Teveel Kerst, te vroeg?

teveel kerstmisSint was koud het land uit, of er volgde onmiddellijk een lawine aan kerstbomen, kerstornamenten, kerstrecepten en kersttips.

En gisteren werd ik geconfronteerd met een suikerzoete reclame van supermarktketen Jumbo met heuse sneeuw. Het vloog me eigenlijk een beetje naar de keel. Want het duurt nog twee weken tot Kerstmis. En al die perfecte gezelligheid op tv, met gezinnen in witte kabeltruien die genieten van een kerstdiner en elkaar, vind ik benauwend. Ik krijg spontaan zin om met kerstmis gewoon stamppot boerenkool te eten.

Het is, zoals ze in het Engels zeggen: ‘Too much of a good thing.’

Begrijp me niet verkeerd: ik vind Kerstmis een fijn feest. Maar het gaat me een beetje te hard, en teveel!

Hoe ervaar jij de verplichte idyllische Kerstsfeer die zo alom aanwezig lijkt te zijn?

Disclaimer: uiteraard moet iedereen doen waar hij of zij zich goed bij voelt, en is deze post op generlei wijze bedoeld als een aanval op mensen die in augustus hun kerstboom al hebben gezet.

Similar Posts

62 Comments

 1. Juist!en een beetje hysterisch zelfs met winkels die de meest onuitvoerbare zaken verkopen. Gewoon niet te doen. Maar je ziet het altijd met crisistijden dan willen we verdoofd worden. Ik doe er niet aan mee. Hoop alleen maar op een beetje sneeuw.

 2. Ik vind de kersttijd een heerlijke tijd!
  Ik heb ook al een paar weken de kerstcd’s aan staan in huis.
  En ook de (nep)kerststerren (rode bloemen) zijn weer van de zolder gekomen.
  Het enige benauwende er aan vind ik dat mijn familie zo aan de verplichting vastzit om persé bij elkaar te komen op deze dagen.
  Het lijkt me heerlijk om deze dagen eens door te brengen met mijn eigen gezin!
  Een paar jaar geleden was ik ziek met kerst en we konden dus nergens naar toe.
  Dat was de fijnste kerst ooit…
  Maar ik vind ook wel dat verkoop van kerstartikelen net na de zomervakantie veel te vroeg is…!

  1. Och, dat de Kerst dat je ziek was de allerfijnste ooit was zeg! Ik herken dat trouwens wel. Wij vieren Kerst ook alleen met ons gezin en dat is heel fijn inderdaad. Wij hebben om het jaar Kerst met de hele familie.

   Valt er niet te overleggen met je familie? Dat je bijvoorbeeld zegt: ‘Wij doen om het jaar mee?’ Misschien zijn er stiekem wel een heleboel opgelucht dat iemand het durft aan te kaarten. Dan ben jij degene die iedereen bevrijd van een verplicht nummer. Dat is nog eens een mooi kerstcadeau : )

 3. Het MOET zo perfect zijn. Dat irriteert mij heel erg. Wij zijn van plan om een van die dagen gewoon pizza te eten. Lekker voor de tv een leuke film bekijken in onze makkelijk zittende kleding. Heerlijk. Geen ingewikkelde hapjes of gerechten. Gewoon geen stress.

 4. Wat denk je van de kerstmuziek die vanaf 6 december al volop op de radio is. Ik vind het ook te vroeg hoor. En het wordt elk jaar eerder lijkt het wel.

  1. Ja, die arme winkelmedewerkers! Je zal daar toch al die weken steeds maar naar moeten luisteren. Ik kan me voorstellen dat je tegen de tijd dat het echt Kerstmis is helemaal klaar bent met de kerstmuziek.

 5. Toen wij met z’n 2-en waren aten we jaren op een van de kerstdagen stampot boerenkool (met of zonder gasten). En nu doen we ook een soort van aangekleed gewoon, dat lust iedereen tenminste.
  Ik streef niet naar een idyllische kerst, want daar is geen beginnen aan ;-)

 6. Het is zo jammer dat die kerststemming aangestuurd lijkt te worden door de commercie. Bomen, feestkleren, enorm luxe eten, cadeaus, het kan niet op. Mijn moeder kreeg daar ook al enorm de kriebels van en soms aten we met kerstmis, inderdaad, boerenkool ! Het is leuk om een feestje te vieren maar voor mij is kerstmis toch meer een periode van echte gezelligheid, mooie muziek etc. Liever niet te veel overdaad ! Maar wel een mooie boom naruurlijk.

