Tafelmanieren en tafelgewoontes: 14 etiquette regels
Last updated on October 31st, 2024 at 03:33 pm
Tafelmanieren vind ik belangrijk. Ze vallen onder de zogenoemde etiquette regels.
Zoals netjes met mes en vork eten, niet praten met volle mond en sinds de opkomst van de smartphone: niet eten met een smartphone op tafel! Voor veel mensen is dit laatste een zogenoemd guilty pleasure…
Zeven jaar geleden schreef ik onderstaande post over tafelmanieren en etiquette regels aan tafel.
Tafelmanieren en etiquette regels anno 2013
Soms heb je van die gewoontes en tafelmanieren, die zo gewoon zijn geworden dat je er niet eens meer over nadenkt.
Borden van te voren vol geschept
Zo’n gewoonte blijkt mijn gewoonte om het eten van iedereen op een bord te scheppen voor de warme maaltijd. Pas als ieders bordje vol met dampend eten staat, roep ik iedereen. Sterker nog, dan heb ik alle pannen ook al opgeruimd en in de afwasmachine gezet. Zo kunnen we rustig eten, aan een schone en opgeruimde tafel. Mijn taak als kok, ober en afwashulpje zit er op.
Zelf opscheppen
Ik denk dat die gewoonte jaren geleden ooit gegroeid is. Waarschijnlijk om gekrakeel aan tafel voor te zijn! Maar ik kan het me niet eens herinneren.
De reden dat ik het er nu over heb, is vanwege een gesprekje met mijn middelste zusje over tafelmanieren. Zij vertelde dat bij haar iedereen altijd zelf mag opscheppen. Dus toen kwam ik daar over aan het nadenken. Ik zie daar zeker wel de voordelen van:
iedereen leert zo immers zijn eigen portie eten te bepalen. Dat kan later ook van pas komen: niet meer pakken dan je nodig hebt. Hoe leer je anders voelen dat je genoeg hebt?
Desondanks handhaaf ik toch mijn eigen tafelmanieren beleid. Ik ben daar nu eenmaal aan gewend, en vind het prettig om in alle rust aan tafel te gaan zitten. Zonder dat er eerst nog zeven personen in de pannen moeten duiken, en elkaar bevechten om de scheplepel.
Mijn oma met 13 kinderen deed het ook zo!
Wat ik overigens leuk vond om te horen, was dat mijn oma met dertien kinderen vroeger ook altijd iedereen van te voren opschepte! Misschien heb ik die gewoonte op tafelmanieren gebied wel van haar geërfd. Maar het kan natuurlijk ook te maken hebben met een groter kindertal. Mijn zusje heeft 3 kinderen, en ik 5.
Tafelmanieren en etiquette regels
Het is inmiddels zeven jaar later, en er wonen nog maar 2 kinderen thuis. Mijn argument voor mijn tafelmanieren destijds was dat het erg druk was aan tafel, en dat het daarom handiger en rustiger was als ik iedereen alvast opschepte.
Dat argument geldt nu niet meer.
Maar ik moet bekennen dat ik nog steeds alvast voor iedereen opschep. Mijn gewoonte om iedereen pas te roepen als de borden eten klaar staan en het aanrecht schoon en opgeruimd is, is gebleven. Ik vind het rustiger eten.
Bovendien heb ik dit bedacht: ‘In restaurants wordt het eten ook kant en klaar op je bordje gebracht!’
Tafel etiquette: goede tafelmanieren in beeld
Onderstaand filmpje over tafel etiquette is erg leuk. Het is een chique diner waarop je zowel mensen ziet met perfecte tafelmanieren als één meneer die laat zien hoe het nou juist niet moet.
Het filmpje duurt nog niet eens 4 minuten en is zowel leerzaam als amusant.
Regels etiquette tafelmanieren
Wat zijn eigenlijk de officiële regels voor etiquette van tafelmanieren? Zijn die er wel in een land waarin iedereen roept:
‘Dat bepaal ik toch zeker zelf wel?!’
Toch zijn er volgens mij wel een aantal algemene etiquette tafelmanieren regels.
14 etiquette regels en tafelmanieren
Zoals:
- Niet met volle mond praten.
- Netjes rechtop zitten.
- Pas beginnen met eten als iedereen wat op zijn of haar bordje heeft.
- Tafelmanieren bestek: als je meerdere bestekdelen hebt, altijd van buiten naar binnen werken. Je begint dus met het bestek aan de buitenkant.
- Niet schransen.
- Niet slurpen. (Dit is overigens cultureel bepaald. In de Koreaanse drama’s slurpen ze heel wat af, en dat is daar prima!)
- Niet prakken, oftewel de maaltijd fijnstampen en vervolgens door elkaar heen husselen. Dat laatste getuigt van slechte tafelmanieren.
- Als je iets nodig hebt van de tafel is het niet de bedoeling dat je lang iemand heen buigt. Vraag hem of haar om het aan te geven.
- Niet boeren.
- Een eventueel servet leg je op je schoot. Je hangt het dus niet om je nek.
- Klaar met eten? Dan leg je je mes en vork naast elkaar op het bord.
- Breng je lepel of vork naar je mond en niet je mond naar het bord.
- Niet met je handen eten.
- Heel hard blazen omdat je zo’n trek hebt en het eten nog te warm is, hoort ook al niet bij goede tafelmanieren.
Een hot item is tegenwoordig of je netjes aan tafel eet, of met het bord op schoot voor de televisie. In verband met tafelmanieren wordt gepleit voor eten aan tafel. Je hebt dan meer aandacht voor je eten, en het is socialer.
Maar dat neemt niet weg dat het soms gewoon heerlijk ontspannend is om met het bord op schoot te eten vind ik. Ik mag dat daarom van mezelf op vrijdagen!
