Tijdschriften opruimen: tips en tricks

tijdschriften organiserenAls je veel tijdschriften in huis hebt, kan dit een rommelige look geven.

De simpelste oplossing is natuurlijk de tijdschriften gewoon weg doen. Maar vaak staat er nog iets in waarvan je denkt: ‘Dat wil ik nog een keer lezen!’ of zag je een leuk recept dat je nog eens een keer wilt uit proberen. Dus blijven de tijdschriften liggen. Wachtend op dat moment dat je ze gaat gebruiken.

Ruim je tijdschriften op: tips en tricks

1. Koop een dossiermap bij de Hema en maak daar  in rubrieken.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • Recepten
 • Blog inspiratie
 • Verhalen
 • Citaten
 • enz.

Scheur vervolgens het betreffende artikel/recept/verhaal/pagina met citaat uit het tijdschrift en doe dat in je dossiermap. Zo kun je het later makkelijk terug vinden. En het tijdschrift kun je nu wel degelijk weggooien! Dus hup, in het oud papier er mee. Of:

2. Geef tijdschriften door aan vrienden of buren

Ik wissel geregeld tijdschriften uit met mijn maandochtend koffievriendinnen. Zij krijgen van mij roddelbladen, die ik weer van mijn moeder heb gekregen. En als ik bof krijg ik van hen een Linda of zelfs een Flow!

3. Word lid van een leesmap

Het voordeel van een leesmap is dat de tijdschriften weer worden opgehaald. Zo kunnen ze dus ook geen rommel worden.

4. Zeg je abonnementen op, en lees of leen de tijdschriften in de bieb

Net als bij een leesmap voorkom je op deze manier dat tijdschriften zich opstapelen in je huis. Zie je iets interessants dat je wilt bewaren? Kopieer het artikel dan, of noteer de belangrijke punten in je agenda.

5. Koop een leuke tijdschriftenhouder

Dit is een leuke, maar een beetje gevaarlijke tip. Want als je echt wilt opruimen moet je er voor waken dat je allerlei opbergsystemen gaat kopen. Vaak is het beter spullen echt weg te doen, dan ze in een nieuw systeem te ordenen. Maar sommige tijdschriften wil je misschien echt wel graag houden. En dan zijn er allerlei leuke constructies te bedenken om je tijdschriften mee te bewaren.

Denk bijvoorbeeld eens aan zo’n ladder die je tegen de muur zet. Daar kun je tijdschriften over heen hangen. Maar er zijn ook staande, platte kasten die je schuin tegen de muur zet die speciaal voor tijdschriften zijn. Daarmee stel je ze als het ware ten toon.

Mijn eigen methode om tijdschriften onder controle te houden is ze lenen uit de bieb, en doorgeven aan anderen. Vooral die laatste methode is leuk, omdat je zo anderen een plezier dioet!

Heb jij veel tijdschriften in huis? En wat doe je er mee als je ze uit hebt?

25 Responses to Tijdschriften opruimen: tips en tricks

 1. Ik heb bijna nooit tijdschriften in huis. Er liggen nu een aantal vt.wonen van een collega, die ik weer ga wisselen met een andere collega. En een hobbyblad maar daar zitten dingen in die ik weer ga gebruiken bij het kaarten maken.
  Ook heb ik laatst mijzelf het b.ladcadeau gedaan(1+1 gratis), dus nu krijg ik een paar maanden de f.low en vt.wonen. En die geef ik later weer aan een vriendin of mijn zusje. Afhankelijk wie ik het eerste zie en of belang bij heeft. En bij belang bij beide dan vraag ik het terug en kan de ander het krijgen.
  Ik vind ze zo duur vandaar dat ik ze (bijna) nooit meer koop, heb ze altijd vrij snel weer uit en dan kun je er niks meer mee. Lees dan liever een boek op mijn e.reader.

  • Ik vind tijdschriften ook relatief duur Janneke. Je betaalt ruim 5 euro voor een Flow of Linda. En wat je zegt: als je zo’n tijdschrift eenmaal uit hebt, doe je er vaak niets meer mee.

   En toch lees ik ze wel graag!

 2. Ik heb een hekel aan rond slingerende bladen. Jouw tip om een map van artikelen te maken vind ik echt een super goed idee. De tijdschriften doe bij ons liggen zijn een paar woonmagazines die er meer voor de sier liggen omdat ze ook gewoon mooi zijn om naar te kijken.

 3. Sinds kort niet meer, ik heb mijn abonnement opgezegd omdat ik het toch nooit meer las. Meestal bleven ze onder op ons tafeltje liggen, ongelezen. Zonde van het geld. De laatste keer dat ik ze heb opgeruimd heb ik eruit gescheurd wat ik nog wil lezen. De rest heb ik bij het oud papier gedaan. Als ik nu een artikel pak en het gelezen heb gaat het ook bij het oud papier. De tijdschriften van de kinderen (donald duck, pompoen, pippo) bewaren we in tijdschrifcassettes.

