Uitgestelde klusjes

uitgestelde klusjesHeb jij ze ook? Van die vervelende klusjes waar je maar niet aan toe komt? Zoals je dakgoten schoonmaken? Of de ramen lappen?

Je wéét dat je ze moet doen. En je gáát ze ook doen. Echt waar.

Maar vervolgens blijf je gewoon zitten?

Die klusjes?

Lees verder hoe je het patroon doorbreekt!

Mijn uitgestelde klusje

Toen we drieëneenhalf jaar geleden naar het platteland verhuisden kocht ik bij de kringloopwinkel een grenen kastje. Op het glazen raam zat een grote lelijke witte sticker met de prijs van het kastje. Inmiddels is het kastje geverfd en ingericht en staat het als drieëneenhalf jaar in onze keuken. Maar die sticker, die zit er nog steeds…

En elke ochtend als ik koffie drink dan zie ik die sticker. En dan denk ik: ‘Ik moet die sticker echt eens weghalen!’ En dan neem ik nog een slokje koffie.

Maar met de zogenoemde Eat The Frog methode heb ik mezelf zo ver gekregen om die sticker te verwijderen. Kijk maar:

uitgestelde klusjes
Voor! Zie je de sticker?
uitgestelde klusjes
Na!

Hoe werkt de Eat The Frog methode?

Schrijver Mark Twain zei ooit: als je de dag begint met het eten van een levende kikker, dan kan de rest van de dag alleen maar beter zijn! Daar is volgens mij weinig tegen in te brengen. Maar hoe pas je dit nou toe op jouw uitgestelde klusjes? Heel eenvoudig:

Jouw uitgestelde klusje is de kikker!

Dus begin de dag meteen met het doen van je uitgestelde klusje. Eet die vieze kikker, en je zult merken: de rest van de dag voelt geweldig.

Bonustip voor uitgestelde klusjes

Ik weet niet of je één uitgesteld klusje hebt, of een hele lijst. Veel mensen zetten klusjes op een te-doen-lijstje. En dat lijstje is dan erg vervelend. Dus hier is een handige, en fíjne tip: zet ook leuke dingen op je te doen lijstje! Zet er niet alleen dingen op die weliswaar moeten, maar waar je helemaal geen zin in hebt. Zet er ook dingen op die je gráág doet. En streep die ook af.

Het afstrepen werkt motiverend, en maakt het gemakkelijker om de vervelende dingen te doen.

Conclusie over uitgestelde klusjes

Beschouw vervelende klusjes als een vervelende kikker, en eet ze meteen op. Aan het begin van je dag. De rest van de dag voel je je dan prettig omdat je zo goed bent bezig geweest!

Bijjvoorbeeld je dekbed wassen!

Wat is jouw uitgestelde klusje?

Similar Posts

30 Comments

 1. Ik heb er geen, ik vind het ontzettend vervelend om ergens telkens tegenaan te lopen. De enige dingen die uitgesteld zijn, zijn dingen die mijn vriend moet doen, grote klussen. Hij stelt uit tot hij bij wijze van niet anders kan (ook belastingaangifte e.d. de laatste dag voor hij een boete zou krijgen). Ik snap daar helemaal niks van. Je weet dat het moet gebeuren, je weet dat je er de hele tijd aan blijft denken als je het niet doet, waarom dan niet gelijk doen?

 2. Het nieuwe dekbedovertrek dat ik geruime tijd geleden op voorraad in de uitverkoop scoorde, bleek een enorme winkelhaak te hebben. Daar baalde ik zo van (en ook van mezelf dat ik het niet gelijk uit de verpakking heb gehaald. De winkel waar ik het kocht is er niet meer). Het bleef maar liggen. Gisteren was het een regendag en iedereen deed z’n ding. En ik heb plakvlieseline gebruikt en een fijne zig-zag steek in een goede kleur. Het voelt heerlijk wanneer zoiets van mijn nek is :-)
  Je verhaal en tips zijn fijn!

  1. Goed gedaan Ageeth! Fijn dat je het probleem hebt kunnen oplossen. Het gevoel daarna is altijd erg fijn. Ik vraag me dan altijd af: ‘Waarom deed ik hier nou zo moeilijk over!’

 3. Aaah joepie, de sticker is er af! Mensen zeggen soms wel eens dat je eerst de ‘kikkerklussen’ moet doen, maar volgens mij is het veel fijner om een kikkerklusje (haha, wat een leuk woord) met een leuke klus af te wisselen.
  Vroeger had ik echt heel veel klusjes die ik niet afmaakte, maar dat waren meestal wel echt dingen die ook gewoon heel lang duurden of echt grote projecten waren zeg maar. Ik zie er dan altijd heel erg tegenop om er mee te beginnen.