Tafelmanieren: de taal van bestek

Bij goede tafelmanieren hoort ook weten hoe je je bestek neerlegt. Hieronder de belangrijkste posities van je mes en vork.
Rustpositie (Pauze)
Leg je mes en vork in een omgekeerde V-positie (met de uiteinden naar elkaar gericht) of leg ze losjes gekruist op je bord, met de vork over het mes. Dit betekent dat je nog bezig bent met je maaltijd en graag nog verder wilt eten. Zo weten de bedieningsmedewerkers dat je bord nog niet kan worden afgeruimd.
Klaar voor de volgende gang
Leg het bestek gekruist op je bord, met de vork verticaal en het mes horizontaal (soms ook beide verticaal in een rechte lijn). Dit geeft aan dat je klaar bent met deze gang en dat je gereed bent voor de volgende, als er meerdere gangen worden geserveerd.
Einde van de maaltijd
Plaats je mes en vork parallel aan elkaar, schuin naar rechts onderin het bord (meestal tussen de 4 en 5 uur). Dit geeft duidelijk aan dat je klaar bent met eten en dat het bord kan worden afgeruimd.
Leestips over tafelmanieren en etiquette regels
Beatrijs Ritsema is expert als het gaat om goede manieren. Bij haar vind je ook meer informatie over goede tafelmanieren.
Daarnaast zijn er nog diverse handige boeken over etiquette en goede manieren.
Moderne etiquette van Beatrijs Ritsema
Smartphone etiquette regels
Heel actueel is deze: Smartphone etiquette
Leestip
Wat draag je naar een begrafenis?
Wanneer sluit je af met liefs?
Wat zijn jullie tafelmanieren?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Mijn ouders waren daar erg strikt in en daar ben ik blij om, nog steeds. Een beetje manieren aan tafel is wel zo fatsoenlijk
Toen ik voor het eerst mee at bij mijn vorige partner (we woonde beide nog thuis tijdje terug dit) toen zag ik tot mijn afschuw de helft van je lijstje voorbij komen. Ik heb zowel mijn inmiddelsgelukkigex als de 3 daaronder tafelmanieren geleerd. En dan niet het servet, maar met mond dicht eten en hoe ze hun vork en lepel vast moeten houden. Hun ouders waren geen tokkievolk, ze aten nooit aan tafel.
Met je mond dicht eten is inderdaad behoorlijk basic Liesbeth.
hier scheppen ze zelf op, blijven aan tafel zitten tot iedereen klaar is of ze vragen of ze van tafel mogen en verder een beetje de standaard manieren zoals hierboven genoemd word. nou komt het niet vaak voor dat wij samen aan tafel zitten want iedereen eet op een ander tijdstip hier
Eten jullie wel allemaal apart aan tafel Rachel? En warmt iedereen dan telkens even op in de magnetron of zo?
Whoooooooooohahahahahahaha zo grappig dit, als je uit twee culturen komt zelf, ik dus… niet boeren, in China is dat juist een compliment als je het wel doet! Net als slurpen in Korea etc. En niet met je handen eten, zeg dat tegen een Indo…. LOL… whoooooohahahaha en wat moet je met een vork en een mes… lepel is genoeg!
Plakrijst is niet voor niets plakrijst… pak wat vlees, groente met de rijst, draai een balletje met je handen dus! en dan eten… zo hoort het! :P
En praten tijdens het eten, ook met legen mond snap ik nooit zo goed… dat kletsen tijdens het eten, dan wordt je eten toch koud! Kortom… sommige dingen snap ik echt niet, dat mensen gaan converseren met een lekker warm bordje eten en dan gaan zitten kletsen tussendoor… ik luister dan wel. ;-)
X
Dat boeren een compliment in China is Morgaine! Dat wist ik niet.
Wij scheppen ook altijd zelf op, haha. Grappig om te lezen hoe dat verschilt. In het weekend eten wij wel eens pizza voor de tv. Oops…
Wij zitten heel vaak op de bank te eten, terwijl we serie kijken. Als de kleine dadelijk mee gaat eten, gaat dat wel veranderen. En als ik de lepel naar mijn mond breng i.p.v mijn mond naar het bord, knoei ik te snel ben ik bang, haha. Maar verder gewoon alles netjes hoor.
Tafelmanieren vind ik slurpen of smakken echt vreselijk om aan te horen, echt een no go
Vroeger thuis stonden de pannen op tafel. Mijn moeder schepte voor iedereen op. Wij hadden ook een groot gezin (6 kinderen, een inwonende neef en inwonende vriendin van broer). Wat een werk moet mijn moeder toch gehad hebben met dat enorme gezin. En iedereen was altijd welkom! Ik eet zelf niet graag met mijn bord op schoot. Gewoon niet handig. Ik schep het eten in de keuken op en zet dan de borden op tafel.
Dat klinkt altijd zo leuk vind ik: mensen bij iedereen altijd welkom is om aan te schuiven!
Hier mag iedereen zelf scheppen, al wordt er vaak gevraagd of ik of papa het kan doen. Wij kunnen er makkelijker bij. Als papa niet thuis is, dan eten we vaak op de bank. De kinderen kunnen dus ook echt balen als hij dan onverwacht wel mee eet.
LOL. Leuk voor je partner ; )
Mijn moeder had een boek over etiketten toen ik nog kind was, ik vond het een geweldig boek. Kende al die manieren uit mijn hoofd. Sowieso ben ik wel ok echt zo opgevoed, goede manieren waren heel belangrijk in het gezin.
Wat grappig dat je ze uit je hoofd kende Frederique. Weet je ze nu nog steeds?