Verstuur jij kerstkaarten?

kerstkaartEr zijn inmiddels een stuk of vier kerstkaarten bij ons door de brievenbus gevallen. Die gooi ik in onze kerstboom, die echt multifunctioneel is, en vervolgens denk ik dan: ‘Moet ik eigenlijk niet óók kerstkaarten gaan versturen?’ Maar ja, dan moet ik eerst weer helemaal postzegels kopen.

En ik ben nogal laks met kaarten versturen in het algemeen. Zo ben ik ook niet één van die leuke, attente mensen die een kaart voor een verjaardag stuurt of vanaf een vakantie adres. Ik vergeet het meestal, en als ik al er aan denk een kaart te kopen, dan vergeet ik die vervolgens op te sturen.

Een kaartje als een warm gebaar

Toch vind ik wel dat een kaartje een warm gebaar kan zijn. Een manier om iemand te laten weten dat je aan hem of haar hebt gedacht. Als ik zover ben met mijn gedachten dan begin ik me bezwaard te voelen en vind ik eigenlijk dat ik dus ook kerstkaarten moet gaan versturen. Maar dan wordt mijn innerlijke vrek wakker, en die vindt het zonde van de postzegels.

Zelfgemaakte kerstkaarten

Kerstkaarten kópen vind ik sowieso geen optie, want ik heb in mijn kast nog een hele doos vol met spuuglelijke kerstkaarten die mijn kinderen ooit op hun vorige basisschool hebben gemaakt. Dus dat is het probleem niet. Ook al denken potentiële ontvangers van deze kerstkaarten daar wellicht anders over.

Genres kerstkaarten

Ik vind dat je met de kerstkaart die je verstuurt best iets over jezelf zegt.

 1. Mijn persoonlijke favoriete kerstkaarten zijn van die zoete, romantische, nostalgische kaarten.
 2. Een ander heel duidelijk genre vind ik de ‘grappige kerstkaart’. Vaak spelen rendieren die iets grappigs zeggen daar een hoofdrol in.
 3. Verder heb je nog de algemene wat nietszeggender kaarten: zulke kaarten hebben bijvoorbeeld een plaatje van een brandende kaars of een sneeuwlandschap. En last but not least, natuurlijk de zelfgemaakte 3D-kerstkaarten.
 4. En dan heb je natuurlijk de e-card. Erg geschikt voor lakse verstuurders zoals ik, maar toch niet zo persoonlijk vind ik zelf. Bovendien moet de ontvanger vaak eerst op een link klikken om de kaart te bewonderen.

Alleen je naam of een persoonlijke boodschap?

Wat betreft tekst houd ik van kaarten waar mensen een persoonlijke boodschap op hebben geschreven. Dus niet een kaart met alleen maar de naam van de afzender. Zulke kaarten geven me het gevoel dat de afzender zuchtend is gaan zitten, en in snel tempo even zijn adresboek heeft doorgewerkt zodat hij het klusje ‘kerstkaarten versturen’ ook weer kon afvinken. Als ik mezelf er al toe kan zetten om kerstkaarten te versturen, dan schrijf ik daar graag een persoonlijke boodschap bij. Dat maakt helaas de drempel om kerstkaarten te versturen meteen een stuk hoger!

Zal ik wel, of zal ik niet?

Mijn huidige status is dat ik in mijn kast dus weliswaar talrijke kerstkaarten heb liggen, maar geen decemberzegels in huis heb. Eigenlijk zit ik een beetje af te wachten wat ik ga doen. Kan ik mijn kerstkaartenlethargie van mij afschudden? Ik weet het niet…

Verstuur jij kerstkaarten?
En heb je een favoriet genre kerstkaart?

