Suiker

Als kind slurpte ik graag grote mokken thee met een eetlepel suiker er in. Als volwassen vrouw en moeder heb ik suiker uit mijn thee verbannen, omdat ik heb geleerd dat suiker niet goed voor je is.

Overdag drink ik nu thee zonder suiker, en permitteer me ‘s avonds thee met een zoetje. Verder drink ik spa rood, en per dag één glas sinaasappelsap. En helaas krijg ik ‘s avonds na het avondeten vaak trek in iets zoets, en eet dan graag een melocake of twee, of drie, of vier natuurlijk.

Uit onderzoek blijkt dat je ook zonder snoepen heel veel suiker binnenkrijgt op een dag. Als je bijvoorbeeld vier boterhammen per dag eet, krijg je via die boterhammen al 3,6 gram suiker binnen. En dan heb je er nog niet eens beleg op zitten! Gemiddeld mag je zo’n 20 gram suiker per dag, maar beslist niet meer dan 34 gram, volgens een artikel op InfoNu.

Suiker verhoogt het cholesterol net als vet en verhoogt dus het risico op hart en vaatziekten.

Ondanks een gezond gewicht is mijn cholesterol te hoog, een genetisch cadeautje van de kant van mijn moeder. En hoewel ik het verband met vet kende, wist ik niet dat suiker hetzelfde effect had! Dat zal me hopelijk helpen als ik ‘s avonds weer onbedwingbare trek krijg in een lekkere Melocake, Nuts, of Mars, of Twix, of Lion, of Bounty etc.

Leestip: Etiketten lezen

Let jij bewust op hoeveel suiker je op een dag binnenkrijgt?
En hoe doe je dat? Lees je de etiketten?
Gebruik je suiker in je thee of koffie?

 

Similar Posts

12 Comments

 1. ikweethet, ikweethet,ik weet het…
  maar suiker in de koffie doe ik niet meer. Wel suiker erbij, in de vorm van koekje of zo.. ik kan het niet laten, ben een echte suikeraddict.
  En ikweethet het is niet goed voor me..

 2. Ken je de film “Sugar, the bitter truth¨ al?? Is te zien op internet. ZEER leerzaam. En inderdaad, suiker is de aanstichter van te hoog verkeerd cholesterol.

 3. Ik let er op zich niet echt op, ik heb geen problemen met mijn gewicht of cholesterol, maar door een zekere beroepsdeformatie (ik werk in de levensmiddelenindustrie) kijk ik toch altijd naar de ingredientendeclatraties van alles wat ik eet. Dat vind ik interesant.

  Ik vind eigenlijk dat de gevaren van suiker een beetje worden overdreven tegenwoordig.

  Natuurlijk, teveel is nooit goed, en zeker niet van geraffineerde suikers, maar feitelijk is suiker gewoon een energiebron. Met name kinderen kunnen dat best gebruiken.

  Waar ik juist wel heel fanatiek in ben is het vermijden van zoetstoffen als aspartaam etc. Liever eerlijke suiker dan die chemische troep, zeker voor mijn kinderen. En ja, hier spreekt een chemicus die ijsjes ontwikkeld(e) voor haar beroep.

 4. Ik let er zeker wel op, als ik (veel) suiker gebruik gaat m’n suikerspiegel wisselen (hypoglycemie). Toen ik dat nog niet wist kreeg ik regelmatig barstende koppijn na het eten van iets met veel suiker of ik ging bijna van m’n klutje. Van (te) laag naar (te) hoog voelde net alsof ik in een achtbaan zat, pfff. Ik kan nu af en toe wel iets met veel suiker eten, koek of gebak afzo maar zeker niet dagen achter elkaar of veel. Ik heb vaak het idee dat je het best de meest natuurlijke vorm kan eten van voedselproducten, op iets anders zijn we misschien gewoon helemaal niet gemaakt.

 5. Ik doe nergens suiker in, alleen op de pannenkoek.
  Eerlijk gezegd ben ik dat geadviseer een beetje moe op de t.v. en in de kranten én op de radio én op het internet, voor je het weet heb je er een neurose bij.
  Natuurlijk moet je letten op wat je binnenkrijgt, maar we kunnen ook doorslaan.
  Gewoon genieten en met mate.

 6. ook ik heb een wisselende suikerspiegel. Dat betekend idd opletten geblazen. Waar ik echt ontzettend van kan genieten is een beker munt-thee met 1 half klontje suiker. WAT EEN GENOT ;-)

  verder gebruik ik nergens suiker in. althans niet in thee of koffie. snoepen daar doe je me echt geen plezier mee en als ik bak ja, dan gaat er wel gewoon suiker in, maar dat eet ik echt met mate verder gebruik ook zo weinig mogelijk ligt produkten omdat ik niet goed tegen de zoetstoffen kan. krijg er ontzettende hoofdpijn en buikklachten van.

 7. Met diabetes in de genen meegekregen en ook nog heel veel prednison moeten nemen toen ik ziek was is suiker bij ons taboe. Beide kinderen zijn verslaafd aan prednison geboren en hebben dus een niet zo goed werkende alvleesklier. En ook die twee hebben diabetes in de genen. Maar liever iets gewone suiker dan het vergif van kunstmatige zoetstoffen. Bij 32 graden zet zich dat om in sterk water en je lijf is echt warmer. En Stevia is als natuurlijke plantaardige zoetstof helaas in ons land nog verboden.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 8. Ik gebruik geen suiker omdat het inderdaad hartstikke ongezond is. Ik word er dik en chagrijnig van en krijg ook koppijn.

  @ Gerrie, een stofje in Stevia is onlangs goedgekeurd in de EU en het ziet ernaar uit dat eind dit jaar stevia als geheel is toegestaan om te verwerken in voedingsmiddelen.

 9. Ik ben de laatste jaren echt een etikettennazi geworden. Uit nood, vind ik zelf ;)

  Oorspronkelijk is dat begonnen toen ik het Atkins dieet volgde en dus he-le-maal geen grammetje suiker mocht. En inderdaad, verban de suiker en het simpele zetmeel (wat in je lichaam ook binnen no-time in suiker verandert!) en je valt heel snel heel veel af. (in mijn geval 16kg in 3 maanden, en nog altijd is het er af) :)

  Later hebben we besloten om gewoon écht heel gezond te gaan eten. Misschien erg drastisch, maar we hebben de regel “geen bewerkt eten” gesteld. Dat betekent dus alleen maar pure ingrediënten. Er vallen zo heel veel producten in de winkel af. Een brood of crackers kopen we niet meer, alleen maar het ‘pure ingrediënt’ meel. (en natuurlijk water, zout, eieren, etc.)

  Wat betreft suiker (geraffineerd, dus uit den boze).. op dit moment halen we al ons suiker uit fruit. Vers fruit, zoals bananen en appels voor in de muesli (gepureerd, i.p.v. melk) en gedroogd fruit zoals dadels om een gerecht, koekjes of taart zoet te maken.

  Enne.. dat bevalt heel erg goed! Ik kan nu voor het eerst in mijn leven zoetigheid eten zonder direct kilo’s aan te komen…. dus: lang leve de natuur! ;)

 10. Ik had het ook niet in de gaten dat er overal zoveel suiker in zit, net wat je schrijft, in brood, dat bedenk je niet he. Ik heb een verhelderend boek gekocht laatst van Harriet Verkoelen het heet Andere gezonde voeding,ISBN 978 90 313 6269 1 met recepten en week menu’s maar alleen al door het te lezen wordt je heel veel wijzer. Fijne dag, Els.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.