Waarom november een ‘ingewikkelde maand’ is

november

We kennen denk ik allemaal wel de befaamde Blue Monday: de 3e maandag van januari. Deze dag is er om berucht dat veel mensen er somber van worden.

Maar nu blijkt dat de hele maand november ook niet makkelijk is voor mensen! Bram Bakker noemt de maand zelfs ‘ingewikkeld’ in de krant van afgelopen woensdag.

Waarom november een ‘ingewikkelde maand’ is

 1. De dagen zijn kort, en worden alleen nog maar korter en donkerder.
 2. De feestdagen zijn er nog niet. Als je van de feestdagen houdt dan kun je je ongeduldig voelen dat je nog moet wachten.
 3. Houd je niet van de feestdagen, dan kun je in november het onheil al flink voelen naderen! Overal liggen de kerstspullen uitbundig uitgestald, en op tv en in tijdschriften verschijnen de eerste beelden van verplichte Kerst gezelligheid.
 4. Gemiddeld valt er 77,9 milliter regen in november.
 5. November telt gemiddeld maar twee uur zon per dag.
 6. November is een grijze maand, zonder de belofte van een mooi dik pak sneeuw of een mogelijke Elfstedentocht.
 7. De grijze novembermaand ontvluchten zit er voor de meeste mensen niet meer in: zo aan het eind van het jaar zijn de vakantiedagen meestal op.
 8. Door de vele regen en gebrek aan vakantiegangers zijn er heel veel files in november. November is dé filemaand van het jaar.

Is er dan niets positiefs te melden over november?

Jawel! In hetzelfde artikel wordt vermeld dat er amper meer mensen met griep zijn vergeleken met de zomer. Dat vind ik best bijzonder gezien de lage temperaturen en het vaak druilerige weer in november. Bovendien is november historisch gezien de maand met het laagste aantal zelfdodingen van het jaar. Ondanks dat het blijkbaar zo’n deprimerende maand is.

Wat ik vind van november

Dat november een ‘ingewikkelde’ maand zou zijn verraste me. Ik had er eigenlijk nooit van gedacht : ) Ik vind november altijd wel gezellig. Je hebt nog de mooie herfstkleuren, en het is binnen gezellig met de houtkachel aan. En hoewel ik niet houd van dat opgeklopte Kerstgedoe, vind ik het vooruitzicht van de feestdagen best leuk.

Persoonlijk vind ik november dan ook geen ‘ingewikkelde’ of deprimerende maand. Dat is voor mij dan toch eerder januari. Dan is de winter net begonnen, de lente is nog ver weg, en alle feestelijkheden zijn voorbij.

Wat vind jij van november?

Similar Posts

43 Comments

 1. Ik hou ook helemaal niet van november. Wel de kou en nattigheid, maar niet echt winters. En is allemachtig veel blad om op te ruimen in de tuin.
  December heeft de feestdagen en aan januari en februari heb ik helemaal geen hekel want dan gaan de dagen weer lengen en je hebt kans op een sneeuwklokje!

 2. Ik houd niet van november. Ik zie elk jaar weer zo tegen de winter op. Ik kan ni niet goed tegen kou. Het doet me snel pijn en het kost me zoveel energie. Ik heb nu lampen in de woonkamer en keuken die heel veel licht geven. Is wat minder gezellig dan schemer/sfeerverlichting maar mij geeft het een gevoel van ruimte. Ik kijk heel erg uit naar 21 december. Wij vieren dan dat het licht terug keert en de dagen weer langer worden.

 3. ik houd helemaal niet van de winter vooral het donker vind ik vreselijk.
  Ik kan me heel goed voorstellien dat oudere mensen gaan overwinteren in het zuiden

 4. Goh… Ik vind het geen ingewikkelde maand. Er zijn ook heel wat fijne dingen in deze maand, denk maar aan de voorbereidingen van Sinterklaas, Kerstmis,… Ik vind de echt wintermaanden veel erger

  xxx, Eva

 5. Ik vind November zo een beetje een verloren maand… Er gebeurt niet veel in ???? Misschien kijk ik inderdaad te veel uit naar de feestdagen en duurt het wachten gewoon te lang ☺️

 6. Ik vind november altijd een beetje een nietszeggende maand. Het is nog niet het einde van het jaar, ook nog geen feestmaand. Het is voor mij eigenlijk een beetje net zoals maart, ook wat vlees noch vis. Maar dit jaar probeer ik er wel wat meer van te maken, door vast te plannen en vooruit te kijken naar 2018, zodat ik dat niet weer op het laatste moment hoef te gaan doen ;-)

 7. Wat een grappig artikel. Ik heb zelf helemaal geen moeite met november. Ik ben dol op de herfst (al ben ik nog doller op de zomer) en de naderende feestdagen. Maar ik heb wel twee mensen in het gezin die in de november altijd een beetje de naderende winterdip. Dus ik herken ook wel dingen.

 8. Ik heb geen problemen met november want ik ben vandaag jarig en mijn man was dinsdag jarig dus kunnen we wel wat feesten.

 9. Ik vind november ook lastig, ik ben nogal gevoelig voor een winterdepressie en ik moet ervoor zorgen dat ik op de zonnige dagen direct naar buiten ga. De regen vind ik ook ontzettend vermoeiend, maar de kou nodigt gelukkig uit voor gezelligheid voor de houtkachel van mijn vriend. Ik heb een hekel aan de “verplichte” feestdagen. Maar gelukkig heb ik nu een vriend die hetzelfde heeft en we samen niks hoeven te doen met kerst hahaha – dus daar kijk ik niet meer tegenop :)

 10. In Nederland is het een normale maand, maar in België herdenken ze 11 november 1918, en dat is de meest troosteloze dag van het jaar. Het is meestal regenachtig of mistig, alles is dicht en er lopen overal oude mannen met medailles en vlaggen op straat…

 11. Maand november vind ik iedereen zo haast…haast… en overal druk en bezig voorbereiden voor feestdagen en nieuw jaar. Verder heb ik ook geen problemen met november

 12. Ik vind het jammer dat het zo vroeg donker is, doch gelukkig vaak wat eerder licht dan in oktober!
  Het zijn voor mij gewoon de jaargetijden alhier, juist plezierig om die vrij uitgesproken te hebben.
  Wanneer je regelmatig buiten komt is er zoveel moois en afwisseling in de natuur te zien, echt geweldig!

 13. ik snap dat ingewikkeld wel in zin dat het erg druk is. De aankomst van de sint, cadeau’s kopen, donkere dagen, veel slecht weer. Maar ach we maken er gewoon van van.

 14. Zo had ik nog nooit over de maand November nagedacht.. Persoonlijk heb ik geen problemen met november. In november zijn er veel mensen jarig en heb ik standaard veel feestjes en gezelligheid.

 15. Momenteel heb ik ook écht geen plezier in de maand november. Er zijn heel wat negatieve dingen gebeurt de laatste tijd, waardoor deze november helaas een rotmaand is geworden.

 16. Vind november altijd wel knus. De tijd van Sinterklaas, warme dekentjes en thee, toeleven naar de kerst en oud & nieuw. Januari en februari vind ik veel minder leuk. Die zijn vooral koud en weinig feestelijk.

 17. Tsja, normaal was ik ook geen fan van de maand november. Ben het met alle punten eens, maar punt 7 gaat voor mij dit jaar niet op. Ik heb maar liefst 3 tripjes gemaakt deze november! Waarvan een hele onverwachte naar Dubai, waar ik al jaren naartoe wilde. Ik zal dus zeker voor altijd met veel plezier terugkijken op november 2017!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.