Similar Posts

37 Comments

 1. Ik verstuur er geen, ik spaar het geld wat ik anders aan kaarten/postzegels kwijt zou zijn en geef het aan een goed doel voor dieren, ik voel me er fijner bij dan kaarten sturen. Ik wens iedereen via facebook/mail fijne feestdagen. :)

 2. Wij zijn drie jaar geleden gestopt met kaarten te sturen en ipv kaarten geven wij geld aan het goede doel. Ik was het al enkele jaren zat om allemaal mensen kaarten te sturen waar je bijna niets van hoort. Die mensen waar je wel meer contact mee hebt kun je ook de wens persoonlijk brengen. Nee, ben blij dat ik ermee gestopt ben. Een enkele verdwaalde kaart krijg ik nog maar verder heeft iedereen begrepen dat wij dat niet meer willen.
  Er zaten mensen bij die telde hoeveel kaarten ze moesten versturen. Voor hen was het dan alsof ze zoveel vrienden en kennissen hebben. Belachelijk om daarmee te tonen hoeveel vrienden je wel niet hebt.
  Mijn dochter krijgt wel kerstkaarten in de klas van klasgenootjes. Ik heb een zak met kaarten en die mag ze gebruiken om een kaartje terug te geven, maar stimuleren doe ik het zeker niet.

  1. De trend dat alle kinderen uit de klas elkaar op school kerstkaarten gaan geven was op de vorige school van de jongste twee ook vorig jaar. Dan gaat het heel hard met de kerstkaarten! Op deze school heb ik daar tot dusver gelukkig nog niets van gemerkt.

 3. Toevallig heb ik vandaag ook een blogje geschreven over kerstkaarten versturen. Ik stuur wel kerstkaarten met een persoonlijk handgeschreven verhaal. Heb na 60 kaarten wel een lamme hand. ;)

 4. Toevallig heb ik vandaag ook een blogje geschreven over kerstkaarten versturen. Ik stuur wel kerstkaarten met een persoonlijk handgeschreven verhaal. Heb na 60 kaarten wel een lamme hand. ;)

 5. Ik vind het idee om het geld dat je anders aan kerstkaarten en postzegels uitgeeft aan een goed doel te besteden mooi! En het past ook goed bij de kerstgedachte.

  En ik kan natuurlijk ook zelf bij onze buren een kaartje in de bus doen, en zo de postzegels uitsparen. De kaarten heb ik immers toch al.

  1. Ieder jaar weer zijn er mensen die volstrekt onterecht die zaken aan elkaar koppelen. Het ene gaat om het onderhouden van relaties, (zowel de diepgaande als de oppervlakkige). Het andere gaat om je betrokkenheid bij een goed doel en de bijdrage die je zou willen geven.
   Als je geen zin hebt om mee te doen aan een sociale conventie uit een tijd waarin mensen niet gemakkelijk een bezoek konden brengen aan hun familie, dan toch niet?
   Dat staat los van een schenking of gift. Je giften hoef je niet te bespreken met je sociale contacten. Het is hun zaak niet, en is ook niet echt interessant voor ze.

 6. Ik stuur wel kerstkaarten, maar ben zelf dan ook gek op kaarten en post. Zelfgemaakte kaarten worden het niet (daarvoor stuur ik er te veel, dan zou ik het hele jaar kaarten aan het maken zijn). Maar ik weet dan ook dat er mensen, zoals mijn oma, erg blij worden van kaarten.

  1. Dat heb ik ook: als ik van mensen weet dat ze een kaart heel erg op prijs stellen, dan zal ik er veel eerder eentje sturen. Fijn voor je oma dat je aan haar denkt Jantine!

 7. Twijfels hier. Ik heb ze vorige week verstuurd, maar eigenlijk wel met tegenzin. We hebben hier een andere religie, vieren dus geen kerst en nieuwjaar valt ook nog op een andere dag. Wij vieren wel twee keer nieuwjaar, met maar één keer vuurwerk.
  Manlief vindt het helemaal prima als ik geen kaarten meer verstuur. Maar het zit mij dan weer niet lekker als mensen attent zijn om mij een kaart te sturen en ik stuur niks terug.

  Mijn kerstkaarten zijn vooral de Engelse huisjes compleet met sneeuw, spelende kinderen etc. Ben benieuwd wat dat over mij zegt ;-)

  1. We gaan er inderdaad vaak gemakshalve van uit dat iedereen dezelfde culturele achtergrond en religie heeft.
   Licht in het duister wensen, is dan misschien een universeel element dat geschikt is.
   Even nieuwsgierig: houden familie en collega’s (enigzins) rekening met jullie religie? Wensen mensen jullie wel eens een fijn feest toe op een voor jullie bijzondere dag of periode?

