Tweeverdieners betalen minder belasting

Gezinnen waarin beide partners een betaalde baan hebben betalen veel minder belasting dan zgn. kostwinnersgezinnen.

Bij een inkomen van 40.000 per jaar, betalen kostwinnersgezinnen maar liefst 70% meer. De komende jaren zal dit oplopen tot ruim 100% door de afschaffing van de algemene heffingskorting, ook wel neerbuigend ‘aanrechtsubsidie’ genoemd.

Feitelijk word je dus afgestraft als je er voor kiest fulltime voor je kinderen te zorgen, of dat nu de vader of de moeder is.

Is het acceptabel dat de overheid, in haar ogen ongewenste keuzes, afstraft?

Similar Posts

18 Comments

 1. Klaag niet ga dan ook werken. Moraalridder! Jij wilt zelf kids, thuis blijven……….eigen keus dus niet klagen

 2. wat een flauwe kul zeg anoniem wel een grote mond opzzetten maar vervolgens anoniem blijven soms hebben mensen geen keus dan thuis blijven om voor de kinderen te zorgen dus je maakt je er wel lekker vanaf zo.

  ik mag hopen dat jouw moeder je bij de geboorte meteen op je benen heeft gezet en gezegt heeft doe alles maar lekker zelf ik zorg nergens voor jij wou op de wereld komen.
  wil je eten ga maar koken aju ik doe niks.

  ik heb 2 kinderen met een beperking waardoor ik gemiddeld 10 afspraken per week voor beide kinderen heb er is geen baas die mij aanneemt vanwege de vele afspraken voor de kinderen.
  moet ik dan maar toch gaan werken en de medische hulp aan de kanten schuiven omdat we het niet breed hebben. beetje dubbel he want als je je kinderen niet overal het beste van geeft ben je een slechte moeder in de ogen van de maatschappij.

  en dat erbij mag ik hopen dat jij nooit kinderen zult hebben anoniem want die van jouw zouden van vroeg tot laat op de chreche zitten wel kinderen op de wereld schoppen maar er vooral niet zelf voor zorgen gelukkig lopen er niet veel zoals jij rond.

  moraalridder ik vindt het ook iet eerlijk een gezin heeft meerdere personen maar moet het zelfde belasting afdragen als iemand die dubbel verdiendt het is niet gelijk getrokken.
  2 verdienen 2 keer afragen 1 keer verdienen 1 keer afdragen en nevens je loon dat zou eerlijk zijn maar om voor ons het zelfde aftedragen als 2 verdieners is niet reeel wij verdienen ook niet zoveel.

  en ik ben het met je eens dat je als moeder ook werkt en wel 24 uur perdag en niet 8 uurtjes je trekt de deur dicht en gaat naar huis

  groetjes petra

 3. Dus je vind het wel acceptabel dat de overheid niet werken subsidieert met een aanrechtsubsidie en mensen die hard werken voor hun geld afstraft?
  (Ik constateer alleen en stel een vraag, ik veroordeel de keuze van mensen om thuis te blijven niet).
  Ik persoonlijk zou het liefste zien dat ze kinderbijslag afschaffen en in plaats daarvan kinderopvang gratis maken. Om zo vrouwen te stimuleren financieel onafhankelijk te zijn (van hun partner). In Scandinavische landen werkt dit systeem prima.

