Voorjaarsvakantie 2011

Schermafbeelding+2011 02 19+om+08.53.23

Wat is de Voorjaarsvakantie dit jaar wonderlijk gepland! Terwijl mijn zusje in Zeist komende week al voorjaarsvakantie heeft, begint die bij ons pas op 7 maart. En Zeist en de Achterhoek vallen beide onder de regio Midden-Nederland.

Maar het allervreemdst vind ik dat volgens de landelijke schoolvakantiekalender de Voorjaarsvakantie ook bij ons op 21 februari begint. Een moeder zou er van in de war raken!

Schermafbeelding+2011 02 19+om+08.49.37

 

 

 

 

Behalve over de datum, lijkt er ook weinig overeenstemming over de náám van deze vakantie: is het nou  Voorjaarsvakantie, Krokusvakantie of Carnavalsvakantie?

Zelfs verschillen binnen woonplaats

Maar het kan nog gekker: zelfs binnen onze woonplaats valt de Voorjaarsvakantie verschillend. De basisschool van de jongste drie, en de middelbare school van mijn oudste dochter, hebben de tweede week van maart vakantie. Maar mijn zoon op het speciaal onderwijs heeft komende week al Voorjaarsvakantie.

Stuk Kerstvakantie - Voorjaarsvakantie lang

Ik moet zeggen dat ik 21 februari een betere datum vindt dan 7 maart. Het stuk van de Kerstvakantie tot de Voorjaarsvakantie is nu maar liefst tien weken! En als ik dan vervolgens zie dat de kinderen eind april alweer tweeëneenhalve week Meivakantie krijgen, dan vind ik de spreiding zeer matig!

Kenmerk tweede helft schooljaar: versnippering

Nou vind ik versnippering op zich wel een kenmerk van de tweede helft van het schooljaar. Veel vakanties, en veel losse vrije dagen. De eerste helft van het schooljaar vind ik wat dat betreft een stuk rustiger.

Wanneer begint jullie Voorjaarsvakantie?
En hoe noem jij deze vakantie?

Similar Posts

14 Comments

 1. Ja hier begint de Carnavalsvakantie ook pas de 2e week van maart....Zal inderdaad wel met dat Carnavalsgedoe te maken hebben. Voordeel is wel dat je dan weer 2 weken verder in het seizoen zit, dus misschien kans op iets warmer weer?? We zullen het zien. Verwarrend is het in elk geval wel.
  Fijn weekend!

 2. hier ook crocusvakantie , ik vind dat de leukste benaming en hoop dat de crocussen dan al zichtbaar zijn :-)
  Ik dacht zelf dat er gewoon ongeveer elke 7 weken een soort van vakantietje was?
  Wij hadden een vreemde kerstvakantiespreiding waarbij de ene helft wel en de andere helft een week later pas vrij was.

 3. Hier noemen wij het voorjaarsvakantie, maar op de school waar Oudste Dochter op zit, is het carnavalsvakantie, (Brabant hè) Er zit hier 1 week tussen de vakanties van onze kinderen Komende week hebben er 2 vrij, dan een week iedereen school en dan oudste en jongsten vrij...

 4. Hier ook 2 verschillende vakanties. De oudste zit op de middelbare in regio midden en heeft nu vakantie, de andere 2 zitten in regio zuid en moeten nog 2 weken wachten... Wij gaan nooit op vakantie, dus daarvoor geeft het niet, maar leuk is natuurlijk anders....

 5. De komende week hebben wij krokusvakantie en dat vind ik een mooie benaming, aangezien het voorjaar voor mijn gevoel eind maart begint en ook, omdat het hier in ons dorp wemelt van de krokussen!

 6. Hier in Spanje is het schooljaar (en de leerstof) heel netjes in drie-en gedeeld.
  Ieder jaar begint de school 10 september tot 23 december; Kerstvakantie tot ná Driekoningen. Dan het tweede trimester tot de week vóór Pasen ('Semana Santa') en tot slot totaan de zomervakantie, ieder jaar weer tot 23 juni.

  Wel ook hier ná kerst af en toe een extra vrije dag (carnaval, dag van San Jose (Jozef), dag van de arbeid).

  Gaat prima, en je weet precies waar je aan toe bent (als je eenmaal weet dat het zo werkt, dan).

 7. Wij wonen op de grens tussen noord en zuid. Dat betekent dat middelste deze week vrij is en de oudste en jongste 7 maart...Daar gaat het uitslapen:(...

 8. Hier op Terschelling hebben we net een week voorjaarsvakantie achter de rug en nu nog één te gaan! Maar wij hebben dan weer kort meivakantie...

 9. Het Carnavalverlof alias de Krokusvakantie begint hier in België op 7 maart - en het is wel zo handig als alle kinderen dat op hetzelfde moment hebben, toch ? ;-)

 10. Koop je schoolagenda vanwege de vakantieweken kalender,omdat vriend soms een jaar van te voren vakantie moet opgeven op zijn werk. Dus je denkt er goed aan te doen en kijkt naar regio zuid(wonen wij).Plant vakantieweken met werk,heeft de school ineens 3 vakanties anders gepland dan het landelijke.Ja dat is fijn!!Eerst nog navraag doen bij de directeur of het wel klopt de vakanties en alles klopt.Vriend snel weer alles anders regelen op werk.Je zal maar al vakanties hebben geboekt zit je toch mooi mee.
  Gelukkig waren wij niet de enige ouders die dachten dat de school een fout heeft gemaakt,waren al meer ouders die snel andere vakanties moesten opgeven op het werk.Nu hebben wij van school al de belangrijkste vakantielijst voor schooljaar 2011 en 2012 gekregen.Alleen de extra dagen verlof(zgn. studiedagen)enz zijn nog niet bekend.We kunnen in ieder geval weer 1 jaar vooruit en weten nu waar we aan toe zijn.

  Ik vraag mij alleen af mag een school zomaar vakantieweken veranderen???

  Groetjes Alexandra

  P.S.Weet iemand de nieuwe blognaam van mama Monique?

 11. Tja van richtlijnen mag je als school afwijken. hier zijn de vakantie's tot zomervakantie 2012al bekent.Wij hadden vorig jaar een probleem in de meivak. Alle jaren had alles twee weken vakantie, sinds vorig jaar niet meer. Toen is oudste en man voor twee dagen school terug gegaan uit frankrijk.
  Dit jaar heeft de basischool twee weken meivak en de middelbare maar 1.
  Oja we hebben het hoewel in het zuiden over de voorjaarsvakantie en die begint 7 maart pas ivm carnaval. Maar ja in principe komt dat omdat pasen zo laat valt dit jaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.