  2. In onze omgeving wordt er niet echt rekening mee gehouden. Er wordt gewoon niet zoveel over gesproken en ik heb de indruk dat het de meeste familieleden niet echt interesseert. Al zijn mijn ouders wel heel betrokken als er wat over in het nieuws is. Dan knippen ze dat uit de krant en geven het aan ons.
   Ik heb een katholieke achtergrond en ben later Bahá’i geworden, net als één van onze zoons.

   Groetjes, VeggieMo

  3. Mijn kennis van Baha’i gaat w.ikipedia niet te boven, al heb ik eens een huwelijksceremonie bijgewoond. In Nederland is de groep erg klein meen ik en in het buitenland her en der helaas vervolgd.
   Voor jullie komende feest dan een betekenisvolle viering gewenst! ;-)

 8. Hier zijn de kerstkaartjes deze ochtend verzonden, en sommige zijn al afgegeven.
  Hier maak ik ze al wel eens zelf maar ik koop er evengoed, soms een tekstje (standaard van internet ofzo) en andere jaren gewoon onze namen.

 9. Stuur alleen naar mijn ooms en tantes (allemaal 60+ aan vaders kant en 50+ aan moeders kant). De rest gaat via een e-card met een leuke foto van onze kids of ons hele gezin.

 10. Ik heb ze vanochtend net op de bus gedaan. Meer wel met een beetje tegenzin om alle ooms en tantes ook een kaart te sturen terwijl je die verder alleen nog maar op begrafenissen ziet. Maar ja, ik krijg altijd wel een kaart weer terug. En voor hele bijzondere mensen probeer ik een zelfgemaakte kaart te sturen.
  Maar als je geen kaarten wilt sturen, hoef je mij ook geen e-card te sturen, daar heb ik zo’n hekel aan. Even je adresboek aanvinken en hup in 1 klap 100 dezelfde e-card verstuurd.

  1. Hetzelfde heb ik bij emailtjes waarbij ik de hele adressenlijst kan zien, en ik weet: ‘Dit is zo’n massaal verstuurde email’. Dan vind ik er eigenlijk niets meer aan.

  2. Ben ik het helemaal mee eens. Een ‘gewone’ kerstkaart geeft dan, al staat er verder alleen een naam op, nog het idee dat iemand er moeite voor gedaan heeft.

 11. Ik stuur er geen. Meestal ben ik te laat en dan vind ik het een beetje onzin om nog te doen. Ook vind ik het zonde van het geld. Ik stuur liever op speciale momenten tussendoor iemand een kaart met de achterliggende boodschap dat ik denk aan diegene, of het nou om iets vrolijks of verdrietigs gaat. Dat zegt wat mij betreft veel meer dan een kaart met Kerst die een maand later weer in de papierbak belandt. Over een paar jaar ga ik misschien met de kinderen kaarten maken voor een paar speciale mensen. Dat lijkt me dan wel leuk.

 12. Ik ga net als vorig jaar wachten van wie ik een kaartje krijg
  en die stuur ik dan eentje terug…ik heb ook enkele vaste
  adresjes van mensen die zeker een kaartje krijgen en dit ook
  altijd waarderen. De meeste probeer ik zelf te bussen of in
  de bus te droppen als ik in de buurt moet zijn met de auto….
  Ik hou er wel van om kaartjes te krijgen…heb ook een boekje
  waarin ik de mooie tekstjes van sommige mensen schrijf…
  Ik probeer ook zoveel mogelijk een mooie tekst erbij te zetten.
  liefs

  1. Die tactiek gebruik ik ook vaak. Als mensen ons een kaartje sturen, er eentje terugsturen. Want als iemand de moeite neemt om mij een kaartje te sturen, dan voel ik me lomp als ik niet reageer. Net alsof iemand een bal naar je toe gooit, en jij hem gewoon plompverloren laat vallen en niet opraapt.

   Maar deze week ben ik erg aan het rondrennen voor schooldingen, en knip ‘s ochtends in het donker nog haastig takken van struiken zodat de kinderen kerststukjes op school kunnen maken.

   Ik heb gewoon de rust nog niet om kerstkaarten te gaan schrijven.