 4. onee das leuk mag je gratis en voor niks je kinderen in een chreche stoppen leuk hoor daar voor zet je ze vooral op de wereld.

  om ze lekker door een kleuterjuf te laten opvoeden.

  nou sorry hoor ik vindt dat vrouwen niet gestimuleerd te hoeven om te gaan werken als ze dat willen doen ze dat wel zonder of met stimulans ik vindt wat de regering nu doet is dwingen we moeten op school eingelijk allemaal al vwo doen want dan komen we hoog in de maatschappij terecht en daarnaast moeten we ook met zoveel verstand al onze kinderen in de opvan gooien dus wel zelf dragen en zelf baren maar vooral niet zelf opvoeden straks komt de regering over 10 jaar nog met het idee dat je voor het zwanger zijn ook maar aan speciale opvang moet overlaten oef je helemaal geen verlof meer

 5. als ik zou werken en dit is door een maatschappelijk werker uitgevogeld zou ik minder hebben dan ik nu heb.
  nu hebben wij 1800 euro in de maand als ik zou werken zou ik inerdaad meer hebben wel 2000 euro in de maand (parttime werken aangezien fulltime gewoon not done is hier)

  maar tegen over die 2000 euro inkomsten zou al 400 euro minimaal afgaan per maand voor de opvang want ik kan mijn kinderen niet naar een reguliere opvang brengen dus dan moeten ze naar speciale opvang dat is erg duur wordt niet meer vanuit pgb vergoedt want overal wordt gekort.
  dus zou ik in plaats van de 1800 die ik nu heb 1600 hebben. is toch 200 minder kijk als de kinderen naar school gaan wil ik ook weer parttime werken maar zolang dat nog niet het geval is vindt ik dat 1 van de ouders thuis hoordt te zijn en er voor hunb kind moet zijn tegenover de ouders kan geen opvang tippen.

  dus voor de eerste 5 jaar zeg ik thuis en daarna werken en of dat nou vader of moeder is maakt niet uit.
  gezin was ooit in nederland de hoeksteen van de samenleving nog even en de kinderopvang is dat want dan is er geen gezin meer alleen mensen die kinderen savonds naar hun bed brengen en is het goh wie zijn eingelijk die mensen die zaterdag en zondag zonodig in het bos willen wandelen.

  het werkt 2 kanten op niet iedereen is in de positie om te gaan weken.

  jouw woorden kwetsen ontzettend voor de groep die hun best doet hun kinderen naar hun beste inzien opvoeden vrijheid van keuze is er al iet meer je wordt gedwongen en dat is niet eerlijk

 6. @ Petra : Dat is jouw mening. In Scandinavische landen hebben vrouwen een andere mentaliteit: daar vinden ze het juist in het belang van het kind: kleuterjuffen op de creche hebben er immers voor geleerd en weten hoe je met kinderen om moet gaan bovendien leren kinderen er met elkaar te spelen.

 7. Toch vind ik dat ergens ook wonderlijk: dat je er als (Scandinavische) ouder oprecht van overtuigd kunt zijn dat je baby/kind beter af is bij iemand anders.

  Is dat niet juist een verarming?

  Toen mijn kinderen nog baby’s waren, was ik er vast van overtuigd dat ze bij mij, hun moeder, het allerbeste af waren. Of hun vader.

  Overigens schetst Marieke Stellinga in haar boek ‘Het glazen plafond’ een angstwekkend beeld van Noorwegen, een van de landen die altijd als voorbeeld wordt gepresenteerd. Daar heb je als ouder inderdaad de keuze niet meer om zelf voor je kind te zorgen.

  Ik hoop toch niet dat we daar in Nederland ook naar toe koersen.

 8. Een neef van ons woont in Zweden. De opvang is er goed geregeld. Maar wat doe je als je eerst 40 km de ene kant op mag rijden om je kinderen bij de opvang te brengen en dan 100 km naar je werk wat de andere kant op is? Mijn neef werkt vier dagen, zijn vrouw drie. een week heeft zeven dagen; maw. op zondag mag je werken. Ideaal niet?
  Ik vind dat ieder mens zijn eigen kinderen mag opvoeden, dat moet een recht zijn. En dan maakt het onze regering niet uit hoe de staatskas wordt gevuld. Over de rug van de werkenden. Nederland wordt zo een derde wereld land. Ik wordt te oud voor deze wereld, dat geef ik toe.
  Groeten
  Gerrie

