Veelgemaakte fouten bij het koken van pasta

pastaWij eten regelmatig pasta. Ik vind het erg lekker namelijk. En ik ben de kok : )

Maar bij pasta koken moet je best goed opletten. Mijn grootste valkuil is dat ik het te lang laat koken waardoor het één grote, taaie kleffe massa wordt.

Er is nog meer wat je fout kunt doen bij het koken van pasta. Hier onder een handig overzicht met aandachtspunten.

1. Pasta in water gooien dat nog niet kookt

Je moet pasta pas in het water doen als het goed kookt. Want als je pasta doet in water dat nog niet heet genoeg is, wordt het plakkerig en klef! Wees dus niet te ongeduldig, maar wacht rustig tot het water echt kookt voordat je pasta gaat koken. Gebruik desnoods de snelkoker om het water snel aan de kook te brengen.

2. Te kleine pan gebruiken

Oké, deze fout maak ik best vaak. Ik heb namelijk een pan die aan de kleine kant is om pasta voor 7 personen in te koken. Maar de pan die deze pan opvolgt in grootte is zo groot dat hij niet in de afwasmachine past… En dus gebruik ik toch liever die kleine pan. De reden dat het niet slim is om pasta in een te kleine pan te koken is dat de verhouding water-pasta dan niet goed is.

Als je pasta in een te kleine pan met water gooit, dan duurt het relatief langer voordat het water weer kookt. Dat betekent dat de pasta langere tijd in een pan met water zit die niet kookt. En dat is slecht nieuws! Want dan wordt het dus klef. Zie ook punt 1.

3. Geen zout aan het water toevoegen

Het advies is om vooral niet teveel zout te gebruiken in je eten. Maar anders dan aardappels, absorbeert pasta het zout in het water veel minder. En het zout in het water zorgt ervoor dat de spaghetti niet slijmerig wordt.

4. Vergeten te roeren

Van mijn moeder leerde ik: als je de pasta in het kokende water hebt gegooid moet je meteen flink roeren. Dat was goed advies! Want als je niet roert, dan kleeft de pasta aan elkaar en aan de bodem van de pan. Een andere reden om een pasta als spaghetti goed te roeren is dat de spaghettislieren anders soms gaan klonteren. Ik heb wel eens gehad dat een bosje spaghetti aan de onderkant helemaal was samengesmolten omdat ik ze niet goed uit elkaar had getrokken van te voren.

5. Houten lepel in de pan laten staan na het roeren…

Deze fout maakte mijn jongste zusje ooit. Ze had braaf flink geroerd nadat ze de pasta aan het kokende water had toegevoegd, en was vervolgens even wat anders gaan doen. Maar ze had de houten lepel die ze gebruikte voor het roeren in de pan laten staan. Ik kan je vertellen dat de macarconi heeeel raar smaakte. Een beetje houtachtig. En niet op een goede manier.

6. Te lang of te kort koken

Bij pasta komt het best nauw kijken: als je de pasta te lang laat koken wordt het klef. Kook je het te kort dan is het veels te hard. De meeste pasta is gaar in een kleine 10 minuten. Dus ik zou zeggen: blijf er gewoon eventjes bij staan! Hoeveel moeite is dat nou? Ik spreek ook tegen mezelf, want ik heb nogal de neiging om ‘even mijn mail te checken’. En dan vervolgens de pasta te vergeten…

7. Saus matcht niet met de pasta soort

Pasta komt in vele vormen en maten. De vuistregel is dat je dunnere sauzen serveert bij bijvoorbeeld spaghetti. Dikkere sauzen serveer je met een steviger pasta, zoals farfalle.

Welke pasta soort is jouw favoriet? 

31 Responses to Veelgemaakte fouten bij het koken van pasta

 1. Ik breng het water altijd opnieuw aan de kook na toevoegen van de pasta en daarna gaat de pan van het vuur met een deksel erop. Duurt ietsje langer voordat de pasta gaar is, maar het maakt weer ruimte op het fornuis en het scheelt gas. Nog een tip: scheutje olie in het water (maakt niet uit welke soort): samen met 1x roeren na toevoegen zorgt dat ervoor dat de pasta nooit aan elkaar kleeft.

 2. dat van die houten lepel ligt dan echt aan de lepel, want ik laat er expres een lepel in staan zodat de handel niet over kookt.
  Daarbij kun je veel water besparen door je spagettie in een koekepan te koken, dan ligt het snel helemaal onder water.
  Bouillion blokje er bij voor de smaak en je hebt uberhaubt geen saus nodig.
  De meeste dingen die je noemt qua slijmerigheid wat mensen vooral vergeten is dat pasta na het koken nog afgespoeld moet worden met koud! water.

