Strijken, Tips & Tricks
Strijken is een verplicht nummertje elke keer als er een was uit de droogtrommel rolt of van de waslijn afkomt. Hoe goed we ook proberen onze kleding weg te vouwen, we ontkomen simpelweg niet aan strijken. Met name bloesjes zijn niet de meest populaire kledingstukken omdat ze veel meer tijd kosten om te strijken dan een spijkerbroek of een simpel shirtje.
Het strijkijzer
De basis voor strijken is uiteraard het strijkijzer. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten strijkijzers verkrijgbaar. De nieuwste soort strijkijzers zijn de stoomijzers die ervoor zorgen dat de kreukels er nog makkelijker uitgaan.
Er wordt behalve de warmte van het ijzer ook stoom tussen het ijzer en het kledingstuk gestuwd waardoor er meer warmte en vocht vrijkomt om het kledingstuk kreukvrij te krijgen. Ook zorgt deze technologie voor het verminderen van wrijving tussen de strijkbout en de broek, T-shirt of bloes. Kortom: strijken wordt hierdoor een stuk efficiënter en met name soepeler en eenvoudiger.
De strijkplank
Ook de strijkplank is niet onbelangrijk voor het proces, maar de ene strijkplank is de andere niet. Zo is het natuurlijk mogelijk je online te oriënteren naar een nieuwe strijkplank, maar je kan ook de dichtstbijzijnde huishoudwinkel binnenstappen en een willekeurige strijkplank aanschaffen. Waar moet je precies op letten? Allereerst is het ontzettend belangrijk dat de plank verstelbaar is. Het laatste wat je wil is last van je rug door het strijken. Ook de stevigheid is ontzettend belangrijk: ‘Niemand wil een hete strijkbout op zichzelf, of erger nog zijn kind laten vallen.’
Strijken beperken, kan dat?
Het allerliefste zou (bijna) iedereen er natuurlijk voor willen zorgen dat strijken amper nodig zou zijn. Hier volgen daarom een aantal tips hoe jij er voor jezelf en je gezin voor kan zorgen dat de strijkberg zich niet dagelijks opstapelt:
- Gooi niet alles zonder na te denken in de was. Gedragen shirtjes zonder vlekken en (erge) stank kunnen vaak prima worden uitgehangen. Dit scheelt wassen, strijken en is ook nog eens goed voor het milieu.
- Probeer je kledingstukken voor het in de droger gooien of uithangen eerst een paar keer “recht te slaan” zodat er geen grote kreukels overblijven en opdrogen.
- Strijk sport en slaap T-Shirts niet. Bijna alle mensen strijken om er verzorgder uit te zien. Met slapen of sporten is dit niet of in mindere mate nodig waardoor je de nodige moeite zou kunnen besparen door deze kleding niet te strijken maar netjes weg te vouwen.
N.B. Sommige vrouwen maken van de nood een deugd en beginnen een heuse strijkservice!
Hoeveel tijd besteed jij aan strijken per week?
0 Uur. Ik strijk niet.
Dat kan ook! Ik heb het ook lang weten te mijden, maar mijn oudste dochter wilde strijken!
Als je dat dus slim aanpakt, strijkt zij dus nu ipv jijzelf ;)
Hier worden alleen de overhemden van vriend gestreken. En dat doet hij ook zelf. Ik strijk zelf nooit: inderdaad de natte was goed uitslaan en goed ophangen zodat er geen rare kreukels in komen. En bij het opvouwen gewoon een beetje glad strijken met je handen. Scheelt uren werk!
Helemaal noppes. Ik strijk niet. De laatste keer is ruim 5 jaar geleden toen ik zwanger was van oudste en ze beweerden dat strijken moest van de babykleertjes en hydrofielluiers e.d. En heb dat dan ook braaf gedaan toen ik het de eerste keer allemaal gewassen had en daarna nooit weer gedaan. En bij de 2e heb ik dat idee maar helemaal laten varen. En daarvoor was het ook jaren geleden. Ik zie het nut er niet zo van in. Maar moet wel zeggen dan mijn man geen bloesjes draagt. Ik werd laatst op visite al vreemd aangekeken dat mijn strijkijzer al 5 jaar niet uit de kast is gekomen. Binnenkort komt hij weer uit de kast, want je hebt hem wel nodig bij strijkkraaltjes maken.
Ik strijk de bloesjes van manlief. Hij moet in pak naar het werk. Ik streek ook de bloesjes van oudste zoon, maar heb ze de laatste keer gewoon heel netjes en strak opgevouwen en dat zag er ook mooi uit. Oudste zoon loopt stage en draagt daarnaast ook graag bloesjes.
Kleding van mezelf strijk ik nauwelijks. Soms een rok in de zomer.
Ik strijk hooguit twee keer per jaar.
Ik draag alleen katoen omdat ik slecht tegen kunststoffen kan.
en katoen kreukt, zeker zomerkleding.
