Top 10 vergeten groenten

Gepost November 13, 2014 in Van alles en nog wat / 15 Comments

vergeten groenten
Klik op het plaatje voor de gratis app met advies over groenten!
 1. Aardappel (42,7%)
 2. Sla (35,1%)
 3. Bloemkool (23,9%)
 4. Komkommer (18,3%)
 5. Broccoli (14,6%)
 6. Boontjes (14,2%)
 7. Spinazie (12,6%)
 8. Andijvie (10,9)
 9. Uien (10,4%)
 10. Wortel (9%)

Weet je wat bovenstaand lijstje betekent?

Dit zijn de groenten die het vaakst worden weggooid. En met stip bovenaan staat de aardappel! Daarom komt Honig met een handige, gratis app met inspiratie en informatie over groentes.

Van aardappeleters naar aardappelvergeters!

En dan te bedenken dat we ooit bekend stonden als aardappeleters. Vincent van Gogh maakte er zelfs een schilderij van: De Aardappeleters.

aardappeleters
Toen we onze aardappels nog netjes opaten!

Maar het land van de aardappeleters is het land van de aardappelvergeters geworden!

Voedsel verspilling

Gemiddeld gooien mensen in Nederland zo’n 50 kilo goed voedsel weg. En bijna de helft van de Nederlanders gooit wekelijks groenten in de Kliko. Wel is het zo dat ouderen veel minder vaak groenten weggooien dan jongere mensen. Maar de meerderheid voelt zich wel bezwaard.

Hoe komt dat? We voelen ons er vervelend over, en toch doen we het!

Een belangrijke oorzaak van groenten weggooien is dat we niet goed weten wat we er mee aan moeten. Ik heb me daar ook wel eens schuldig aan gemaakt moet ik bekennen. Want wat moet ik met dat restje bloemkool doen? Het is te weinig voor een maaltijd! Daarnaast bewaren veel mensen de groenten niet goed, waardoor ze verleppen.

Haal alles uit je groente: ‘Maak er soep van!’

Honig wil hier iets aan doen!  Ze roepen iedereen op:

‘Haal alles uit je groente. Maak er soep van.’

Zo sla je drie vliegen in één klap: het is goed voor het milieu en je portemonnee. En het is ook nog eens gezond!

Op Facebook.com/honig kun je een handige soep- en bewaarkom winnen!

Gratis app: advies over groentes

Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Download dan de gratis app met advies over groenten.

Wat doe jij met je groenten? Welke vind jij lastig?


15 responses to “Top 10 vergeten groenten

 1. bespaarzuinig

  Ik gooi soms vergeten restjes overgebleven eten weg.
  Ongekookte groenten verdwijnen hier zelden in de kliko

  Misschien dat ik ooit zelf een magnetron op het werk neerzet.
  Dat zou erg schelen in het weggooien

 2. Bij vergeten groentes dacht ik meteen aan pastinaak, blauwe aardappelen en dat rijtje in plaats van aan groenten die weggegooid worden. Maar goeie tip hoor! Hier worden echt nooit groenten weggegooid.

 3. Ik moest ook aan pastinaak denken 😉 En is aardappel wel een groente?? Heb daar eigenlijk nooit zo bij stilgestaan. Ik eet het in elk geval nooit als groente.

  Wij gooien bijna nooit groentes weg, want ik koop het meestal pas op de dag dat ik het ga eten.

  Opzich een leuke actie van de Honig, vind ik. Goede manier om een probleem op te lossen en tegelijk je eigen producten te promoten 🙂

 4. ik gooi soms echt te veel weg, of geef het aan de hond…
  Komkommer heb ik altijd in huis, overal lekker bij en eten de kids wel dus dan is dat hun groente….

 5. Aardappels worden hier echt nooit weggegooid, stukken aardappel die paars of groen zijn uitgeslagen dan weer wel. Meestal kook ‘k ze ook voor 2 dagen om de volgende dag opgebakken aardappel te eten. Ook door de omelet of in de soep is gekookte aardappel een prima vulling!
  Sla verlept makkelijk en daarom haal ‘k altijd iceberg-sla, is wel een week goed te houden, de groente die hier ‘t makkelijkst vergeten wordt is de bloemkool 🙁 omdat we liefhebber zijn.
  groet

  • Lot

   Zelfs verlepte sla is nog goed te bakken. Uitje fruiten tot zacht, sla in repen erbij, scheutje ketjap,wat sambal en snel doorroeren, ik vind het heerlijk zo. Met ijsbergsla kan het natuurlijk ook.

   Overgebleven groentes vries ik ook vaak in als het weinig is en dan pas soep indien ervan alles genoeg is.

  • Ik vind bloemkool ook lekker. En het is regelmatig in de aanbieding. De kinderen vinden bloemkool níet zo lekker. Dus dan verschuil ik me achter de aanbieding: ‘Ik kan er niks aan doen. Het was in de aanbieding, dus ik móést wel!’

 6. Tegenwoordig probeer ik geen eten meer weg te gooien van wat we over hebben. En het eten dat ligt te verpieteren omdat het dringend gekookt en gegeten moet worden, heeft voorrang. Dat eten we ‘s avonds. Waar we zin in hebben is dus niet meer leidend in wat we eten. Maar je kunt er vaak nog best lekkere dingen mee doen. Veel vriezen we in, omdat het dan weer ergens door de pasta of de soep kan. Ideaal. Alleen verlepte sla blijf ik lastig vinden… Ik ken sla echt alleen als ‘salade’. Moet ik me toch eens in verdiepen!

 7. Ik ben van de AVG-generatie: mijn ouders aten vroeg veel aardappelen, vlees en groenten. Dus ik kook zelf liever met pasta, rijst, couscous of quinoa.
  Onze dochters daarentegen eten heel graag AVG, dus het wordt hier niet vergeten. In stamppotten bijvoorbeeld of met bloemkool, balletje gehakt en sateh-saus. (sateh? ja heel lekker met bloemkool!)
  Omdat ik maar 1x per week boodschappen doe, en dan ook de groentes haal, eten we hier – net als bij elkedagmama – de groentes die het eerst verpieteren. Dus aan het begin van de week de zak groentemix in de pasta en aan het eind van de week de spruitjes, courgette en aubergine.
  En op vrijdag is het restjes dag en eten we de kliekjes van de afgelopen week. Daarna gaat het weg (zelden) want dan beginnen we lekker vers opnieuw 🙂

  Aardappel (42,7%)
  Sla (35,1%)
  Bloemkool (23,9%)
  Komkommer (18,3%)
  Broccoli (14,6%)
  Boontjes (14,2%)
  Spinazie (12,6%)
  Andijvie (10,9)
  Uien (10,4%)
  Wortel (9%)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.