Verjaardagsfeestje voor zevenjarige voor zeven personen

Totale kosten: 16,92 oftewel 2,42 per kind

Aanvang: 13.30
Einde: tussen 17.00 en 17.30

Nodig

 • Aldi: cake 85 cent
 • Aldi: zakjes chips 1,95
 • Aldi: zak marsjes, nuts e.d. 2,19
 • Aldi: drie zakjes met snoepketting e.d. voor ‘goodie bag’ 1,39
 • Aldi: 2,5 kilo patat 1,50
 • C1000: bus spuitslagroom 85 cent
 • C1000: groene ranja 75 cent: noem dit ‘Snot’
 • C1000: rode ranja 75 cent: noem dit ‘Heksenbloed’
 • C1000: kleine doosjes smarties om cake mee te versieren 1,19
 • C1000: frikandellen van Mora 1,50
 • Wibra: plastic Spiderman tafelkleed 2 euro
 • Wibra: 8 Spiderman bekertjes 2 euro

Het Feestplan

13.30 – 13.40 Gasten komen binnen

Zorg dat er kleurplaten klaar liggen zodat ze wat te doen hebben, terwijl jij handenwringend wacht tot iedereen er is. Ik zet altijd de salontafel ergens tegen een muur zodat er veel speelruimte is in de kamer, en zet op die salontafel een oud ridderkasteel. Hoewel dit kasteel het hele jaar wordt genegeerd, rent iedereen er bij een feestje op af! Onbegrijpelijk, maar je moet een gegeven paard nooit in de mond kijken, dus laat ze maar spelen!

13.40 – 13.50 Gasten ‘versieren’ hun cake en drinken ‘Snot’ en ‘Heksenbloed’

Menige gast versiert zijn cake dusdanig dat hij hem daarna niet meer lust, maar dat geeft niets. Hij kostte toch maar 85 cent, en het is tenslotte feest vandaag.

13.50 – 14.00 Cadeautjes uitpakken

Bij ieder bordje had ik een memorykaartje neergelegd, en de andere helft in een hoed gedaan. De jarige pakt uit de hoed telkens een kaartje, en de gast die de andere helft heeft mag het cadeautje geven. Zo voorkom je vriendjespolitiek en geheime complotten, en komt iedereen eerlijk aan de beurt.

14.00 – 16.15 Speurtocht

Vooral jongetjes zijn vaak erg druk en schreeuwerig, dus plannen we altijd een buitenactiviteit in zodat ze wat energie kwijt kunnen. Meestal is dit een speurtocht. Bij ons in de buurt heeft iemand een soort beeldentuin gemaakt met picknicktafel en dat werd het doel van deze speurtocht. De wandeling is 2,5 km heen, en 2,5 km terug.

Helaas is de route er naar toe nogal saai: want recht toe, recht aan. Om de route toch boeiend te maken hebben we er een fotospeurtocht van gemaakt: Ik heb foto’s gemaakt van alle verkeersborden onderweg, paddestoelen, bijzondere ramen aan huizen etc. en die uitgeprint. De gasten krijgen als opdracht goed te kijken en alle dingen die op hun papier staan te ‘spotten’ en aan te kruisen.

Bij de beeldentuin worden de zakjes chips van de Aldi opgevreten bij wijze van picknick.

De fotospeurtocht bestaat uit drie A4-tjes, hieronder een impressie:15.30 – 15.45 Vrij spelen

Oké, hier ging er duidelijk iets mis met de planning! De speurtocht duurde veel langer dan voorzien: in plaats van om half vier kwamen ze pas om kwart over vier terug. Dus schoven ze meteen aan bij de poppenkast voorstelling. Flexibiliteit is van levensbelang bij kinderfeestjes!

En activiteiten die te lang duren, kun je beter hebben dan activiteiten die te kort duren. Niets is erger dan wanneer je het aan eind van je feestprogramma nog een stuk feestje over hebt!

16.15 – 16.25 Poppenkast voorstelling

Mijn oudste dochter Maartje (15) en een vriendin geven een poppenkast voorstelling voor het snel afgeleide publiek. De Poppenkast komt van de Spelotheek.

16.25 – 16.45 Vrij spelen

De kinderen gaan zelf poppenkastje spelen, en ik laat ze gewoon zelf spelen. Ondertussen bak ik patat en frikandellen.

16.45 – 17.15 Patat eten

Niets is zo leuk als dingen doen die niet mogen, dus mogen ze de patat gewoon van de tafel eten, en de mayonaise op de tafel spuiten. Dit wordt wel een Pippi Langkous Maaltijd genoemd: eten zonder borden! Gelukkig heb ik mijn Spidermantafelkleed, dat ik na gebruik gewoon weggooi.

17.00 – 17.30 Gasten worden met volle buik thuis gebracht

Niets brengt mij zoveel vreugde als deze boodschap te lezen op een uitnodiging, en ik bewijs andere ouders dan ook graag dezelfde dienst. Terwijl Floris iedereen weer naar huis brengt, breng ik het huis terug in oorspronkelijk staat.

17.30 Met de voetjes omhoog!

Tijd voor een kop thee, en een overheerlijke portie patat voor mezelf!
Met een bamibal en frikandel natuurlijk.

12 Responses to Verjaardagsfeestje voor zevenjarige voor zeven personen

 1. Gefeliciteerd met je zoon en….ik heb genoten van je verjaardagsfeest verhaaltje, ik zag je al helemaal uitgeblust op de bank zitten na afloop haha.

 2. Ha Nicole, prima feestje voor weinig geld maar … toch even een ding om over te denken (of niet). Dat goedkope eten zoals cake van de Aldi: wat zit daarin? Sorry, maar ik ben ‘Voedselhorror’ van Roos Rutjes aan het lezen …

 3. Zo ongeveer heb ik de feestjes ook altijd gedaan, met jongens is het inderdaad wel anders. Bij een “meidenfeestje” werd er altijd ontzettend veel geknutseld, heel ontspannen.
  Lekker hé een frikandel en een patatje!

 4. Poeh he, dat klinkt leuk maar vermoeiend. Gelukkig duurt het bij ons nog een paar jaar voordat kleine man zijn eerste kinderfeest gaat vieren.
  Gelukkig kunnen jullie naar buiten. KLeine man is in december jarig, dus ik ben bang dat het veel binnenzitten is.
  Ik ga de tips zeker onthouden. Vooral de pippi langkous tafel. Heb ik al wel eerder gedaan met vrijwilligerswerk met gehandicapte kinderen. Groot succes.

 5. Oh heerlijk 🙂 Ik ‘mag’ binnenkort ook weer optreden. Twee feestjes in het verschiet (waren in de zomervakantie jarig, begint het jaar vast leuk 😉 ).
  Ik pik het idee van de memokaartjes en die van de fotospeurtocht maar eens van je. Dankjewel!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.