Supermarkttrucjes!

Ik dacht dat ik de meeste supermarkttrucjes die mij moeten verleiden tot meer, en grotere aankopen wel kende, maar toen ik een artikel over dit onderwerp in de Consumentengids van april 2012 las, was ik verrast. Ik word veel meer gemanipuleerd dan ik dacht!

Groenteafdeling bewust voor in de winkel

Wist je bijvoorbeeld dat de groenteafdeling bewust vóór in de winkel wordt geplaatst?! Dankzij de verstandige en gezonde groentes in je karretje krijg je een goed humeur, en dat is goed voor de omzet. Bovendien verminderen de aangeschafte groentes en fruit het schuldgevoel bij aankoop van óngezonde producten.

Brood, vlees en zuivel worden expres achter in de winkel gezet, zodat je de hele winkel door moet voor die basis benodigdheden.

Je loopt tegen de klok in

In veel supermarkten loop je tegen de klok in, en ook daar zit een gedachte achter. De meeste mensen zijn namelijk rechtshandig en pakken meer producten aan de rechterkant! De paden waarover je loopt zijn heel bewust niet te smal en niet te breed gemaakt. Niet te smal, want dat is irritant, maar vooral ook niet te breed want dan kun je als klant veel te hard lopen.

En vind jij het ook zo leuk dat er tegenwoordig allerlei dingen gratis te proeven zijn? Bijvoorbeeld stukjes koek, kaas of ham? Dat is omdat je, als je iets krijgt, daarna anderen ook meer gunt. En dat betekent dat je als supermarktklant geneigd bent meer uit te geven.

Herken je deze trucs van jouw supermarkt?
Ken jij nog supermarkttrucs?

Neem een email abonnement!

Similar Posts

18 Comments

 1. ja, dat heet buyology, toch? Verleiden met geuren (aardbeien, vers brood), geluiden (fris gewassen lakens die uitgeslagen worden) en kleuren (niet te veel licht: goedkope uitstraling). Ik las ergens dat de stellingen in AH met de drogisterijartikelen lager zijn dan de andere stellingen: bij de échte drogisterij is dat ook zo en daardoor heb je blijkbaar het gevoel dat je dus niet meer naar een échte drogisterij moet.
  Fascinerend wel!

 2. Groente/fruit is bij ons achterin de supermarkt (en veel supermarkten die ik ken nu ik eraan denk), wel is het tegen de klok in, maar laat ik nu linkshandig zijn, dus dat heeft bij mij sowieso geen effect. :P

 3. ik winkel met een lijstje en wijk daar zelden vanaf, daardoor ben ik nu veel minder geld kwijt dan voorheen.

 4. Ook heb heb mijn eigen lijstje en weet precies waar alles staat, ik kom dan ook nooit op paden waar ik niks te zoeken heb. Proeven mag ik nu niet meer vanwege gluten maar daarvoor deed ik het ook nooit meer. Ooit stak ik eens een brokje koek in mijn mond wat een ander had uitgespuwd en terug gelegd, dus dat nooit meer.

 5. Interessant altijd. Ik denk w.b. het fruit en de groente, dat het mij niet sneller naar koek oid doet pakken, maar er zit wat in. Onbewust is juist dat je er niet van bewust bent, toch? Ik maak als het maar even kan een lijstje. Werkt handig en snel.

 6. Grappig wat je schrijft. In de winkels waar wij onze boodschappen doen gaan we wel met de klok mee en de nieuwe Jumbo heeft juist groente en brood aan het einde van de rit: dáár krijg ik een nu goed humeur van :-)

  1. Mensen hebben een vaste volgorde van het doen van de boodschappen en dat weer veranderen kost ook veel tijd. Nu lopen veel mensen dus meerdere keren de winkel door.

  2. Dat is waar: als ze de supermarkt weer eens opnieuw hebben ingericht, loop ik ontzettend te zoeken. Maar dat roept ook veel ergernis bij mij op, en daar word ik dan weer niet vrijgeviger van!

 7. Bij onze gele supermarkt zitten aan het eind van de route alle versproducten. Met recht een versplein. Brood, vleeswaren, groente en de slager. Net ervoor de vriesafd.en koeling. Helemaal achterin de zuivel. Maar dat is niet belangrijk. Melk is voor kalfjes, dus dat koop ik nooit. Toen onze super er net was heb ik de filiaalchef een compliment gegeven voor de prachtige supermarkt en er meteen achteraan; al is 80% wel bagger wat in de schappen staat. Hij beaamde dat en zei; het is wat de klant wil. Vraag en dan aanbod. Met andere woorden; als de klant een artikel niet koopt dan gaat het eruit. Laten we dus vanaf nu allemaal onbewerkte en verse producten kopen, dan gaat onze gezondheid ook vooruit.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 8. Bij de Lidl, ligt de koek aan de rechterkant en het brood links, zodra je binnenkomt even later kom je bij de groenten.
  Daar verbaas ik me over. Ik ben geen Lidl fan. Er zit er een dicht bij, maar ga liever naar de Aldi en Bas van der Heiden.

 9. :-) t is idd grappig wat er al niet uitgezocht word om de consument maar te laten consumeerderen, eerlijk denk ik dat ik er zelf ook niet geheel ongevoelig voor ben.( ik neem rustig extra limonade-siroopjes mee als die in de aanbieding zijn, denkend zo wat euro-centjes te besparen….en denkend dat mijn kinderen zich heus niet vergrijpen aan de siroop als er eens 10 flessen in de kast staan ipv de normale 3 perweek)
  maar ip kopen we iedere week ongeveer hetzelfde :-) en hou ik wel van een vaste indeling, zo maak ik mn lijstje thuis namelijk ook…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.