Wat is het minimum aan kledingstukken?

Dankbaar ontvang ik tweedehands kleding. Het enige nadeel is dat mijn kasten daardoor nogal uitpuilen. Nu vroeg ik me af: hoeveel kleding heeft een veertienjarige jongen zoals mijn oudste zoon, minimaal nodig?

Minimum garderobe 14-jarige jongen

Stel dat ik alle kasten uitmest, wat is dan het minimum dat ik moet overhouden? Daarbij ga ik ervan uit dat ik regelmatig de was doe.

Ik kom op:

 • 7 onderbroeken
 • 4 hemden
 • 3 gewone broeken
 • 4 t-shirts
 • 7 paar sokken (hij heeft zweetvoeten)

Bij meisjes vind ik het lastiger te bepalen, en bij mijn jongste zoon Piet kom ik met drie broeken niet uit, omdat hij nog veel buiten speelt.

Minimum garderobe van een vrouw:

En hoe zit het met mezelf? Zou het niet veel rustiger zijn alleen het absolute minimum aan kleding in mijn kast te hebben? Zodat de kledinghangers ratelen in ledigheid als ik iets nodig heb?

Ik kom op:

 • 7 onderbroeken
 • 4 hemden
 • 4 bh’s
 • 3 rokken
 • 4 truitjes/t-shirts
 • 1 vestje

Wat zou voor jou het absolute minimum aan kleding zijn?
Heb jij nog ruimte over in je kledingkast?

Similar Posts

14 Comments

 1. Het is wel echt minimum, want stel dat je even niet kunt wassen, wat dan met het ondergoed.
  Ik vind het toch wel fijn om daar ruim in te zitten.
  En trui of een broek kun je wel een dag langer dragen.

  GRoeten Herma

 2. ik trek toch wel graag iedere dag een ander shirt aan hoor.(zweet, etens- of andere geuren). en voor de kids is dat ook wel nodig, er wordt nogal wat geknoeid, gespeeld en monden afgeveegd aan mouwen enz..
  en als je niet veel was hebt, moet je dus halve wasjes draaien omdat anders zijn je shirts niet op tijd schoon zijn?

  Daarbij vind ik het ook niet echt prettig als men mij kan uittekenen in steeds dezelfde kleren..
  Nu lijkt het net of ik ontzettend veel heb maar dat is ook weer niet waar..

 3. Bij ons ligt er ook veel meer in de kast. Dat komt vooral omdat we meer soorten hebben. Ik bedoel, voor verschillende gelegenheden. Peuterzoon heeft bijvoorbeeld 2 sportbroeken, dunnere en dikkere broeken, spijkerbroeken, nette broek, drie-kwart en korte broeken..
  Heb zelf ook langer en korter vest, dikker en dunner vest en een net jasje natuurlijk. Twee spijkerbroeken, twee winterbroeken, leggings, nette (langere) rok, kortere rok, feestrok.. Need I say more?

  Oh, ik beperk me wel in de kleuren, zodat het beter bijelkaar past. Voor zoon veel wit, zwart, blauw en oranje. Voor dochter wit, grijs, paars en roze. Voor mezelf zwart, grijs, lila en paars. Steeds kleuren die onderling goed te combineren zijn. Als ik nu ineens met een heel andere kleur thuis kom, bijvoorbeeld geel, heb ik er natuurlijk weer niks bij/ op/ onder in dezelfde tint, dus moet je nog veel meer kopen, om er een setje van te maken… En, zo is het ook makkelijker in de was ;)

 4. Hier ligt toch een heleboel meer in de kasten van de kinderen. Je moet toch rekenen op ongelukjes vind ik. Iedereen kan per ongeluk zijn kleren vies maken, gooi maar een glas drinken om en je kunt andere kleren aantrekken.

 5. Ik vind vier broeken wel een beetje weinig. Als ik naar mijn meiden kijk, dragen ze bijna iedere dag wel een andere broek (of rok) omdat ze deze dagen heel veel buiten spelen. Voora de jongste komt altijd vol vlekken en vegen thuis. Zij heeft een stuk of acht broeken in haar kast hangen en daardoor heb ik altijd een reserve….

