Verschillende interieurstijlen voor je slaapkamer!

slaapkamer

Stiekem droom ik wel eens van zo’n boudoir-achtige slaapkamer. Zeker als ik bezig ben met het bed opmaken.

Zo’n slaapkamer die zo lijkt weggelopen uit een sprookje uit Duizend en één nacht. Met een hemelbed, weelderige draperieën en warme kleuren.

Maar tegelijkertijd weet ik dat zo’n slaapkamer me waarschijnlijk zou benauwen. Uiteindelijk heb ik toch liever licht en ruimte om me heen. Zeker in mijn slaapkamer.

Onze slaapkamer

Onze slaapkamer is op zolder, en heeft dus twee schuine wanden. Dat beperkt de mogelijkheden behoorlijk. Er past bijvoorbeeld geen kast in. Dat heeft als voordeel dat onze slaapkamer heel rustig is ingericht. Er staan in:

 • Een bed
 • Twee nachtkastjes
 • Een ladekastje dat ik kocht in de kringloopwinkel. Daarin zit onze nachtkleding.

De wanden zijn wit, en er ligt een lichte laminaat vloer in.

Maar er zijn natuurlijk veel meer manieren om een slaapkamer in te richten. Laten we eens een aantal verschillende interieurstijlen voor de slaapkamer op een rijtje zetten : )

Verschillende interieurstijlen voor je slaapkamer

Landelijke stijl

Een landelijke stijl krijg je makkelijk door voor hout te kiezen. Om te voorkomen dat het een allegaartje wordt, is het slim om de nachtkastjes in hetzelfde materiaal te doen. Zo wordt het een eenheid, en oogt je slaapkamer rustig. Dat is bij ons niet helemaal goed gegaan… Mijn man heeft een ander nachtkastje dan ik, en bovendien hebben ze niet dezelfde kleur als het bed.

bed

Moderne stijl

Een moderne stijl krijg je door een strak bed, maar ook door te kiezen voor specifiek behang. Zoals de verweerde achtergrond in onderstaande foto:

Natuurlijke stijl

Een natuurlijke stijl krijg je bijvoorbeeld met onbewerkt hout. En met lichte wanden!

bed

Romantisch

Een romantische look krijg je al snel met… bloemetjes! Bijvoorbeeld op je dekbedhoes : )

bed

 

Mijn conclusie over interieurstijlen voor slaapkamers

Net als je woonkamer kun je voor je slaapkamer kiezen voor een bepaalde stijl. Zoals romantisch, landelijk, minimalistisch of modern. Bedden spelen daarbij een belangrijke rol. Een houten bed geeft bijvoorbeeld een andere uitstraling dan een stalen bed.

De sfeerbepalende factoren op een rijtje:

 • Het type bed.
 • De wanden van je slaapkamer. Ga je voor bloemetjesbehang? Of voor behang met steigerhouten planken? Of gewoon simpele witte wanden?
 • De vloeren. Vloerbedekking heeft een ander effect dan bijvoorbeeld houten planken.
 • Het kleurgebruik: roodtinten roepen een andere sfeer op dan witte wanden.
 • Materiaalgebruik. Hout roept een landelijk gevoel op, metaal meer een industriële sfeer.
 • Dekbedhoezen. Bloemetjeshoezen zijn romantisch, geometrische patronen eerder modern.
 • Slaapkamermeubels. Hoe minder, hoe minimalistischer de look.

N.B. De plaats van het bed

Op vrijwel al deze foto’s staat het bed midden in de slaapkamer. Met uitzondering van de sobere slaapkamer. Ook bij ons staat het bed midden in de slaapkamer. Voordeel is dat je er ‘s nachts en ‘s morgens vroeg dan makkelijk kunt uitstappen. Als het bed aan één kant tegen een muur staat, moet één van beide over de ander klimmen.

Nieuwsgierig naar onze slaapkamer? Kijk dan slaapkamer. Lees ook mijn post over Hema dekbedhoezen.