 9. spaarvarkentje

  er is niemand die beter voor een kind kan zorgen dan zijn eigen ouders.
  en dan kan een kleuter juf er wel voor geleerd hebben maar die hebben niet een moeder kind band ik ben ook bang dat dat een verarming is en zeker geen verrijking.

  en dat samen spelen betrefd daarvoor zijn hier in nederland peuterspeelzalen.
  je kan mij niet wijsmaken dat een kleuterjuf of opvangleidster beter weet hoe je met een kind moet omgaan of weet wat dat kind nodig heeft omdat ze haar wijsheid uit boeken heeft terwijl een moeder vanaf het beginaf aan op haar moedergevoel kan vertrouwen en meestal ook gelijk heeft.

  ik zou het jammer vinden als kinderen niet meer vrij kunnen buitenspelen alleen achter de hekken bij de chreche en een juf jouw even verteld hoe je met je kind moet omgaan zoals ij het zegt wordt het erg klinisch en moet je dus eerst een diploma halen om een goede ouder te zijn.

  nou ik heb geen diploma daarvoor maar een hart volliefde iedereen met een kookboek kan koken iedereen met een goedboek over een leidingtje aanleggen kan dat maar moeder of vader zijn komt van binnen en dat kan je niet uit een boekje leren dat is een gevoel en dat zit heel erg diep vanbinnen en dat kan je niet leren.

  dat weet je pas als je zelf een ouder bent. in scandinavie durven de vrouwen niet eens te zeggen dat ze het hier in bolland mooier vinden bijv omdat vrouwen tot aankomend jaar zelf de keus hadden als zij bij hun kind willen zijn worden ze voor gek verklaard. na het eerste jaar is het uit met de pret hop aan het werk en ach je kind wordt wel voor gezorgt of dat net zo goed is als dat de ouder dat kan en of het kind dezelfde kwaliteit aan liefde en zorg krijgt als dat het zou hebben van de eigen ouders dat is maar de vraag.

  ik zorg liever zelf voor mijn kinderen ik ga zelf wel met ze naar artsen en scholen en ik beslis liever zelf of ik ze laat peuteren of niet.

  ik weet wat het beste is voor mijn kind en niet de kleuterjuf en niks of niemand kan papa of mama vervangen. niet als je een liefdevol leven wilt hebben (en hiermee heb ik het niet over adoptie ouders want die groeien mee met de ervaring en die moeten inderdaad cursus doen dus die zijn gecertificeerd) bij eigen ouders.

  ik hou ziels veel van mijn kinderen en ik wil van ze genieten en niet ove 10 jaar denken wat heb ik veel gemist of dat ik ze niet ken

 10. @ Petra, ik ben het wel met je eens dat ouders uiteindelijk zelf de keuze moeten maken over hoe ze hun werktijd indelen en dat combineren met hun kinderen. Voor de ene moeder werkt fulltime werken het beste, voor de ander parttime, en de derde kiest voor huismoeder. Het ligt maar net aan de situatie. Maar ik vind dat de overheid vrouwen best mag ‘stimuleren’ (met fiscale voordelen bijv.) om fulltime te werken. ‘Stimuleren’ is niet hetzelfde als ‘dwingen’. Mij persoonlijk lijkt het nogal zonde als je eerst een studie doet (een studie die overigens medegefinancierd is met overheidsgeld) en er vervolgens niets mee doet. Bovendien geldt: hoe langer je niet werkt (of: hoe groter het gat op je CV is), hoe moeilijker het wordt om later nog aan de bak te komen. En wat als je gaat scheiden? Dan sta je met je kind op straat, zonder inkomen. (En nu kun je wel zeggen ‘Ik ga nooit scheiden’, maar dat weet je nooit zeker. Feit is dat eenderde van de huwelijksparen in Nederland ook weer scheiden).

