Wanneer vertel je je kind dat Sinterklaas niet bestaat, en hoe?

het grote geheim van sinterklaasIk heb het altijd een heikel punt gevonden: wanneer, en hoe vertel je je kind dat Sinterklaas niet bestaat.

Wanneer vertel je je kind dat Sinterklaas niet bestaat: als je kind 9 is

Mijn kinderen waren altijd zo goedgelovig dat ze geen enkel signaal afgaven dat ze nattigheid voelden. En omdat ik hen zo lang mogelijk wilde laten genieten van het Sinterklaasfeest stelde ik het moment van onthulling zo lang mogelijk uit.

Het is zelfs zo dat ik het uiteindelijk gedwongen op 9-jarige leeftijd aan ze vertelde, omdat de andere kinderen uit de klas het allemaal al wisten. Op een gegeven moment kwam mijn dochter verontwaardigd thuis over wat ze nu allemaal weer hadden gezegd in de klas, namelijk dat Sinterklaas niet bestond. Zij was voor hem in de bres gesprongen. Toen vond ik dat ik haar niet langer in onwetendheid kon laten.

In mijn geval is het antwoord op de vraag: ‘Wanneer vertel je je kind dat Sinterklaas niet bestaat’ dus: 9 jaar. Maar ik heb het idee dat dit vrij laat was, en dat de meeste kinderen eerder op de hoogte zijn van het geheim.

Daarnaast vind ik de zomer een goed moment om het geheim te onthullen. Je kind is er dan niet mee bezig, en Sinterklaas ‘leeft’ dus op dat moment weinig voor je kind. Dat zal de klap verzachten.

Hóé vertel je je kind dat Sinterklaas niet bestaat?

Ik heb de onheilsboodschap altijd zo mooi mogelijk verpakt, en aan de kinderen uitgelegd dat het Sinterklaasfeest een groot spel is waaraan iedereen meedoet. Daarbij heb ik ze aangesproken in de taal die ze goed kennen, en begrijpen van spelletjes:

Kleine kinderen zitten nog op het ‘eerste level’, maar oudere kinderen mogen naar een hoger niveau! ‘En jij gaat nu door naar level 2!’ vertelde ik dan. Hoewel ze niet zo blij waren met het nieuws dat Sinterklaas niet bestond, waren ze wel vereerd en trots dat ze al op zo’n hoog level zaten. Op het tweede level mag je namelijk zelf surprises en gedichten gaan maken, en cadeautjes kopen. Het tweede level gaat bovendien gepaard met nieuwe verantwoordelijkheden, want de dombo’s die nog op level 1 zitten moeten natuurlijk niets door krijgen.

Krijgen kinderen trauma’s van de onthulling dat Sinterklaas niet bestaat?

Die van mij hebben volgens mij geen trauma opgelopen, en ikzelf ook niet. Sterker nog, ik kan me niet eens meer herinneren dat mijn ouders me vertelden dat Sinterklaas niet bestond, noch hoe ik dat vond. Blijkbaar heeft het dus geen diepe wonden achtergelaten.

Hulp bij het onthullen van het geheim van Sinterklaas

Er is een speciale website en boek, die je kunnen helpen je kind te vertellen dat Sinterklaas niet bestaat. De korte pdf-versie van Het Grote Sinterklaasgeheim kun je daar zelfs gratis downloaden. Maar je kunt het Het Grote Sinterklaasgeheim ook kopen voor 13,95 bij Bol.com.

Heb jij nog kinderen die geloven?
Zo niet: op welke leeftijd vertelde jij hen het grote geheim van Sinterklaas?

Vergeet niet de poll hiernaast in te vullen!

Similar Posts

18 Comments

  1. Aaah…. wat zielig. Hoe komt dat? Hebben zijn ouders het geheim van Sinterklaas niet op een goede manier onthuld?

 1. Ik vond het als kind niet leuk dat ik ‘voor de gek’ was gehouden en dat Sinterklaas helemaal niet bestond. En ik maar bang zijn voor dat grote boek. Was altijd ziek rondom Sinterklaastijd. Mijn ouders hebben het me al vrij snel verteld. Leek ze gezonder voor mij.
  Met mijn kinderen vond ik het lastig. Oudste maakte het niet veel uit toen ik hem uitlegde hoe het zat. Jongste reageerde net als ik boos en teleurgesteld dat we niet eerlijk naar hem waren geweest. Achteraf had ik ze liever van kleins af aan laten weten dat het Sinterklaasfeest een spel is. Ik denk dat ze die van mij er dan net zoveel plezier van had gehad.

