Opvoeding

Tussendoortje op school

Schoolgids 2009/2010

‘Voor de pauze kunnen de kinderen iets gezonds te eten en te drinken meenemen. Bij voorkeur geen snoep (en veel tussendoortjes vallen daaronder) meegeven!’

‘Wilt u de traktatie feestelijk maar bescheiden houden (en liever geen snoep)? Liever ook geen extraatje voor de leerkrachten. Zij vinden het prettiger om gewoon mee te delen.’

Rond half tien hebben de kinderen een korte pauze op school, en als versnapering geef ik ze in hun trommeltje een stuk appel mee en zo’n voorverpakt ontbijtkoekje van de C1000 of Hema.

En na acht jaar lekkende drinkbekers heb ik alle bekers in de ring gegooid, en ben overgegaan op drinkpakjes van de Aldi, Lidl, of het merk Wicky. De pakjes bestaan uit appelsap, sinaasappelsap, ‘fristi’, of chocolademelk. Schoolmelk heb ik overwogen, maar viel af vanwege de relatief hoge kosten. De pakjes bevallen zowel mij als de kinderen uitstekend. ‘s Avonds zet ik de trommeltjes klaar, en de kinderen pakken zelf een pakje drinken uit de grote la waar ik ze allemaal heb ingesmeten.

Maar ondanks de oproep in de schoolgids, smullen veel andere kinderen van roze koeken, marsen en nutsen, en balen de mijne van hun bruin uitgeslagen appel en ontbijtkoekje.

Traktaties bestaan ook vaker uit zakjes chips dan uit gezonde traktaties. En sinds kaas en worst in diskrediet is gebracht, omdat het hartstikke vet zou zijn, is ook die Gouwe Ouwe verdwenen.

Wat geven jullie je kind mee voor de pauze op school, en hoe doen jullie dat met kindertraktaties?

Similar Posts

15 Comments

 1. Hier precies hetzelfde decreet. Ik schil ‘s ochtends een bakje met 3 soorten fruit (appel/peer/banaan/ kiwi/druif al naar gelang seizoen) voor mijn 3 kinderen en geef ze een flesje water mee. Voor de lunch (bij ons continu-rooster) een broodtrommel met een beker (mepal) met half dubbel fris/half water.

  Alleen op woensdag een pakje Wicky en een “chocolino”, een wit bolletje met chocolade snippers (een soort stracciatella broodje, haha).

  Tractatie: iets cake-achtigs en de laatste keer: melo-cakes!

 2. Mijn kinderen zijn al groot dus die geef ik niets meer mee!!! Maar ik heb hier natuurlijk wel een mening over. Ik vind dat gewone tussendoortjes inderdaad gezond moeten zijn. Maar zo nu en dan een uitzondering mag best wel. Ik gaf mijn kids bijvoorbeeld rond Pasen soms een chocolade eitje mee. En dat was dan ook echt een verrassing. Daar hebben ze het nu nog wel eens over!!!
  Waar ik wel altijd problemen mee had waren de traktaties. Ik vind dat dat echt niet gezond hoeft te zijn. Wees nou eerlijk: nemen volwassenen ook een stukje appel bij hun koffie als er iets te vieren valt???? Kom nou zeg, je bent jarig en dan is het ook feest!!! Natuurlijk moet je niet overdrijven maar een snoepje mag best. Mijn kids kregen dus een zelf gekozen lekkernij mee naar school om te trakteren en ik moet zeggen: ik heb nooit klachten gehoord:)
  Groetjes,
  Karin

 3. Bij ons is het het altijd fruit mee behalve op woensdag en vrijdag (lange ochtend) dan mogen ze een koekje oid mee. Dit weten ze, en er valt niet aan te tornen. Als ze overblijven op school, een pakje drinken en een klein snoepje voor na het eten..
  Gr. Mari

 4. Hier ook bruine boterhammen en fruit. Behalve op vrijdag dan krijgen ze wat bijzonders mee( een pannenkoek een zelfgemaakt pizzabroodje of een lekkere stroopwafel) Ik koop gewoon van die kleine flesjes bubbelwater bij de lidl (ik vul ze ook gewoon na met kraanwater)
  gr. mirjam

 5. Ik hoorde laatst van mijn buurvrouw dat haar zoontje (dat op de basisschool zit) frikandellen en kroketten getrakteerd had op school met zijn verjaardag! De buurvrouw was deze voor de pauze gaan halen bij de plaatselijke snackbar, en had ze toen naar school gebracht. Ik was echt verbaasd hierover. Maar volgens haar was het helemaal niet raar: ook werden er regelmatig tompoucen, boterstaven e.d. getrakteerd. Nou, dan is een zakje chips nog erg ‘gezond’ daarbij vergeleken.

 6. toen ze hier nog een tussendoortje voor de pauze meenamen was dat iets als een evergreen of liga. Wat onze dochter ooit heeft uitgedeeld was zoute stokjes/pepsels, de leerkracht was erg blij en de kinderen ook. Ook een eigen gebakken cake in plakjes werd erg gewaardeerd als tractatie met een pakje drinken.