 7. Hahahaha waarom denk je dat er in zoveel families juist met kerst knallende ruzies losbarsten? Het is te veel, te vroeg, teveel opgeklopt, te verplicht, teveel mensen bij elkaar (die elkaar soms niet eens mogen). Wij zijn gestopt met het familiekerstdiner en vieren het heerlijk met onze eigen kinderen en schoonkinderen.
  En….ook zij zijn niks verplicht. Geen zin? Even goeie vrienden.
  Enne…..de boom en versieringen komen er hier niet voor 15 december in :-)

 8. Haha dan zal ik maar niet zeggen dat mijn huis al sinds 14 november in de kerstsfeer is :P Ach ja, hier bestaat Sinterklaas ook niet dus dan mag het ;) En ja, ik vind kerst dus geweldig! :D

 9. Ik vind het wel leuk hoor, alleen niet in augustus al… ;-)
  Doet me eraan denken… In Amsterdam zit er een winkel die uitsluitend kerstspullen verkoopt, het héle jaar door. En wil je eens wat weten? Het is er het hele jaar door stervensdruk!

  1. Dat is toch ook apart zeg! Degene die die winkel heeft bedacht moet wel heel bijzonder zijn. Want veel spullen zijn toch echt seizoensgevoelig. Als ik een keer in Amsterdam kom ga ik die winkel zeker eens opzoeken.

 10. Heerlijk, ik hoef niets met kerst. Ik verstuur maar een enkele kaart, heb geen boom en hoef niet in de keuken de sterren van de hemel te koken.
  Ik geniet wel van de kerstsfeer, de lichtjes, de kerstmuziek op de radio. En joepie, na de kerst gaan de dagen weer lengen. Die donkere dagen vind ik niks.

  1. Ik zei het gisterochtend nog tegen mijn jongste zoontje toen we door de modder in het stikkedonker door de zandweg probeerden te fietsen. ‘Binnenkort is de kortste dag, en na de Kerstvakantie als je weer naar school gaat worden de dagen weer langer!’

   Ik vind dat ook altijd weer een fijn idee. Ook al houd ik best van de herfst en winter.

 11. Haha ik snap je wel een beetje hoor! Ik hoorde gister al mensen: “fijne dagen” tegen elkaar zeggen, een beetje vroeg nog, vind ik. Leuk dat je er een artikeltje over gemaakt hebt! Liefs, Florentine

 12. Ik vind Kerst een van de gezelligste perioden van het jaar, maar ik begrijp ook best dat het als een verplichting kan voelen. Ik had dat vroeger ook altijd heel erg, omdat ik dan altijd mee ‘moest’ naar familie. Nu gaan mijn vriend met Kerst altijd een weekendje weg, dus dan ervaar je het alweer heel anders. Dit jaar had ik de kerstboom overigens al ruim voor Sinterklaas staan. In Zweden is het namelijk heel vroeg donker, en wat lichtjes in huis maakt het dan al een stuk gezelliger.

 13. De kerstboom staat bij ons thuis wel al vanaf 6 december weer in de kamer. Op deze manier is het voor de kinderen wel duidelijk dat Sinterklaas “weer naar huis” en hoef ik ook niet nog meermalen uit te leggen dat er geen schoen meer wordt gezet. ;)

  Waar ik wel moeite mee heb (net als jij) is de perfectie en de suikerzoete reclames die je langs ziet komen. Ook de uitgebreide kerstmenu’s (met vaak grote hoeveelheden vlees en hoe exclusiever hoe beter) zijn me een doorn in het oog. Voor mij gaat het om de gezelligheid en tijd besteden met je geliefden, dat hoeft niet perfect te zijn met een 7-gangendiner.