  • Wat een grappig idee om spaghetti in een koekenpan te koken zeg!

   Over dat koud afspoelen met water zijn de meningen sterk verdeeld. Mijn moeder deed dit ook altijd. Maar ondertussen wordt dit weer afgeraden.

 3. Pasta eet ik niet vaak omdat ik nogal koolhydraatarm eet. En ik ben er ook niet zo heel gek op.

  Toevallig gisteravond Carbonara van gewone elleboog macaroni.
  Een deel van de pasta heb ik apart gehouden en maak ik vandaag een salade van met tonijn als lunch.

  Als ik het eet dan is het als carbonara, nep-nasi (GIYF) of spaghetti met ossobuco.

 4. Ik ben echt een pasta liefhebber 🙂 van deze dingen ben ik alleen wel eens vergeten om zout in het water te doen, gelukkig was de pasta niet rampzalig geworden 🙂

 5. Handige tips! Veel pas ik al toe. Wat betreft die houten lepel, ik leg hem altijd bovenop de pan, dat zorgt ervoor dat het water niet kan overkoken. Heel handig 🙂

 6. Ik vergeet inderdaad weleens dat de pasta op het vuur staat en dan is het veel te klef… bah! Maar gelukkig gaat het meestal erg goed. Ik vind zelf spaghetti en lasagne erg lekker, maar er zijn nog zoveel meer lekkere soorten… 🙂

 7. Ik vind spaghetti het lekkerst. Al eten we vaker macarini omdat dar voor mij minder werk is. Spaghetti breek ik voor het koken in drie stukken. Ok, Italianen worden daar niet blij van. Ik wel want anders vind ik het teveel gehannes en geknoei.
  Ik maak me niet sruk om welke saus bij welke pasta hoort en ik denk dat ik ook meer groente en saus maak dan gebruikelijk. Maakt me ook niet, wij vinden dat lekker.
  Ik houd bij het koken de tijd aan die op de verpakking staat. Ik vind glutenvrije pasta wel sneller plakkerig worden dan tarwepasta, maar al dente vinden we gewoon niet lekker en ik krijg daar buikpijn van.

 8. Die laatste tip wist ik niet, alhoewel ik altijd gewoon een samenstelling maak die wij thuis heel erg lekker vinden, maar ik wist niet dat daar een soort regel over was, haha! Zo zie je maar..

 9. Mijn moeder deed ook altijd zout in het water waarin ze de spaghetti kookte. Zelf doe ik dat eigenlijk nooit. En ik voeg ook aan de saus geen zout toe. Ik roer altijd een scheutje olijfolie door de spaghetti wanneer die klaar is. Dat geeft er al behoorlijk veel smaak aan.

 10. Geef mij maar de ouderwetse elleboog macaroni, dat blijf ik het lekkerste vinden. Tortellini kan ik ook erg waarderen. De saus is bij ons standaard op basis van tomaat, want mijn man lust niet anders.

 11. Hier wordt weinig pasta gegeten en als ik een keer pasta eet gaat het me gelukkig vrij goed af haha. Dat van de sauzen wist ik trouwens niet, nooit over nagedacht eigenlijk haha.

  Liefs.x

 12. Gelukkig maken we ook niet zoveel fouten. Oké, de spaghetti hebben we een keer te lang gekookt omdat we niet zagen dat er vlugkokend op de verpakking stond. En wat saus betreft: ook altijd maar 1 saus die we over alle pastasoorten heen doen eigenlijk.

 13. Ook hier pasta liefhebbers .Zout gebruik ik nooit omdat ik zoveel mogelijk zoutloos kook .Maar ik blijf er wel altijd bij als ik pasta kook ,veel te gare pasta brrrr Ook ik doe een klein beetje olijf olie in het water tegen het kleven .De vorm maakt ons niet uit en dan een sausje maar wel met met heel veel groenten .En dat eten we dus vandaag
  Elisabeth

 14. Als ik dit lees dan doe ik het dus goed! Een druppel vloeibare olie tegen het kleven werkt ook 🙂
  Een niet te kleine pan is inderdaad wel handig, die zal ik onthouden!

 15. Ik doe het geloof ik best aardig, alleen dat zout sla ik over.. Gelukkig lijkt het geen nadelen te hebben bij mij. Ik vind pasta in allerlei soorten en maten eigenlijk wel lekker.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.