 6. Als ik alleen al het ondergoed bekijk voor je zoon en dat vergelijk met mijn zoon vind ik dat veel te weinig. Mijn zoon voetbalt 3 keer in de week bij de vereniging en dagelijks buiten.
  Dit betekent altijd al twee keer per dag verschonen. De voetbalkleren kunnen af en toe wel een keer extra mee maar hij doucht elke dag en zijn ondergoed dus twee keer. Want meneer vindt dat hij ‘s morgens schoon ondergoed aan moet als hij daar een nacht in geslapen heeft. Ik krijg dat niet afgeleerd en laat het nu ook maar zo. Daarnaast geldt dit ook voor zijn sokken.
  En wat de andere mensen al vermeldden wat als je een keer niet kunt wassen. 4 shirts is wel erg weinig.
  Nee ik vind dat het aantal wel een stuk naar boven moet worden bijgesteld.

 7. Heb iets van 35 kledingstukken incl. jassen en schoenen en sjaals. Kousen en ondertruitjes niet meegerekend. Nog meer dan genoeg eigenlijk.

  Voor de kindjes krijg ik veel gratis en ik koop eens in de zo veel tijd een grote berg tweedehands.

  Kan het altijd iets meer dan een week volhouden op wat er in de kast ligt, hoef ik ook niet elke keer te wassen.

 8. Ik heb toevallig vandaag de kledingkast van onze zoon (8 jr) opnieuw ingedeeld (winter en zomer omgewisseld) en hij heeft het volgende liggen/hangen.

  3 lange spijkerbroeken
  1 lange broek met stoere zakken
  3 joggingbroeken
  6 zomerbroeken (3/4 skatersmodellen

  3 vesten
  4 longsleeves
  10 t-shirts

  +/- 12 onderbroeken
  la vol sokken

  2 winterpyjama’s
  2 zomerpyjama’s

  1 bodywarmer
  1 spijkerjack
  1 windjack
  1 winterjas

  2 paar skatersgympen
  1 paar bergschoenen
  1 paar sandalen
  1 paar kaplaarzen
  1 paar slippers

  Hier heeft hij genoeg aan. Wij hebben geen droger, dus dit vind ik wel het minimum.

  Groetjes Isabelle

 9. Lijkt me voor beide te weinig!! Wij hebben veel meer nodig. Ik was na ongeveer een week meestal. En zelf moet ik in mijn hum zijn voor bepaalde kleren. Zoveel heb ik niet als ik het irl vergelijk met anderen om me heen. Maar veel meer dan dit!

 10. Het lijkt mij ook vrij weinig! Ik moet dan ook wel zeggen dat ik b.v. onderbroeken ook echt meer dan genoeg heb, zodat ik niet direct in de problemen kom als ik een week niet was. Daarnaast wil ik er ook niet altijd hetzelfde uit zien. Voor eigen dingen vind ik dat niet zo erg, maar als ik voor mijn werk bij elke bijeenkomst of afspraak in hetzelfde aan kom zetten, dan voelt dat toch ook ongemakkelijk.

 11. ik wil 7 setjes in de kast per kind zodat ik als ik een slechte week heb nog schone kleren uit de kast kan trekken. Zelf heb ik 4 spijkerbroeken en drie leggings bijvoorbeeld. Ik let er bij koopkleren erg op dat ik het makkelijk kan combineren. Bij gekregen kleren bewaar ik meer voor mijn dochter als mijn zoon. die is makkelijker . Ik ben wel makkelijk in kleren wegdoen. Niet meer te reparen of vlekken dan gaat het weg. Alle goede kleren die niet meer passen gaan door naar een volgende. Aan het eind van een seizoen heb ik daadoor wel minder voor de kinderen. Maar vaak komt er dan wel weer een tas van iemand.Ik vind het wel fijn om minder in de kast te hebben, wat ik mooi vind draag ik vaker….

 12. Ik vind het erg weinig, die minimumgarderobe. Ik verschoon sowieso iedere dag mijn t-shirt (fietsen naar werk) en sport 4 x per week (trek altijd iets schoons aan ivm zweten!).

 13. Draag je geen (spijker)broeken? Ik zie zelf 2 korte rokken, 1 langere, 2 spijkerbroeken en 2 nette broeken als het minimum. Maar in de praktijk heb ik nog meer in de kast liggen.

 14. Hoi Mariëlle,

  ik heb inderdaad geen spijkerbroeken! Eigenlijk heb ik helemaal geen broeken; alleen maar rokken. Ik vind broeken vervelend, want ik houd niet van ‘iets om mijn benen’.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.