Wat moet een goede huisvrouw kunnen?

Vrouw des huizes
Vrouw des huizes
Els Kloek
In het boek de ‘Vrouw des huizes’ beschrijft Els Kloek, verbonden aan de Universiteit Utrecht, de geschiedenis van de Nederlandse vrouw.

In deze geschiedenis komt de Nederlandse huisvrouw als volgt naar voren: degelijk, zakelijk, nuchter, daadkrachtig en vrijgevochten, bazig, vrijheidslievend, ijverig poetsend, zuinig en ondernemend en de baas in huis!

Na de tweede wereldoorlog beleefde ‘de huisvrouw’ haar hoogtijdagen: ze was onmisbaar voor het herstel van Nederland en haar werk weer zeer gewaardeerd.

Dit moest ze kunnen:

 • Bedden afhalen en opmaken
 • Kastenschoonmaken
 • Gordijnen wassen
 • Groentes koken
 • Wasmachine bedienen
 • Kennis hebben van hygiène
 • Kennis hebben van voedingdsleer
 • Kennis hebben van veiligheid in huis
 • Kennis hebben van huisdieren en planten
 • Budgetteren
 • Ongedierte bestrijden
 • Het huis gezellig maken
 • Zichzelf aantrekkelijk presenteren
 • Goed omgaan met andere mensen
 • Man en kinderen gelukkig maken

Herken jij je in deze taken? Welk wel, welke niet?

8 Responses to Wat moet een goede huisvrouw kunnen?

 1. Die huisvrouw uit de jaren 50 was er echt niet zo slecht aan toe, hoor. Wat is er sindsdien wel niet bijgekomen? Tuinieren, behangen en verven, je kinderen overal halen en brengen, auto rijden, buurkinderen en vriendjes gastvrij onthalen en laten overnachten, op school bijspringen, grootschaalse verjaardagsfeesten geven, IT vaardigheden beheersen, taal en rekenen bijbrengen als de school het niet goed doet, zwemlessen bijwonen op ongelegen tijden….
  Geen wonder dat de huiishoudelijke taken het onderspit moeten delven.

  Dan is er nog een lange lijst deugden die bij dit alles goed van pas komen. Maar, wacht eens, die deugden passen niet alleen toe in de verzorging van een gezin en huis. Die kun je ook aanwenden op een bezigheid buitenshuis en dan krijg je er nog voor betaald ook.
  Geen wonder dat zoveel vrouwen dit gekkenhuis liever ontvluchten!

 2. Nou die laatste vind ik wel kortzichtig hoor. Het gelukkig zijn van de man en de kinderen is niet (alleen) de verantwoordelijkheid van de vrouw.

 3. ” Anonymous said…
  Die huisvrouw uit de jaren 50 was er echt niet zo slecht aan toe, hoor. “

  Je kijkt ws met de “luxe” die er nu naar de tijd van toen.

  Laat mij je uit de droom helpen, ik ben in 1949 geboren.
  In die tijd waren gezinnen met 10 of meer kinderen eerder regel dan uitzondering.
  De was werd op zondagavond in een grote teil op het vuur gezet om te weken en op maandag met de hand en en borstel op het wasbord gewassen. Het uitwringen werd door de kinderen met de hand gedaan, evenals het ophangen. Warm stromend water was er niet, de wc was buiten en van een douche/badkamer hadden we alleen maar gehoord. De vloer werd met de bezem geveegd en de kleden buiten met de matteklopper uitgeklopt. Boodschappen werden op de markt gedaan, omdat het daar nog een betaalbaar was, vooral als je goed kon sjacheren. Dat betekende echter wel heen en terug 45 minuten lopen. Geen geld voor vlees, dus puzzelen met bonen enzo om een verantwoorde maaltijd op tafel te krijgen. De kolenkachel die met beleid gestookt moest worden omdat je maar een bepaalde hoeveelheid kolen had om de winter mee door te komen.
  Die grauwe, troosteloze armoede zonder uitzicht op verbetering. Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.

  Volgens mij heeft elke tijd zijn eigen moeilijkheden, maar ik word wel moe van het steeds verheerlijken van die goede oude tijd toen het allemaal zo makkelijk was en het gezeur over hoe moeilijk alles nu is.

 4. Toen ik “wasmachine bedienen, hygiene, voedingsleer en veiligheid in huis” las gingen mijn gedachten niet onmiddellijk uit naar de jaren 50 (die ik als kind ook gekend heb). Ik dacht eerder aan een latere tijd. Een wasmachine had mijn moeder ook niet en van voedingsleer en hygiene had ze evenmin veel veel kaas gegeten. Je at wat je kon betalen en wat de pot schafte. En baden of douchen was ook geen dagelijkse aangelegenheid.

  Vergeleken met vandaag kwam dit alles neer op armoede, maar zo zagen wij dat niet. Het was overal zo, we waren tevreden met weinig en gingen voorzichtig om met wat we wel hadden. Die generatie was werkelijk veel “groener” zonder zich ervan bewust te zijn. Er werd weinig weggegooid. en het beste aan die tijd was het feit dat alles langzamerhand “beter” werd in materieel opzicht, iets dat we nu niet meer kunnen beweren. Ik kan me niet voostellen dat de ouders van toen zich evenveel zorgen maakten over de toekomst van hun kinderen.

  Zoals je zegt, iedere tijd heeft zijn eigen moeilijkheden. Die moeders hadden hun handen vol en, volgens mij, werden ze gerespecteerd voor wat ze deden.
  Maar, toen mijn kinderen klein waren, vond ze het van de zotte dat mijn kinderen zo veel mochten en konden wat in haar tijd nooit aan de orde was.

 5. een vrouw die nooit vensters wast, is geen huisvrouw; een vrouw die nooit de vuile was samenraapt en verzamelt, is geen huisvrouw.
  Een vrouw die zorgt voor een propere keuken die niet uren in de wind stinkt, is goed bezig.
  De dagelijkse bezigheid van poetsen is belangrijk en doet de huisvrouw goed voelen.
  Het belangrijkste is voldoening van iedere dag dat je gewerkt hebt aan het huishouden en juist dat bezig zijn helpt om kwaaltjes te vergeten!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.