Vlakspoeler/ vlakspoel toilet of dieptespoeler?
Last updated on November 25th, 2023 at 12:35 pm
- Vlakspoel toilet of diepspoel: wat is het verschil?
- Voor- en nadelen vlakspoeler
- Voor-en nadelen dieptespoeler
- Vlakspoel toilet verdwijnt
- Onze vlak- en dieptespoeler
- In onderstaande video wordt het verschil nog eens uitgelegd:
- Conclusie over vlakspoel toilet en dieptespoelers
- Lees ook
Ik was me er niet eens van bewust dat er verschillende soorten wc-potten zijn. Maar toen we verhuisden naar het platteland moesten we naast het bestaande toilet nog een wc bij bouwen. En dat werd een dieptespoeler. De wc die mijn oma gebruikte is een vlakspoeler ook wel een vlakspoel toilet genoemd.
Vlakspoel toilet of diepspoel: wat is het verschil?
Een vlakspoeler is een wc-pot met een plateau, een vlak. Op dat plateau ligt altijd een beetje water. Daar belandt je ontlasting of plas op. Je moet de wc echt doortrekken om het aan het zicht te onttrekken.
Bij een dieptespoeler ontbreekt dat vlak. Je uitwerpselen verdwijnen meteen in de diepte.
Waarom zou je voor een vlakspoel toilet of juist voor een dieptespoeler kiezen?
Voor- en nadelen vlakspoeler
Je kunt je ontlasting nog eens nader bestuderen met een vlakspoel toilet… Tsja, ik weet dat dit niet erg smakelijk klinkt. En het is denk ik ook niet iets waarvan mensen zeggen:
‘Oh geweldig! Voortaan ga ik mijn poep eerst eens goed bekijken voordat ik het doortrek.’
Maar het punt is dat ontlasting je wat kan vertellen over je stoelgang. En je gezondheid in het algemeen. Stel je komt bij de huisarts met buikpijn. Grote kans dat de beste man vraagt: ‘Hoe zit het met je ontlasting?’ Dan is het best handig dat je daar wat meer over kunt vertellen. Het is bijvoorbeeld aangetoond dat artsen eerder een ernstige ziekte als darmkanker ontdekken bij mensen met een plateau-wc (vlakspoel toilet).
Nadelen van een vlakspoeler zijn er ook! Zo blijven sommige drollen hardnekkig liggen op het plateau, ondanks doortrekken. Dan moet je zo’n drol soms een duwtje geven… Ook heb je bij een vlakspoel toilet eerder remsporen in de wc. En dat staat weinig charmant. Daarnaast schijnt het meer te spetteren als mannen plassen.
Voor-en nadelen dieptespoeler
Een dieptespoeler geeft minder stank bij de grote boodschap. Die verdwijnt immers meteen in de diepte. Daarnaast loop je het risico van opspattend wc-water als een drol er een beetje hard in valt. Dan krijg je natte billen, en dat voelt vies. Zeker als je weet dat het wc-water is. Niet voor niets wordt de dieptespoeler ook wel de plonspot genoemd.
Verder kun je je ontlasting veel slechter bekijken.
Vlakspoel toilet verdwijnt
Ooit waren vlakspoelers de norm. Maar dat wordt steeds minder. De dieptespoeler is de nieuwe norm in wc-land! Het vlakspoel toilet is trouwens een typisch Nederlandse wc-pot. Ik heb eens even gekeken of de vlakspoeler ook echt moeilijk te krijgen is. Ik bezocht de sites van Gamma, Karwei en Praxis en zocht daar op ‘vlakspoeler’.
- Gamma: geen zoekresultaten
- Karwei: ik vond meerdere vlakspoelers. Ze kosten rond de 65,-
- Praxis: veel wc’s maar nergens staat duidelijk bij vermeld of het een vlakspoel toilet of dieptespoeler is.
- Hornback: geen zoekresultaten
Bij bol.com verkopen ze tegenwoordig echt van alles, dus daar heb ik ook nog gekeken. Ik vond daar 3 vlakspoelers, waarbij de goedkoopste 139,- was.
Onze vlak- en dieptespoeler
Het vlakspoel toilet is bij ons thuis populairder dan de dieptespoeler. Mijn jongste zoon vindt de dieptespoeler een beetje eng. Voor kleine kinderen ziet die er ook best een beetje uit alsof je er in kunt vallen.