(spijker)broeken en T-shirts strijk ik niet.
T-shirts strijken zichzelf wel in de kast, als je ze na het wassen bovenop de stapel legt en vanonderaf weer afpakt zijn ze gestreken tegen de tijd dat ze onderaan liggen.
Hier gaat alles ongestreken de kast in zelfs de tafellakens, pas als het voor net gebruikt gaat worden wordt het gestreken. En dat komt niet zo heel veel voor
Ik strijk tafellakens, servetten en soms een bloesje of katoenen broek. Overhemden en bloesjes hang ik na het wassen op een hangertje, knopen dicht, kraag gladstrijken met de hand en het hemd/ de bloes een paar keer goed uitslaan.
Strijken doe ik al jaren niet meer, zonde van de energie. en van de tijd. Als ik achter de naaimachine zit moet er nog wel eens een naadje gestreken worden maar dat komt ook steeds minder vaak voor omdat ik tegenwoordig goedkoper uit ben bij de kringloop.
Ik ga niet strijken zeg, heb wel meer te doen! :D
Enkel mijn geld komt goed gestreken de pinautomaat uit rollen :)
Nooit strijken??? Ik strijk 3x p/wk een uur en nee ik strijk echt niet alles en ook niet wat niet nodig is, maar overhemden, katoenen en linnen kleding, slopen, theedoeken moeten echt een strijkertje hebben hoor!
Waarom moet een sloop gestreken worden? Daar lig ik op met mijn hoofd en mijn ogen dicht. Na 3 minuten proberen in slaap te komen is dat aan alle kanten al weer gekreukt en gevouwen.
Theedoeken drogen beter als je ze niet strijkt omdat je dan de vezels open houdt. Geleerd bij het vak huishoudkunde op het LHNO.
Linnen kleding niet te droog laten worden en dan goed strak opvouwen of recht ophangen (broeken) en is voldoende na 5 minuten dragen zitten de kreukels er wel in. De enige die mij in die 5 minuten ziet dat het er nog goed uitziet is mijn kat en die wil liever gewoon op schoot zitten.
Ik heb dan weer gehoord/meegekregen dat bijv de theedoeken gestreken moeten worden zodat de bacterien echt eruit zijn.. Maar ik strijk amper, enkel bijv in de zomer een linnen broek oid de rest hoeft eigenlijk niet gestreken te worden want dat hang ik of na uitkloppen op en zit er amper een kreukel. Of haal ik meteen uit de droger zodra deze klaar is en zit er ook geen kreukel in. Hoe langer je wacht met de droger hoe meer kreukel is mijn ervaring..
Dan ligt het ook veel netter in je kast denk ik Barbara! Ik vind het echt keurig klinken.
Ik strijk niet en mijn man strijkt gewoon zijn eigen spullen. Je kunt ook strijkvrije overhemden kopen. Doet ie niet dus dan strijk je maar mooi zelf of je regelt wat maar ik doe het niet. Zodra je een overhemd een half uur aan hebt bij een pak zie je van het hele werk niets meer. Ik doe geen zinloos werk dat ook nog eens heel veel energie verspild.
Na drie weken in mijn eigen huis, is mijn ervaring: op vrijdagavond en zaterdagochtend de wasmachine aan (witte en gekleurde was; goedkope stroom). Zaterdagmiddag hangt alles op. Hangt niet in de weg, want in een lege kamer. Dus pas de vrijdagavond erna weer afhalen ;-)
Het meeste hoeft niet gestreken te worden. Maar ik heb wel eea van mijn moeder meegekregen, die alles strijkt, tot hemden toe.
Maar met een halfuurtje per week ben ik wel klaar :-) Ondertussen luister ik muziek op mijn laptop.
Ik denk dat het voorbeeld dat je thuis kreeg ook wel een rol speelt inderdaad. Mijn moeder streek mijn vaders overhemden altijd bijvoorbeeld. Maar dekhedhoezen e.d. niet.
Ik vind strijken leuk werk! Niet dat ik dan maar alles strijk maar ik ben nogal van de nette kleding en bijna alles wordt gestreken. Ook slopen, tafellakens en placemats krijgen even een aai.
Van strijken wordt het inderdaad wel keurig. En het ruikt ook erg lekker.
Ik strijk alleen nette kleding, school en werkkleding probeer ik zo min mogelijk te strijken.
het helpt al om bij het ophangen alles glad te trekken, jurken, blousjes en overhemden hang ik aan een kledinghanger op.
Ik strijk grààg! Ik strijk zittend (geleerd tijdens de zwangerschappen) en tijdens het strijken luister ik altijd via internet naar een radioprogramma . Deze combinatie maakt het voor mij een fijne huishoudelijke activiteit! Denk nu niet dat ik alles strijk hé, het komt neer op één uur per week.