Wat doe jij met Pasen?

paasspullenIk zat gisteren tv te kijken toen er een reclame voorbij kwam, van zo’n Bona gezinnetje dat heel pittoresk buiten een paasontbijt klaarmaakte.

Met een mooi geel tafellaken, paashazen bij de ontbijtbordjes, croissantjes, van die paasbroodjes en een paasboompje als ornament in het midden. Een beetje verbluft ontdekte ik dat je aan Pasen heel veel geld kunt uitgeven, als je het ‘goed’ wilt doen. Wat zijn er inmiddels een boel ornamenten voor Pasen gecreëerd, en ook gewoontes en gebruiken!

Ik heb er eens even wat folders op nageslagen en gekeken wat er zoal op Paasgebied op de markt is gebracht.

Paasspulletjes en ‘paaseten’

 1. Paashazen van chocola
 2. Paaseitjes
 3. Rieten paashazen
 4. Paaseitjes
 5. Tafelkleden speciaal voor Pasen
 6. Paasbroodjes
 7. Paastakken!
 8. Paasboompjes
 9. Konijntjes
 10. Stickers om op paaseieren te plakken
 11. Paastompouce
 12. Paastaart
 13. Paasstol
 14. Lammetje van roomboter!
 15. Paasvlaai
 16. Paascrackers, die je uit elkaar moet trekken vergelijken met Engelse Christmas crackers

Het lijkt wel alsof, net als bij Kerstmis, Pasen ook steeds meer een feest wordt waarbij flink moet worden uitgepakt. En de Paashaas heeft Jezus nog effectiever verdrongen dan de Kerstman!

Wat doen jullie met Pasen?
En heb ik nog Paasspulletjes vergeten?

Similar Posts

30 Comments

 1. Hier worden er vrijdag avond de paaseieren gelegd (vroeger bij mij waren dat dus enkel eitjes, bij mijn man was er ook een strip of leesboek ofzo bij, en dat krijgen onze kinderen nu dus ook… een kleurboek,of strip, of leesboek…) met hun boek erbij. Zaterdagochtend is het dan groot feest voor hen en daarna gaan we naar de grootouders en op zondag nog naar mijn schoonzus en schoonzus daarna naar hier en dan komen mijn schoonouders ook nog naar hier om samen te eten. En het weekend is weer voorbij, hier niet heel erg veel chocolade ofzo maar wel wat rondrijden om op te halen bij familie…

 2. Bij een grote supermarkt zag ik vleesbeleg in de vorm van haasjes…

  Wij doen niks bijzonders, alleen wat extra uitgebreid ontbijten met zelfgebakken brood e.d.

 3. Paaseierdopjes
  Paaseierwarmers
  Paasservetten
  Paaseierverf
  paaslint
  paashagelslag

  En ik doe nix met pasen.

  Vroeger moesten wij eerste paasdag om 6 uur op.
  Om zeven uur stond iedereen te blauwbekken voor de kerk voor de paasjubel.
  Twee bevroren trompettisten begeleiden bibberend de buitensamenzang en het was altijd een opluchting als we het orgel binnen hoorden in zetten want dan mochten we de warme kerk in waar menigeen onder de preek in slaap soesde.
  Na de preek volgde dan het paasontbeit.
  En om tien uur alweer de volgende kerkdienst.
  Als pasen ongunstig viel dan was er diezelfde avond nog een jeugddienst ook.

   1. geel groen en bruin als ik me goed herinner
    ik kocht het twee jaar terug een keertje na de paas.
    Dan is het stukken goedkoper ;-) en nog net zo lekker.

 4. Wij vieren Pasen. Sinds onze oudste Pecuniadochter geboren is hebben wij een Paastak in huis. Die wordt versierd met een aantal gekochte, maar ook zelfgemaakte items. Pasen is een nieuw begin. Traditioneel ga ik (alleen of met kind(eren) op vrijdag om 15.00 uur naar de kerk om de Kruisweg te bidden. Afhankelijk van mijn gezondheid ga ik óf naar de Paaswake, heel indrukwekkend altijd, of de eerste of tweede dag naar de kerk. Met pasen maken wij altijd, al 25 jaar (ja ze worden groot) een Paasontbijt of brunch nu ze groter zijn. De tafel is altijd versierd met kuikentjes (waarvan sommigen dus ook al 25 jaar oud zijn).

 5. Niks doen wij. Vanavond gaan de kids naar de kerk om de mis te dienen. Zoonlief zondagmorgen nog een keer. Dat wilde hij zelf. Dochter gaat zaterdagmiddag een uurtje knutselen. En wij hebben een verjaardag.
  Geen speciaal eten, wel gekleurde eieren en chocolade eitjes op tafel gezet.

   1. 13 jaar. Hij vond Pasen geen Pasen als hij niet in de kerk was geweest. Tja, wie ben ik dan om te zeggen dat hij al op witte donderdag gaat. Alle hulp in de kerk is altijd welkom.