 11. De belastingdienst zou iedereen gelijk moeten behandelen. Het is mij werkelijk om het even hoe iemand zijn dagen indeelt. Fulltime, parttime, niet werken. Ik vind het allemaal prima. Ik heb er geen oordeel over. Ik heb er voor gekozen om fulltime te werken (met 2 kinderen). Iedereen mag het daar mee oneens zijn en derhalve in de eigen situatie een andere keuze maken. Ik verwacht alleen wel net zo veel respect voor mijn keuze, als ik heb voor de mensen die anders kiezen. En kom bij mij niet aan dat ik minder van mijn kinderen zou houden (dat hoor ik wel eens). Dat vind ik bijzonder laag en extreem onder de gordel. Mensen weten de achtergronden niet. Ik voel me trouwens ook niet altijd geroepen om die achtergronden met iedereen te delen. Laten we elkaar gewoon respecteren. (Punt)

 12. Ik vind het ronduit belachelijk dat tweeverdieners minder belasting betalen. De maatschappij doet er alles aan om te zorgen dat beide ouders gaan werken.
  Waar ze niet bij stil staan, is dat kinderen opvoeden al een full-time baan is. Wat niet wil zeggen dat ik het niet met plezier doe. Het is de mooiste baan die je maar kan bedenken.

  Ik ben zelf ook een werkende moeder, omdat wij het geld echt nodig zijn om rond te komen. Maar als ik de keus had, dan bleef ik ook thuis.
  Ik heb voor mijn kinderen gekozen en wil er ook zelf voor zorgen.
  Maar de maatschappij bepaald of dat wel of niet kan.

  Nu zit ik even in de ziektewet omdat de druk te hoog was. Ik moet eerlijk zeggen dat de combinatie, werk gezin en huishouden erg zwaar is.
  Nu ik bij de deur ben, merk ik dat mijn kinderen hier veel rustiger op reageren. De hele sfeer thuis, is in no-time veranderd.

  Dus nogmaals: Als wij het met 1 inkomen zouden kunnen redden, dan bleef ik thuis. Mijn kinderen zijn mijn kostbaarste bezit!
  Ik wil zelf mijn kinderen opvoeden, en dit niet laten gebeuren door een kinderopvang instantie.

 13. Ben ook fulltime moeder en huisvrouw. Manlief is kostwinner. Ik hoop dat de belastingvrije voet blijft want het is toch bijna 170 euro per maand.
  Helaas kan ik vanwege mijn gezondheid niet werken, maar thuis kan ik wel aanrommelen en zo aldoende besparen.
  Het is wel jammer dat een kostwinner meer belasting betaald, maar aan de andere kant is een tweede inkomen soms een tweede kostenpost.
  Tweede auto, duurdere kleding, kinderopvang, minder tijd om creatief te consuminderen.

  Groetjes Monique (via Teunie’s blog de jouwe gevonden en ik vind ‘m erg leuk!)

 14. wat heel jammer is, men vergeet dat je als je ervoor kiest om thuis te blijven voor de kinderen ook veel goeds doet. Soms is het gewoon noodzakelijk. Een kind wat anders zeer waarschijnlijk zou ontsporen heb ik op die manier in het gareel kunnen houden. Nu gaat het aardig goed. Een zeer sociaal iemand geworden. Dus mijn beloning is nu een straf van de overheid geworden, dit terwijl ik de gemeenschap veel geld bespaard heb. En daarbij ik kan niet eens werken vanwege behoorliijk forse artrose. Maar ja, uwv he? Artrose is geen chronische ziekte. Hoe moet dit dan verder?

 15. soms kun je gewoon niet anders. zelf heb ik artrose in mijn hele lichaam en dan fors. Maar het uwv ziet dat niet als ziekte. Maar werken gaat gewoon niet, dwz alleen op mijn eigen tempo. Dus nu wordt ik dubbel gestraft omdat ik thuis “moet” blijven. Is toch niet echt eerlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.