Waarom blog jij?

mama bloggerToen bloggen nog niet eens bestond begon ik een website voor Thuisblijfmoeders. Ik had een speciaal programma Freeway, waarmee ik de website maakte.

Op een gegeven moment, ik weet eigenlijk niet meer waarom, besloot ik over te stappen naar Blogger voor een professionelere look. Omdat Blogger toen nog geen rubrieken had, maakte ik noodgedwongen aparte blogs voor mijn favoriete rubrieken. Ik had een blog voor mijn Dagboek van een Thuisblijfmoeder, een blog voor Thuisblijfmoeders en de rubriek Huishoudkunde werd dit blog: Huisvlijt.

Bloggen als beroep

Toen mijn jongste zoon naar school ging, en ik meer tijd kreeg, begon ik het schrijven voor mijn blogs steeds serieuzer aan te pakken. Ik las hoe in Amerika Mommy Bloggers serieus genomen worden, en zelfs heuse congressen hebben. Daarvan ging mijn hart sneller kloppen! Wat een geweldige manier om er voor de kinderen te zijn, en tegelijkertijd mijn man helpen met ons inkomen: schrijven! En dat kan als professioneel blogger.

Ik vind bloggen superleuk: de research, het bezoeken van andere blogs, boeken en tijdschriften lezen voor inspiratie, zelfs technische dingen zoals SEO (Search Engine Optimization) vind ik leuk om te doen. Inmiddels ben ik er denk ik 40 uur per week mee bezig: uren die ik rondom de zorg voor de kinderen plooi. Ik werk ook in het weekend en ‘s avonds, maar dat is niet erg, omdat ik het zo leuk vind om te doen.

Een blog beginnen: redenen

Ik lees graag waarom anderen bloggen. De redenen die ik tegenkom zijn:

 • Omgeving op de hoogte houden van je dagelijkse beslommeringen
 • Dingen van je afschrijven, je hart luchten
 • Als steuntje in de rug bij een project: door erover te bloggen wordt het genant om op te geven. Bijvoorbeeld de bekende 365 dagen projecten.
 • Hobby: genieten van schrijven en de feedback die je krijgt
 • Je creativiteit delen: ik zie de prachtigste blogs over hobby’s, waar mensen laten zien wat ze allemaal maken. Ik wou dan maar dat ik dat kon.
 • Om geld te verdienen
 • De tijd met je kinderen vastleggen, want het cliché ‘Het gaat zo snel’ is echt waar, en ook al wil je het niet, je vergeet toch veel en snel. Met een blog leg je de herinningen vast.

Herken jij je in bovenstaande redenen om te bloggen? Waarom blog jij? En hoeveel tijd besteed je er aan per week?

Wil je een blog beginnen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan Een blog beginnen op De Mamablogs.

Similar Posts

31 Comments

 1. Ik heb 2 blogs, sander en daantjes groene blog en Positief Besparen.

  Positief Besparen is echt een blog met tips. Ik hou dat bij omdat ik het leuk vindt om tips te schrijven, maar ook als een soort oefenen. Ik zou namelijk graag artikelen in tijdschriften willen schrijven, maar heb daar geen opleiding voor (en momenteel ook geen mogelijkheid om die te volgen). Dus ik hoop op deze manier mezelf te kunnen profileren en wie weet wat ervan komt… (Daarnaast vind ik het ook heel leuk hoor!! ;) )

  Sander en Daantjes groene blog is echt een uitlaatklep voor me :) Daar schrijf ik vooral persoonlijke dingen op.

  1. Bloggen is inderdaad een prima manier om jezelf te oefenen in schrijven. Zeker omdat je ook feedback krijgt op je schrijfsels. Overigens kun je in de bibliotheek diverse boeken halen over schrijven.