Nou ben ik wel benieuwd: wat voor sfeer heeft jouw slaapkamer als je het zou moeten omschrijven? En waar staat jouw bed?

Similar Posts

20 Comments

 1. Ik heb een landelijke slaapkamer, maar zou nu voor een stoere en industriële gaan. Ze zijn allemaal wel mooi als het maar niet te druk is en te vol staat…

 2. Onze slaapkamer heeft niet echt een stijl. Ons bed staat in het midden. Was het handigst in combinatie met de kast. Ons bed en een nachtkastje is van donker eiken. De kast heeft een lichtere houtkleur. Op de muren nog de kleuren van de vorige bewoners. Donkerbeige en een raar soort hard blauw. Ik vind het echt lelijk. Het gaat deels roomwit worden en deels zacht blauw. De gordijnen zijn donkerblauw, dus ik denk dat het dan meer een geheel wordt.
  Jouw slaapkamer vind ik landelijk en die nachtkastjes passen best wel bij elkaar. Ik zou trouwens nog iets boven het bed hangen. Iets fleurigs waar jij zo van houdt :-)

  1. Onze muren hebben spachtelputz. Vandaar dat verven. Als we gladde muren hadden gehad dan had ik graag een muur gehad met een hele grote behangposter van een bos.

  2. Een hard blauw lijkt mij ook niet zo mooi. Roomwit met zachtblauw klinkt veel prettiger inderdaad.

   Bij ons staat het bed ook in het midden van de kamer, omdat dit nu eenmaal het beste paste.

 3. Ik heb eerder een landelijke slaapkamer geloof ik. Ik houd heel erg van de landelijke Engelse stijl, maar toch kan ik modern en strak ook waarderen en erg mooi vinden. Alleen meestal niet in mijn eigen interieur.

 4. Hier is het de slaapkamer nog van 45jaar geleden een volledige slaapkamer in lichtgrijs met zwarte knoppen alleen het bed is vernieuwd in twee afzonderlijke bedden aan elkaar ,maar sinds ik met een beschadigd been zit en mijn man een zeer onrustige slaper is en ik dikwijls wakker werd ben ik in een logeer kamer gaan slapen en dat gaat goed het was wel wennen maar uiteindelijk gaat het erom dat je een goede nachtrust hebt.

  1. Zo zie je maar weer dat lichtgrijs een goede kleur is. 45 jaar is best lang! Maar lichtgrijs is neutraal, en verveelt niet snel denk ik.

   Een goede nachtrust is wel heel fijn inderdaad. Ik word ook nog wel eens wakker van mijn man, die zich dan heel woest omdraait in bed…. Zwaar irritant!

 5. Onze kamer is groetendeels wit maar 1 muur heb ik behangen met heel licht groen behang met een fijn wit bloemetje. de vloer is wit laminaat en laatst hebben we de inbouwkast deuren behangen met behang wat op oude verweerde luiken lijkt. Ik zit alleen nog te bedenken of ik de balken wit zal verven of toch eenheid wil houden met de andere slaapkamers en het donker bruin laten.
  Het bed is ook wit de nachtkastjes ook, maar het dekbed overtrek is dan weer een mooie kleur groen.Naast het bed liggen nep schapenvachtjes van ikea. Heel rustig allemaal.

 6. Hmmm, tja geen idee. Ik heb gele muren, grenen ombouw van het bed en de kasten ook.
  Ik zou dolgraag wat anders willen maar ja het is allemaal nog goed……
  Ik wil graag een fotobehang op de muur tegenover het bed zodat je uitkijkt op een bos of bergen ofzo. Lijkt mij tegek.

 7. Van deze stijlen vind ik de moderne het leukst maar moet zeggen dat wij ook niet echt een stijl hebben. We hebben een donker bed en donkere gordijnen en nachtkastjes en verder zijn de muren en vloer wit. Niets bijzonders maar wel rustig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.