Telefonie psychologie

Na jaren heeft mijn zusje eindelijk weer een ‘vaste telefoon’. Tot die tijd kon ik haar alleen mobiel bereiken. Dat werkte ook prima, maar nu ik haar op een vaste lijn kan bellen merk ik dat het heel anders voelt: veel solider en degelijker!

Het is net alsof bellen naar een mobieltje vluchtiger is. Je weet ook nooit waar je iemand dan aantreft en of het wel uitkomt. Bij vaste telefonie weet je in ieder geval dat die persoon thuis is.

En toen ik mij eenmaal bewust werd van deze telefonie psychologie bedacht ik mij, dat iemand bellen op een telefoon-met-draad nóg fijner is. Want dan weet ik dat die persoon waarschijnlijk ergens zit, en niet kan rondlopen met de telefoon, terwijl hij of zij met mij converseert.

Het voelt alsof ik dan meer de volle aandacht heb.

Wij hebben thuis twee telefoons: een draagbare telefoon, waarmee ik dus kan rondlopen tijdens het bellen, en een roze pluche telefoon met snoer die op mijn bureau staat.

Met vijf kinderen grijp ik eerder naar de draagbare telefoon, omdat ik dan bij noodgevallen even kan ingrijpen. Zou ik bellen met mijn roze pluche telefoon, dan zou ik moeten ophangen om even wat koppen tegen elkaar te slaan. Als ik dat zo opschrijf lijkt mij dat feitelijk veel gezonder en meer ‘mindfull’.

De psychologie van de telefonie is een wonderlijk iets!

Herken jij je in het sentiment dat bellen naar een mobieltje ‘vluchtiger’ voelt?
Heb jij een draadloos toestel thuis, of een toestel met een snoer?

Similar Posts

10 Comments

 1. Eigenlijk heb ik mijn mobiel alleen voor mijn kinderen aangeschaft ( Mam, ik heb een lekke band! ), om bereikbaar te zijn, maar als ik er goed over nadenk is dat ook overbodig.
  Ik bel veel liever met de ‘gewone’ telefoon en dan liefst met een prachtige bakelieten telefoon.
  Ik neem ook niet altijd mijn mobiel mee, ik wil niet altijd ‘bereikbaar’ zijn, het geeft me ook een onvrij gevoel.
  Als ik iemand bel, of het nu naar een 06-nummer is of naar een gewoon nummer, merk ik altijd direct of iemand er helemaal bij is ( computer getik, was ophangen, eten koken, iets aan het opzoeken of lezen, dat soort geluiden) en dat kan dus ook met een draadloze telefoon. Prettig is het niet, maar het is echt iets van deze tijd, vrees ik.

 2. Wij hebben draadloze toestellen en ik bel eigenlijk bijna nooit. Om eerlijk te zijn vind ik het ontzettend vervelend. Zowel bellen als gebeld worden. Je wordt helemaal ergens uit geplukt, negeren is vaak geen optie, tegenwoordig let men helemaal niet op of het wel of geen etenstijd is.

  Over het puntje ‘aandacht’ kan ik niet veel zeggen: ik vind het inderdaad vervelend als ik niet de volle aandacht krijg, maar als ik bv ergens mee bezig ben op het moment dat ik gebeld word, dan ga ik daar ook (zo goed en kwaad als het kan) gewoon mee door…

 3. Ik ben zowiezo niet van de telefoneerderige maar voor een huistelefoon vind ik een snoerloos toestel wel fijn zodat ik me ergens kan terugtrekken om mij volledig op een telefoongesprek te richten.
  Groetjes

 4. Ik vind het wel een interessante vraag die je opwerpt. Zelf heb ik zowel een mobieltje als een draadloze ‘vaste’ telefoon. Het is reuze handig om de telefoon mee te kunnen nemen naar zolder (was in de machine doen, ophangen enz.) of naar de tuin als ik daar lekker koffie zit te drinken.

  Ik vind het minder geslaagd dat je tegenwoordig altijd bereikbaar ‘moet’ zijn. En ik heb er inderdaad ook een hekel aan als ik merk dat mijn gesprekspartner onderwijl allerlei andere dingen doet (en dus maar half naar mij luistert). Al moet ik eerlijk toegeven dat ik het zelf soms ook wel handig vind dat ik tijdens een gesprek even de plantjes water kan geven, om maar iets te noemen.

  Ja, ja, het lukt lang niet altijd om consequent te zijn.

 5. Ik heb alleen een mobieltje dat ook nog eens 75% van de tijd uit staat. Ben niet zo’n beller. Gelukkig hebben ook maar weinig mensen het nummer :)

  Ik vind het wel heel irritant dat mensen altijd hun mobiel opnemen. Zit je te praten, staan ze opeens op hun kop in de tas om dat rotding op te nemen. Pff als ze naar je huis belden had je het nooit geweten, ook niets aan de hand.

  Trouwens, jouw telefoon <333 Briljant :)

 6. Bellen is dus NIET mijn hobby. Ik heb wel een GSM, maar bellen doe ik daar niet mee. Ik stuur wel eens een SMS naar vriendinnen; dan kunnen ze dat lezen als het hén uitkomt. De vaste lijn is idd zo een draagbaar toestel en ja, ik ontvlucht de kinderen ;-)

 7. Ik snap jullie niet. Ik kan best 2 dingen tegelijk doen. De was ophangen of strijken en tegelijk een intens telefoongesprek voeren. Ik kan niet 2 intense dingen tegelijk doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.