Tropenjaar

tropenjaarIedereen kent denk ik wel de uitdrukking ‘Tropenjaar’ als het gaat om het eerste jaar dat je een kind hebt. Het boek Tropenjaar gaat hier over. Maar verwacht geen ‘hilarische’ chicklit. Het is een serieus geschreven boek, dat denk ik tegen heel wat benen zal schoppen. Want Elisa Albert is zeer pro borstvoeding.

Zo erg zelfs dat ze flesvoeding wegzet als slechte voeding.

Lees mijn review op mijn blog over boeken.

Similar Posts

11 Comments

  1. Dat idee heb ik juist helemaal niet Daantje. Ik heb juist altijd het gevoel dat je vooral niet te positief moet doen over borstvoeding!

   Grappig hoe de beleving onderling kan verschillen!

 1. De discussie/vraag over borstvoeding of flesvoeding is eindeloos en moet je maar niet meer willen voeren. Iedereen verdedigt zijn (haar) eigen keuze. Je kunt het ook niet veranderen, zoals andere keuzes wel.

  Dat ziekenhuis/thuis bevallen verhaal is ook zo’n “ding”. Het is gebeurd, voorbij, je kan het niet veranderen. Dus argumenten voor of tegen hebben geen zin. Je kunt je kind niet terugduwen en zeggen “ik doe het anders”.

  Verder is het voor een groot deel verkleinen van je “cognitieve dissonantie” zoals dat ook in de marketing heet. Als je een (dure) Miele wasmachine koopt, ga je min of meer automatisch tegenover iedereen die keus “verdedigen”, met argumenten die bij jouw keuze passen.

  Bevallingen thuis/ziekenhuis, voeding fles/borst, hou op.
  Het is gebeurd, en inmiddels eten ze brood neem ik aan (die van mij wel). Hoewel ik wel gezien heb in de tropen dat kinderen echt jarenlang de borst krijgen omdat “er niks anders is”. Dat is geen keuze.

  Ik vind een andere vraag veel belangrijker: als het niet goed ging (bv. de bevalling), hoe word je daar dan bij geholpen, wat zijn de mogelijkheden, hoe zoek je hulp, waar vind je dat. Maar ook: hoe kom je erachter dat je je zo ongelukkig voelt terwijl iedereen vindt dat je moet stralen van geluk (met een beetje geluk heb je een gezond kind, zeg maar). Dat er een groot trauma achter kan schuilen, ik zal maar zeggen “geen roze wolk” dáár mag wat mij betreft wel wat meer aandacht voor zijn.

  P.S. Ik kan je posting niet meer vinden over gratis ansichtkaarten, maar ik heb er een voor je!

  Geniet van de zon vandaag!

  1. Ik denk dat het inderdaad een discussie is van de categorie: ‘Agree to disagree.’

   In het boek Tropenjaar krijgt de hoofdpersoon te weinig hulp na de voor haar traumatisch verlopen bevalling. Ze voelt zich praktisch verkracht door de artsen.

   Bevallingen kunnen inderdaad heel heftig zijn.

  1. In Tropenjaar is het juist het feit dat borstvoeding geven lukt dat haar helpt om weer vertrouwen in haar lichaam te krijgen na de traumatische bevalling. Want die is in de ogen van de hoofdpersoon inderdaad ‘mislukt’.

   Het interessante van het boek is dat haar buurvrouw wel zo’n droombevalling heeft, maar bij haar lukt de borstvoeding dan weer niet. Het mooie is dat de hoofdpersoon haar hier bij kan helpen, en zo herstelt van het trauma dat haar bevalling was.

 2. Zoveel moeders, zoveel meningen over dit onderwerp, ik heb me er nooit druk om gemaakt. Toen mijn zoon geen borstvoeding wenste, vond ik het geen enkel probleem over te gaan op de fles. Hij heeft er niet onder geleden volgens mij :-)

  1. Dat vind ik een mooi uitgangspunt Gerda: ‘Zoveel moeders, zoveel meningen.’

   Die uitspraak kunnen ze eigenlijk wel op posters zetten en in bushokjes plaatsen! Ik denk dat het voor veel vrouwen een heel fijn motto is dat de druk van de ketel haalt.

 3. Een boek wat ik als kraamverzorgster heel interessant vind.
  Ik heb het meteen aangevraagd bij de bieb.
  Dank je wel voor het review .
  Zo kwam het onder mijn belangstelling.
  groetjes, Franca.

  ps laten we vooral ieder zijn eigen ding laten doen.
  Borstvoeding is geweldig, met flesvoeding komen ze ook prima groot!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.