 4. Hahahaha ja ik herken ze wel, al zou dit een klusje geweest zijn die ik direct al had gedaan eerlijk gezegd.

  Mijn uitgestelde klussen zijn best grote klussen waar ik met mijn chronische fysieke pijnen tegenwoordig eigenlijk hulp bij nodig heb, omdat ik deze vaak niet heb, moet ik het toch ergens zelf doen, en dat doe ik dan op een dag dat ik mij echt 100% voel en thuis ben en blijf. het klinkt misschien gek, maar zelfs de oven schoonmaken omdat het laag is, is een crime, alles wat met een trap moet, zit ik met mijn balans, verder alles waar ik normaal bij kan, doe ik direct ;-)

  PS, hoe kan het dat ik een eventuele leuke lieve reactie van jou per mail binnen krijg, jouw respons op mijn reacties, maar ik ze niet zie als ik doorklik terug naar jou toe? ;-)

  X

 5. Typisch, ik heb twee dagen geleden ook een artikel erover gepubliceerd. Ik heb zelf namelijk ook wel eens ‘teveel’ in mijn hoofd en weet dan niet waar te beginnen. Gewoon beginnen, zeg ik dan tegen mezelf. En meestal start ik met de kleinste klusjes, zodat ik al veel van mijn lijst kan afstrepen.

 6. Dat verhaal van die kikker kende ik nog niet maar ik vind het een leuke metafoor!
  Zelf doe ik de dingen het liefst meteen zodat ik me er niet meer aan hoef te ergeren. Hoe langer je iets uitstelt hoe meer je tegen soms kleine klusjes gaat opzien.

  Je kastje ziet er nu veel mooier uit! Leuke kopjes heb je erin staan :)

 7. Ik stel teveel klusjes uit, om eerlijk te zijn :( Maar jouw berichtje was net een schop onder mijn kont die ik nodig had! Thanks, ik ga in elk geval even wat opruimen :D

 8. Zo herkenbaar, ik heb in een kast nog een flinke stapel kleding liggen wat gemaakt moet worden , best simpel werk eigenlijk gewoon een knoopje aan een bloesje of een naadje dicht stikken enz . Als ik er eenmaal aan zou beginen ben ik zo weer klaar in feite, maar ppfffff geen zin. Of eindelijk die ene slaapkamer muur nog effe wit verven de rest heb ik een maand terug al gedaan, maar op de een of andere manier hik ik er vreselijk tegen aan en doe het dus niet.

  1. Misschien kun je de Kaizen methode gebruiken Adrienne. Dan doe je als eerste stap: de pot verf op de slaapkamer zetten. Verder niets!

   En op dag twee, leg je zeil neer om de vloer te bedekken. Verder niets.

   Enz.

   1. Dat was een goede tip! Alles stond me nu zo in de weg dat ik de muur wel moest aan pakken, en eindelijk is ie nu toch echt klaar. Om het te vieren heb ik een mooi dekbed overtrek gekocht, en kan ik weer trots zijn om een kamer die eindelijk weer netjes is bedankt.

  1. Ja, je went aan die dingen ; )
   Ik heb een nichtje die al haar deurposten zo ver heeft geverfd als haar arm kon reiken. De rest zou ze gaan doen als ze een ladder had…. Dat is inmiddels 10 jaar geleden.

 9. Hier een held in het uitstellen van klusjes!

  De afgelopen dagen veel van die klusjes opgepakt, de kinderkamers echt goed ‘uitmesten’ de kasten in de woonkamer en de voorraadkast in de hal. Maar ook het uitzoeken van al ons papierwerk hoorde erbij. Dat is allemaal gedaan de afgelopen dagen, nu nog wat klusjes die mijn man op moet gaan pakken…. maar daar heb ik altijd iets meer geduld voor nodig ;)

  Liefs,
  Nathalie

 10. Onze binnendeuren moeten geschilderd worden, een klus die ik al 3 jaar uitstel en waar ik me al 3 jaar aan dood erger:)

 11. Zo herkenbaar. Vaak ga ik zo’n klusje op de gekste tijden doen. Het stoort me dan zo enorm dat ik het op dat moment gewoon moet doen. En ja, fijn gevoel!

 12. Zo’n kikkerklusjes heb ik ook :-) Het helpt inderdaad om eerst hetgeen te doen waar je echt tegenop ziet. Dan is de rest van de dag werkelijk dat beetje fijner!

 13. Ik ben niet zo van het uitstellen, ik ga me dan namelijk erg aan irriteren. Ik stel eigenlijk alleen uit als het niet anders kan; wanneer ik van tevoren weet dat eraan beginnen als de kids thuis zijn bijvoorbeeld. Maar inderdaad; gelijk de vervelende klusjes aan het begin van de dag doen en je voelt je bijna ‘bevrijd’.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.