Hoe ik de helft goedkoper uit ben bij de tandarts

Last updated on April 22nd, 2024 at 09:12 am

mondhygiënist

Recent is mijn tandartspraktijk gefuseerd met een andere praktijk. In deze nieuwe praktijk kwam ik bij een mondhygiëniste terecht. Zij deed de controle en het schoonmaken. Alleen vond zij dat het schoonmaken moest met wat ik noem ‘het boortje’. En aangezien ik best gevoelige tanden heb, betekende dit automatisch een stuk of 5 venijnige verdovingen.

Ik heb nog wel wat gesputterd en gezegd dat als ze het schoonmaken handmatig zou doen ik geen verdoving nodig had, maar dat hielp niet. Deze mondhygiëniste is een kordate tante. Eerlijk gezegd vond ik haar een beetje eng…

Maar ze was wel deskundig, dus nou ja.

Twee behandelingen heb ik bij haar gehad

Twee behandelingen heb ik bij haar gehad, en ik vond ze erg akelig. Ondanks de verdovingen deed het namelijk nog steeds pijn. Ook vond ik de verdovingen zélf erg pijnlijk. Zo kon het gebeuren dat ik in januari al begon te stressen over de volgende afspraak in mei…

Met als gevolg dat ik op Google ging zoeken naar mondhygiënisten die handmatig werken. Zo kwam ik terecht bij een mondhygiëniste in ‘s Heerenberg. Inmiddels ben ik daar geweest, en wat een verademing! Ook zij maakte mijn tanden vakkundig schoon, maar dan gewoon met de hand. Geen verdovingen nodig.

De helft goedkoper uit

En in een leuke bijkomstigheid, betaalde ik in plaats van 104,28 ineens maar 58,30 voor het schoonmaken van mijn tanden. Ik ben dus ongeveer de helft goedkoper uit bij een andere mondhygiënist, en als kers op de taart zie ik nu niet op tegen de volgende afspraak.

Een mondhygiënist ≠ jaarlijkse controle bij de tandarts

Ik heb gevraagd of ik haar behandeling ook als controle mag laten tellen, maar dat blijkt niet het geval. Hoewel ze eventuele problemen wel zou noemen, gaf ze aan dat ik nog steeds wel voor een controle naar de tandarts moet. Dus heb ik nu een afspraak gemaakt bij haar om mijn tanden schoon te laten maken om 8 uur ‘s ochtends, en rijd dan daarna naar mijn tandarts voor de controle rond 9.30. Dan heb ik alle narigheid op 1 ochtend, en kom ik bij de tandarts met schone tanden. De afspraak met de mondhygiënist bij die praktijk heb ik afgezegd, want de controle wil ik dan ook graag echt door een tandarts laten doen.

Tot slot

Het kan soms de moeite waard zijn om te kijken of je bij een andere tandarts of mondhygiënist prettiger wordt geholpen, en goedkoper uit bent.

Zie ook mijn post Bang voor de tandarts.

Similar Posts

54 Comments

  1. Mijn tandarts doet alles zelf. Het beroep ‘mondhygiëniste’ bestaat in België nog maar een half jaar. Mijn vorige tandarts reinigde ook met een boortje, maar zonder verdoving. Wat had ik daar een hekel aan. Mijn nieuwe tandarts doet het handmatig en ik heb niet de indruk dat het slechter gedaan is. Ik ben in ieder geval niet meer zo benauwd als ik voor mijn halfjaarlijkse controle moet.

  2. Inderdaad merkwaardig. Bij onze tandarts praktijk wordt er goed geluisterd en wordt alles pas na goed overleg gedaan.

  3. Mijn ouders zijn allebei tandarts in Duitsland en daardoor ben ik gelukkig nooit bang geweest. Maar ik snap wel dat je er tegenop ziet te kijken als het elke keer pijn doet!

  4. Hier in België zit het toch weer anders, denk ik.
    We moeten 1 keer per jaar op controle bij de tandarts om terugbetaald te krijgen. Van een mondhygiënist had ik nog nooit gehoord eerlijk gezegd. Oeps….

  5. De bedragen die je noemt, zijn dat de bedragen die je uit eigen zak moet betalen? Dat is erg veel, zelfs het laagste bedrag! In B wordt zo goed als alles terugbetaald, maar dan moet je minimaal 1 keer per jaar naar de tandarts, als je dat niet doet, krijg je het jaar erna minder terugbetaald.

    1. Ja, ik moet dat gewoon zelf betalen. Of ik moet een aanvullende tandartsverzekering nemen, maar dan ben ik duurder uit met die verzekering. Voor mij is het doorgaans goedkoper om het zelf te betalen.

  6. Hier in B bestaat geen mondhygiëniste, wel een tandartsassistente, en dat ook nog maar enkele jaren. Ik ga altijd naar de tandarts (ze heeft geen assistente), en ze is geconventioneerd wat wil zeggen dat ze zich houdt aan minimumtarieven die vastgelegd zijn door de ziekenfondsen, zodat de eigen kosten minimaal zijn, behalve voor “luxe” behandelingen als implantaten. Je kan aan elke tandarts vragen of hij / zij geconventioneerd is zodat je vooraf weet waar je aan toe bent. Dat geldt ook voor andere medische specialisten. Ik kies altijd voor geconventioneerde artsen! En er is een handige tool van het RIZIV om op te zoeken welke artsen geconventioneerd zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.