  Groetjes, Marielle

 14. Dit jaar weer voor de Kerst veel werken (winkel) en man heeft de week ervoor waakdienst een s nachts werken.. dus 24 december als ik om 17.30 thuis kom gaan we fonduen– buiten onder ons afdakje/ingericht als jachthut… onder een dekentje en met extra kaarsen… ik zorg dat ik s morgens alles klaar heb staan en dan kunnen we om 18.00 starten… 33 jaar geleden zijn we verloofd op Kerstavond met een fondue.. 1e Kerstdag gaan we naar onze kerk om Kerst ook echt te vieren. Onze dochter komt in de middag eten en slapen, ze wil ons een nieuw spel leren. Tweede Kerstdag naar onze zoon en zijn vrouw, zij koken voor ons, wij maken het toetje.
  a.s. zaterdag kopen wij een boom bij een landgoed, net gerooid die staat echt tot na 6 januari, in de boom gaan alleen beestjes en huisjes enz. resultaat van jaren kringlopen van mijn moeder en later van mezelf. Verder geen nieuwe versieringen.. wel kaarsen op tafel.

  1. Dat buiten fonduen vind ik enorm leuk klinken. Wat bijzonder lijkt me dat Bieke. En heel erg sfeervol!

   En ik vind het ook leuk dat je dochter je een spel wil gaan leren. Wat voor spel is het?

 15. Volgens mij komt het omdat het nog veel te warm is voor de tijd van het jaar. Nu denk ik ook steeds kerstboom er al in? Ik merk dat ik weinig tv kijk want van opgedrongen plaatjes heb ik totaal geen last. Wij vieren dit jaar 3 dagen kerst met de verschillende families en dat ervaar ik als een groot rijkdom, dat is niet altijd zo geweest, zal ook niet altijd zo blijven maar voor nu, prima en op zondag mogen we bijkomen!

  Groet Annamarie

 16. Het is inderdaad erg veel, enigszins over the top. Hoewel ik wel erg van kerst hou… maar het moet zo vaak perfect zijn, er moet dit, er moet dat…
  Gelukkig “moeten” wij dit jaar niet zoveel en houden we het lekker simpel….

 17. In elke winkel die kerstmuziek en zelfs in de wachtkamer van de dokter ben ik nu al weer zat.
  Vorig jaar waren we heerlijk thuis na dag ervoor uitgebreide lunch met mijn familie.

  Dit jaar 1 dag bij kinderen vriend en een dag bij mijn moeder. Mijn vader is afgelopen jaar overleden en daarom hebben we besloten het dit jaar helemaal anders te doen en spreiden we de familie. Alles wat we samen zouden doen zou het gemis van een te groot zijn.

  1. Och, dat lijkt me inderdaad niet niks, zo’n eerste Kerstmis zonder je vader. Fijn dat jullie onderling een manier van vieren hebben kunnen afspreken waarbij het gemis minder schrijnend is.

 18. Ik vind kerst heerlijk, ik houd van de lichtjes, van de muziek, van de gehele sfeer en heb er ook gewoon veel mooie herinneringen aan maar ik vind het wel erg snel na Sinterklaas. Dat vind ik jammer, doet een beetje afbreuk aan beide feesten eigenlijk. De kids en ik gaan dit jaar weg met kerst. Wij vieren namelijk kerst altijd gewoon met zijn viertjes en ‘moeten’ nooit iets, het is ook gewoon gezellig bij ons maar vrij simpel, niet over the top maar gewoon echt fijn samen zijn.

 19. Ik zit er midden in!Werk in een banketbakkerij, dus kerst volop aanwezig, net zoals sinterklaas, die was wat langer in de winkel, te lang vind ik;)
  Maar zelf doen wij ook mee, huis versierd en een boom, na de sint gelijk, maar elk jaar is het het zelfde, zo vroeg als alles altijd is, in januari gaan we weer vrolijk met de paas beginnen in de winkel;)

 20. Ik merk de kerst al vele eerder op. In de sinterklaas periode zie je zelfs al slinger, kerstballen liggen in de rekken. Dat vind ik zelf een beetje jammer.

 21. Voor mij mag het ook allemaal wel wat minder… het mag wat langer duren.
  De liedjes, de reclames voor mij wet te veel al voor mijn gevoel is de kerst nog een eind weg.