  Groetjes, VeggieMo

  1. Dat vind ik een hele goede reden om een kind uit de droom te helpen: als het angstig is. Dan is het ook niet leuk meer!

   Uit de reacties van jouw kinderen zie je ook dat het sterk afhankelijk is van het kind hoe het nieuws valt. Mijn middelste zusje werd ook boos toen ze het nieuws hoorde, en mijn jongste zus wilde het gewoon niet geloven.

 2. Oeh, dat dillema komen wij ook nog voor te staan inderdaad. Maar die koe vatten we bij de horens zodra hij er is, niet eerder. *lol*

  Zelf kan ik het mij nog wel herinneren. Bij mij was het mijn oma die op een onoplettend moment zei dat ik niet naar de zolder kon omdat de Sinterklaas cadeau’s daar lagen…
  Sinds die dag was het ieder jaar een uitdaging om de cadeau’s te vinden, tot groot ongenoegen van mijn ouders ;)

  Liefs,
  Mama Krieltje

  1. Oeh, slordig van oma… Dat lijkt me wel balen als ouders, als iemand anders het per ongeluk verklapt. Hoewel je ouders natuurlijk hadden kunnen zeggen dat Sinterklaas de cadeautjes daar zo lang had opgeslagen. Als ouders word je steeds creatiever met de ‘waarheid’.

 3. Onze oudste is net 7. Andere 5.5 en 4, hier bestaat sinterklaas dus nog wel. En voor mijn man mag dat nog enkele jaren duren voor oudste dat ‘mot’ weten. Mijn zus wilt het al tegen haar 6jarige zeggen… dat vinden wij heel snel,e n of hij gaat kunnen zwijgen tegen degene die het nog niet weten is nog maar de vraag…
  Ik weet wel nog dat mijn moeder ons dat vertelde, nu niet meer alles is details, maar ik geloofde haar eerst gewoon niet :-)
  Hier denk ik dus ook mogelijk rond een jaar of 9…

 4. Ik heb twee kleintjes van vier en twee jaar en die geloven nog.
  Hoe we ‘het’ ze ooit gaan vertellen, zie ik dan wel weer. Daar maak ik me niet druk om. Ik zorg ervoor dat wij nu niet meegaan in de massa hysterie. Ik hoop dat de klap daardoor hopelijk later minder hard aankomt. Maar voor hetzelfde geld sta ik ze vertellen dat Sint niet bestaat en zeggen ze: duh mama, dat weet toch iedereen?!

  1. Ja, dat is zeker ook een mogelijkheid! En als ouders niet meegaan in de massahysterie is denk ik ook verstandig. Sommige jaren wordt het door tv-programma’s allemaal bijna té spannend gemaakt.

 5. wij hebben het vooral over het goede gehad, dat is waarom we sinterklaas eren. Het boek sint is een aanrader om dan voor te lezen/luisteren………. Geen trauma’s hier, ze snapte de diepere bedoeling en we vieren het nog steeds vol enthousiasme

 6. Ik zelf heb mijn ouders betrapt op het schoen vullen.
  Mijn zoon bijna 7 zal dit jaar voor het laatst geloven, ik merk dat ie achterdochtig wordt omdat er een piet bij de jumbo achter de kassa zat die een bezweet sminck hoofd had en omdat hij zich afvroeg waarom er geen vlag van de sint in Spanje hing. Dus als over een paar maanden de Sint spanning ervan af is zullen we het gewoon vertellen, ik denk niet moeilijk doen maar vertellen. (Hoe nog even uitzoeken.) En dan komt het moeilijkste hij moet voor zijn zusje zich stil gaan houden ja een moeilijke taak voor een kind van 7.

  Ik ga die site eens bekijken ;)

  Groetjes Famke

 7. Ik vind het een lastige, maar de tip van het spel met levels vind ik een goede. Juf op school heeft vorig jaar tegen de klas van de oudste gezegd dat zij de schoenen had gevuld, dus die vroeg mij vervolgens rechtstreeks hoe het zat met de zak met cadeaus. Ik ga er niet om liegen of draaien, dus heb het toen uitgelegd, maar ik vond het eigenlijk niet aan de juf (ze was toen 7). Nu begon ze op zich al wel nattigheid te voelen, ze herkende bijvoorbeeld Erik van Muiswinkel eens als hoofdpiet en zo stortte het kaartenhuis langzamerhand in elkaar. Alleen geheim houden voor kleine zus, oei, oei dat is zo moeilijk… (Ik vind het moment van lootjes trekken trouwens wel een logisch moment, dus ik had het dit jaar wel ongeveer gezegd anders.)

