Wc-bril: daar is heel wat over te zeggen!

wc-bril

Wij hebben twee wc’s in huis. Eentje op de begane grond, en eentje op de eerste verdieping. In een gezin met 7 personen is het wel prettig om twee wc’s te hebben! Bovendien is de wc schoonmaken dan ook erg belangrijk.

Beide wc’s zijn simpel wit, met een witte wc-bril. Maar de wc-bril op de wc beneden zit niet meer zo goed vast. Hij ligt steeds scheef, en dat lijkt heel slordig vind ik. Dus toen vroeg ik me af:

‘Misschien moet ik een nieuwe wc-bril kopen?’

En zoals zo vaak met dit soort dingen, blijkt er ineens een hele wereld te bestaan waarvan je het bestaan niet kende! Want er zijn ontzettend veel verschillende wc-brillen. Zo ontdekte ik dat ze ook wel ‘toilet zitting’ worden genoemd. Wat toch wel weer wat chiquer klinkt dan wc-bril.

Wc-bril: waar moet je op letten?

Als je een wc-bril wilt kopen zijn er een aantal aandachtspunten.

 1. De grootte. Dit heet de ‘hartafstand van de scharniergaten’.
 2. De vorm. Hij moet natuurlijk wel op je wc passen. En niet alle wc-potten hebben dezelfde vorm heb ik nu ontdekt.
 3. Het materiaal. Wil je bijvoorbeeld een houten of plastic wc-bril? Ik noem maar wat!
 4. De kleur. Je kunt natuurlijk voor wit gaan, maar er zijn ook wc-brillen in kleurtjes.
 5. Heb je voorkeur voor een bepaald merk?
 6. Er zijn toiletbrillen met ‘soft close‘! Denk maar een keukenlade die als hij bijna dicht is, het laatste stukje heel zachtjes ‘doet’. Bijkomend voordeel is dat zo’n wc-deksel minder lawaai maakt als hij naar beneden wordt gedaan. Bij bol.com heb je al zo’n soft close wc-bril voor 19,95.
 7. Wc-deksels met ‘quick release‘. Quick release wil zeggen dat je de wc-bril zo even helemaal van de wc-pot wipt. En dan kun je tenminste ook daar goed schoonmaken! Anders zit je moeilijk te doen om er tussen te komen bij de scharnieren. Ik vind dit dus een slimme eigenschap van een wc-bril.
 8. Hoeveel gewicht kan de toiletbril dragen?
 9. Heb je nog kleine kinderen? Er zijn speciale wc-brillen met een extra kleinere wc-bril er in verwerkt.
 10. Sommige wc-brillen zijn anti-kras. Dat snap ik niet helemaal! Hoe kunnen er nou krassen komen op een wc-bril?
 11. Het bevestigingsmateriaal van de wc-bril: moet je hem vastmaken met plastic of metalen scharnieren?
 12. De prijs! De goedkoopste toiletzitting die ik vond kostte maar 6,95. Die zag ik bij de Gamma en heet de Oké wc-bril. Maar je kunt ook best meer dan 100 euro uitgeven aan een wc-bril.

Mijn favoriet is de wc-bril met de koeien, die je bovenaan deze post ziet. Hij kost 24,95 bij de Gamma. Maar puur praktisch gezien vind ik zo’n quick release wc-bril een betere keuze.

Lees ook Hoogte toiletpot: wat is de optimale hoogte?

Wat voor kleur en soort wc-bril heb jij?

Similar Posts

23 Comments

 1. Wij hebben een oude houten wcbril (zat er al op toen we hier kwamen wonen) e een nieuwe witte, soft-close bril uit de aanbieding bij de Aldi voor 10 euro.

  Alleen zit die bril (net zoals de vorige die erop zat) steeds scheef…
  Heel irritant.

