De kwestie wasverzachter: 10 veelgestelde vragen!
Last updated on January 27th, 2025 at 10:55 am
Wasverzachter is populair.
Veel mensen gebruiken het om hun was zachter te maken en lekker te laten ruiken.
Maar hoe zit dat eigenlijk met wasverzachter?
Is het bijvoorbeeld vegan? Of duurzaam? Waar wordt het van gemaakt?
Hieronder 10 van de meest gestelde vragen over verzachters voor je was, mét antwoorden!
1. Wat is wasverzachter?
De naam zegt het eigenlijk al: het ‘verzacht’ je was. Of je een handdoek wast met verzachter of juist niet, maakt een heel verschil.
In het eerste geval zal je handdoek lekker zacht en soepel voelen. In het andere geval kan hij zo hard zijn dat je hem kunt neerzetten ; )
Maar hoe doet wasverzachter dit?
Ik faalde enorm in scheikunde vroeger, maar dit is wat verzachter doet met je was:
Het laat een speciaal laagje achter op je kledingstukken en andere was, dat ze zacht en soepel maakt.
Of zoals ze het ingewikkeld zeggen op Wikipedia:
‘De wasverzachter bevat een kationogene oppervlakte-actieve stof, die de aan het wasgoed nog klevende anionogene oppervlakte-actieve stof uit het wasmiddel neutraliseert.’
Juist ja.
2. Wanneer wasverzachter toevoegen?
Je voegt verzachter toe op het moment dat je het wasmiddel ook toevoegt. Wasmachines hebben hier een speciaal vakje voor. Je wasmachine regelt vervolgens zelf het toevoegen.
Heb je een hele oude wasmachine die het niet automatisch voor je doet? Dan is het advies om de verzachter toe te voegen bij de laatste spoelronde.
Maar misschien bedoel je met je vraag: ‘Wanneer wasverzachter toevoegen?’ meer: ‘Wanneer is dat nodig?’ Dan kun je denken aan wasgoed die heel stijf en ‘hard’ uit je wasmachine komt. Om die zachter en soepeler te maken voeg je verzachter toe.
N.B. Maar gebruik het niet voor theedoeken. Die kunnen dan namelijk minder goed drogen door het speciale laagje dat ze zachter maakt.
3. Waar wasverzachter in doen?
Daar sta je dan voor je wasmachine met je verzachter en wasmiddel. Maar waar moet wat in? Wasmachines hebben een speciaal wasverzachter bakje! Je herkent dit aan het symbool van een bloemetje.
Geen bloemetje te zien? Zoek dan even de gebruiksaanwijzing van jouw wasmachine op, en je vindt het antwoord.
Wasverzachter bakje
Hieronder zie je het wasverzachter bakje van mijn wasmachine. Die is van met merk Asko. Hij werd ons verkocht onder het de noemer: ‘Dit is de Deense Miele!’
Zoals je ziet heeft mijn wasmachine bakje 3 vakken. Rechts is voor de verzachter, het midden voor de hoofdwas, en links voor de voorwas. Links gebruik ik eigenlijk nooit.
Het vakje met het ‘bloemetje’ is voor de verzachter:
Hieronder zie je het wasverzachter bakje van de wasmachine van mijn moeder. Ook daarin zitten 3 vakjes:
Close-up van het wasmachine bakje van de Bosch wasmachine van mijn moeder:
De symbolen van het wasmachine bakje op een rijtje:
Wasverzachter bakje:
Hoofdwas bakje:
Voorwas bakje:
4. Welke wasverzachter ruikt het lekkerst?
Tsja, dat is heel persoonlijk. Net zoals bij parfums. Wat de één heerlijk vindt ruiken, is voor een ander misschien niet aantrekkelijk. Zelf vind ik de Robijn verzachter met de geur van Zwitsal wel iets hebben. Dat komt denk ik omdat ik het associeer met baby’s.
