Uitzending Zembla over mobieltjes

images

Vrijdag schreef ik een post over de wonderlijke gewoonte van tienermeisjes om hun mobieltje in hun decolleté bij zich te dragen. Diezelfde avond werd een documentaire van Zembla uitgezonden over de gevaren van mobieltjes, vanwege de straling die mobieltjes afgeven.

Veronrustende informatie over het gevaar van mobieltjes

Inmiddels heb ik die documentaire gekeken, en ik vond het veronrustend. Er wordt namelijk een verband gelegd met kanker. In o.a. België is de overheid daarom een voorlichtingscampagne gestart waarin wordt gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen van mobieltjes, en in Frankrijk zijn mobieltjes op school verboden vanwege gezondheidsrisico’s. Maar in Nederland wordt helemaal niets gedaan. De Gezondheidsraad zegt dat het allemaal wel meevalt, en dat kwalijke gevolgen van mobieltjes nog niet onomstotelijk bewezen zijn.

Maar hetzelfde gebeurde bij Q-koorts epidemie, roken en asbest! Ook daar werd gewacht met maatregelen ondanks duidelijk signalen dat er gevaar was. Dat risico wil ik niet nemen, en al helemaal niet met de gezondheid van mijn kinderen!

Mijn kinderen en mobieltjes

Van mijn vijf kinderen hebben de oudste drie, van 17, 15 en 13, een mobieltje. Mijn zeventienjarige dochter gebruikt hem vooral om te sms-en en spelletjes te doen. Ze belt er nauwelijks mee, en haar hersenen zullen dus weinig worden blootgesteld aan de straling van haar mobieltje. Wel gebruikt ze hem als wekker… Mijn vijftienjarige zoon gebruikt zijn mobieltje nooit, en mijn dertienjarige dochter ook nauwelijks.

Hun beperkte gebruik van hun mobieltje komt onder andere omdat ze een prepaid mobieltje hebben, dat ze zelf moeten betalen. Bovendien mogen ze er van mij niet meer dan een tientje beltegoed, per maand opzetten, en dat maken ze zelden op. Als moeder vind ik de mobieltjes van de kinderen vooral fijn omdat ze me dan kunnen bellen als er iets is. Zo belde mijn oudste laatst omdat ze een lekke band had, zodat ik haar kon ophalen. Ook worden ze gebruikt om te bellen als ze afspreken met een vriendin en dus later thuiskomen. Maar dat zijn korte gesprekken, waarin alleen snel een boodschap wordt doorgegeven.

Naar aanleiding van deze documentaire ga ik de volgende voorzorgsmaatregelen nemen:

 1. Ik ga mijn kinderen informeren over de straling van mobieltjes, en mogelijke schadelijke gevolgen
 2. Ik ga zeggen dat ze beter kunnen sms-en dan bellen
 3. Ze mogen hun mobieltje niet meer op hun nachtkasje leggen, want dat vind ik te dichtbij hun bed
 4. Ik ga zeggen dat ze hun mobieltje niet op hun lichaam moeten dragen, maar in hun tas. Omdat, zoals één van de experts in hun filmpje zegt, ‘afstand je vriend is’.

Bekijk de Zembla documentaire hier onder

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.
Ben jij je bewust van de mogelijke gevaren van mobieltjes, en houd je daar rekening mee in je gebruik van je mobieltje?
En hoe voed je je kinderen op m.b.t. mobieltjes?

Leestips

Similar Posts

14 Comments

 1. Over die stralingen werd jaren geleden ook al gesproken.Onze kinderen zijn al volwassen, maar ik ga het ze zeker nog eens vertellen. Misschien heeft deze moeder nog een beetje invloed op haar kuikens…
  Fijne zondag!

  1. Als ze werken zou dat volgens mij moeten betekenen dat je geen bereik hebt als je hem in zo’n hoesje hebt.Dus dan kan je hem eigenlijk net zo goed uitzetten ;-) Als je nog wel bereik hebt met zo’n hoesje, dan heb je dus alsnog straling.
   Anna

 2. Ik heb mijn mobieltje meestal in mijn binnenzak en ik gebruik ‘m als wekker. Ik heb ‘m overigens niet altijd bij me, alleen als ik echt ergens heen ga. En met boodschappen alleen als ik denk dat ik gebeld kan worden ergens over. Ik vind het totaal niet prettig om overal bereikbaar te zijn en ik heb geen kinderen die me voor noodgevallen kunnen bellen.

  1. Ik ben het helemaal met je eens! Ik vind het ook niet fijn om overal bereikbaar te zijn, maar voel het als een verplichting, vanwege de kinderen. Maar eigenlijk ben ik alleen op donderdagochtend niet bereikbaar, want dat is mijn vrije ochtend en ben ik niet thuis. Mijn mobieltje vergeet ik dan vaak aan te zetten.

   Alle andere dagen ben ik thuis goed te bereiken.

 3. Ik was na het kijken heel blij dat mijn vriend en ik afgesproken hebben dat de mobieltjes buiten de slaapkamer blijven. De mijne zit ook altijd in mijn tas en ik bel vrijwel nooit. Ik ga de anderhalve centimeter bij het bellen vanaf nu zeker hanteren, en mijn vriend ook.

  Hoewel ik ook niet meteen wil panieken heb ik toch zoiets van wat makkelijk aan te passen is, dat doe ik gewoon. Better save then sorry. :)

 4. Ik stop mijn mobieltje voortaan toch maar niet meer in mn BH of broekzak. Ik stond er altijd erg sceptisch tegenover dat die straling schadelijk zou zijn. Na het zien van het filmpje kijk ik er toch wat anders naar. Bedankt voor het plaatsen.
  Anna

 5. Heel goed dat er een uitzending aan gewijd is. Niet alleen mobieltjes geven straling af, ook wireless internet en DECT telefoons (draadloze telefoons). . Als je je er in gaat verdiepen, word je niet blij! Het scheelt al als je ‘s nachts je router uitdoet.

 6. Ik kan me herinneren dat dit verhaal jaren geleden ook al speelde. Maar hier in Nederland wordt alles altijd afgedaan met de mededeling dat het geen gevaar voor de (volks)gezondheid oplevert en dat is het dan weer. Het blijft uitkijken. Gisteren liet een vriendin haar mobiel zien, ze had er twee koperen stuivers opgeplakt. Zou helpen tegen de straling. Iemand anders die daar van gehoord heeft? De batterij van mijn mobiel was al meer dan een maand geleden leeg, ik heb ‘m nog steeds niet opgeladen… :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.