 6. Hmm voor het grootste deel zit ik op de zaak :-)
  En thuis doen we op zondag wel een wat luxer ontbijt, met geverfde eitjes(ipv alleeen egwoon gekookt) met zn allen, waarna we naar de kerk zullen gaan ( net als iedere zondag).
  Schoonpappa gaat maandags lekker ind.rijsttafel voor ons koken en daar gaan we dan gezellig een dagje heen, maar ook dat doen we op onze vrije dagen wel vaker :-)

  1. Mjam, ik krijg zin in die ind. rijsttafel! En wat heerlijk dat je zelf niet hoeft te koken. Als iemand anders het voor mij klaarmaakt, vind ik het altijd extra lekker.

 7. Niets. Zelfs geen gekookt eitje, mijn vroegere echtgenoot vond dat ik dat toch wel moest eten met de pasen :( mijn huidige echtgenoot lust ook geen gekookte eieren:)

  1. Wij hebben ook gekookte eieren met Pasen. Vroeger als kind vonden we dat helemaal geweldig, dan aten we er echt zo veel als het maar kon. Tegenwoordig vind ik eentje echt wel genoeg.

   Jij en je huidige echtgenoot passen dus goed bij elkaar op eiergebied!

 8. Niks. En als mijn kind bij mij is hebben we een wat uitgebreider ontbijt: aan tafel, lekkere broodjes en een ei dat zelf geschilderd is.
  Verder is er nog een zakje paaseitjes en kijken we ‘s middags een film. Liefst zo’n ouderwetse foute musical film.

 9. wij doen komend weekend helemaal niets . Hier wordt nl het orthodoxe pasen gevierd en dat is pas over 6 weken. Andere jaren was het verschil niet zo groot dus zette ik wel paastakken neer en versierde het huis met paasversiering, maar om dat 7 weken in huis te hebben is met te gortig. Ben net bekomen van 6 weken kerstversiering.Pasen wordt hier nog erg traditioneel gevierd. Op goede vrijdag worden de eieren geverfd en dat zijn er ong. 75stuks. Die dag wordt er door iedereen gevast. Men mag niets met dierlijks vet eten, Geen melk, joghurt ed. Als avondmaaltijd worden er witte bonen gekookt en die worden gepureerd en dan in de oven gebakken, Gebakken vis erbij en aardappelsalade. Paaszondag komen de kinderen de paaswensen brengen en krijgen dan de gekookte en gekleurde eieren. Dit jaar gaat onze jongste kleindochter voor het eerst ook paas wensen. Ze is nu 13maanden maar de buren noemen het nu al op. Wat ik zeker voor haar ga doen is paaseieren verstoppen in de tuin daar hebben mijn eigen kinderen altijd heel veel plezier aan beleefd

   1. In de westerse kerken wordt de Gregoriaanse kalender gevold sinds 1582 de Orthodoze kerken volgen nog steeds de Juliaanse kalender en daardoor onstaat het tijdverschil. Orthodox betekent rechtgelovig en ze hebben veel meer feestdagen, Hier wordt een belangrijk feestdag zoals Kerst pasen en pinksteren rode letter genoemd. Daar zijn er zeker 12 van en er komen ieder jaar meer bij. Daarnaast hebben ze dan ook nog zwarte letter dat is dan een naamdag van een heilige.Hele discussies zijn er wat er op die dagen gewerkt mag worden. Vooral in de dorpen zijn ze daar erg streng in

 10. Wij doen niet veel extra’s, vooral niet omdat het zo ‘moet’.
  2e paasdag gaan we naar mijn schoonouders, paaseieren zoeken voor de kleinkinderen en eten en drinken, gezellig. We geven elkaar dan ook chocolade paaseieren (van die grote) of bloemen of zo iets. Dat is traditie.
  Mijn eigen ouders vieren het niet zo uitgebreid. Mijn vader is pas net uit het ziekenhuis en ze zijn niet zo in de feeststemming.
  Mijn (toen nog niet) man gaf vroeger mijn moeder een groot chocolade paasei met pasen. Mijn broers en zussen konden dit niet waarderen en vonden het maar slijmerig van hem. In zijn familie zijn ze dat zo gewend, maar bij ons dus niet.
  We gaan niet naar de kerk.

 11. We hebben trouwens wel van die pasen-hagelslag. Die is groen met bruin, met kleine paashaasjes erin van witte chocolade. Van de Lid.l.
  Vinden we gewoon lekker.

 12. Wij sturen eerst iedereen een paaskaart en halen de kerstboom uit de tuin, versieren deze met eieren, ontbijten met kerstbrood wat nu ineens paasbrood heet, gezellig met de familie, kaarsjes aan dan lekker gourmetten en als het meezit gaat het ook nog sneeuwen. Leve de witte paas. Nee hoor, wij vinden het heerlijk om deze 2 dagen eens helemaal niets geks te doen. Gewoon onszelf opsluiten en 2 dagen (bij wijze van spreken ) lekker in je pyama/joggingpak te blijven lopen.

  1. Ik dacht dat je het meende! Ik was al helemaal onder de indruk dat je speciaal voor Pasen de kerstboom weer ging opgraven, en recyclen.

   Maar wat je echt gaat doen, klinkt wel heerlijk relaxt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.