Mijn ultieme tip tegen uitstelgedrag

uitstelgedrag

Ken je die klusjes?

Die klusjes waarvan je denkt: ‘Oh ja, dat moet ik even doen.’ Zoals de ramen lappen?

En dat je het dan niet doet?

Ik heb een manier gevonden om mezelf toch zo ver te krijgen. En het is heel simpel! Hier komt tie.

Mijn ultieme tip tegen uitstelgedrag

Bedenk hoeveel tijd het klusje je zou kosten.

Meestal is dat namelijk helemaal niet zoveel.

Geen zin om de was uit de wasmachine te halen? Waarschijnlijk kost het je maar 4 minuten. Dat is toch te doen? Of even de rondslingerende jassen in de gang ophangen? Niet meer dan 2 minuten waarschijnlijk. Wat zijn nou 2 minuten! Dakgoten schoonmaken? Waarschijnlijk ben je daar ook met 20 minuten mee klaar.

Deze methode is ook geschikt voor dingen waar je gewoon geen zin in hebt

Deze methode is ook geschikt voor dingen waar je gewoon geen zin in hebt. Zo heb ik nu al geen zin om morgen 9 kilometer naar de stad te fietsen. Maar als ik mezelf voorhoud dat het me maar 35 minuten kost, en dat ik vervolgens koffie kan drinken bij Bakker Bart dan is het eigenlijk best te doen.

Samenvattend

Mijn ultieme tip tegen uitstelgedrag is voor jezelf bedenken hoeveel tijd een klusje of activiteit je gaat kosten. Meestal blijkt dat helemaal niet zoveel te zijn. Bij mij helpt dit enorm om het dan maar gewoon even te doen. Het maakt het concreet en afzienbaar.

Hoe ga jij om met uitstelgedrag?

Similar Posts

21 Comments

 1. ik trek per dag een kwartiertje uit voor klusjes waar ik geen zin in heb.

  verbazingwekkend hoeveel ik dan doe in zo,n kwartiertje.

 2. Haha, dat werkt niet bij mij. De dingen die ik het ergst uitstel zijn juist de heel grote klussen. Jaarafsluitingen bijvoorbeeld, of het opruimen en organiseren van mijn blogarchieven of foto’s. Wat wel helpt (en dat komt dan toch in de buurt van jouw tip) is die enorme taak opbreken in kleinere taken die weinig tijd kosten. En als dat niet kan me voornemen om er iedere dag (of in ieder geval regelmatig) een kwartiertje aan te besteden.

 3. Goede tip, maar ga je morgen echt op de fiets? Heb je gezien wat voor weer het wordt? Ook bij ons (Veluwe) met name in de ochtend veel natte sneeuw (zoals vandaag) maar hardere wind dacht ik. Ik geloof in de middag wel wat meer zon.

 4. Hmmm….die klussen die weinig tijd kosten, die heb ik idd ooook zo gedaan, dus dat zijn niet mijn uitstelklussen…
  Daarvan denk ik namelijk, dit kost me en al mijn energie en mn hele vrije dag…..zal ik er de brand in zetten …dat denk ik dan vaak….

 5. Oei, dat fietsen morgen…kan je dat niet beter deze keer op vrijdag doen. Het wordt echt slecht weer, en je kan er best tegenin fietsen, maar er zijn meer weggebruikers, e met windhozen, brrr, eng hoor.

 6. Ik hoop dat je thuis blijft, Nicole.
  En nog over het uitstelgedrag. Online zijn kost erg veel tijd en energie. Als ik dat minder doe, dan doe ik ook veel meer op een dag :-)

 7. De meeste dingen pak ik gelijk aan, onder het mom van: ik kan er wel over zeuren, maar het doen kost evenveel energie. Maar soms heb je van die klussen, bijvoorbeeld de badkamer schoonmaken… daar heb ik dan zoooo geen zin in dat ik het dagen kan uitstellen.

 8. Ik vind het een heel goede tip, maar vaak gaat het om grote dingen, die alsmaar worden uitgesteld. Die kosten dus heel wat meer tijd en dat weet je maar al te goed. Het is vaak zo, dat je even moet wachten op ‘de geest’…. zo noemen wij dat hier. De geest komt en gaat zoals hij (of is het een zij?) wil, maar ALS hij of zij er is, dan moet je er meteen erg goed gebruik van maken, want dan heb je zoveel energie, dat je alles fluitend én heel handig doet. Het een na het ander. Je verzet bergen aan uitgestelde klussen. Momenteel is de geest hier in huis, want ik ga straks weer een paar dozen overbodige boeken naar de kringloop brengen met nog wat zaken, die wegkunnen. Diverse kasten uitgemest.

 9. Ik kan daar ook zo’n last van hebben. Ik probeer grote klussen dan ook op te delen in kleinere stukjes, zodat het overzichtelijker wordt

 10. Het meeste uitstelgedrag heb ik (en vooral de pubers) dan ook bij klussen die niet zo goed te overzien zijn. Waar begin je, hoe pak je het aan, hoe lang duurt het is dan helemaal onzeker. Dat zijn de lastigste om aan te beginnen…

 11. Die ga ik eens proberen! Vaak heb ik een hele lijst. Na het eerste klusje volgt het tweede en zo verder… Goed om het idd eens per klusje te bekijken en mezelf te belonen na een aantal klusjes…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.