Voorkomen is beter dan genezen

Ik heb echt een hartgrondige hekel aan verkoudheden. Je sukkelt op halve kracht door de dagen, maar echt ziek ben je niet. En dat combineert heel slecht met een stel kinderen, en een huishouden dat gerund moet worden.

Dus als ik een verkoudheid voel opkomen, trek ik onmiddellijk te wapen! Ik gebruik First Defense om de bacillen weg te spoelen en onschadelijk te maken, en neem extra vitamine C en Echinaforce tabletten. En als het eventjes kan ga ik gewoon hardlopen, want uit onderzoek blijkt dat kórte periodes van stress het immuunsysteem versterken.

Ik weet niet of het deze maatregelen zijn, maar ik ben warempel al bijna een jaar niet echt heel erg verkouden geweest. Veel erger dan een lichte verkoudheid is het gelukkig niet geworden, terwijl voorheen de verkoudheidstranen over mijn wangen biggelden en ik bovendien altijd mijn smaak verloor.

Hoewel ik sceptisch sta tegenover allerlei hulpmiddelen, ben ik voorzichtig gaan geloven in met name de effecten van First Defense.

Let op: vervang ook dagelijks je vaatdoekje!

Wat doe jij als je een verkoudheid voelt opkomen?
En wat doe je als je verkouden bent?

Similar Posts

13 Comments

 1. Ik ben meestal pas in maart verkouden, maar ik probeer inderdaad in zwakke-weerstand-periodes vooral mandarijntjes e.d. naar binnen te werken. Als ik echt keelpijn heb, dan ga ik voor Trachitol (paars/oranje doosje). Dat werkt bij mij goed.

 2. Ik ken die first defense niet, gebruik je de neusspray?
  Hier slikken we dagelijks een multi eventueel vit C erbij en bij keelpijn zinkzuigtabletten. Oja en vlierbes capsules. Maar dan worden we evengoed nog wel eens verkouden want we werken allebei met zieke mensen.

 3. Ik ben grote fan van de vitamine C bruistabletten van AH. Van een ander merk vind ik ze lang niet zo goed. Alleen de zomer door neem ik ze niet en de rest van het jaar wel. Ben amper ziek of verkouden. Verder ben ik geen echte fan van zomerfruit maar mandarijnen lust ik dan weer wel dus nu eet ik meer fruit en gewoon wel proberen die 2 ons groenten pp dat werkt hier goed.

 4. Bij mij lijkt de First Defense echt te helpen, maar het is inderdaad vrij prijzig. Een kennis van ons werkte in de verpleging en zij vertelde toen dat haar collega’s ook vaak neusspray gebruikten bij beginnende verkoudheid, simpelweg om de bacillen weg te spoelen.

  Dat doet First Defense ook, en volgens hun eigen promotie kapselen ze de bacillen ook nog in. Nou ben ik altijd wantrouwend voor dat soort mooie praatjes, maar ik heb echt het gevoel dat het helpt.

  Dat neemt niet weg dat ik soms wel eens denk dat het middel erger is dan de kwaal, want het ruikt heel erg naar eucalyptus, en voelt best sterk in je neus.

  Maar dat heb ik toch liever dan een flinke verkoudheid.

 5. Hoi.

  Interessante blog natuurlijk. Dit gaat ons allemaal aan. Ik neem altijd een overdodsis aan vitamine C en Zink. Daar bedoel ik drie bruistabletten per dag mee…tot ik ga borrelen in mijn buik. het helpt heel goed. Ook omdat ik niet veel fruit eet, op mandarijnen en bananen na. En ik drink in verkoudsperiodes heel veel water.
  Sinds ik mijn zoon op de fiets naar school breng ben ik minder vaak verkouden. Bij beginnende keelpijn en zo adviseer ik Alpenkraft. Dat is een kruidenelixer voor keel en luchtwegen, te koop bij de Tuinen. Werkt verlichtend en is nog lekker ook.

 6. Ik had er nog nooit van gehoord dus ga het zeker van de winter proberen ;-)
  Zodra er iemand in ons gezin verkouden is vang ik nl altijd alle bacterié.
  Na 1 week is iedereen er vanaf en ik loop er nog weken en weken mee..
  Vit C echinaforse enz er is niets wat helpt dus ik ben erg benieuwd naar deze neusspray.
  Bedankt voor de tip!

 7. Ik geloof niet zo in pilletjes, meer juist in het echte werk zoals fruit en groete wat vitamines betreft. Maar baat het niet, schaadt het niet. Als je je lekker bij voelt neem het gerust.

  Wat hardlopen betreft ben ik 100% met je eens. Sinds ik meer sport (ca. 2 jaar) en vooral sinds ik hardloop (1/2 jr) ben ik ook veel sterker geworden. Als ik wat heb (sindsdien dus zelden) is het meestal met een dag of 2 over.
  Groetjes,

 8. Hier altijd wat extra vitamine c. En in de winter ook veel naar buiten. Toen ik een winter besloot vitaminepillen te nemen was het helemaal mis. Ik ben nog nooit zo verkouden geweest. Dus laat ik ze achterwege.

 9. ‘k Heb ooit ergens gelezen dat verse pepers heul goed werken tegen griepjes en verkoudheden.

  Maar daarin heb je natuurlijk twee kampen, degenen die pepers niet kunnen uitstaan vanwege de binnenbrand die het veroorzaakt en er zijn er die hun maaltijden ‘t liefst extra scherp hebben.
  Of het werkt weet ik niet, zelf vin ‘k gepeperd eten heerlijk en ik ben zelden of nooit verkouwen.

 10. Ik drink als ik me wat minder goed begin te voelen grooooote glazen water met zelfgemaakte vlierbessensiroop en druppels echinacea. Heel lekker en het lijkt te werken.
  Ook de zoon is gek op de vlierbessensiroop met water en een beetje kamille als hij verkouden is en bij hem lijkt het ook te helpen.
  Als ik echt door mijn reserves zit, oververmoeid dreig te worden enzo dan neem ik een dynergo kuur, het enige middel waarvan ik echt ondersteboven was de eerste keer dat ik het nam omdat het (toch bij mij) zo goed werkt.

 11. Onze groenten en fruit worden nu met een snelheid uit de grond “gestampt” dat de plant niet eens de tijd heeft om z’n mineralen ed. op te nemen. Ook is de reistijd lang en verliest alles aan gezondheidswaarde. Daarom nemen we standaard een goede Multi en 2 gram vit. C. Als de R in de maand is doe ik wat lijnzaadolie door het toetje. En afkloppen!!!!!! We zijn niet verkouden en hebben maar héél zelden griep. Ook weigeren we griepvaccinaties. De troep die daarin zit wil niemand in zijn lijf. Dan maar aan de vlierbes.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.