 7. Mijn zoontje geef ik na bassischool vaak een evergreen of kapitein koek mee meestal doe ik hier ook een stukje fruit bij bijv. een halve appel mijn dochtertje gaat naar de peuterzaal en laat ik ook 1 koekje kiezen met een stuk fruit.
  Laatst met een info avond stelde de juf ook voor dat er geen chocolade koeken meer mee mochten worden genomen maar helaas houd niet iedereen zich hieraan. Persoonlijk vind ik het nogal onnodig om een kind van 5 chocolade koeken mee te gaan geven.Het leverde onder de kinderen onderling nogal wat scheve gezichten op.
  Ik was laatst nogal verbaasd mijn dochtertje kreeg op de peuterzaal een kokertje (klein) met Pringels chips getrakteerd. ik persoonlijk geef mijn kind van 2,5 nog geen pringels. Ook op de bassischool is het standaard chips trakteren soms dus 3 keer per week en brood tussen de middag gaat er dan bijna niet meer in. Mijn zoontje heeft laatst cakejes getrakteerd die we samen hadden gebakken.

 8. Bij ons vinden fruit gelukkig erg lekker en meestal geef ik ze dus appel, banaan of mandarijnen mee. Eén keer per week iets lekkers: ontbijtkoek, een zelfgebakken muffin, nep-evergreen. Drinken doe ik nog wel in een beker voor de jongste, de oudste heeft een kleine flesje.

  Tractaties zijn een tracatie en dan hoeft het van mij niet persé verantwoord te zijn. Gewoon lekker of een mix van lekker en gezond (soepstengel met dropveter en vis, of mandarijnenwuppie met spekjes en rolletje drop als hoedje). En ik let op de leeftijd, op de peuterspeelzaal doe ik andere dingen dan in groep 4.
  Iemand anders zei het ook al: op je eigen feestje eet je ook niet alleen een appeltje of mandarijntje bij de koffie :-)

 9. Wij gaven ook altijd trouw fruit mee en een beker water. Tja, dat lustten ze het liefst. Dat water dan. Van het fruit baalden ze, want ze waren ook zo’n beetje de enigen. Op vrijdag vaak een koek.

  Als leerkracht stimuleer ik de kinderen enorm om fruit mee te blijven nemen. Bij de kleuters tel ik het aantal kinderen dat fruit heeft meegenomen, maak soms zelfs een staafdiagram, en het is echt de sport voor hen geworden om zo hoog mogelijk te scoren met de klas. En ik maak toverappels en mandarijnolifanten, een bananentelefoon als ik ze moet helpen om hun fruit ‘open te maken’. Erg leuk altijd en het werkt echt!
  In de bovenbouw liet ik dagelijks een kind van al het meegenomen fruit een fruitsalade maken, waar de kinderen met fruit van mee mochten eten.

 10. leuke post! Mijn kinderen geef ik een bakje met fruit mee voor ‘s morgens, in de namiddag krijgen ze een (gezonde) koek of een boterhammetje.

  Voor de traktaties bak ik van die kleine cakejes of krijgen ze een sapje en een appel. Ik weiger mee te doen aan al die prulletjes die veel mensen geven bij een verjaardag of snoep.

 11. Bij ons (continuerooster) krijgen ze altijd 2 bekers mee, 1 met ranja voor de korte pauze en één met yoghi, chocomelk voor de lange pauze.

  Ze krijgen altijd fruit mee naar school, m.u.v. woensdag dan soms een koekje.

  Ik weiger beslist om mee te gaan in de hype om je kind van allerlei ongezonde zoet spul mee te geven.

  Bij ons is soms schokkend wat er in de lunchtrommeltjes zit, naast brood ook nog snoep en koekjes, chocolaatjes e.d. De kinderen eten dan natuurlijk eerst het snoep op en brood gooien ze weg….

  Mijn kinderen krijgen alleen brood mee. Ze vragen wel eens om iets voor na het brood eten, maar dat weiger ik nog steeds. Ze doen daar ook niet super moeilijk over.

 12. oeh, ik blijk duidelijk niet de enige te zijn die zich verbaasd over al die chcoladekoeken!
  mijn dochter krijgt fruit of een volkoren koek mee met ranja in een beker. (gelukkig nog geen last gehad van lekkende bekers!)…. af en toe geef ik haar een “luxe koek” mee en dan is ze extra blij maar gelukkig vind ze het zelf (nog?) normaal dat ze iets gezonds mee krijgt.

 13. Mijn dochter krijgt een beker mee (ook nog nooit last gehad van lekkende bekers) met appelsientje (ik kies voor de sap met de minste suikers) en een sultana/liga of fruit. Als ze overblijft, krijgt ze schoolmelk. Qua prijs vind ik het nog goedkoop, 34 cent en het is lekker koud. Pakjes doe ik niet aan, veel te veel suiker.
  Daarnaast krijgt ze 2 boterhammen mee.

  Twee weken geleden nog aangegeven bij de juf dat er teveel snoep wordt getrakteerd. Ik heb echt niets tegen een snoepje maar hele zakken chips en snoep tegelijk gaat mij iets te ver, zeker om 10 uur in de ochtend.

 14. Hier krijgen ze zo’n 3x in de week fruit mee (in de winter: bijv. mandarijn, appel, peer, druiven in de zomer: aardbeien, appel, kiwi, stukje meloen, etc.etc. soms ook komkommer) en de andere 2x een Liga of (heel gezond) een rijstwafel.

  Tractaties..Tja, het wisselt van cakejes tot kaas met een druif en worst met een komkommerschijfje..
  Soms ook op peren/aardbeienijsjes (zonder suiker, van de AH)..

 15. Elke dag een pakje? Vijf kinderen? Wat een enorme afvalberg levert dat op! Ik schrik ervan. Je hebt tegenwoordig prima bekers van Mepal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.