Op Zwangerschapspagina.nl las ik dat de Zwitsal geur maar heel kort blijft. Wil je dat de geur langer in je kleren blijft hangen? Dan raden ze op zwangerschapspagina Lenore aan.
5. Is wasverzachter slecht?
Er is inderdaad kritiek op verzachter voor je was. Het is niet biologisch afbreekbaar, en de chemische stoffen spoelen na afloop van een wasbeurt het riool in. Daarnaast zit het vaak in grote plastic flessen. Die zijn natuurlijk ook niet duurzaam. Als alternatief voor de lekkere geur van verzachter zou je droogtrommeldoekjes gebruiken.
Azijn als wasverzachter
Wil je graag lekker zachte was zonder verzachter? Dan kun je wat azijn in het wasmachine bakje gieten. Ook wordt de was zachter als je hem in een droogtrommel droogt. Maar goed, dan moet je die wel hebben, en die is weer niet gunstig voor je energierekening.
6. Waar wordt wasverzachter van gemaakt?
Op waarzitwatin.nl noemen ze de volgende ingrediënten:
- Vaak wasactieve stoffen: deze weken vuil los, en zorgen dat het opgelost blijft in het water. Meestal zijn dat Kationogene oppervlakteactieve stoffen.
- Vaak parfums. Maar er zijn ook parfumvrij versies.
- Conserveermiddelen. Meestal Benzisothiazolinon (BIT)
- Soms geurstof
7. Hoe zit dat met dierlijk vet?
Een tijdje terug openbaarde de Keuringsdienst van Waarde dat er dierlijk vet in wasverzachters zit. De branchevereniging
De NVZ – Schoon | Hygiënisch | Duurzaam nuanceert dit. Zij vinden dat de Keuringsdienst van Waarde verzachters ten onrechte in een kwaad daglicht stelt:
‘Met muziek van een horrorfilm op de achtergrond worden flessen wasverzachter getoond die met slachtafval worden bestrooid.’
Zij schrijven dat dierlijk vet in producten niets nieuws is. Ze benadrukken dat er niet speciaal dieren worden geslacht om te gebruiken. Het gaat om slachtafval dat anders verbrand zou worden, aldus de NZV.
Waarom staat dierlijk vet dan eigenlijk niet op de ingrediëntenlijst?
Volgens de NZV staat er alleen informatie op een etiket die ook echt van toegevoegde waarde is voor de consument. Eventuele dierlijke vetten zijn dat dan denk ik niet volgens de NZV?
Dat laatste is denk ik niet terecht, want mensen die vegan zijn zullen deze informatie denk ik wel degelijk van toegevoegde waarde vinden!
N.B. Op seepje.nl lees ik dat het woordje ‘tallow’ op de ingrediëntenlijst wijst op dierlijk vet.
Wasverzachter zonder dierlijk vet?
Vind je dierlijk vet in je wasproducten bezwaarlijk? Dan zijn er ook echte vegan wasverzachters!
Onder andere de volgende merken zijn vegan volgens Vegan Wiki:
- Marcels Green Soap
- Seepje
- Una morgendauw van de Aldi
- Lenor (deze is ook te koop bij de Action!)
- Ariel
- Ecozone
8. Kun je zelf wasverzachter maken?
Ja, dat kan! Is het niet geweldig? De goedkoopste manier is simpelweg azijn gebruiken. Maar misschien wil je ook een lekker geurtje erbij. Hieronder een recept voor zelf wasverzachter maken met baking soda en azijn van WikiHow.
Zelf wasverzachter maken met baking soda en azijn
Dit heb je nodig:
- 1 kopje baking soda (66 gram)
- 2 koppen heet water (500 ml)
- 1 kop witte azijn (250) ml
- 6 druppels etherische olie
Eerst meng je de baking soda met het hete water. Het hoeft niet op te lossen, maar moet wel goed gemengd zijn met heet water. Vervolgens giet je er langzaam de azijn bij. Nu moet de baking soda wél oplossen.