 13. Ik heb meestal geen zin om kerstkaarten te sturen, maar vaak gebeurt er dan toch iets: kom ik een mooie tekst tegen, of een stempel (wij hebben hier in de stad een stempelwinkel met wel 10.000 stempels, gaaf!).
  Juist vandaag heb ik een tekst vertaald, die ik van internet haalde.
  Het is deze, ik vind hem prachtig:

  Als wij, zoals Herodes, ons leven vullen met dingen en nóg meer dingen – als we onszelf zo onbelangrijk vinden dat we iedere minuut van ons leven moeten vullen met actie – wanneer zullen we dan tijd hebben om de lange, trage reis door de woestijn te maken, zoals de wijzen uit het oosten deden? Of rustig naar de sterren te kijken, zoals de herders deden? Of te mijmeren over de komst van het kind, zoals Maria deed?
  Ieder van ons wacht een woestijn om doorheen te trekken, een ster om te ontdekken en iets wezenlijks vanbinnen om tot leven te wekken.

  Geschreven door Rhonda E. McCulloch in 1920

  (vertaald door Liesbeth)

  Beetje mooi lettertype zoeken, wat knippen en plakken en je hebt een kerstkaart.
  Je mag deze tekst gebruiken, als je wilt!

  Groetjes,
  Liesbeth

 14. Wij zijn traditioneel erg laat met het versturen van kaarten, maar sturen die in ieder geval naar de oude ooms en tantes die nog leven. Daarna kijk ik wel hoeveel zin ik nog heb. Ik vind december daarnaast een mooie maand om meer tijd te nemen voor wat langere telefoongesprekken met mensen die me na staan maar die we niet regelmatig zien.

 15. Ik breng, meestal op kerstochtend, in de buurt wat rond en stuur naar de allernaaste familie. Uiteindelijk gaan er toch vaak nog zo’n 20/30 de deur uit. Maar vroeger waren dat er wel 100. Verschil is wel dat ik toen nog heel veel kon geven, b.v. in de klas. Nu woont iedereen ver weg en moet het allemaal verstuurd worden.

 16. Tja, ik was van plan er dit jaar ook voor eens en altijd mee te stoppen want ik hou dus helemaal niet van dat verplichte gedoe. Maar dochterlief kwam thuis met een actie van school om de school weer aan geld te helpen hadden alle kinderen eenkerstkaart ontworpen waarvan jij als welwillende ouder weer setjes van kon nabestellen… Dus, vijf setjes van vier kaarten gekocht want dan kon dochter een of ander dom kadootje uitzoeken..
  Ik erger me altijd zo aan dit soort acties van school! Nu ben ik dus verplicht om kaarten te sturen:(
  Grrrrr..

  1. Dat hadden wij dus vorig jaar! En omdat het je eigen kinderen zijn, wil je ze ook niet teleurstellen. En die kaarten zijn nog best duur… En het geld was inderdaad ook voor de school, en dat terwijl ik regelmatig lees dat scholen best veel geld hebben.

 17. In deze tijd van alles snel en digitaal waardeer ik een echte kaart veel meer. Ook al staat er alleen een naam op. Hij is wel geschreven uit goedheid. Ik vind het daarom ook erg leuk een kaart te ontvangen en te sturen. Ik vind het jammer dat steeds minder mensen dit doen en het als verplichting zien.Of het makkelijk met 1 klik via de mail afdoen. Ik vind het een moment om weer eens te overzien wie dit jaar belangrijk voor me is geweest en vind dat momentje van bezinning in deze tijd even heerlijk (gossie ik lijk wel 80+ hihi)Wachten op van wie ik wel of niet een kaart krijg doe ik niet.Dan lijkt me idd het gevoel van moeten opkomen. Ik kies zelf mensen uit die ik belangrijk vind en de ander neem ik aan doet t zelfde. Zo maar iedereen sturen doe ik dan ook niet, echt de mensen om me heen waar ik wat mee heb. Al speelt ergens in mn hoofd wel mee dat ik de kosten van de postzegel en dit moment de decemberzegel belachelijk hoog vind geworden, en dat dit dus (terecht) mensen weerhoud eraan te beginnen. Ik calculeer het gewoon al eerder in..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.