Waarom gewone boekwinkels soms tekort schieten

boekwinkelIk kom regelmatig in de boekhandel. Maar ik koop er zelden iets, omdat ik boeken vrij duur vind. Bijna alle boeken die ik lees komen uit de bibliotheek.

Maar vanochtend ging ik vastbesloten naar de boekhandel om twee boeken te kopen. Voor mijn vader, voor Vaderdag de Nederlandse versie van The Rosie Project. En voor mezelf het Engelse vervolg, The Rosie Effect. Het Rosie Project kon ik kopen voor een vriendelijk tientje. Maar van de prijs van The Rosie Effect schrok ik: 19,95! Die heb ik dus toch maar laten liggen.

Want weet je, precies datzelfde boek kan ik bij bol.com kopen voor 7,96! En natuurlijk wil ik de lokale boekwinkel graag steunen, maar dat prijsverschil vind ik te groot.

Merk jij ook dat veel dingen goedkoper zijn via internet?

Similar Posts

17 Comments

 1. ik hou van boeken, van boeken lezen, van boeken zoeken en kopen tot boeken in mijn kast…
  maar het is idd zo duur, ik kies steeds vaker digitaal

 2. mijn optie is kiezen voor 2e hands in de kringloop en rommelmarkten, zo kocht ik laatst 6 boeken bij de kringloop voor 10 euro.

 3. Logisch dat het via internet goedkoper kan: geen winkelruimte huren, goedkoop personeel dat bovendien ‘s nachts werkt, geen personeel dat soms weleens gewoon moet wachten tot er een klant komt, een groter bereik dus meer klanten, ….

  Maar gezellig even door de boeken gaan, een tip vragen, ….. dat soort dingetjes zit er dan niet meer in. Of ja, je kan naar de boekenwinkel gaan, daar door de boeken struinen en tips vragen en dan niet kopen :( . De meerprijs van een boekhandel zit volgens mij dus in de meerwaarde die je krijgt.

  Ik begrijp het wel, dat mensen naar de portemonnaie kijken, maar op die manier is de boekhandelaar de pineut. Veel boeken koop ik niet, maar wat ik koop, koop ik in de boekhandel (liefst zo’n boekhandel waar gelijk een koffiezaak aan verbonden is :) ).

  1. Je gaat er van uit dat het personeel bij de boekhandel ook echt meerwaarde heeft. Dat vind ik niet het geval bij de plaatselijke boekhandel hier. De dames staan meestal met elkaar te kletsen, en zijn slechter op de hoogte van nieuwe boeken dan ik…

   Maar een goede boekhandel kan die meerwaarde natuurlijk wel hebben. Ik ken er alleen niet een.

 4. Dat schreelt veel op een boek! Ik bestel, als ik al een keer een boek koop. Via Libris bij de plaatselijke boekhandel. Wordt gratis thuis bezorgd en ik steun de plaatselijke boekhandel. Ook fijn,

  Toen ik op zoek was naar een automatisch goed gestelde klok zocht ik op internet. Vond ze duur. Bij de plaatselijk Marskramer was deze voordeliger dan ik op internet kon vinden.

  1. Ik vind het ook een erg groot verschil. Bestellen via Libris bij de plaatselijke boekhandel is een mooie tussenvorm. Maar toch is het wel een extra stap… Ik merk dat ik toch sneller even naar bol.com surf.

 5. Ik koop bijna nooit boeken en aks ik al iets koop dan het liefst vegan kookboeken uit de VS of Canada. Meestal koop ik die bij bol want dan heb ik ze snel. The bookdepository is vaak voordeliger maar dan wil ik dus weer meer kopen en dat was ook weer niet de bedoeling.
  En als ik een intense aanval van ‘koopwoede’ voel ga ik de negatieve reacties op die boeken lezen op Amazon. Dan ben ik meteen weer genezen en vaak is het ook nog leuk om te lezen wat mensen van de boeken vinden.
  Ik vind het meestal zonde van mijn gekd om een roman te kopen. Die lees ik wel in de bieb.

 6. Dat prijsverschil is el erg groot! Ging het om dezelfde uitgave, allebei nieuw?

  Ik koop steeds minder boeken, en slechts zelden nieuw. En dan bestel ik vaak via de lokale vrouwenboekhandel, die steun ik graag!

   1. Paperbacks zijn natuurlijk toch altijd duurder dan pockets. Soms kan ik niet wachten op de pocketuitgave!

 7. Ik vind de bibliotheek ook erg fijn, maar ik ben alleen vaak zo’n drama met terugbrengen :( De laatste tijd koop ik vaker e-books, want dan heb je ze direct :D De bibliotheek heeft trouwens ook e-books in de collectie. Het zijn er nog niet superveel, maar er zitten wel wat leuke boeken bij.

  1. eBooks haal ik echt nooit in de bieb. Maar dat komt omdat ik liever een echt boek in mijn handen heb. eBooks lees ik alleen als noodoplossing als het de enige manier is om (snel) aan een boek te komen.

   Terugbrengen vond ik ook vaak lastig. Maar sinds ik twee keer per week in de bieb kom gaat het beter.

 8. Ik merk dat ik in ieder geval bij de plaatselijke Bruna niet echt meer de neiging heb boeken te kopen. Dat is voor mij ook een probleem bij veel plaatselijke boekhandels: ze zijn aangesloten bij ketens en hebben nooit de boeken die ik zoek, alleen wat er in Nederland toevallig populair is en dan het liefst allemaal in het Nederlands, met een klein plankje altijd dezelfde Engelse boeken. Zeker met zo’n groot prijsverschil heb ik dan ook snel iets van: laat maar. Ik was trouwens ook niet verbaasd toen De Slegte en later Polare failliet gingen. Zij moesten het veel van ramsj en tweedehands boeken hebben, en ik heb wel eens met grote verbazing staan kijken dat zelfs een stukgelezen tweedehands duurder was dan hetzelfde boek nieuw bij bol.com. Als het over nieuw (of nieuw en een mooiere uitgave) gaat kan ik me er wel wat bij voorstellen, maar voor een stukgelezen tweedehands paperback 11 euro vragen vond ik vooral raar.

  Aan de andere kant weet ik in Wageningen, Utrecht en Arnhem een paar boekwinkels die nog van het ‘ouderwetse’ soort zijn, met vriendelijk helpend personeel en veel verschillende boeken. Daar koop ik nog wel eens een nieuw boek, als mijn portemonnee het toelaat, omdat ik het die boekwinkels gun.

  1. Goed punt Jantine: in veel boekwinkels heb je inderdaad exact hetzelfde aanbod.

   De boekwinkels die je beschrijft in Wageningen, Utrecht en Arnhem klinken heel fijn! Dat zijn de échte boekwinkels wat mij betreft.

   N.B. In Enschede zit op een bovenverdieping van een gewone boekhandel nog een selectie van wat vroeger de Slegte was. Maar voor een Simon Carmiggelt boek betaal ik daar ruim 5 euro, terwijl ik die bij de kringloop voor 50 cent kan kopen. Inderdaad relatief duur dus.

 9. Wow, dat is wel een heel erg groot prijsverschil. Ik moet bekennen dat ik sinds mijn e-reader niet heel veel boeken meer echt gekocht heb.

 10. Ik lees graag boeken uit de bibliotheek (als ze er nog wel een beetje fris uitzien).
  Soms koop ik een kookboek (en dan het liefst voor weinig).
  Grappig, ik wil dezelfde boeken lezen i.v.m. ASS in de familie en zeer ws bij mij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.