 2. Ik blog omdat schrijven een lekkere uitlaatklep is. Ik schrijf niet creatief of volgens een vaste structuur (betoog of zo). Ik heb dat wel geprobeerd maar het is duidelijk geen talent van me.
  Op blogland ben ik relatief anoniem. Als mensen feedback geven kan dat verhelderend zijn. Maar soms kan het ook een steuntje in de rug zijn.
  Als ik weer 1 of andere Eurica! moment op gebied van persoonlijke groei heb, moet dat ook gelijk op mijn blog omdat ik daar dan zo blij mee ben. Voor sommige mensen is dat dan misschien gesneden koek en echt zo’n duh! ervaring. Maar dat zal me eerlijk gezegd aan mijn reet roesten.
  Zoals ik al zei, ik schrijf eigenlijk voornamelijk voor mezelf. Het ordent ook mijn gedachten.

 3. Leuke vraag, ik “ken”jou dus al jaren ook toen je nog geen blog had maar een website,zat er toen ook geen forum aan vast?
  Ik heb nu nog maar 1 blog heb er 3 gehad maar merkte dat ik het moeilijk vond goed bij te houden.
  Nu denk ik er wel over om er nog weer eentje bij op te starten maar dan niet over van alles en en nog wat maar meer een doelgerichte zal ik maar zeggen ;-)

  1. Ja dat klopt van dat forum mevrouw Williams! Ik plaatste eerst alle posts handmatig, en later geautomatiseerd, maar toen reageerde er meteen bijna niemand meer…

   Meerdere blogs bijhouden is inderdaad best een klus, maar het helpt als je over een bepaald onderwerp/ voor een specifieke doelgroep schrijft.

 4. Dat is een goede vraag en dat vraag ik me nu juist regelmatig af..:
  -ik lees graag de blogs die ik volg.
  -daardoor leek het me leuk om het ook te gaan doen.
  -lukt niet elke dag
  -waarover?
  Dus je ziet ik ben er nog niet uit.

 5. Ik heb er twee. Een waar de (schoon-)familie ook op mee leest, en waar ik vooral over mijn dagelijkse beslommeringen schrijf, op blogger. En een hier, in het Engels. Die had ik eigenlijk bedacht toen ik mijn webshop opende, met het idee er elke keer een blogje op te zetten als er weer iets op kwam, maar dat was niet elke week, en mijn behoefte om te bloggen bleek groter, dus al snel werd hij breder. Nu komen er ook blogjes op over waar ik mee bezig ben op dat moment aan dingen die ik maak, leuke dingen die ik ergens vind etc. Het is wat breder, maar ook persoonlijker en er komt vaker een blogje, en ik merkte al best snel dat mensen daardoor toch eerder lezen, en dat is ook leuk =) Want ergens is dat de belangrijkste reden voor mijn schrijven als ik er over nadenk: gelezen en gezien worden.

 6. Ik ben begonnen met bloggen om familie en vrienden op de hoogte te houden van het wel en wee van mijn vader. Bijkomstig voordeel was dat ik gelijk een soort van dagboek had. Nu is het dat nog altijd, maar ook een soort van steun voor anderen die met Alzheimer te maken hebben.

 7. Mijn eerste blog (Lespakket.net) ben ik ooit gestart als gewone website, om mij n ideeën voor het basisonderwijs te kunnen delen. Tegenwoordig is het meer een blog waarop ik anderen informeer en inspireer.
  Mijn tweede blog (MamaWijs) ben ik gestart in eerste instantie om mijn gedachten te ordenen (we stonden op het punt ons huis te koop te zetten in ons al zo drukke leven). Tweede reden is ook hier dat ik anderen wil informeren en inspireren. Ach, en schrijven is ook gewoon leuk om te doen!
  Geld verdienen zou leuk zijn, maar ik vind dat moeilijk met een Nederlandstalig blog. Hoeveel tijd ik ermee kwijt ben? Zoveel mogelijk in de vrije uurtjes, als dat lukt!

