Vloerkleed metamorfose: met voor en na foto’s!

Ik houd erg van vloerkleden. Sterker nog, ik vind onze woonkamer echt minder gezellig zónder vloerkleden. Vloerkleden maken een geheel van een zithoek, en ze creëren een bepaalde sfeer vind ik.

Twee vloerkleden in onze woonkamer

Op dit moment hebben wij twee vloerkleden in de woonkamer:

 • Een rechthoekig vloerkleed onder de salontafel
 • Een rond kleed onder een rond bijzettafeltje bij de houtkachel

Beide kleden kocht ik op een rommelmarkt. Normaliter blief ik geen tweedehands vloerkleden. Maar deze kleden kunnen in de wasmachine. Tenminste, mij is dat gelukt, en ze kwamen er fris en schoon weer uit!

N.B. Lees ook mijn post over tips en tricks om een vloerkleed schoon te maken.

Brandvlekken in ons vloerkleed

Een vloerkleed dat in de was kan vind ik dus echt ideaal. Want er valt hier nog wel eens iets. Laatst hurkte Trixie bijvoorbeeld ineens en plaste op het rechthoekige kleed… Dan ben ik heel blij dat ik het kan wassen.

Maar recent kreeg ik een vlek in het ronde vloerkleed van het type: ‘Nu kun je het wel schudden! Dit gaat er dus echt noooooit meer uit!’ Want het was een brandvlek… Toen ik nieuw hout in de kachel deed, vielen er een paar kleine stukjes half verbrand hout uit, pardoes op het ronde vloerkleed. En hoewel ik het er onmiddellijk afschopte, was het kwaad al geschied. (Zie foto bovenin deze post)

In eerste instantie koos ik voor een hele simpele oplossing: ik draaide het vloerkleed zo, dat de vlekken ongeveer onder een stoel uitkwamen. Zo zag je ze niet meer. Maar vervolgens gebeurde het opnieuw. Toen had ik dus een vloerkleed met brandgaten aan twee kanten. Ik had nogal veel aan mijn hoofd dus ik koos voor de aanpak van Negeren, en doen alsof er niets aan de hand is.

Maar gelukkig is er een happy end aan deze sage.

Nieuw vloerkleed gevonden

Mijn kantoortje was ondertussen ook een grote bende, en omdat tante Marietje* zou komen besloot ik dat eens flink op te ruimen. Ergens achterin een kastje kwam ik toen een mooi rond vloerkleed tegen dat ik een tijd terug kocht bij een rommelmarkt. Geen idee waarom ik het in het kastje had gelegd, maar ik ben dolblij dat aan mijn Marie Kondo aanvallen is ontsnapt!

Het oude kleed heb ik onmiddellijk weggehaald, en nu ligt er weer een mooi vloerkleed bij de houtkachel. Maar dit keer wel op een veilige afstand!

vloerkleed

Nieuw vloerkleed? Tip!

Heb jij interesse in een nieuw vloerkleed, of vind je het gewoon leuk om rond te neuzen? Kijk dan eens bij Karpetten Kelder. Ze hebben daar heel veel vloerkleden. Wat ik vooral handig vind daar, is dat je onder andere kunt selecteren op kleur, materiaal, vorm en merk.

Het enige verbeterpunt wat mij betreft is dat er geen selectiecriterium is als ‘Kan in de was’!

*Mijn tante Marietje kom me 1 keer per maand helpen met het huishouden. Ik leer veel van haar!

Heb jij een vloerkleed in huis? Welk materiaal en kleur?

Similar Posts

38 Comments

 1. Hier geen vloerkleed in de huiskamer, toen de jongens klein waren had ik wel een plekje voor hun met een speelkleed, omdat het warmer voor ze was. Verder niet, ik ben het wel van huis uit gewend trouwens, daar hadden altijd een vloerkleed, maar op de een of andere manier, past het hier niet in huis.

 2. Wij hebben in de woonkamer geen vloerkleed (wel gehad). Nu alleen op de slaapkamer van mijn dochter een vloerkleed. Maar ik hou wel van wat modernere vloerkleden, zoals de Steps & Tones.