  1. Kerst is nog ruim twee weken weg inderdaad! Daarom vind ik het allemaal ook zo vroeg. Ik heb echt in mijn agenda zitten kijken of ik me soms vergiste. Maar nee, het duurt echt nog twee weken

 22. Ik vind eigenlijk dat Sint wel een maandje eerder mag komen (ik hou ontzettend van die oude man met schimmel tussen zijn benen) zodat we extra lang van kerst kunnen genieten. Echt ik vind het heerlijk, maar ik heb vooral moeite straks NA alle feestdagen, dan val ik pas echt in een saai, donker en koud winter gat. Bah!

  1. Januari kan inderdaad een kille, barre maand zijn. En de derde maandag van januari is niet voor niets Blue Monday ; )

   Alle feestelijkheden zijn voorbij, de goede voornemens gesneuveld en geen feesten meer in het vooruitzicht.

 23. Inderdaad kan het niet vroeg genoeg beginne, volgens veel mensen. Tegenwoordig valt het me op dat de mensen het huis ook steeds uitbundiger versieren. Hier in de buurt loop ik veel rond met de hond en loer een beetje binnen. :) Steeds meer kerstversieringen, heel het huis vol. Ook de vensterbanken en buiten. Too much!!

 24. Door de situatie waar ik privé in zit, heb ik dit jaar sowieso niet heel veel zin in de feestdagen, het is een goede omschrijving om te zeggen, het vliegt me aan de keel. Hier staat dus ook nog geen kerstboom, maar door alle stukjes op tv, in de krant, in bladen en op blogs voel je je bijna een buitenstaander, omdat hij nog niet staat. Hij komt er wel, ik ga de Kerst niet compleet uitbannen, maar direct na Sinterklaas of voor die man het land al uit is, vind ik veelste vroeg.

 25. Het is grappig, want normaal gesproken wordt ik er ook kriebelig van, maar dit jaar zat ik zelf al bijzonder vroeg in de kerstsfeer en vindt ik het wel gezellig, al die kerst waar je mee om je oren geslagen wordt ;) Van het beeld dat soms van kerst neergezet wordt trek ik me verder weinig aan. Wij vieren Kerst om de geboorte van Jezus, wat de commercie ervan maakt is niet mijn ding, maar laat ik dus gewoon links liggen.

 26. Ik moet heel stiekem bekennen dat ik er juist van geniet. Niet zozeer vanwege de idyllische sfeer of het feest zelf… maar ik vind het simpelweg mooi! Ik ben verzot op de versierde bomen, de lampjes, de glimmende glinsterdingen… Oooooh! Ja dan ben ik echt weer even een 2 jarige die niet weet waar ze moet kijken. Mijn 2,5 jarige dochter en ik doen dat dan samen, kijken, wijzen en vervolgens ‘OOOOH WAAAAAUUUUW’!

  Dus ja… ook hier stond de boom en hingen de lampjes vlak na Sinterklaas.

 27. Kerst begint met Advent….. Dan mag bij mij direct de ster voor het raam, om te laten zien dat de Messias verwacht wordt. En eigenlijk ook de kerstboom in de kamer, om het donker iets lichter te maken… Ik ben sowieso allergisch voor opgeklopte kerstverwachtingen, en de dwang van gelukkige gezinnetjes met kerst. Ik vond vroeger thuis de Kerstdagen zo ongeveer de ergste dagen in het jaar: de spanning, het met elkaar opgesloten zitten…. Nu: ik ben dol op boerenkoolstamp – dus dat eet ik altijd één van de kerstdagen. Verder een mooi nieuw boek (of een paar nieuwe boeken…), wat lekkere dingen… Heerlijk, kerstdagen!

 28. Ik trek me daar niks van aan. Hier staat nog geen kerstboom. De kist met spullen zijn wel meteen van zolder gehaald, heb er naar gekeken en een beetje versiering opgehangen. Daar is het bij gebleven.
  Kerst vind ik erg gezellig! Maar ik trek me niks aan van alles om mij heen.

 29. Juist! Hier staat de boom dus ook nog niet. Even rust tussen Klaas en kerst. Hoewel ik er toch wel op de blog weer aan mee doe. Kerstmutsjes, cola kerstgroet. En ook op school natuurlijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.