 8. In onze vriendenkring heet het het grote geheim van 8, als ze acht zijn wordt in de zomer het sinterklaas geheim onthuld. De oudere kinderen kunnen er nog geheimzineniger over doen dan over dat hele sinterklaas gebeuren zelf.
  Ik kwam er achter toen ik als 4 jarige (we hoefden nog niet naar school) met mijn moeder in de speelgoedwinkel stond en de moeder van een vriendinnetje doodleuk tegen mijn moeder zei: zo ik ben klaar voor sinterklaas, ik hoef niets meer te kopen. En daarna tegen de winkeljuffrouw: Leg maar op zolder dan komt mijn man het volgende week halen, anders vinden de kinderen het misschien want die geloven nog.” “Fijn bedankt” zei mijn moeder toen. Ik stond met open mond en zei: jullie spelen gewoon. Sinterklaas is niet echt.
  Na dat voorval is er geen sinterklaas meer bij ons gevierd. Ik kreeg een stapel kadootjes en dat was het. Geen sfeer, helemaal niets. In 5 minuten was het uitpakken wel gedaan en gingen we eten.

  Bij mijn dochter doe ik het anders, en ik geniet dubbel.

 9. Onze jongste dochter (toen 5) ging met een schoolbus met kinderen van alle leeftijden naar school. We hebben haar toen maar (gelijk met oudste, toen 8) verteld dat het een spel was en dat ze het spel nu mee mochten spelen. Jongste vond het prachtig, oudste vond het minder leuk. Maar ze vond het verhaal van de ooievaar die de babies bracht (zoals mijn ouders mij vroeger vertelden) ook veel leuker dan het echte verhaal!!

 10. Rond 9 jaar hebben wij het ook verteld. Ze zaten met open mond, omdat ze al die tijd voorgelogen waren. Maar hoe kwamen dan alle pakjes op zolder, terwijl het zolderraam openstond? Wat voor stunts ouders moeten uithalen om het zo geloofwaardig mogelijk te laten lijken. Daar hebben ze smakelijk om gelachen. Ze zijn nu 20 en bijna 18 en ze hebben er niets van over gehouden.

 11. Ik vond het altijd wel mooi hoe mijn moeder het heeft uitgelegd. Ze beantwoordde mijn twijfels altijd met; En wat denk jij, Lilith?’ Ik zei dan; Ik denk dat hij echt bestaat!’ en dan zei ze; ‘Weetje, ik ook.’
  Toen ik op mijn achtste met; ‘Ik weet het niet meer zo zeker’ antwoordde, nam ze me op schoot en vertelde ze me dat er honderden jaren geleden een Sinterklaas was.
  Sinterklaas bestaat niet méér. Maar hij leefde honderden jaren geleden en de mensen waren zo blij met zijn cadeaus en de manier waarop hij iedereen gelukkig maakte.
  Maar zoals opa en tante, ging ook Sinterklaas toen hij héél oud was, dood. En de mensen waren zo verdrietig dat iemand zich verkleedde als Sint en de traditie voortzette.
  Dus de Sinterklaas in de optocht, was een hulpsinterklaas geweest, zodat we het feest nog konden vieren en konden genieten van die lieve Sinterklaas.
  Toen heb ik vijftien minuten heel hard gehuild, even héél bang geweest dat we nu niets meer zouden vieren, maar zodra ik bevestigd kreeg dat we het zouden blijven vieren tot ík het niet meer vieren wilde, was alles weer goed en over.
  En nu zijn we 16 jaar later, ik ben 24 en doe wéér mee met de Pietentocht. Ben momenteel mijn 25ste gedicht aan het typen, de magie is er nog en Sinterklaas is mijn favoriete feest ieder jaar.

  Lilith.

  1. Wat heeft je moeder dat mooi aangepakt Lilith. Ze heeft heel goed afgestemd op jouw belevingswereld.

   Ik heb genoten van je verhaal : )

   Zelf geniet ik ook elk jaar weer van de gezelligheid van Sinterklaas.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.