 3. Ik vind een vloerkleed altijd wat meer gezelligheid uitstralen. In onze woonkamer lag er ook één, maar die hebben we door onze hond (meerdere ongelukjes) weggedaan…binnenkort eens naar een ander exemplaar kijken :-)

 4. De meeste vloerkleden en zeker de stevige, kunnen niet in de was maar kun je wel reinigen met shanporal. Een speciaal spul voor vloerkleden.
  Wij hebben een vloerkleed onder de salontafel en die kan, vanwege de hond en het hbuiten wonen wel een reinigingsbeurt gebruiken.

 5. Aw jeetje, overkomt het je neit één maar twee keer dat je jouw vloerkleed brandt :( Zelf heb ik ook een kleed in mijn woongedeelte, staat altijd erg gezellig ja.

 6. Wat een gaaf kleedje!
  Ik zoek nog een beetje vaal versleten Persisch tapijt. Ik had een wat dikker wit tapijt maar dat kreeg ik niet meer schoon. Nu ligt er niets. Wel makkelijk maar een beetje kaal is het wel.

 7. Ik vind vloerkleden heel erg leuk, maar heb er zelf geen. Woon in een klein flatje met twee poezen. Die gek genoeg niet naar buiten willen en hun haartjes overal achter laten. Eind dit jaar gaan we verhuizen en dan wil ik zeker ook een vloerkleed.

 8. Wij hebben geen vloerkleden thuis, vooral vanwege de huisdieren en kinderen die alles ondersmeren. Ooit zal dit gaan veranderen en kunnen we ons huis beter inrichten

 9. Gezellig kleed! Wij hebben er laatst voor het eerst eentje aangeschaft en ik vroeg me af waarom we dat nooit eerder hebben gedaan. Doet echt iets voor je huiskamer.

 10. Ik vind dat het een huis inderdaad wel gezellig kan maken, maar hier liggen er dus geen…

  gewoon omdat ik het inderdaad heel onpraktisch vind om proper te maken enzo, maar ook omdat ik niet altijd even goed te been ben en het het risico op vallen serieus verhoogt…

  af en toe mis ik die warmte dat het met zich meegeeft wel eens

 11. ik ben ook dol op kleden, ik heb er nooit aan gedacht dat je er een zou kunnen kopen die in de wasmachine kan. Ik koop gewoon niet erg dure en als ze echt niet meer schoon te krijgen zijn, gaan ze weg. Heel millieu onvriendelijk, dat zit me dan wel dwars

 12. Het ‘vloerkleed’ van jou is erg mooi maar van origine is het een zgn. pluchen tafelkleed. Mijn overleden tante had precies deze en mijn moeder dezelfde in het rood! Evengoed, het staat leuk!
  Wij hebben in de woonkamer een oude Pers van 6 meter lang (van muur tot muur) en 3 meter breed (onze kamer is 4 meter breed)
  p.s. Ik zou ook wel een tante Marietje willen hebben ????

  1. Ja, die gedachte was bij mij ook al opgekomen inderdaad ; ) Het is eigenlijk een heel dik tafelkleed. Maar als vloerkleed kan het gelukkig ook prima.

   Een tante Marietje is heel fijn inderdaad!

 13. Wij hebben twee berbers in de woonkamer (lekker licht en ecru dus). Toen Mila geboren werd besloot ik dat het tijd werd voor een witte bank (ja, je leest het goed). Mijn moeder verklaarde ons voor gek. Uiteindelijk is het een zandkleurige bank geworden. Maar ik vind dat meubilair er ook is om te leven. Dus op een van de berbers heeft ze weleens mijn glas (rode) port omgegooid – per ongeluk dus. Heel veel gedaan: zout, witte wijn en uiteindelijk spa rood. En dat laatste was de oplossing ;)

 14. Ik zat me al af te vragen hoe jij aan zoveel brandgaten in je kleed komt ;). Maar aan het einde las ik dus dat je een houtkachel hebt, haha. Nu wel goed oppassen met je nieuwe kleedje he?

 15. Bij ons ligt ook een vloerkleed maar dan onder de salontafel. Het maak het iets warmere sfeer, alleen de patroon van de vloerkleed ben ik niet zo blij. Graag vervangen maar tja het kan niet zomaar..best wel niet zo goedkoop

 16. Ik heb ook laatst een nieuwe vloerkleed gekocht! Wat een metamorfose meteen voor je huis echt super! Zo leuk dat je met zoiets simpels de hele sfeer van je woonkamer kan veranderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.