Voeg tot slot een lekker geurtje toe. Als je nu de was gaat doen, neem je 60 ml van dit mengsel en doe je dit in het wasverzachter bakje!
N.B. In plaats van baking soda kun je ook goedkope conditioner (voor je haren) gebruiken.
9. Kun je wasverzachter koken? Ja, maar doe het niet!
Een bijzondere vraag! Ik vroeg me op mijn beurt af: waarom zou je dat willen?
Het blijkt dat mensen soms wasverzachter koken voor een lekker geurend huis. Roy Donders gaf dit blijkbaar ooit als tip.
Maar wasmiddelfabrikant Robijn waarschuwt om dit absoluut niet te doen! Er komen dan namelijk chemicaliën vrij. Je kunt zelfs last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid en pijn in je nek.
Niet doen dus!
10. Hoe vind ik een goede wasverzachter aanbieding?
Wil jij een voordelige wasverzachter aanbieding vinden? Op Beste-wasmiddel.nl vind je veel aanbiedingen. Je kunt bovendien een filter instellen wat betreft de prijs die je wilt betalen.
Samenvattend
Wasmiddel gebruik je om je was schoon te krijgen. Een verzachter geeft een lekker geurtje en maakt je was lekker zacht. Alternatieven voor wasverzachter zijn onder andere je was in de droogtrommel drogen, of een scheutje azijn toevoegen.
Leestips
Gebruik jij wasverzachter?
Geraadpleegde bronnen voor dit artikel zijn onder andere: Libelle, Quest, Huis en Tuin, WasParfum, Zwangerschapspagina, Robijn, Wasmachines, NVZ, Radar, De groene meisjes, Seepje, Marcel’s Green Soap, KRO-NCRV, Max Vandaag, Kiwify, Staterra, Kieskeurig, Vegan Wiki, WikiHow.
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik gebruik ook wasverzachter maar ik vind de geur beperkt, wasparfum ruikt nog meer. Maar deze gebruik ik minder.
Feit is wel dat wasverzachter (en vloeibaar wasmiddel) de pest is voor je wasmachine…je krijgt er vetluis van!
Het vloeibare spul blijft achter in je leidingen en blijft kleven aan de manchet, waardoor schimmel en andere viezigheid zich kan ophopen. Het beste is gewoon wasmiddel in poedervorm (en maar de helft van wat er op de verpakking staat) en azijn als wasverzachter gebruiken.
Ik word misselijk en benauwd van de geur van wasverzachter. Daarom alleen azijn. En handdoeken heb ik raar maar waar liever niet zo zacht. Ik heb de indruk dat ze dan minder goed afdrogen.
Dat kan ook wel kloppen Bernadette omdat wasverzachter er een soort laagje om heen legt. Dat maakt ze zachter, maar ze absorberen ook minder goed.
Dat wiki recept gaat niet werken, want baking soda (base) en azijn (zuur) reageren samengevoegd acuut tot CO2 en WATER.
Voeg dan niets toe, dat is het goedkoopst voor je portemonnee en tenminste chemisch gezien geen onzin.
Dank voor de toevoeging. WikiHow is dacht ik een betrouwbare bron.
Hier wordt niets toegevoegd.
Daar sta je niet bij stil, wanneer je wasverzachter in het bakje mikt. Maar blij wordt ik er altijd wel van.
De geur die in huis hangt vind ik zalig. Ik wissel nog wel eens van merk. Maar hier geen schuurpapier handdoeken hoor…
Ik gooi een waspod in de machine en ben een tevreden man. Hans
Wasverzachter gebruik ik nooit, maar die reclame van robijntje van vroeger vind ik wel geweldig.
Love as Always
Dimario
Hier geen wasverzachter. We hebben een droger en dat maakt de handdoeken in elk geval ook zacht genoeg. Maar los daarvan is het slecht voor het milieu en je machine, zoals ik ergens hierboven las. Als ik het echt nodig zou hebben dan gebruik ik wel natuurazijn.
Hier ook nooit wasverzachter, ik vind het gewoon niet nodig.