Tandsteen verwijderen met een haakje of electrisch

Schermafbeelding+2010 12 13+om+09.35.38

Halleluja! Mijn halfjaarlijkse bezoekje aan de tandarts zit er weer op! Maanden van tevoren hik ik er al tegenaan, en naarmate de afspraak dichterbij komt, loopt bij mij de spanning hoog op. Maar ik heb mezelf toch maar mooi weer overwonnen, en nu zit ik hier met een keurig fris gebit.

Omdat ik vrij veel last van tandsteen heb is een halfjaarlijkse schoonmaakbeurt wel nodig, ook al ga ik dagelijks te keer met tandenstokers en flosdraad. En omdat tandsteen verwijderen erg gevoelig is bij mij, krijg ik altijd eerst een verdoving. Vandaag was er een nieuwe preventie assistente die, in tegenstelling tot de vorige, alles handmatig deed met een haakje.

Nu was ik toch al geen fan van dat electrische boortje: volgens mij doet dat namelijk meer pijn. En het voelde ook veel grondiger, zo handmatig.

Ik vroeg aan de nieuwe preventie assistente of dit soms een nieuwe techniek was, maar ze zei dat het met persoonlijke voorkeur te maken heeft: zij vond het zelf ook prettiger als haar gebit handmatig werd gereinigd.

Nu vind ik het eigenlijk wonderlijk dat je als patiënt geen persoonlijke voorkeur mag hebben, en dus bent overgeleverd aan de persoonlijke voorkeur van de preventie assistente!

Wat heb jij liever: handmatig tandsteen verwijderen met het haakje, of met het electrische apparaat?

Similar Posts

4 Comments

  1. Bij mij hebben ze het inderdaad ook weleens handmatig gedaan. Maar is is bij de ene tandarts veel pijnlijker dan bij de andere. Ik had altijd mannelijke tandartsen, maar dit jaar voor het eerst een vrouw, nou dat heb ik geweten. Die ging veel ruwer te werk. Ik vraag me dan af, poets ik niet goed, of verdienen ze te weinig aan me?

  2. Oh nee, doe mij maar zo’n elektrisch boortje, daar merk ik zelf het minste van.
    Sommige tandartsen doen het nog op een andere manier: het is een soort zandstralen met zout water. Ik vond dat altijd verschrikkelijk maar misschien is het wel wat voor jou.

  3. ik vind het elektrisch erg vervelend en ook best wel pijnlijk eigenlijk, een verdoving vragen gaat me net te ver, maar af en toe zit de pijn net op het randje, heb zelfs nog wel eens een week napijn gehad.
    Dat haakje vind ik ook niet echt fijn, blijft altijd zo hangen.

    groetjes Anita

  4. hier deden ze dan met zo’n machientje en dat ging wel – alleen gaat mijn tandvlees zo hard bloeden (is vast geen goed teken) en dan kreeg die tandarts het op haar heupen … – sinds we verhuisd zijn ben ik nog steeds niet geweest – die bibbers he

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.