Vanaf welke maand verwarming uit?
Last updated on September 30th, 2024 at 10:33 am
We kennen denk ik allemaal wel de vraag: ‘Wanneer zet je de verwarming aan?’ maar hoe zit het met de vraag:
‘Vanaf welke maand zet je de verwarming uit?’
Gemiddeld zetten Nederlanders de verwarming áán als de temperatuur buiten zakt naar ± 14 graden. Dus je zou zeggen: de verwarming gaat uit als het buiten bóven de 14 graden wordt.
Stookseizoen van 1 oktober tot 1 mei
Het zogenoemde stookseizoen begint rond 1 oktober en duurt tot 1 mei! Maar of je verwarming uit zet of juist aan, wordt natuurlijk beïnvloed door het weer. Hoe sneller de temperaturen buiten oplopen, hoe eerder de verwarming uit kan. Op dit moment heb ik de verwarming nog aan overdag.
Vanaf welke maand verwarming uit?
Op het blog Zuinigaan schrijft collega-blogger Aaf dat ze geen vast moment heeft waarop haar verwarming uit blijft, maar half april vindt ze nog te vroeg. Soms doet Aaf in mei de verwarming nog weer aan als het koud is.
Bij blogger Aad Actief staat de thermostaat standaard ingesteld op 15 graden. Ze hebben een goed geïsoleerd huis, en ze schrijft in 2018:
‘In al die jaren dat we hier wonen is denk ik 2 of 3x in de nacht de verwarming aangeslagen, omdat hij onder de 15 graden zakte.’
Wanneer zet jij de verwarming uit?
Als het warm genoeg is in huis, haha. Ik heb de temperatuur als ik weg ben en in de nacht op 17 graden staan (als ik hem lager zet duurt het namelijk een eeuwigheid om op te warmen en dat schijnt ook niet goed te zijn), maar volgens mij slaat de verwarming al wekenlang niet aan omdat de temperatuur in huis daar niet onder komt. Als ik thuis ben staat hij op 19 graden en staat hij dus regelmatig nog wel aan. Hoewel, als het een dagje zonnig is loopt de temperatuur in huis ook al snel op, dus is het ook niet nodig.
Zo’n centrale thermostaat lijkt me erg handig. Dat hebben wij niet.
Hier geen vaste datum. Het ligt aan het weer en vooral aan de hoeveelheid zonlicht.
Vorig jaar was dit eind april. De zon verwarmde door de ramen de woonkamer.
Al was het verder een fris voorjaar.
Heerlijk als de zon het huis verwarmt in de vroege lente!
Wij hebben een gaskachel. Dus de keuze om op de waakvlam te zetten,als het net een beetje fris is. Dat kan b.v. ook in augustus een paar dagen gebeuren
Onze verwarming staat altijd aan op 19 graden overdag en 15 graden in de nacht. Uitzetten hoeft niet, hij slaat vanzelf af.
Handig! Ik moet onze radiatoren allemaal apart echt gaan uitzetten.
Hangt van de buitentemperatuur af en hoe ik me voel. In de laatste jaren was het gasverbruik voor verwarmen 11m3 in Mei, 0 in Juni/juli/augustus en 5m3 in september. Zo’n 5 maanden gaat de stekker er uit en die gaat er alleen 10 munuten in als ik warmwater nodig heb om te douchen of voor de afwas. Dat bespaart circa 60kWh. Voor afwas/douchen verbruik ik 1,6m3 gas per maand en voor koken 0,6.
Dat is echt heel zuinig!
Als het 18,5 graad is in de woonkamer is de kachel uit. Tussen 22 en 7 is de kachel uit als het 15 graden is.
De datum? Vorig jaar was het in mei steeds 10 graden.. het jaar ervoor was het in februari al vaak warmer in de woonkamer. Ik stook niet op datum maar op temperatuur.
Dat is ook eigenlijk logischer dan op datum inderdaad.
Ik laat de verwarming nu zorgen voor negentien graden in huis. Als dat zonder verwarming lukt (en ik zie dat het nu na een nacht 18,5 is, dus wie weet is dat al snel…), blijft hij uit.
Ik doe niet aan maand. Ik doe aan temperatuur. Het hoeft niet superwarm te zijn (tussen de 18-19 graden is warm zat) maar voor minder doe ik het niet.
een datum zou ik er niet op kleven
ook in mei kan het nog heel fris zijn
prettige dag
Ik zet hem (meerdere keren) elke dag uit, mijn Dinnetje aan.
Love As always
Dimario