  Ik begrijp uit jouw verhaal, dat er dan waarschijnlijk geen standaard wc-bril op moet. Nou krijg ik de neiging om de pot maar te vervangen in plaats van de bril.
  Dan geb ik tenminste een standaardpot…

  Misschien als ik door m’n wekelijkse klusjes heen ben… ;-)

  1. Dat is niet duur zeg, 10 euro voor een softclose wc-bril! Maar ik herken het probleem van de scheefliggende wc-bril. Dan is dat bij ons misschien ook wel doordat de pot een afwijkende vorm heeft.

 2. In vorige huis had ik een “Quick release” en vond dat erg handig en een soft close.
  Nu heb ik een gewone maar gelukkig wel makkelijk schoon te maken. Als er een nieuwe WC komt, zit in de planning, ga ik wel weer voor een QR. Soft close vind ik minder belangrijk.

 3. Wij kochten een paar maanden geleden nieuwe wc brillen (na 12 jaar de oude). Bij de praxis in de aanbieding. Een met stenen motief (staat erg mooi boven in de badkamer) en eentje met tropische vissen motief, beetje kitch maar de kinderen vinden het zo leuk. Op zich passen de brillen goed maar de bevestiging gaat wel losser zitten na een poosje. Even vastdraaien en het zit weer. Alleen heb ik een foutje gemaakt. Ik gebruik af en toe een vrij agressief middel (cilit ofzo) en dat heb ik ook op de knop van de schroef gesmeerd en nu is dat helemaal aangetast. Bij onze oude bril (die twee keer zo duur was) heb ik dat altijd gedaan en nooit een probleem maar dit ding is toch anders.
  Nu komt er dus binnen kort beneden een nieuwe bril, waar ik dus beter mee oppas. Dat soft sluiten hoeft van mij niet zo.

 4. Ik woon nog in een huurhuis en er zit een standaard bril op. Tot deze post van jou nooit over nagedacht om hem te vervangen haha. Maar hij gaat ook nog prima mee en ik maak hem meerdere keren per week schoon. Vind dat erg belangrijk.

 5. Vanwege het dagelijkse gebruik wen je echt snel aan het gebruik van een toiletzitting met softclose. Vindt het ideaal en zou het niet meer willen missen. Het enige nadeel is dat je bij het gebruik van een ander toilet er op moet letten dat je de WC-bril niet zomaar dicht laat vallen, dat geeft echt veel lawaai….

 6. Ik zag pasgeleden een wc-bril en die vond ik zo mooi. Hij was zwart met zilvere glitters er in. Misschien heel erg kitsch, maar ik vond hem prachtig, hahaha.

 7. ik heb een saaie witte beneden en een gele boven. Dienlaatste past bij de tegels van de badkamer. Gekregen als erfenis van de vorige bewoners. Zo’n quick release lijkt me wel wat. Dat schoonmaken is altijd zo’n gepriegel…

 8. Wij hebben 2 wc’s. Boven zit er een simpele witte op. Beneden hebben we sinds kort een soft close en quick release. Wat ben ik daar blij mee! De kids lieten altijd de bril naar beneden kletteren en dat kan nu niet meer. En dat hij er zo makkelijk af kan vind ik wel erg fijn. Af en toe haal ik hem er af en leg ik hem in een sopje. Even lekker weken en hij kan er weer op.
  Ik wil niet anders meer. Als hij boven aan vervanging toe is wil ik dat daar ook hebben.

 9. Haha die koe is echt hilarisch!

  Ik wil ook nieuwe brillen. Maar ik weet nog niet wat ik wil. In ons vorige huis hadden we hout, vind ik wel mooi. Gewoon van Ikea.
  Handig om hier even bij stil te staan!

  Liefs,

  Eva

 10. Sinds ik deze toiletbril heb hoor je mij niet meer klagen sinds ik een toiletbril boeddha heb van detoseats

 11. Zelf ga ik bij de volgende aankoop opletten of de toiletbril goed is schoon te maken. Bij het model dat we nu hebben, kom ik niet bij het gedeelte met de schroeven en moet daar gaan schrobben met een oude tandenborstel. En zelfs dan kan ik niet overal goed bij. Ik vraag me af of de ontwerpers zelf wel eens een wc moeten schoonmaken …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.