 8. Ik blog sinds 2001, eerst op een door mezelf gebouwde site, later via blogger, wordpress, typepad en nu weer blogger. Ik begon omdat ik het bij anderen gezien had en merkte daarna dat het een leuke manier was om het schrijven te oefenen. Ik ben verschillende keren gestopt en weer opnieuw begonnen, voornamelijk omdat ik moeite had mijn eigen stijl (mijn “blogging voice”) te vinden. Op dit moment is mijn blog een allegaartje van breiwerkjes, foto’s, huishoudelijke dingetjes en nieuws over mijn boeken. Hoeveel tijd ik eraan kwijt ben is wisselend. Ik merk wel dat ik de tijd die het me kost om een blogje te schrijven altijd onderschat. Zeker als ik bezig ben met een boek (en dat is tegenwoordig eigenlijk altijd) valt het niet mee om daar tijd voor vrij te maken.
  Gebruik jij een blogplanner? Ik heb de laatste tijd veel kostbare tijd verspild aan het zoeken naar een bruikbare printable, maar ik heb er uiteindelijk zelf een gemaakt, die nu ongebruikt tussen mijn agenda geschoven zit. Plannen is niet mijn sterkste kant ;-)

 9. In het begin blogde ik om mijn frustratie afte schrijven, kreeg handige tips.
  Toen begon ik met aflossen. Dank zij adwords en euroclix verdiende ik duizend euro per jaar, maar ook leukom te doen
  Er was in de beginperiode meer samen tussen de bloggers. Tegenwoordig is dit minder.

  Ik verdien lang zoveel niet meer, enik vind het jammer dat er zoveel mensen zijn die mijn blog nu lezen..
  Pas nadat ik het boek hypotheekvrij leende uit de bibliotheek leerde ik dat twee bladzijden aan mijn blog waren gewijd. Had nou iemand dat kunnen schrijven? Het boek is aan de tiende druk begonnen!

  Ik leef erg zuinig en toch merk ik dat dit niet begrepen wordt. Dacht je dat zuiig doen eenvoudig is?
  Als dat zo was, een tweede natuur is, hoefde ik er niet over te schrijven.

  Meestal schrijf ik zonder een vraag te stellen, want dan krijg ik veel reacties en die moeten ook nog gemodereerd worden.

  Tegenwoordig probeer ik journalistieker te schrijven. Veel inhoud in de blogjes, vaak schrijf ik vooruit.
  Toch leuk dat ik van Bol.com een provisie factuur ontving. Levert weer meer aflossing op. Iets meer dan tien euro.

  Je hebt veel blogs en er zit veel werk in. Het verhaal van de tollenaar, goed geschreven. Humor in je blogs.
  Ik hoop dat het je een modaal inkomen oplevert.

  1. Hoe komt het denk je, dat je nu veel minder verdient dan in het begin?

   Je schrijft dat er in de beginperiode ‘meer samen was tussen de bloggers’: bedoel je dat mensen toen meer bij elkaar reageerden?

   Ik vind het heel bijzonder dat er in een boek maar liefst twee pagina’s aan jouw blog zijn besteed! Maar dat had de schrijver inderdaad wel even mogen mailen aan je.

   Bedankt voor je compliment voor het verhaal van de tollenaar! Ik ben dol op positieve feedback!

 10. Er blogden minder mensen, de forums van de consuminderpagina volgde ik meer en ook de consuminder groep.
  Er was meer herkenning tussen de bloggers.
  Veel bloggers consuminderen in het vermelden van links. Vroeger hoorde linken naar veel blogs er bij.
  Sommige bloggers linken niet naar andere blogs?! Hoe kan je blog dan gevonden worden!

  Ik trok in het begin meer mensen met een kleininkomen die wel kortere tijd lid werden van Euroclix. Zuinigaan is de langst blijvende Euroclix lid, zo leerde Euroclix me. Sinds 2008. Haar naam staat er niet ij, maar Zuinigaan is niet zuinig in linken en kennis delen.

