Wat is ‘niets doen’ voor jou?

het nieuwe nietsdoen
Zo wil ik wel ‘niets doen’

Een vriendin bezocht een oude meneer. Bij het weggaan zei ze: ‘Ik moet nodig naar huis, want ik heb de hele dag nog níets gedaan!’
Waarop de oude meneer een beetje verontwaardigd antwoordde: ‘Je bent bij mij op bezoek geweest!’

Beschaamd nam de vriendin zich voor nóóit meer zoiets te zeggen.

Wat is ‘niets doen’?

Haar verhaal zette me aan het denken. Want wat is ‘niets doen‘ eigenlijk? Het is een vraag die op een goed moment komt, want de Grote Vakantie komt er aan. In sommige delen van het land is de vakantie zelfs al begonnen.

Gerhard Hormanns nieuwste boek Het Nieuwe Nietsdoen gaat hier ook over. Want is nietsdoen met lege handen in een tuinstoel zitten? Of kan het ook tuinieren zijn?

Voor mij is nietsdoen in ieder geval beslist niet tuinieren! Tuinieren is voor mij hard werken. Ik kom nog het meest bij niets doen in de buurt aan het eind van de dag, als ik met een kop thee en een brosreep op de bank lig en Classic Fm luister. Dat is voor mij niets doen.

Je kunt mijn review over Het Nieuwe Nietsdoen lezen op mijn blog met boek reviews. Het boek wil me eerlijk gezegd behoorlijk tegen…

Inmiddels schreef Gerhard Hormann ook het boek Coronaproof.

Wat is niets doen voor jou?

Similar Posts

10 Comments

 1. Niets doen is echt niets doen, al het andere is echt wel iets doen, zelfs het kleinste ding…
  Tuinieren of hobby’s, het is allemaal bezig zijn. Misschien in de ogen van sommigen niets belangrijks maar het is beslist niet niets doen….
  Fijne dag vandaag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 2. Volgens mij doe ik nooit ‘niets’ :-) Ik geniet van duizenden dingen maar het is altijd ‘iets’
  Zelfs slapen is ‘iets’ doen!

 3. Vroeger zei ik wel eens ‘ik heb vandaag niets gedaan’ terwijl m’n hele huishouden aan de kant stond. Maar met ‘niets doen’ bedoelde ik ‘niets extra’.
  Nu denk ik er anders over : niets doen is bankhangen en/of slapen :)

 4. Lekker ontspannen zoals nu goed stuk muziek erbij en blogjes kijken of een goed stuk lezen, meestal ontspan ik goed als de kids ff weg zijn :)

 5. Voor mij is niets doen ongekend
  Echt niets doen kan ik niet, voor me uit zitten staren, geen plan hebben onmogelijk. Ja denken over van alles en nog wat, maar dat kan ook terwijl ik andere dingen doe. Ik geloof dat ik er niet uitkom. Bestaat niets doen eigenlijk wel, dan zou je ook geen gedachten moeten hebben

 6. Vroeger zei mijn zoontje eens tegen de juf: “Mijn mama doet meestal niks, die werkt alleen op vrijdag bij de dokter”.
  Ik denk dat we de dingen die niet zichtbaar zijn voor de buitenwereld vaak “niets” noemen.
  Eigenlijk doe ik altijd wel wat. Helemaal niets is lastig. Dan drink je ook geen thee, kijk je geen tv…
  Mediteren komt misschien het dichtste bij echt niets doen…

 7. helemaal niets doen bestaat volgens mij niet , tenzij je overleden bent, want ook ademhalen is een bezigheid, niets doen is wat mij betreft heel belangrijk, want dan laad je je weer op om om daarna weer iets te gaan doen of om je te bezinnen en na te denken , dus zelfs bankhangen en slapen is iets wat je maar beter niet overkunt slaan en dus net zon belangrijke bezigheid als werken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.