni of spaghetti. En op zaterdag friet. Wat de dagen betreft die voor groente staan, kijk ik heel vaak naar de aanbiedingen.

 8. Heel handig, dat ben ik met je eens, maar Ik denk eerlijk gezegd dat je voeding nogal eenzijdig is zo. Steeds dezelfde groenten en hetzelfde vlees, ik denk dat meer variatie beter zou zijn voor je lichaam.

 9. Op het eerste zicht vind ik dit nogal een eentonig menu… Ik zou bijvoorbeeld al kip en vis erg missen (er is wel zalm, maar toch….). Ook qua groenten vind ik het erg leuk om af te wisselen: venkel, koolrabi, aardperen, artisjok, ….
  Mijn weekmenu stel ik op naargelang de promoties in de supermarkt, gecombineerd met wat er in de tuin groeit en bloeit.
  Restjes worden ook altijd netjes opgemaakt, want voor de meest voorkomende restjes heb ik wel wat standaardrecepten.
  En om het mezelf af en toe wat makkelijk te maken zitten er altijd een aantal (zelfgemaakte) maaltijden in de vriezer, zodat ik bij een drukke dag enkel maar iets hoef op te warmen 🙂

 10. Wij hebben hier ook wel een aantal vaste ritmes. Zo hebben we op woensdagmiddag altijd bolletjes met knakworst, zaterdag patat en zondag soep met stokbrood. En iedere week een keer nasi, bami of macaroni. Verder hebben we wel een gevarieerd menu. Groente vaak wat in de aanbieding is. En vlees is wel vaak gehakt of zo. Dat eet lekker weg voor de kinderen. En daar kun je natuurlijk best veel mee varieeren, door de macaroni, in een ovenschotel of gewoon als een bal op je bord.

 11. Hier geen vast ritme. Maar wel vaak dezelfde menu’s idd. Ik ben niet iemand die graag met de neus in de kookboeken staat of nieuwe gerechten probeert.

 12. Mijn repertoire wordt steeds kleiner. Jongste twee kinderen gaan steeds minder lusten lijkt het. En wat de een lust eet de ander weer niet. Witte bonen in tomatensaus (kind 2,3 en ik) in combinatie met bloemkool (kind1 en man) met wat simpel vlees is een goeie. Pasta eet iedereen behalve de jongste. Die krijgt dan brood. Of een rest witte bonen in tomatensaus. Koud.

 13. Ik heb een enorme hoeveelheid recepten waar ik mee varieer dus ik heb een iets uitgebreidere keus. Dat maakt het inderdaad soms erg moeilijk om te verzinnen wat ik nu weer ga koken. Ik heb wel eens gehoord dat de meeste vrouwen over het algemeen een bepaalde hoeveelheid maaltijden hebben die ze bereiden en waar ze mee varieren dus zo’n gek idee is het nog niet ;).

 14. Wij hebben ook een aantal gerechten die vaak aan bod komen en een aantal dagen waar we er automatisch van uit gaan dat het een bepaal gerecht is. Maandag en dinsdag klassieke gerechten, woensdag pasta, donderdag snack, zondag kroketten… Enkel op vrijdag en zaterdag wordt er op de laatste moment gekozen. We wisselen wel af wat vlees en groenten betreft, kiezen het vlees gemakkelijk in functie van de groenten en die zijn dan vaak seizoensgebonden.

 15. Hoe tel je dat dan? Zijn alle pasta’s dan samen 1 of is dat elk afzonderlijk 1. Als het een vlees, groente en aardappel maaltijd is, doet de bereidingswijze er dan nog toe of maakt dat samen ook 1?
  Ik ben van huis uit gewend behoorlijk gevarieerd te eten (mijn moeder kookte met de seizoenen en de aanbiedingen mee maar ook op verzoek). Ik weet eigenlijk niet beter. Hoewel ik ook wel een houvast heb. Ik plan zoveel als mogelijk 1 dag vis, 1 dag vegetarisch en 1 dag met ei te koken, maar wat ik daar dan mee doe wisselt en wordt in geval van behoefte nog eens op korte termijn herhaalt. Daarnaast is al een eeuwigheid pizza op vrijdagavond een gegeven maar het beleg van de pizza wisselt dan weer sterk.
  Het lijkt mij eigenlijk wel eens leuk om echt eens een lijstje te maken (het intrigeert mij nu opeens naar aanleiding van je post!) welke recepten eigenlijk op mijn repertoire staan.
  Ik weet zeker dat er bij mij een groot onderscheid is te maken tussen zomer en winter en ik schat dat beide per stuk minimaal 20 recepten kennen (mits niet alle pasta 1 is en alle stamppotten 1, alle salades 1 enz.).
  Gelukkig bewaar ik altijd mijn oude weekmenu’s (die gebruik ik soms ook weer voor inspiratie) dus binnenkort ga ik er even voor zitten, nu wil ik het weten ook!

 16. Ik heb een mega repertoire aan gerechten. Ik hou nu eenmaal van afwisseling. En ben natuurlijk niet voor niets foodblogger geworden!
  Maar in principe zijn het ook standaard dingen. Soep met brood bijvoorbeeld. Maar dan naan, martabak of ander brood. Ook varieerd de soep dan weer.
  Maar ik vind bovenal dat je vooral je eigen ding moet doen. Iets waar je jezelf comfortabel bij voelt. 🙂

 17. Ben je bang om neef Henk te beledigen? Er valt veel te zeggen voor een regelmatig menu, maar dat moet niet ten koste gaan van variatie. Ik zie geen voorgerechten, geen kip of vis, geen rijst en geen sla of diverse sla ingredienten zoals tomaten, komkommer, champignons, selderie, paprika’s. Waar kun je al geen soep van koken? En denk eens aan de groente die je kunt kopen. En wat staat er in het weekendop tafel? Kinderen kunnen kieskeurig zijn maar dat rmoet je negeren. Ze krijgen wel honger en morgen smaakt het eten misschien wel. Zo kijg je kinderen die zich aanpassen wanneer ze het nest verlaten.

  • Voorgerechten maak ik inderdaad nooit. Kip eten we in het weekend, als mijn man kookt. En dan eten we ook altijd sla : )

   In de spaghetti doe ik altijd champignons, paprika en ui en dat serveer ik altijd met komkommer salade.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.