 11. Ik blog omdat ik dat leuk vind, stukje ontspanning vooral dus.
  Ik zie anderen er ineens ook vlijtig over bloggen dus besluit ik er plekke om er ook een blogje aan te geven…

 12. Waarom ik blog? Al een tijdje was ik bezig met het lezen van blogs over bezuinigen en besparen omdat ook wij voor de recessie bijl gingen. Door omstandigheden kan ik niet meer werken maar mijn hersens doen het nog wel. En af en toe zoek ik dan een uitdaging die ik misschien wél aan zou kunnen. En toen dacht ik…als ik nou eens uit ga zoeken hoe dat moet met bloggen (aanmaken etc), dan kan ik ook een begin maken met onze eigen bespaar en aflosblog. Om mezelf scherp te houden en te ontwikkelen, en om mee te “profiteren”(wel in positieve zin des woords) van hetgeen anderen al hebben uitgevonden. En om hopelijk ook feedback te krijgen en misschien anderen ideetjes aan de hand te kunnen doen.
  Ik lees je blog met veel plezier, bedankt en groetjes van Pecunia

 13. Ik blog vooral om mijn creatieve uitspattingen te laten zien aan anderen… en af en toe eens wat persoonlijkere dingen, maar hoofdzakelijk mijn gemaakte spulletjes showen.
  Ik haal inspiratie van ander gelijkende blogs en ik wil dan ook mijn maaksels laten zien aan anderen.

  1. Creatieve blogs zie ik ook veel. Ik ben elke keer weer onder de indruk van de prachtige dingen die mensen maken. En dat niet alleen: ook van hun ideeën. Bij heel veel dingen denk ik vol bewondering: je moet er maar opkomen!

   Helaas ben ik zelf helemaal niet handvaardig…

 14. Al een jaar of zes houd ik mijn hele financiële huishouding bij. Eigenlijk al 16 jaar zolang als ik niet meer werk, maar niet op papier. Omdat ik ook al enkele jaren al jullie blogs volg dacht ik op een gegeven moment zelf ook waarom niet gieten in een blog? Andere mensen kunnen ervan leren en ik moet zeggen dat ik privé vaak mensen help met het opzetten van hun financiële administratie. ERG leuk ‘werk’.

 15. Eerlijk gezegd weet ik momenteel niet meer waarom ik nog blog.
  Het is heel lang leuk geweest.
  Iets van mezelf laten zien.

  Ooit blogde ik een jaar over mijn verhuisplannen en wat ik allemaal al dagelijks deed om dat te verwezelijken (zoals ruimen).

  Daarna ging het jaren voornamelijk over de tuinperikelen als leek die van een flatje in de Randstad kwam.

  Nu moest ik ongepland weer een nieuw blog starten, omdat de provider van het vorige blog aangaf ermee te stoppen.
  En het lijkt wel alsof ik niet werkelijk meer iets te vertellen heb.
  De lezers van toen zijn verdwenen op een enkele trouwe fan na.

 16. ik vind het voornamelijk leuk om over mijn gezin te schrijven en ook voor mijn gezin,
  maar ik vraag mij af,hoe kun je nu geld verdienen aan bloggen????

  gr yvonne

  1. Door heel hard te werken Yvonne!

   Je kunt een blog op een bepaalde manier vergelijken met een tijdschrift: daarin staan advertenties en advertorials omdat mensen die tijdschriften lezen. Als je bezoekers hebt op je blog, dan kan het voor bedrijven interessant zijn om op jouw blog te staan. En zo kun je dus geld verdienen aan bloggen.

   Een hele simpele manier om wat te verdienen is d.m.v. Google Adsense. Je plakt de code in je blog, en Google Adsense plaatst relevante advertenties.

 17. Inmiddels is mij manier van bloggen wel veranderd. Over het dagelijkse leven deel ik steeds minder, en als ik dat wel wil doe ik dat wel op facebook.

  Nu gebruik ik zelfs mijn blog precies daar waar ik em voor begonnen ben. Het delen van kennis. En het laten zien hoe ik een bepaald project aanpak van begin tot eind. Want je moet een manier vinden om je te onderscheiden.

 18. Ik blog onder pseudoniem. Eerst had ik een blog, die leuk liep maar ik kreeg er commentaar op van een familielid. Daarna besloot ik onder een pseudoniem verder te gaan. Ik blog omdat ik graag schrijf. Langzamerhand ging ik merken dat het goed is om ups and downs echt te delen. Om dieper te schijven. Ik wil bloggen over het echte leven. Tegelijk geen mensen in beeld brengen. Maar wel mijn hart. Soms een worsteling maar zo mooi om te doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.