In onderstaande video wordt het verschil nog eens uitgelegd:
Conclusie over vlakspoel toilet en dieptespoelers
Uit medische en gezondheidsredenen is een vlakspoel toilet eigenlijk beter. Je kunt via je ontlasting dan namelijk beter je gezondheid in de gaten houden. Niettemin verliest het vlakspoel toilet steeds meer terrein. Ik heb eens zitten denken waarom dat toch zou zijn. Ik denk dat het is omdat we liever niet geconfronteerd willen worden met aardse zaken als onze uitwerpselen. Niet voor niets schreeft Linda de Mol in een column dat ze het liefst de schijn wil ophouden dat ze bloemetjes poept.
Wil je graag een vlakspoel toilet? Bij de Karwei en bol.com kun je ze nog kopen. Bij de Karwei ben je dan het goedkoopst uit.
Lees ook
Wat hebben jullie: een vlakspoel toilet, een dieptespoeler, of beide? En waarom juist die?
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ha, wat een toeval!! onze vlakspoeler is net vandaag vervangen door de loodgieter voor beslist wéér een vlakspoeler.
Inderdaad ondermeer om de ontlasting te kunnen checken, vroeger ook de kinderen te controleren op wurmpjes in de ontlasting. Maar ook of er geen bloed bij de ontlasting zit bij buikklachten etc.
In de badkamer heb ik wel een spatpot en ik vind het niks!!!
grappig dat dit item vandaag aan de beurt was.
Inderdaad een grappig toeval! Jullie kozen dus heel bewust voor een vlakspoeler als ik het zo lees.
Als verpleegkundige ben ik ook fan van de vlak spoeler haha. Leuk weetje, in het ziekenhuis bij ons hadden ze overal dieptespoelers geinstalleerd. Ook op de MDL afdeling ( waar ik werk) dit zorgde voor een hoop weerstand waardoor ze uiteindelijk op onze afdeling vlakspoelers hebben geplaatst haha. Vind eigenlijk dat het hele ziekenhuis ze zou moeten hebben.
Interessant! Het is toch wel heel duidelijk dat vanuit gezondheidsperspectief een vlakspoeler beter is! Bedankt voor je comment Jeanine.
Wij hebben zowel boven als beneden een vlakspoeler. Ik ben eigenlijk niet meer anders gewend…. En het maakt me ook niet zo uit. Het nadeel is inderdaad dat je soms goed moet poetsen als je ontlasting hebt gehad :). Het nadeel van een dieptespoeler vind ik inderdaad dat het zo plonst :).
Het ligt ook nog aan de ontlasting. Het klinkt een beetje onsmakelijk maar als je weet dat je diarree hebt bijvoorbeeld kun je een klein laagje toiletpapier in de pot leggen voor je gaat zitten. Dan wordt de pot niet vies.
Goed dat je dit eens behandelt Vlijtig Liesje. In mijn opleiding tot Huishoudkundige (zo’n 46 jaar geleden, toen wist men dit al) leerden we dat de vlakspoeler een betere keuze is. Toiletten in openbare gebouwen, horeca etcetera, kunnen prima uitgerust worden met een zgn. plonspot, maar thuis is echt de vlakspoeler aan te raden. Op die manier kun je je gezondheid en je frequentie van ontlasting beter in de gaten houden.
Zoals hierboven al vermeld stond, kan dat levensreddend zijn.
Om de ‘remsporen’ tegen te gaan kun je gewoon twee velletjes toiletpapier op het plateau leggen.
Dat vind ik ook een heel goed onderscheid Roelande: plonspotten voor openbare gelegenheden en in de thuissituatie vlakspoelers.
Wat interessant dat dit 46 jaar geleden ook al een onderwerp was!
Zelf ben ik opgegroeid met een vlakspoeler thuis.
Toen ik de eerste diepspoeler zag als kind dacht ik wie wil nou zoiets?
De kans bestaat dat je boodschap al verdwenen is voordat je er maar iets van gezien hebt.
Later zag ik ook bij mensen thuis een diepspoeltoilet met toiletblok aan de rand, waardoor er continu een laag schuim op de waterplas drijft.
Toen dacht ik helemaal de kans dat je nog iets van je boodschap terug ziet is nu helemaal uitgesloten. Wie wil nou zoiets?
Ik in ieder geval niet.
Als je bij een vlakspoel toilet voor gebruik een papiertje op het plateau legt heb je geen last van sporen.
De meest ideale wc lijkt mij het Amerikaanse type,
De boodschap direct onderwater maar evengoed nog volledig in het zicht.
Dan heb je zowel de voordelen van een vlakspoeler als die van een diepspoeler.
Voordeel van de vlakspoeler : Je kunt de kat leren het toilet te gebruiken.