 4. Ik ben jaren nogal tijdschriftloos geweest i.v.m. financieel zwaar weer, want ik vind ze duur. Ik heb een buitengewoon voordelig abonnement op de Flow gehad en deze bewaar ik voor creatieve doeleinden. Soms koop ik een tijdschrift en geef het wel eens weg.
  En ik krijg van een tante altijd de Libelle die zij ook weer gekregen heeft. Ik lees ze ongeveer een jaar later. Daarna doe ik ze bij het oud papier nadat ik inspirerende zaken er uit heb geknipt.

 5. Geen problemen met rondslingerende tijdschriften, want ik heb ze niet…
  De biebbus heeft alleen een serie over het koningshuis en een tijdschrift over tuinieren…
  De hapiness en de flow vind ik wel leuk, maar te duur en lees ik dan graag eens in de binnenspeeltuin (oftewel: een middagje spelen kost me evenveel als 1 tijdschrift en dan heb ik nog een blij kind erbij ook én geen rommel ;-))

  • Het tijdschriften aanbod van de bibliotheekbus is wel heel klein Bespaarzuinig. Daar zou ik ook niet veel mee kunnen. Ik heb ook gemerkt dat het tijdschriftenaanbod per bibliotheek verschilt. De bibliotheek in het dorpje Varsseveld heeft bijvoorbeeld veel minder dan de bibliotheek in Doetinchem.

 6. vroeger had ik ook erg veel tijdschriften die ik bewaarde omdat er leuke recepten en dergelijke in stonden, toen kwam ik op het idee om alleen de leuke artikelen te bewaren en in een map te stoppen en de tijdschriften weg te doen,maar kwam er na een paar jaar achter dat ik die mappen eigenlijk ook nooit meer gebruikte , dus heb ze weggedaan en sindsdien bewaar ik tijdschriften een half jaar en geef ze dan door aan een kennis , die ze op haar beurt ook weer doorgeeft. ook koop ik nooit nieuwe tijdschriften, maar alleen bij de kringloop of op rommelmarkten en soms vraag ik ze gratis aan via internet.

 7. Oh ik heb zekerweten te veel tijdschriften in huis…..ik probeer ze door te geven. Als ik ze uit heb…..de lekkere recepten en nog een keer willen lezen dingen fotografeer ik met mn smartfoontje en dan kan ik dat altijd nog doen als ik eens zin heb. Maar nog, die tijdschriften het huis uit krijgen vind ik moeilijk, ik vind ze ook gewoon gezellig en leuk leesvoer bij bv zwemleswachttijden enzo…..

  • Een foto maken met je smartphone vind ik ook een hele leuke en originele oplossing om iets te bewaren! Bedankt voor de tip Silliesullie. Daar had ik nog niet een gedacht namelijk.

 8. Herkenbaar probleem….
  Ik heb stapels kooktijdschriften, waar ik echt geen afstand van kan doen. Gelukkig worden ze wel vaak gebruikt, maar toch…. Erg netjes vind ik het niet staan, zo’n stapel tijdschriften op het (kook)boekenrek in de keuken.
  Ik probeer al jaren een goed systeem te bedenken, maar dat is me tot op heden nog niet gelukt…. 🙂

 9. Ervaring heeft mij geleerd dat de mappen met uitgescheurde artikelen nooit worden ingekeken. Ik bewaar dus echt niks meer. Alles is terug te vinden op internet.
  Af en toe koop ik een tijdschrift als er echt iets interessants in staat. Als ik het uit heb geef ik het door aan iemand anders.

 10. Hier heel heel veel tijdschriften. Soms krijg ik een aanval en scheur de bewaarpagina’s eruit. Maar meestal gaan ze naar het goed doel, daar worden ze verkocht voor een dubbeltje per stuk. En natuurlijk steun ik ook het geode doel, dus kom met meer tijdschriften thuis dan dat ik wegging 🙂 🙂 🙂
  Maar ik de winkel zijn de tijdschriften uit NL hartstikke duur. Dus 2dehands tijdschriften, daar ben je zuinig op.

 11. Ik ben gek op tijdschriften. Zolang het maar geen roddel- of seksblad is. De meeste bladen leen ik via de bieb, maar ik koop er ook geregeld eentje los. En zo’n rubriek in een ordner werkt als een trein.
  Veel leesplezier!

 12. De mooiste tijdschriften bewaar ik, de rest wissel ik uit met mijn moeder, vriendinnen en zus. Handige dingen, of dingen voor op de wishlist zet ik op de foto en die foto zet ik dan weer op pinterest, klinkt omslachtig maar is voor mij heel handig!

  • Het voordeel van Pinterest is inderdaad dat je het dan allemaal overzichtelijk bij elkaar hebt. Ik vind dat ook een slim idee. Net zoals een foto maken van een interessant artikel op de smartphone.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.